Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSynology DiskStation DS214play

En spesielt strømmevillig NAS

Synology hevder deres første play-modell er «det ultimate mediasenter».

Vegar Jansen, Hardware.no

Innledning og fysikk

Vi har hatt fått lov til å kikke på et par tobrønns NAS-er de siste ukene, og det i ganske forskjellige prisklasser. I den rimeligere enden av skalaen fant vi ut at Shuttle OmniNAS KD21 var en solid forbedring fra forgjengeren, mens den dyrere Asustor AS-202TE kunne smykke seg med et anbefalt-stempel fra oss.

I årets aller siste NAS-test er det også en tobrønner som skal til pers, og for å være helt klar på det med en gang: Synology DiskStation DS214play ligger helt i toppsjiktet når det kommer til «små» NAS-er – om ikke annet når det kommer til prisen. Du må ut med nærmere tre store lapper for å sikre deg et eksemplar.

Som du muligens forstår av navnet er DS214play et litt nytt konsept fra Synology. Det er også selskapets første rene tobrønner med en Intel Atom-prosessor, og det er nettopp prosessoren som er det helt spesielle med denne «play»-modellen. Innvendig finner vi nemlig en Atom CE5335, og den er spesielt strømmevillig.

Synology selv beskriver DS214play som «det ultimate mediasenter», men nå er altså ikke dette en NAS som kan kobles direkte til TV-en slik som den nevnte Asustor AS-202TE eller andre modeller med videoutgang. Nei, mediestyrken skal blant annet ligge i Atom-prosessorens evne til å takle direktekonvertering av høyoppløst video, også kjent som transkoding, og kunne levere dette til flere forskjellige enheter samtidig.

Spesifikasjoner -
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor Intel Atom CE5335 på 1,6 GHz, 2 kjerner og 4 tråder
Minne 1024 MB DDR3
Nettverk Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling 2 x SATA intern (for 3,5" eller 2,5") 2 x USB 3.0 (bak) 1 x USB 2.0 (i front) 1 x eSATA
Display Indikatorer for diskaktivitet/-feil Indikator for nettverk Indikator for generell status
Annet Minnekortleser i front
Størrelse Vekt: 1,33 kg (uten harddisker) Størrelse: 16,5 x 10,9 x 23,3 cm (H x B x D) Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris Ca. 3000 kr

Ved første øyekast minner DS214play om DiskStation DS414, som vi tok en grundig kikk på sent i høst. Og det er kanskje ikke så veldig merkelig, ettersom vi snakker om samme årsmodell, altså 2014. Men der DS414 er lagd for ha opptil fire harddisker innabords, er altså DS214play en mindre enhet bygd for kun to harddisker.

Skinnende plast og blinkende lys. Kopiknappen (C) lyser kun når du kobler til en USB-enhet eller et SD-kort.Foto: vegar Jansen, Hardware.no

Eksteriøret på selve boksen er i matt plast, mens et blanklakkert frontpanel sørger for å skjule de to diskrammene. Fire myke gummiføtter gir god støtte og fin bakkeklaring. Som på den større DS414 har play-modellen et helt skrueløst system – harddiskene festes med plastskinner som klikkes på plass, mens fronten sitter der ved hjelp av noen enkle gummifester.

Stilen er ren og sober, men ikke spesielt spennende, og du får heller ikke den helt eksklusive følelsen når du tar den lette NAS-en ut av esken – kan denne plastboksen være verdt 3000 kroner?

NAS-en har ingen faktiske display – kun statuslys. Ved siden av dette er den utstyrt med en SD-minnekortleser og USB 2.0-port i fronten, der en egen «kopi-knapp» kan settes opp til å nettopp kopiere innhold fra enheter tilkoblet disse til en forhåndsbestemt mappe. Dette er jo vel og bra, men da hadde det jo også vært fint med USB 3.0 i fronten også.

På baksiden finner vi en nettverksporten, de to USB 3.0-portene og en eSATA-kontakt. Sistnevnte var noe vi savnet på DS414, som i stedet hadde fått to nettverksporter. En ganske stillegående 92-millimeters vifte sørger for god luftgjennomstrømming i det lille kabinettet.

