På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Skinnet kan bedra
Det viser seg nok en gang at utseendet ikke betyr alt.
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Design, skjerm og menyer
- Treg
- MotoSwitch
- Teknologi og funksjoner
- Teknologi og funksjoner:
- Gode tilkoblingsmuligheter
- Lite Kraft
- Laber lyd
- Lite imponerende batteri
- Multimedia
- Multimedia:
- Spennende musikkspiller
- Ingen videotelefon
- Megapiksellureri
- Konklusjon
- Konklusjon
- Brukbar skjerm, men treg prosessor
- Trenger bedre ordliste
- Alternativene
Design og brukervennlighet
Det begynner å bli mange gode mobiltelefoner i 2000-kronersklassen. Motorola Motoluxe er et av de siste tilskuddene i denne delen av mobilmarkedet. Denne telefonen skal ifølge produsenten være en telefon som skiller seg ut med et lekkert design og skal passe for deg tør å være litt annerledes.
Rent størrelsesmessig er Motoluxe svært hendig og byggekvaliteten kjennes gjennomført ut første gang vi holder i den. Den er forholdsvis tynn med sine 9,8 millimeter, og ganske lett med en matchvekt på knappe 123 gram. Dette er ganske lite til å være en telefon med fire tommers skjerm, og telefonen virker ganske solid. Den er innkapslet i et slags gummibelegg, ikke ulikt det vi finner på mange av HTCs mobiltelefoner om dagen. Dette gjør at den ikke sklir når du har den hånden og Motoluxe er god å holde i.
Skjermen virker forholdsvis solid, og den fikk ingen skrammer da vi prøvde å ripe den opp med blant annet en nøkkel. Rett under skjermen finner vi fire snarveistaster som er berøringsfølsomme. Slike snarveisfelter fins på de fleste av dagens Android-telefoner. Funksjonene du finner her er en valg-tast, en hjem-tast, og tilbake-tast og en søke-tast. Nedenfor disse igjen finner vi dog noe som skiller telefonen ut fra massene. Det er et stort lys som dekker en tredjedel av telefonens nedre horisontale linje. Dette lyset blir aktivt hvis du får en melding eller noen ringer deg, og gjør at telefonen lyser opp som en lanterne.
Noe vi legger merke til er at den avtakbare delen av bakdekselet hadde en tendens til å løsne veldig lett, noe som kan gjøre den utsatt for skader. Da hjelper det lite at dette er av metall.
På den ene siden av telefonen finner vi en utgang for micro-USB, og denne brukes til lading og synkronisering. På den andre siden har den en kameratast og to volumtaster. Ser vi på bakdekselet til Motoluxe finner vi en høyttaler, et 8 megapikslers kamera og en LED-lampe som fungerer som blits.
Dette er, som mange sikkert skjønner, EN mobiltelefon med berøringsskjerm. Det vil si at den reagerer ved en lett berøring. Skjermen er som sagt på fire tommer, noe som begynner å bli en ganske vanlig størrelse på dagens smarttelefoner.
Treg
Skjermtypen er TFT, og dette gjør at vi ikke får den helt store opplevelsen når det kommer til kontraster, men fargene er ganske gode når så lenge vi ikke ser på skjermen fra en annen vinkel enn rett på. Skjermen er heller ikke spesielt god når vi tar den med ut i sollys. Den store skjermen gjør telefonen enkel å bruke, men størrelse er ikke alt. Når vi begynner å navigere oss rundt på telefonen er det noe som skurrer. Menyene i Motoluxe er nemlig svært trege.
Motorola Motoluxe er utstyrt med en liten prosessor på kun 800 Mhz, og dette gjør at navigeringen blir hakkete og usammenhengende. Noe så enkelt som å gå fra en startskjerm til en annen blir en frustrerende opplevelse da skjermen henger svært lenge etter bevegelsen vi gjør med fingeren. Og overgangen mellom startskjermene hakker og gjør opplevelsen lite givende. I tillegg tar det lang tid fra vi trykker på et snarveisikon til vi får respons fra telefonen. Dette gjelder alt fra tastelås til vanlige applikasjoner, eller kun for å komme inn i hovedmenyen.
