Tek.no

Test Asustor AS5002T

Har det meste en god NAS skal ha – og litt til

Asustor har noe virkelig bra på gang med sin nye 50T-serie.

Vegar Jansen, Tek.no
22 Juli 2015 06:30

Asustor AS5002T

Hvis du har mange datamaskiner og mye data å holde styr på i huset eller på jobben, kan det være veldig kjekt å ha en NAS eller to. NAS står for «network-attached storage», og er enkelt og greit en liten, spesialisert datamaskin som er koblet direkte på nettverket og holder styr på slikt som filer, sikkerhetskopier og diverse servertjenester.

For hjemmebruk har den typiske NAS-en plass til to eller fire harddisker, men vi finner også skikkelige forskjeller mellom modellene. En tobrønns NAS med god ytelse og et godt operativsystem kan koste det dobbelte av de rimeligste modellene – men kan fort være verdt det dersom den skal brukes aktivt.

Vårt testobjekt denne gangen er Asustor AS5002T, som er en slik tobrønns NAS i det øvre prisleiet.

Det begynner å bli en stund siden sist vi så på en Asustor-modell, og da var det AS-202TE som fikk kjøre seg på testbenken. Nå er det dog 50T-serien vi har i hus, og den er både nyere og dyrere enn modellen i 2-serien vi testet for halvannet år siden.

På papiret er den naturligvis også raskere.

Utvendig er det dog svært lite forskjell å spore. Asustor har kjørt den samme stilen helt siden begynnelsen, som betyr en solid plastfront med åpne brønner og chassis i metall. NAS-en veier ganske nøyaktig to kilogram uten harddisker.

Asustor selv mener AS5002T og dens brødre med plass til flere harddisker hører til i «Home to Power User»-kategorien, som betyr store husholdninger og/eller ekstra krevende bruk. Vi kunne også sagt små kontorer eller bedrifter.

For litt større behov finnes det også en tilsvarende «Power User to Business»-modell: AS5102T. Denne er så å si identisk, men har fått prosessor med flere kjerner, litt mer RAM og låsbare diskrammer.

Vi mener for øvrig at låsbare rammer burde være på alle NAS-er som ikke har en dør eller lignende – at du har den i et privat hus betyr ikke at du slipper unna klåfingrede unger eller folk som ikke vet bedre.

Når det kommer til ytelse skal heller ikke AS5002T være noen sinke. Den er utstyrt med en Intel Celeron J1800-prosessor med to kjerner og klokkefrekvens på 2,41 GHz, som interessant nok også har vært på plass i to andre NAS-er vi har testet i år, nemlig Qnap HS-251 og Qnap TS-451.

I likhet med sistnevnte har også Asustor AS5002T plass til to RAM-moduler, så den kan enkelt oppgraderes med mer minne enn den ene gigabyten den kommer med. Opp til åtte gigabyte er støttet.

Lett gjenkjennelig

Som nevnt har AS5002T den velkjente Asustor-designen selskapet har brukt siden begynnelsen. Foran er den utstyrt med statuslys, av/på-knapp og en knapp for kopiere filer til eller fra hva enn som kobles til USB 3.0-porten i front. Den har også en IR-mottaker oppe i høyre hjørne.

Bak sitter det ytterligere to USB 3.0-porter, samt to USB 2.0-porter, to gigabit LAN-porter og to eSATA-porter. Her er det altså godt med muligheter til å ekspandere med en ekstern disk eller flere dersom du slipper opp for plass internt. Men mistenker du at langringsbehovet blir såpass stort, bør du kanskje like gjerne gå for en av modellene med flere brønner med en gang.

Asustors 50T-serie har modeller som støtter opp til ti interne disker, og vil ellers vil by på samme ytelse.

NAS-en har i tillegg HDMI-utgang og optisk lydutgang – som betyr at du godt kan koble denne NAS-en rett til en skjerm eller stereoanlegg for å spille av bilde eller lyd. Opp til 1080p oppløsning og 5.1/7.1 HD-lyd er støttet.

Her har du også grunnen for den infrarøde mottakeren – Asustor selger en egen fjernkontroll som kan brukes til å styre NAS-en gjennom den nedlastbare appen Asustor Portal, eventuelt via mediesenteret XBMC/Kodi.

For å trekke luft gjennom kabinettet sitter det en 70 millimeter stor vifte bak. Her er det også plass til kensingtonlås.

8
Meget bra

Asustor AS5002T

sitat"En meget god NAS, men vi ville heller gått for storebroren med fire diskbrønner."
 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  HDMI-utgang
 • Krysse av
  Digital lydutgang
 • Krysse av
  RAM kan utvides
 • Krysse av
  Stillegående vifte
 • Krysse av
  Kan fungere som mediesenter
 • Krysse av
  God støtte for eksterne enheter
 • Krysse av
  Oppegående operativsystem
 • Bytt
  Ikke låsbare diskrammer
 • Bytt
  Litt stiv pris
 • Bytt
  Ikke Netflix-/strømmevennlig som mediesenter