Vi tar godsaken i bruk >>>

Testeksemplaret er levert av Synology.

I bruk

Nå som vi har fått tatt en liten kikk på det fysiske, er det naturligvis på tide å gå videre ved å ta Synology DiskStation DS214play i bruk. Som nevnt på forrige side er dette en skrueløs NAS så lenge du putter inn 3,5-tommers harddisker i den. Du kan også montere 2,5-tommers disker i den, men da går du glipp av muligheten til å få størst mulig kapasitet.

Finn deg bare et par passende harddisker – det kan være smart å plukke noen som ligger på produsentens «godkjent»-liste – koble den til et aksesspunkt og bruk en klient med programvaren Synology Assistant til å komme i gang. Dette programmet tar jobben med å finne NAS-en på nettverket og installerer operativsystemet DSM (DiskStation Manager) for deg.

Nyere Synologyer har skrueløse diskrammer.Foto: vegar Jansen, Hardware.no

Ved siden av maskinvaren, er selve operativsystemet en viktig del av NAS-en. Det hjelper jo lite å ha en kraftig lagringsboks dersom den ikke vil gjøre det du vil den skal gjøre. Synologys operativssytem DSM er et av de mer gjennomførte og elegante der ute, og i tillegg til det grunnleggende kan funksjonaliteten utvides ved hjelp av en rekke nedlastbare programpakker.

DSM er for stort og funksjonsrikt til at vi kan kunne gå grundig gjennom det, men det finnes en fin «Live Demo» på Synologys nettsider – den anbefaler vi deg å prøve dersom du lurer på hvordan operativsystemet fungerer og har å by på.

Utdrag egenskaper

Programvare og funksjonalitet -
Operativsystem DiskStation Manager (DSM) 4.3
Filsystem Ext4
Klientstøtte Ubuntu Linux 9.04 eller nyere Mac OS X 10.5 eller nyere Windows XP eller nyere
RAID-muligheter Synology Hybrid RAID, Basic, RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
Multimediastøtte iTunes Server Media Server Plex Media Server Logitech Media Server DVBLink Server Download Station Audio Station Photo Station Video Station
Andre servere FTP server Web server Mail server VPN server Syslog server RADIUS server DHCP server Directory server Cloud Station
Sikkerhet og backup Surveillance Station Antivirus Synology Data Replicator (Windows til NAS) Time Machine integration (OS X til NAS) Time Backup Local Backup Network Backup Shared Folder Sync
Mobilapplikasjoner DS finder DS cloud DS download DS file DS audio DS video DS photo+ DS cam

Føler du at noe mangler? Fulle spesifikasjoner finner du på Synologys hjemmesider.

Krasjtest

NAS-er med plass til to harddisker tester vi satt opp med RAID 1. Det vil si at diskene innhold er identisk, og skulle da den ene harddisken bli ødelagt, vil den andre ta over jobben uten at NAS-en skal gå ned eller miste noen data.

Denne funksjonaliteten er såpass viktig at vi alltid simulerer et slikt diskkrasj. Dette gjør vi ved å nappe ut en av harddiskene under skriving til RAID-et. Synology DS214play gjorde jobben som den skulle – riktignok med protester i form av blinking og piping – men den store fila vi skulle overføre kom over i ett stykke uten at skrivehastigheten gikk spesielt mye ned.

Et slikt RAID kalles «degradert». Det som betyr at det fungerer, men at en eller flere av harddiskene er ødelagt eller fjernet. Heldigvis lar et degradert RAID seg enkelt reparere så lenge du kan erstatte harddiskene med friske eksemplarer. Mange NAS-er reparerer da RAID-et automatisk, men for Synology må denne operasjonen settes i gang manuelt i DSM-grensesnittet. DS214play brukte ganske nøyaktig tre timer på å gjenoppbygge RAID-et bestående av to Western Digital Red-disker på 1 TB hver.