MotoSwitch
Telefonen kjører på operativsystemet Android, og det er den nest nyeste versjonen det er snakk om her, nemlig andre 2.3 med tilnavnet Gingerbread. Vi skulle gjerne sett at telefonen hadde Android 4, men det er tvilsomt om det hadde gitt en spesielt mye bedre opplevelse med tanke på den lave ytelsen.
Det er dog en ting vi må trekke fram. Motorola bruker sitt eget brukergrensesnitt som de kaller for MotoSwitch som ligger over det originale Android-systemet på samme måte som HTCs Sense og Samsungs TouchWiz. MotoSwitch vriker som et grensesnitt som ikke er egnet for telefoner med lite kraft. Dette så vi tydelig da vi la inn et annet grensesnitt og opplevelsen ble betraktelig bedre, men fortsatt langt fra det vi ønsker å se fra en smarttelefon.
Det er dog noen smarte funksjoner i MotoSwitch. Det er blant annet noen wigets som ser ut som en sky av for eksempel de programmene eller kontaktene du bruker mest. Disse oppdaterer seg kontinuerlig, og er en smart løsning på hvordan du raskest kan komme inn på de applikasjonene du ønsker. Ellers er skjermlåsen ganske stilig for her får du opp mange snarveier slik at du kan låse opp telefonen direkte til for eksempel meldinger eller kalender.
Når det kommer til selve menyene er de ganske like som på de fleste Android-telefoner og burde i utgangspunktet være enkle å betjene. Det hadde de nok vært og hvis det ikke hadde vært for at det tar et par sekunder for telefonen å utføre den oppgaven du ønsker. Ting går rett og slett ikke fort i svingene
Du får med norsk tastatur i telefonen, men ordlisten og ordforslagene er heller labre. Nå er det jo egentlig ikke verre enn å laste ned et nytt tastatur, men vi skulle ønsket at det medfølgende tastaturet hadde noe mer å by på. Når det kommer til hvordan telefonen er å skrive på fungerer dette greit, men også her er det en del hakking og det vi opplever at vi gjerne må vente på at hele ordet vi har skrevet kommer frem.
Alt i alt opplever vi Motorola Motoluxe som en pen og stilig mobiltelefon som hadde trengt en god porsjon ekstra kraft. Den er rett og slett i litt tregeste laget, og dette gjør at brukeropplevelsen faller drastisk i forhold til konkurrentene.
I esken får du:
- Brukerhåndbok
- 2 GB microSD
- Ladekontakt
- Synkroniserings- og ladekabel
- Håndfrisett
- 1400 mAh batteri
Teknologi og funksjoner
Denne telefonen er nok ikke myntet på de som er svært opptatt av spesifikasjoner eller de som ønsker seg en racerbil av en mobiltelefon. Den er mer rettet mot de som liker en pent ytre, men som vil ha en del av mulighetene til de kraftigere modellene.
Telefonen har det meste av teknologier som er blitt vanlig nå til dags. Vi finner både høyhastighets-3G, Edge, Wi-Fi og GPS i telefonen. 3G gjør at du kan surfe på nettet i rask hastighet eller strømme musikk og film. Edge på sin side gjør at du kan komme deg på nett hvis du er utenfor 3G-dekning og ting vil gå en del tregere. Telefonen har også et fronkamera som gjør at du kan ha videosamtaler ved bruk av 3G-nettet.
Gode tilkoblingsmuligheter
Telefonen har muligheten for Wi-Fi som gjør at du kan koble deg på trådløse nettverk og surfe på nettet via disse. Dette kan spare deg for unødige internettutgifter spesielt hvis du er i utlandet.
