Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestQnap TS-451

Dette er vår nye favoritt-NAS

Qnaps hvite lagringsboks er langt bedre enn den ser ut til.

Vegar Jansen, Tek.no

Qnap TS-451

Stadig flere synes det er greit å ha en NAS (network-attached storage) eller to i huset – en liten, spesialisert datamaskin som er koblet direkte på nettverket og holder styr på slikt som filer, sikkerhetskopier og diverse servertjenester.

Den forrige NAS-en med fire diskbrønner vi testet kom fra Zyxel og var en solid skuffelse. Maskinvaren var sant å si god nok, men programvaren sviktet – et ikke ukjent problem hos «ferske» NAS-produsenter som nettopp Zyxel.

Taiwanske Qnap har på den annen side holdt på med dette i et tiår, og har en rekke modeller i sin portefølje – fra små enbrønnere ment for privatmarkedet til kraftige rackløsninger for bedrifter.

Sist vi så på en NAS fra Qnap var det den snasne og vifteløse HS-251 vi tok for oss, men denne gangen er en mer konvensjonell modell vi har stående på testbenken. Modellen heter Qnap TS-451 og er rettet mot avanserte hjemmebrukere og små bedrifter.

Qnaps priser har en tendens til å ligge i det litt høyere leiet, og TS-451 er intet unntak. Du må ut med over 4000 kroner for et eksemplar – den koster altså mer enn dobbelt så mye som Zyxels firebrønner.

Men TS-451 er da også på papiret en langt sterkere NAS. Innvendig sitter en Intel Celeron-prosessor med to kjerner og klokkefrekvens på 2,41 GHz, altså den samme som vi fant i den nevnte «mediesenter-NAS-en» HS-251.

En hvit boks

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no

TS-451 hverken ser eller føles så veldig eksklusiv ut – her er det ikke lagt vekt på stil slik som med Qnap HS-251. Boksen er klassisk utformet og har et karosseri som hovedsakelig består av matt og hvit plast. Også diskbrønnene er i det samme materialet, og NAS-en tar som typisk nok er 2,5- eller 3,5-tommers disker. Disse må skrus fast med medfølgende skruer. Boksen veier ganske nøyaktig to kilogram uten harddisker.

NAS-en hviler på fire sorte gummiknotter som gjør sitt for å forhindre vibrasjoner og at den skal skli for mye rundt på underlaget.

Fronten har typisk nok statuslys, en av/på-knapp, USB-kopieringsknapp og naturligvis USB 3.0-port. Heldigvis er det ikke for ofte du fysisk må tafse på NAS-en, for disse knappene er ikke gode. De har svært liten vandring, så i hvert fall på vårt testeksemplar er det vanskelig å føle noen tilbakemelding på hvorvidt du har trykket inn knappen eller ei.

Ettersom diskbrønnene ikke er gjemt bak en dør eller lignende hadde vi også foretrukket låsbare drevrammer, men for dette må du over på Qnaps mer rene bedriftsmodeller.

Boksens bakside kan avsløre at chassiset består av metall, og vi ser en 12 centimeter stor vifte som sørger for gjennomtrekken. Ellers finner vi to LAN-porter, to USB 2.0-porter og en siste USB 3.0-port. I tillegg har vi som nevnt skjermutgang i form av HDMI. Plass til kensingtonlås er det også.

Qnap TS-451
9
Imponerende

Qnap TS-451

9
Imponerende
sitatEn tvers gjennom snasen NAS for entusiasten.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    HDMI-utgang
  • +
    RAM kan utvides
  • +
    Stillegående vifte
  • +
    Kan fungere som mediesenter
  • +
    Oppegående operativsystem
  • +
    Rask gjenoppbygging av RAID 5
  • +
    Grei ytelse selv for krypterte volum

Ting å tenke på

  • Høy pris, men føles litt billig
  • Kan ikke kryptere enkelte mapper
  • Ikke låsbare diskrammer

I bruk

Som vi så av spesifikasjonene er Qnap TS-451 ganske så lik tobrønneren Qnap HS-251. Ikke i utseende selvsagt, men når det kommer til egenskaper er de altså utstyrt med samme type Intel Celeron-prosessor.

Ettersom denne prosessoren har Intel Quick Sync Video-teknologi, som betyr at en av NAS-ens styrker er at den kan konvertere video i sanntid, betyr det at også TS-451 kan brukes til mer enn kun tradisjonelle NAS-oppgaver.

Dette styrkes ytterligere ved at både dagens testobjekt og HS-251 har HDMI-utgang. TS-451 tar altså ikke bare opp kampen med Synologys Play-modeller, men kan i tillegg kobles direkte til TV-en for å underholdes med film, musikk eller bilder.

Det er appen HD Station som da gir deg muligheten for å kjøre et rent mediesenter på boksen, eller for den saks skyld surfe på nettet eller se på YouTube-videoer.