Støy og strømforbruk

Effektiv og stillegående vifte.Foto: vegar Jansen, Hardware.no

Synology DS214play er utstyrt med en ganske så stillegående 92-millimeters vifte. Som standard er NAS-en satt opp til å kjøre denne viften i «stille modus», men den kan også stilles til «kjølemodus», noe som betyr at den spinner kjappere. DS214play har dog såpass god luftgjennomstrømming at vi ikke helt ser behovet for det. I stille modus skal NAS-en ifølge Synology ha et støynivå på 19,8 dB.

Susingen vil naturligvis øke noe dersom du har støyende snurredisker, men selv med to vanlige harddisker innabords mener vi DS214play har et lavt og behagelig støynivå.

Når det gjelder strømforbruket vil dette være avhengig av belastning og type harddisker. Synology hevder NAS-en bruker i underkant av 30 watt ved vanlig drift og litt over 10 watt med harddiskene i dvalemodus. Våre egne målinger sier mye av det samme.

Direkte videokonvertering

Som vi allerde har vært inne på, er det i hovedsak «mediaprosessor»-Atomen CE5335 som setter «play»-betegnelsen i Synology DS214play. Denne prosessoren har maskinvareakselerert konvertering av kodekene H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2 og VC-1. Med støtte for dette i maskinvaren, skal NAS-en kunne konvertere video opp til 1080p oppløsning – på direkten, og på flere enheter.

Dette er løsningen på det velkjente problemet at du har en film på NAS-en du gjerne vil strømme til nettbrettet ditt, men nettbrettet skjønner dessverre ikke videoformatet. På DS214play tar prosessoren jobben med å konvertere videoen til et format nettbrettet kan spille av mens den strømmer den.

Dette kan for så vidt andre NAS-er også gjøre, men fra Synologys side har vi hittil vært begrenset til 720p-video. Det har dog vært mulig å få tak i fra andre produsenter, eksempelvis på 3-serien fra Asustor.

Uten å faktisk ha testet dette på noen NAS-er tidligere, føles det litt merkelig å vurdere dette som et kriterium under en NAS-test. Men vi kan da om ikke annet prøve det, og se om det leverer sakene som avertert.

Filmen må aktivt sendes til Apple TV.

Ifølge Synologys egne nettsider skal DS214play blant annet kunne konvertere 1080p-video til Apple TV, og vi tenker jo at det er et greit utgangspunkt – Apple TV er jo kjent for å være ganske så kresen på formatene.

Siden Apple TV mildt sagt er litt kresen på hva den vil koble seg direkte til, er vi nødt til å sende videoen vi vil se fra NAS-en selv. For å få dette til, måtte vi først installere tilleggsmodulen DS Video Station, som er tilgjengelig via Pakkesenteret i DSM. DS Video Station er et filmbibliotek og -server som dessuten kan fungere som en avspiller, og når avspillingen først har begynt er det mulig å velge Apple TV som mottager av videostrømmen.

Spesielt elegant er det ikke, men laster du ned gratisappen DS Video til din mobilen eller nettbrettet ditt, kan du gjøre det samme derfra – og sende hele sulamitten over til Apple TV via AirPlay.

Men fungerer det? Joda, det gjør det faktisk – men helt perfekt er det ikke. Det ene problemet er at selv om prosessoren kan konvertere video i selve maskinvaren, er den fremdeles begrenset når det gjelder kodeker. Har du da en film som inneholder noe som helst annet enn de nevnte H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2 og VC-1, vil den ikke kunne spilles av på denne måten.

Det andre er at du ikke har store kontrollen når det gjelder kvaliteten. Totalt vil altså en god stue-PC kunne gjøre en bedre jobb, både når det gjelder kompatibilitet og kvalitet på bilde og lyd.

Men når det er sagt vil nok dette i de fleste tilfeller være godt nok for de som fra før er fornøyd med det de får ut av en relativt enkel mediespiller som Apple TV. Og av de filmene vi forsøkte å spille av på denne måten, var de fleste medgjørlige – selv en ISO-fil fra en rippet DVD gled gjennom.

