TestSynology DiskStation DS214play

En spesielt strømmevillig NAS

Synology hevder deres første play-modell er «det ultimate mediasenter».

Innledning og fysikk

Vi har hatt fått lov til å kikke på et par tobrønns NAS-er de siste ukene, og det i ganske forskjellige prisklasser. I den rimeligere enden av skalaen fant vi ut at Shuttle OmniNAS KD21 var en solid forbedring fra forgjengeren, mens den dyrere Asustor AS-202TE kunne smykke seg med et anbefalt-stempel fra oss.

I årets aller siste NAS-test er det også en tobrønner som skal til pers, og for å være helt klar på det med en gang: Synology DiskStation DS214play ligger helt i toppsjiktet når det kommer til «små» NAS-er – om ikke annet når det kommer til prisen. Du må ut med nærmere tre store lapper for å sikre deg et eksemplar.

Som du muligens forstår av navnet er DS214play et litt nytt konsept fra Synology. Det er også selskapets første rene tobrønner med en Intel Atom-prosessor, og det er nettopp prosessoren som er det helt spesielle med denne «play»-modellen. Innvendig finner vi nemlig en Atom CE5335, og den er spesielt strømmevillig.

Synology selv beskriver DS214play som «det ultimate mediasenter», men nå er altså ikke dette en NAS som kan kobles direkte til TV-en slik som den nevnte Asustor AS-202TE eller andre modeller med videoutgang. Nei, mediestyrken skal blant annet ligge i Atom-prosessorens evne til å takle direktekonvertering av høyoppløst video, også kjent som transkoding, og kunne levere dette til flere forskjellige enheter samtidig.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Intel Atom CE5335 på 1,6 GHz, 2 kjerner og 4 tråder
Minne 1024 MB DDR3
Nettverk Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling 2 x SATA intern (for 3,5" eller 2,5") 2 x USB 3.0 (bak) 1 x USB 2.0 (i front) 1 x eSATA
Display Indikatorer for diskaktivitet/-feil Indikator for nettverk Indikator for generell status
Annet Minnekortleser i front
Størrelse Vekt: 1,33 kg (uten harddisker) Størrelse: 16,5 x 10,9 x 23,3 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris Ca. 3000 kr

Ved første øyekast minner DS214play om DiskStation DS414, som vi tok en grundig kikk på sent i høst. Og det er kanskje ikke så veldig merkelig, ettersom vi snakker om samme årsmodell, altså 2014. Men der DS414 er lagd for ha opptil fire harddisker innabords, er altså DS214play en mindre enhet bygd for kun to harddisker.

Skinnende plast og blinkende lys. Kopiknappen (C) lyser kun når du kobler til en USB-enhet eller et SD-kort.Foto: vegar Jansen, Hardware.no

Eksteriøret på selve boksen er i matt plast, mens et blanklakkert frontpanel sørger for å skjule de to diskrammene. Fire myke gummiføtter gir god støtte og fin bakkeklaring. Som på den større DS414 har play-modellen et helt skrueløst system – harddiskene festes med plastskinner som klikkes på plass, mens fronten sitter der ved hjelp av noen enkle gummifester.

Stilen er ren og sober, men ikke spesielt spennende, og du får heller ikke den helt eksklusive følelsen når du tar den lette NAS-en ut av esken – kan denne plastboksen være verdt 3000 kroner?

NAS-en har ingen faktiske display – kun statuslys. Ved siden av dette er den utstyrt med en SD-minnekortleser og USB 2.0-port i fronten, der en egen «kopi-knapp» kan settes opp til å nettopp kopiere innhold fra enheter tilkoblet disse til en forhåndsbestemt mappe. Dette er jo vel og bra, men da hadde det jo også vært fint med USB 3.0 i fronten også.

På baksiden finner vi en nettverksporten, de to USB 3.0-portene og en eSATA-kontakt. Sistnevnte var noe vi savnet på DS414, som i stedet hadde fått to nettverksporter. En ganske stillegående 92-millimeters vifte sørger for god luftgjennomstrømming i det lille kabinettet.

Vi tar godsaken i bruk >>>

Testeksemplaret er levert av Synology.