Når det kommer til GPS-en så fungerer den helt greit. Det tar ikke lange tiden før telefonen finner ut av hvor vi befinner oss, så vi må si oss fornøyde med hastigheten på GPS-signalet.Telefonen har såkalt assistert GPS eller A-GPS som gjør at den bruker mobilnettverket i tillegg til satellitter for å raskest mulig finne posisjonen din. Telefonen kommer med Google Maps og Navigation ferdig installert, og dette fungerer ganske godt. Skulle du dog ønske deg noe mer avansert finnes det flere gode løsninger på nettbutikken for Android som nylig er blitt omdøpt til Google Play.
Telefonen har og Bluetooth versjon 3.0. Denne er ganske rask og lar deg overføre filer trådløst til andre enheter, eller koble deg til trådløse håndfrisett.
Lite Kraft
Motorola Motoluxe kommer med en 800 Mhz prosessor, og det merkes i ytelsen til telefoner. Vi kan enkelt slå fast at den telefonen har en litt for liten motor til å kunne drive applikasjoner og andre funksjoner på en effektiv måte.
Telefonen kommer med et 2 GB minnekort for lagring av det du måtte ønske av bilder, applikasjoner, videoer og musikk. 2 GB er ikke spesielt mye, og det kan fort være ønskelig å utvide dette med et større minnekort.
Laber lyd
Til vanlig telefonbruk fungerer Motoluxe helt greit, men noen problemer støtte vi på. Vi opplevde at den vi snakket med syns det var mye hakking og generell laber lyd, noe som kan peke på en dårlig mikrofon. Høyttaleren i telefonen virker dog bra og lyden var generelt god under samtale. Når det kom til ren dekning var dette aldri noe problem under testperioden.
Nettleseren i telefonen fungerer helt greit, den er enkel og lett i bruk. Her kan du bruke både tofingerzoom og dobbelttrykke på skjermen for å zoome deg inn på det området du ønsker å se nærmere på. Den har alle de funksjonene vi forventer av en nettleser, og gjør jobben enkelt og greit. Ønsker du en mer avansert nettleser kan du alltids laste ned for eksempel Dolphin Browser.
Les også: Nettleseren hvor du kan styre alt
E-postleseren i telefonen gjør jobben som den skal og det er egentlig ikke så mye å si om den. Den er veldig lik på svært mange av dagens mobiltelefoner og det er ikke noe problem å sette den opp mot den eller de kontoene du ønsker. Du kan både sende og lese de fleste vanlige vedleggstyper, som Office-dokumenter og PDF-filer.
Lite imponerende batteri
Videre har telefonen det vi forventer av dagens smarttelefoner når det kommer til funksjoner. Vi finner blant annet kalkulator, alarm, notatblokk og kalender for å nevne noe. Kalenderen er ganske identisk med de vi finner i svært mange andre Android-telefoner. Her kan du bli varslet på ulike måter når en hendelse nærmer seg, ved for eksempel alarm, vibrering, eller i statusfeltet øverst på skjermen.
Adresseboken fungerer som den skal og det er ikke noe problem å både søke opp, og bla fram en kontakt. Telefonen har også Smart Dialing som gjør at du kan søke opp den du ønsker å ringe ved å taste inn navnet deres ved bruk av talltasturet på ringeskjermen.
Motoluxe er en telefon med mange muligheter, men den klarer ikke å utnytte de mulighetene den har. Batteritiden er helt grei, men med aktivt bruk må den også lades når kvelden kommer. Med kun 1400 mAh hadde vi heller ikke spesielt store forventninger til batteritiden.
Vi kan også nevne at med en stråleverdi på kun 0,464 W/kg er dette en veldig snill telefon på dette punktet for de som er interessert i slikt.
I grafen under kan vi at ytelsen i Motoluxe ikke kan nærme seg verken de beste i klassen eller konkurrentene i samme prisklasse.
Multimedia
Motorola Motoluxe er ingen utpreget multimediatelefon. Den har det meste du trenger av teknologi for at den skal fungere godt til multimedia, men den faller litt gjennom også på dette området. Når produsenten skryter såpass mye av kameraet i en såpass billig telefon, kan det virke for godt til å være sant. Det skulle da også vise seg at alt som glitrer ikke nødvendigvis er gull. Men noen gode egenskaper har Motoluxe på multimediafronten også.