Bla deg videre, vi ser på ytelsen >>>

Ytelse

Synology DiskStation DS214play er som vi har vært inne på utstyrt med Intels strømmevillige Atom-prosessor i CE5300-serien, nærmere bestemt CE5335 på 1,6 GHz. Denne tokjerneren har den litt spesiell egenskapen som kan kalles maskinvareakselerert konvertering (hardware transcoding) for formatene H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2 og VC-1.

I praksis betyr dette at NAS-en er spesielt tilpasset det å strømme videoinnhold til forskjellige enheter, ettersom prosessoren da skal være sterk nok til å kunne konvertere video mellom forskjellige format på direkten.

DS214play er også utstyrt med anstendige 1 GB med minne, noe vi sjelden ser på vanlige tobrønns NAS-er. Men så er da heller ikke Synologys play-modell det vi kan tenke på som en helt vanlig NAS for hjemmet – den koster en tusenlapp for mye til å være det.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker2 x Western Digital Red 1 TB, 64 MB cache
Filsystemext4
FastvareADM 4.3-3810 Update 2

For ikke så lenge siden byttet vi testmaskineri for NAS-er. Hovedtrekkene i den prosessen er at vi for selve NAS-ens del fikk byttet ut harddiskene med den mer «NAS-vennlige» Red-serien fra Western Digital, mens klientmaskinen gikk fra å være en Intel Core 2 til Core i5. Klienten fikk også en SSD fremfor den gamle snurredisken.

Ytelsestestene kjører vi med RAID 1, som nok er den mest brukte typen RAID på en tobrønners NAS. Forbindelsen mellom NAS og klient er direkte, det vil si uten å gå om en HUB, svitsj eller ruter.

Som sammelingningsgrunnlag har vi naturligvis brukt den litt rimeligere Asustor AS-202TE, samt DS214plays storebror Synology DiskStation DS414 med RAID 5. Sistnevnte er på sin side litt dyrere, men har også plass til dobbelt så mange harddisker. Begge disse NAS-ene kommer for øvrig anbefalt fra oss.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Synology DS214play gjør det jevnt over greit, og for HD-avspilling skalerer den fint i forhold til belastningen. Sett mot Asustor-modellen viser den også spesielt god styrke når det kommer til skrivehastighet. Men egentlig er det storebror DS414 som utmerker seg her, selv om denne ikke trives aller best med for mange samtidige filmstrømmer.

ATTO Disk Benchmark

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og her ender vi opp med at det er gigabit-nettverket vårt som nok er den begrensende faktoren.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB (400 MB for DS414). Igjen ser vi at DS214play er spesielt kjapp når det kommer til skriveytelse.

Ekstern disk over USB

I denne nye testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer fra boksen. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Denne gangen får vi litt bedre resultat på lesingen enn det vi fikk på fra de interne harddiskene. Dette kan ha noe med at vi leser fra en eksten SSD og ikke vanlig harddisk – vi ser jo det samme for modellen fra Asustor – men her er vi ikke riktig sikre.

Kryptert mappe

Lesing og skriving fra og til en kryptert mappe på NAS-en vil nok ikke være like aktuelt for alle, men det kan jo uansett være greit å få med seg. I motsetning til DS414 sin ARM-prosessor med maskinvareakselerert kryptering, må Asustoren og DS214play klare seg med en mer programvarebasert løsning. Likevel er det tydelig at Synology DS214play er modellen med aller minst å skryte av på dette punktet.

Vi runder av med konklusjonen >>>

Konklusjon

Synology DiskStation DS214play er en litt spesiell NAS. Som Synologys første «play»-modell er den såvidt vi vet deres første NAS med SD-kortleser, men det som virkelig skiller den ut er prosessoren i Intel Atom CE5300-familien. Den kan beskrives som en «mediaprosessor», og gjør Synologys nye NAS litt vanskelig både å plassere og å teste skikkelig.

