Asustor slipper «gaming»-NAS
Hils på Nimbustor 2 og 4.
Asustor
En NAS – altså en slik liten «lagringsdatamaskin» som kobles direkte til nettverket – er vanligvis en ganske traust boks. Men nå kommer Asustor på banen med to nye modeller kalt Nimbustor 2 og Nimbustor 4.
Dette er de første NAS-ene vi har hørt om som har et «gaming-inspirert» utseende.
Naturlig nok har Nimbustor 2 plass til to 3,5-tommers harddisker, mens Nimbustor 4 har plass til fire slike. Den store forskjellen på disse to modellene er at den større utgaven også støtter RAID-nivåene 5, 6 og 10, mens den mindre kun støtter RAID 0, 1 og JBOD.
Asustor
I tillegg har Nimbustor 4 også fått en Intel Celeron J4105 – en firekjernet prosessor, mens Nimbustor 2 må nøye seg med den tokjernede Celeron J4005. Begge kan oppgraderes fra 4 til 8 GB RAM.
For vanlige forbrukere er det i dag mulig å plukke opp en vanlig harddisk med kapasitet på anstendige 14 terabyte. Skulle du ikke ha behov for redundans, vil altså
disse to NAS-ene
kunne romme 28 og 56 TB med data.
Skulle også det høres litt knapt ut, er det dessuten mulig å utvide med opptil tre
AS6004U-enheter
som har plass til fire harddisker hver.
HDMI og 2,5 Gbit LAN
Asustor
Dette brødreparet er ellers ment å kunne brukes til de samme jobbene. CPU-en innabords har støtte for maskinvareakselerert dekoding av 10-bit 4K-innhold i
HEVC
- og VP9-formatet. Kombinert med en HDMI 2.0a-port på baksiden kan derfor boksen også brukes som videoavspiller rett på TV-en.
Men mange vil nok ønske å bare ha NAS-en koblet til nettverket, og Nimbustor-modellene er langt fra noen sinker der heller. Asustor selv oppgir lese- og skrivhastigheter på rundt 550 megabyte i sekundet, noe disse boksene skal klare når de to 2,5 gigabit LAN-portene arbeider på lag og man ellers sitter på kompatibelt utstyr.
Asustor
Ifølge Asustor gjør dette og prosessorenes videoegenskaper at disse NAS-ene er perfekte for gamere, «youtubere» og andre innholdsprodusenter som ønsker å både strømme direkte og lagre innholdet lokalt samtidig.
Av filsystemer støttes Ext4 og
Btrfs
.
Operativsystemet
ADM
, hvis funksjonalitet kan utvides med «
apper
», gjør det mulig å bruke NAS-en til langt mer enn å bare være vanlig lagringplass.
Priser og tilgjengelighet er ikke kjent i skrivende stund.
Guide: Derfor bør du ha en NAS hjemme >>>
(Kilde:
Pressemelding
)
Les også
Prisene på RAM og SSD-er i fritt fall: På vei mot det laveste på tre år
Les også
Seagate har lansert en NAS-optimalisert SSD
Les også
Asustor AS5002T:
Har det meste en god NAS skal ha – og litt til