Det følger ingen spill med telefonen, men som på alle andre Android-telefoner er nettbutikken Google Play spekket med spill å velge mellom. På grunn av telefonens lave ytelse er det dog begrenset hvilke spill du kan velge i. Du kan glemme kraftige HD-spill og det er liten vits i å skaffe seg noe mer avansert enn Angry Birds eller Drag Racing.
Nå har det seg sånn at veldig mange av dagens mest underholdene mobilspill ikke krever så mye kraft, så hvis du er en ivrig tilhenger av for eksempel Wordfeud eller DrawSomething så fungerer også disse uten problemer.
Spennende musikkspiller
Vi har tidligere gitt Motorola-telefoner skryt for musikkspilleren de utstyrer telefonene sine med, og Motoluxe er intet unntak. Spilleren er spekket med morsomme funksjoner som at du for eksempel får hentet inn teksten til sangene som blir avspilt, samt annen informasjon og YouTube-klipp av sangen.
Du kan selvsagt sette opp spillelister eller sette opp tilfeldig avspilling, men det er dårlig med lydinnstillinger for musikkguruene. Ellers ligger musikkgjenkjenningsprogrammet SoundHound innebygd i musikkspilleren slik at du raskt kan finne navnet på den sangen du ikke husker navnet på.
Ettersom telefonen har lite intern lagringskapasitet, og det kun følger med et 2 GB minnekort, kan det være lurt å investere i et litt større minnekort hvis du ønsker å ha musikksamlingen din på telefonen.
Det er også støtte for radio, og denne fungerer som en radio skal. Den er enkel å stille inn, lagre favorittkanaler på ellers ser den ren og pen ut.
Ingen videotelefon
Med en skjerm på 4 tommer ligger mye til rette for at denne telefonen skulle ha potensiale til å gjøre det godt som en filmfremviser. Det stemmer dog ikke. Telefonen klarer ikke å spille av høyoppløselig video, og den klarte ikke å spille av 720p HD-filmer.
Formatstøtten er også ganske laber. Den støtter ikke DivX og andre ganske vanlige formater bortsett fra MPEG4. Skjermen er heller ikke veldig god å se film på siden du hele tiden må holde den direkte foran deg for at fargene skal forbli gode.
Megapiksellureri
Mange er fortsatt under den oppfatningen at antall megapiksler tilsier hvor bra et mobilkamera er. Motoluxe er et godt eksempel på at dette ikke stemmer. Med sine 8 megapiksler hauser Motorola seg selv opp, men testbildene vi tok viser at dette er langt under andre kameraer med samme antall megapiksler.
Bildene blir helt greie utendørs i godt lys, men ikke noe mer enn så vidt brukbare med svake detaljer og dårlig fargegjengivelse. I tillegg sliter kameraet, som for øvrig har autofokus, med å finne riktig hvitbalanse innendørs.
Om dette ikke er nok så bruker kameraet over tre sekunder mellom hvert bilde hvis du skal prøve å ta en bildeserie. Dette er milevis bak det vi forventer av dagens gode mobilkameraer. Når det kommer til frontkameraet er det minst like lite imponerende og kan omtrent ikke brukes til noe som helst.
Filmkameraet kan ta opp film i VGA-kvalitet, noe som ikke gir veldig imponerende resultater. Filmene vi tok kunne ikke kan brukes til så mye med mindre det er svært godt lys, noe som gjenspeiler at kameralinsen er heller svak. Under kan du se noen av bildene vi tok med Motorola Motoluxe
Konklusjon
Motorola Motoluxe har et pent ytre, og hadde den vært like god på innsiden kunne dette vært en utmerket mobiltelefon. Den lander pent og pyntelig midt i 2000-kronersklassen som har begynt å fylle seg opp med gode kjøp.
Telefonens design ser ganske lekkert ut ved første øyekast, og vi kommer ikke utenom å legge merke til den markante åpningen nede på venstresiden av telefonen. Her kan du for eksempel henge telefonen fast i en snor hvis du skulle like å ha den rundt halsen av en eller annen grunn. Men det er ikke det som gjør dette designtrekket så spesielt. For denne åpningen sender også ut et stort lys hver gang du mottar en melding eller noen ringer deg.