Den tokjernede Atom-prosessorens på 1,6 GHz gir fin NAS-ytelse for hjemmet, men det helt spesielle er at den gjør DS214play bedre enn alle andre Synology-modeller når det kommer til å strømme videoinnhold til forskjellige enheter. Prosessoren skal nemlig være sterk nok til å kunne konvertere video på opp til 1080p på direkten. Altså: Har du en Full HD-film på et format ikke mediespilleren, nettbrettet eller mobiltelefonen din takler, tar NAS-en jobben med å konvertere filmen for deg – mens den strømmer filmen.

Denne teknologien har sine begrensninger når det kommer til kompatibilitet og kvalitet, men er helt klart bedre enn ingenting dersom du ønsker å strømme video direkte fra NAS-en til Apple TV eller mobile enheter. Så kommer spørsmålet om hvor viktig og nyttig akkurat denne egenskapen er for ditt bruk, eller om du kanskje heller ville klart deg med en annen NAS – for eksempel kan ganske mange andre modeller konvertere film med 720p-oppløsning uten større problemer. En skikkelig PC kan også brukes til dette.

For litt mer informasjon og en test av direktekonverteringen, se side to av denne testen.

Rask og god

Betrakter vi DS214play som en hvilken som helst annen NAS – for det er jo det som er hovedgesjeften dens – snakker vi om en ganske stillegående og greit utstyrt tobrønner. Vi liker at den har en eSATA-port i tillegg til USB, og selv om den kanskje ikke har det aller mest spennende utseendet, er den heller ikke direkte dum å se på. Med 1 GB RAM og Atom-prosessoren innabords har den også mer enn god nok ytelse for den jevne hjemmebruker.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Videre er dette en NAS som er enkel å komme i gang med. Skrueløse diskrammer sørger for at du kan la stjernetrekkeren ligge i skuffen når du skal montere harddiskene, og Synologys solide programvare gjør at du kjapt setter den opp. Deretter tar det robuste operativsystemet DiskStation Manager (DSM) over. Det er i skrivende stund i versjon 4.3, og er så avgjort en av grunnene til at NAS-er fra Synology er såpass populære.

Vårt største problem med Synology DiskStation DS214play er den litt tunge prislappen. Den ligger nemlig på rett i underkant av 3000 kroner, og der har du blant annet også den litt sterkere DS214+. Mer fristende er det kanskje likevel å slenge på en drøy femhundrelapp for å kunne sikre deg en god firebrønns modell – her finner vi også storebror Synology DS414. Men disse kan altså ikke konvertere 1080p-video på direkten slik som DS214play.

Men er ikke slik konvertering så viktig for deg, kan du eventuelt spare en tusenlapp eller mer ved å velge en rimeligere modell. Asustor AS-202TE kan være et fint alternativ, eller ikke-play-modellen Synology DS214.

Play-NAS-en fra Synology er for øvrig ikke heller alene med sine konverteringsegenskaper. Asustor AS-302T er utstyrt med den samme prosessoren og like mye minne som play-modellen fra Synology, i tillegg til å koste et par hundrelapper mindre. Ettersom den også har HDMI- og lydutgang, vil den kanskje være enda mer interessant for den som er ute etter den ultimate medie-NAS-en.

Synology DiskStation DS214play er en boks som virkelig ligger i grenseland når det kommer til en anbefaling fra oss. Det er en god og allsidig NAS, men også en fornøyelse som merkes på lommeboka. Har du dog lyst og råd, vil du på ingen måte gjøre noe dumt dersom du går til anskaffelse av denne modellen. Men med fokus på nettopp det å være NAS, hadde vi nok med denne prislappen heller gått for noe større, sterkere eller rimeligere.

+ Generelt god ytelse
+ Filmkonvertering på direkten
+ eSATA i tillegg til USB 3.0
+ Skrueløs montering (med 3,5" disker)
+ Lite støy
+ Velprøvd OS med «hurtigstart»

- Kun USB 2.0 i front
- Filmkonverteringen har sine begrensninger
- Litt stiv pris

Hva du skal med den?
Derfor bør du ha en NAS hjemme (Ekstra) >>>

annonse