Tek.no

Test Qnap TS-451

Dette er vår nye favoritt-NAS

Qnaps hvite lagringsboks er langt bedre enn den ser ut til.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
26 Mai 2015 05:30

Qnap TS-451

Stadig flere synes det er greit å ha en NAS (network-attached storage) eller to i huset – en liten, spesialisert datamaskin som er koblet direkte på nettverket og holder styr på slikt som filer, sikkerhetskopier og diverse servertjenester.

Den forrige NAS-en med fire diskbrønner vi testet kom fra Zyxel og var en solid skuffelse. Maskinvaren var sant å si god nok, men programvaren sviktet – et ikke ukjent problem hos «ferske» NAS-produsenter som nettopp Zyxel.

Taiwanske Qnap har på den annen side holdt på med dette i et tiår, og har en rekke modeller i sin portefølje – fra små enbrønnere ment for privatmarkedet til kraftige rackløsninger for bedrifter.

Sist vi så på en NAS fra Qnap var det den snasne og vifteløse HS-251 vi tok for oss, men denne gangen er en mer konvensjonell modell vi har stående på testbenken. Modellen heter Qnap TS-451 og er rettet mot avanserte hjemmebrukere og små bedrifter.

Qnaps priser har en tendens til å ligge i det litt høyere leiet, og TS-451 er intet unntak. Du må ut med over 4000 kroner for et eksemplar – den koster altså mer enn dobbelt så mye som Zyxels firebrønner.

Men TS-451 er da også på papiret en langt sterkere NAS. Innvendig sitter en Intel Celeron-prosessor med to kjerner og klokkefrekvens på 2,41 GHz, altså den samme som vi fant i den nevnte «mediesenter-NAS-en» HS-251.

En hvit boks

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no

TS-451 hverken ser eller føles så veldig eksklusiv ut – her er det ikke lagt vekt på stil slik som med Qnap HS-251. Boksen er klassisk utformet og har et karosseri som hovedsakelig består av matt og hvit plast. Også diskbrønnene er i det samme materialet, og NAS-en tar som typisk nok er 2,5- eller 3,5-tommers disker. Disse må skrus fast med medfølgende skruer. Boksen veier ganske nøyaktig to kilogram uten harddisker.

NAS-en hviler på fire sorte gummiknotter som gjør sitt for å forhindre vibrasjoner og at den skal skli for mye rundt på underlaget.

Fronten har typisk nok statuslys, en av/på-knapp, USB-kopieringsknapp og naturligvis USB 3.0-port. Heldigvis er det ikke for ofte du fysisk må tafse på NAS-en, for disse knappene er ikke gode. De har svært liten vandring, så i hvert fall på vårt testeksemplar er det vanskelig å føle noen tilbakemelding på hvorvidt du har trykket inn knappen eller ei.

Ettersom diskbrønnene ikke er gjemt bak en dør eller lignende hadde vi også foretrukket låsbare drevrammer, men for dette må du over på Qnaps mer rene bedriftsmodeller.

Boksens bakside kan avsløre at chassiset består av metall, og vi ser en 12 centimeter stor vifte som sørger for gjennomtrekken. Ellers finner vi to LAN-porter, to USB 2.0-porter og en siste USB 3.0-port. I tillegg har vi som nevnt skjermutgang i form av HDMI. Plass til kensingtonlås er det også.

Qnap TS-451
9
Imponerende

Qnap TS-451

sitat"En tvers gjennom snasen NAS for entusiasten."

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  HDMI-utgang
 • Krysse av
  RAM kan utvides
 • Krysse av
  Stillegående vifte
 • Krysse av
  Kan fungere som mediesenter
 • Krysse av
  Oppegående operativsystem
 • Krysse av
  Rask gjenoppbygging av RAID 5
 • Krysse av
  Grei ytelse selv for krypterte volum

Ting å tenke på

 • Bytt
  Høy pris, men føles litt billig
 • Bytt
  Kan ikke kryptere enkelte mapper
 • Bytt
  Ikke låsbare diskrammer

Les også