Om dette har mye for seg eller ikke kan diskuteres, men det er i hvert fall en telefon som skiller seg ut. Ellers er telefonen ganske tynn og ligger godt i hånden. Den kjennes også solid ut, og bakdekselet er av metall.
Brukbar skjerm, men treg prosessor
Skjermen er av typen TFT og har ganske gode farger, men hvis du ser på fra en annen vinkel enn direkte framfor deg så blir bildet ganske labert. Kontrastene er heller ikke spesielt mye å skryte av. Den berøringsfølsomme skjermen skuffer oss ved at ting går veldig tregt til tider. Dette kommer av den svake prosessoren som sitter i telefonen.
Det er nettopp dette som i stor grad er med på å ødelegge helhetsopplevelsen av denne telefonen. Navigering i menyene går hakkete og seint, og det er lite som er så irriterende som teknologi som går tregt.
Telefonfunksjonene fungerer dog ganske bra. Høyttaleren er god og vi hadde aldri noen dekningsproblemer under testperioden. Det eneste var at andre hørte oss noe dårlig under samtale så det kan tyde på en svak mikrofon.
Trenger bedre ordliste
Meldingsskriving går helt greit selv om tastaturet kan virke noe smalt i starten, men dette venner du deg fort til. Telefonen er ferdig utstyrt med norsk tastatur, men ordlisten og ordforslagene er heller dårlige, så disse burde eventuelt lastes ned fra nettbutikken Google Play.
Nettleseren fungerer bra så lenge den ikke må laste for tunge Flash-elementer, og har blant annet støtte for tofingerzoom og justerende tekst slik at teksten på siden former seg etter hvor nært eller fjernt du har zoomet.
Ellers er e-post, kalender og andre nyttefunksjoner enkle å forstå seg på og det fungerer bra uten noen nevneverdige problemer. Batterikapasiteten er dog ikke så mye å skryte av. Du skal ikke bruke telefonen mye før den må lades når dagen er omme.
Kameraet skuffer oss en del. Motorola skryter selv av sine 8 megapiksler, og dette er en telefon hvor vi fort ser at megapiksler ikke er alt. Bildene blir ikke spesielt bra, og hvitbalansen er som oftest feil. Det finnes mange mobiltelefoner med betydelig lavere antall megapiksler som tar bedre bilder.
Et svært positivt element er musikkspilleren. Den har massevis av muligheter og gir og ganske god totalopplevelse i forhold til mange av konkurrentene, både når det kommer til lyd og funksjoner.
Alternativene
Alt i alt er dette en telefon som faller litt igjennom. Med tanke på prisen så må den se seg utkonkurrert av en god del av dagens mobiltelefoner. Den ser bra ut og har noen fiffige funksjoner, men totalopplevelsen blir fortsatt at den hakker for mye under bruk og vi kan ikke si annet enn at den er ganske treg.
Skal vi se på alternativene til Motorola Motoluxe er det naturlig å se på andre telefoner rundt 2000 kroner. Den første vi kan trekke frem er Huawei Honor som gjorde det veldig skarpt i vår test og koster noen hundrelapper mindre enn Motoluxe. Her får du en mye kraftigere prosessor og et bedre batteri som gjør at telefonen er bedre i bruk og lever lenger uten å måtte lades.
Et annet godt alternativ er Sony Ericsson Xperia Arc S. I tillegg til at den også er bedre på kraft og batteri får du en større skjerm, samt et tynnere ytre. For kun et par hundrelapper ekstra er dette et godt kjøp i denne prisklassen.
Til slutt kan se på en telefon som har vært på markedet en stund, men som vi fortsatt var godt fornøyde med. LG Optimus Black har like stor skjerm, bedre batteri og en bedre prosessor hvor vi aldri opplevde noe hakking eller lignende. Den koster også litt mindre enn Motoluxe og vil gi deg en bedre brukeropplevelse.