Plass til to minnemoduler

Diskrammene kan enkelt løsnes og trekkes ut. Forhåpentligvis har du ikke klåfingrede unger eller naboer. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Har du planer om å aktivt bruke TS-451 som et mediesenter i tillegg til mer konvensjonelle NAS-oppgaver, er det for øvrig greit å gå over den ene gigabyten med minne som vanligvis sitter i denne NAS-en. Ettersom den er utstyrt med to minnemodulplasser er det grei skuring å oppgradere – opp til åtte gigabyte RAM er støttet.

Qnap TS-451 kommer også i en utgave med fire gigabyte minne installert – modellbetegnelsen for denne er TS-451-4G, og det var et slikt eksemplar vi mottok til test.

Fire gigabyte minne er for øvrig anbefalt dersom du har planer om å bruke NAS-en til virtualisering.

Når vi først er inne på utvidelser, er det også greit å få med seg at denne NAS-en kan ekspandere utover sine fire brønner ved hjelp av Qnap UX-500P eller Qnap UX-800P, som er USB 3.0-tilkoblede ekspansjonskabinett med plass til henholdsvis fem og åtte harddisker.

Men med kun TS-451 har du altså fire diskbrønner å begynne med, og det gir deg jo muligheten til å velge mellom de fleste typer RAID, inkludert diskspeiling (RAID 1), striping (RAID 0), RAID 5, 6 og 10, samt RAID 5 + Hot Spare. Ønsker du deg ikke noe RAID, kan du selvfølgelig velge dette også.

Installasjon og bruk

QTS er et oppegående operativsystem, også når ting går galt.

Med unntak av akkurat dette med RAID-nivåer og minnemengde, er også TS-451 utstyrt med en «USB One Touch Copy»-knapp i fronten, som enkelt lar deg sette opp NAS-en til å kopiere filer til eller fra enheter koblet til USB-porten under knappen.

Men ellers har TS-451 i det store og hele de samme egenskapene som HS-251, og naturligvis det samme operativsystemet – QTS 4.1. Vi sender deg derfor til testen av sistnevnte for en mer detaljert beskrivelse av intallasjon og bruken av HD Station.

Men vi skal selvfølgelig gi deg kortversjonen, og den er at QTS – som vi for øvrig testet i versjon 4.1.3 – er et oppegående operativsystem som er en fryd å bruke i forhold til det vi måtte slite med sist vi testet en NAS.

QTS byr på et «app»-inspirert og moderne grensesnitt med nedlastbare apper eller moduler. Det er ryddig og relativt intuitivt, med til tider ganske så god hjelp-funksjonalitet. Den norske språkdrakten er dessverre ikke spesielt godt oversatt, men bortsett fra dette er operativsystemet på linje med det du får med NAS-er fra Asustor eller Synology.

Du kan selv sjekke ut stilen med Qnaps «live demo» av OS-et.

Selve NAS-en har funksjonalitet som det passer seg en moderne NAS for entusiaster. En full oversikt har du på produktets hjemmeside.

Krasjtest

Røde blinkende lys er sjelden noe godt tegn. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Ingen av NAS-ene vi har til test slipper unna vår vante krasjtest, der vi uforvarende napper ut en harddisk når vi skriver til RAID-et vi har satt opp. For firebrønnere tester vi dette med RAID 5.

Før selve krasjtesten hadde vi satt opp NAS-en til å varsle oss på e-post dersom den støtte på problemer, og det var enkelt å gjøre dette via Gmail. Andre kontotyper kan også benyttes.

Da vi dro ut en av harddiskene reagerte TS-451 helt som den skulle. Boksen varslet oss med blink og et par pip, mens feilmeldingene tikket inn på e-posten vår. Brukergrensesnittet kunne også fortelle oss om at noe ikke var som det skulle.

Med et degradert volum er løsningen enkel, nemlig å erstatte den problematiske harddisken med en av samme eller større kapasitet. Dette ble gjort, og NAS-en begynte snart å bygge opp RAID-et på nytt.

Dette gjorde den på ikke mer enn tre timer og femten minutter – en meget solid prestasjon.

Støy og strømforbruk

Som NAS-er flest tygger ikke Qnap TS-451 spesielt mye strøm. Forbruket ligger vanligvis på mellom 30 og 40 watt under jobbing, mens vi noterte drøye tyve watt når harddiskene gikk i dvalemodus. Dette er typisk strømforbruk for en firebrønns NAS.

Når det kommer til støynivået ble vi litt imponerte av TS-451. Den er ikke vifteløs som sitt slankere søskenbarn HS-251, men den 12 centimeter store vifta plassert bak på NAS-en holdt et meget lavt lydnivå. På denne boksen er det i hovedsak selve harddiskene du kan høre – ikke suset fra vifta.

Qnap TS-451
9
Imponerende

Qnap TS-451

9
Imponerende
sitatEn tvers gjennom snasen NAS for entusiasten.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    HDMI-utgang
  • +
    RAM kan utvides
  • +
    Stillegående vifte
  • +
    Kan fungere som mediesenter
  • +
    Oppegående operativsystem
  • +
    Rask gjenoppbygging av RAID 5
  • +
    Grei ytelse selv for krypterte volum

Ting å tenke på

  • Høy pris, men føles litt billig
  • Kan ikke kryptere enkelte mapper
  • Ikke låsbare diskrammer

Ytelse og konklusjon

Ytelse

Ettersom Qnap TS-451 er utstyrt med en habil tokjernet Celeron-prosessor, forventer vi anstendig ytelse fra denne NAS-en. Som sammenligningsgrunnlag har vi tatt med andre modeller med fire diskbrønner – alle rimeligere enn Qnap-modellen.

Modellen som er nærmest i pris er Synology DiskStation DS414, men selv denne ligger typisk nok nesten en tusenlapp under i pris. I tillegg har vi tatt med juniormodellen Synology DS414j og den svært rimelige – men også lite gode – Zyxel NAS540.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker4 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache
Filsystemext4
FastvareQTS 4.1.3

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Her er det uten tvil Qnap TS-451 og Synology DS414 som kniver om å være best, og i de fleste tilfeller viser Qnapen seg å være den sterkeste kandidaten av de to – den gjør en jevnt over god jobb i samtlige disipliner.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her møter både TS-451 og DS414 «taket» som ligger i gigabit nettverk. Skulle ikke dette holde, kan farten økes ytterligere ved å la begge nettverksportene på NAS-en samarbeide – sett at du har et nettverk som kan utnytte dette.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og igjen stanger vi i gigabit-grensa.

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte, og nok en gang viser Qnap TS-451 seg å være den kjappeste NAS-en.

Vi pleier også å måle skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, men Qnaps NAS-er støtter kun kryptering av hele volum – de mener mappekryptering ikke er sikkert nok.

Vi har derfor ikke testet mappekryptering, men vi tok oss tid til å sjekke ytelsen etter å ha kryptert hele volumet. Med NAS Performance Tester 1.4 og filstørrelse 1000 MB noterte vi oss 77 MB/s i skrivehastighet og 118 MB/s i lesehastighet – igjen nådde vi gigabit-grensa.

Dette er langt over det vi vanligvis måler av ytelse på krypterte mapper, og betyr at NAS-en kan skilte med anstendig ytelse selv om du skulle ønske å kryptere absolutt alt.

Konklusjon

Vi vil vel ikke akkurat si at Qnap TS-451 er en ulv i fåreklær selv om den er liten og hvit – men det er i hvert fall ingen tvil om at denne modellen ser kjedeligere ut enn den faktisk er.

Her har du en firebrønns NAS som kan skilte med solid ytelse, er stillegående, har et oppegående operativsystem, kan utvides med mer RAM og/eller eksterne harddiskkabinetter, og kan dessuten kobles rett til en monitor eller TV for å ta jobben som mediesenter.

Hva er det vel å ikke like med det?

Samtidig kan vi ikke akkurat si at denne hvite plastboksen ser ut som et produkt til over fire tusen kroner. Vi tør driste oss til å si at selv Zyxel NAS540 har mer stil. Og den koster under halvparten så mye.

Når det er sagt, er ikke hovedpoenget med en NAS at du skal bli bergtatt av hvordan den ser ut – det viktigste har å gjøre med om den gjør jobben eller ikke. Og der leverer altså TS-451 varene.

Men den umiddelbare kvalitetsfølelsen vi fant vi i bøtter og spann på HS-251, synes vi er litt fraværende på dagens testobjekt.

Og selv om NAS-en kanskje er mest rettet mot hjemmebruk, skulle vi likevel ønsket oss låsbare diskrammer da det ikke finnes noen dør eller luke foran disse. Qnap har som nevnt dette på sine mer businessorienterte modeller.

Godfølelsen rundt det rent fysiske uteblir altså på TS-451, men totalt sett synes vi likevel at dette er en veldig god NAS. Den er som nevnt kjapp, skalerbar, stillegående og kan alternativt brukes som mediesenter – og er derfor et produkt vi gjerne anbefaler.

Synes du Qnap TS-451 blir litt for dyr?
Synology DS414 har også vår anbefaling, men er ikke like fleksibel og allsidig >>>

Qnap TS-451
9
Imponerende

Qnap TS-451

9
Imponerende
sitatEn tvers gjennom snasen NAS for entusiasten.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    HDMI-utgang
  • +
    RAM kan utvides
  • +
    Stillegående vifte
  • +
    Kan fungere som mediesenter
  • +
    Oppegående operativsystem
  • +
    Rask gjenoppbygging av RAID 5
  • +
    Grei ytelse selv for krypterte volum

Ting å tenke på

  • Høy pris, men føles litt billig
  • Kan ikke kryptere enkelte mapper
  • Ikke låsbare diskrammer
annonse