Tek.no

Test Motorola Motoluxe

Skinnet kan bedra

Det viser seg nok en gang at utseendet ikke betyr alt.

Kurt Lekanger
11 Apr 2012 06:00

Design og brukervennlighet

Bakdekselet på Motoluxe er av metall, men sitter ikke veldig godt.

Det begynner å bli mange gode mobiltelefoner i 2000-kronersklassen. Motorola Motoluxe er et av de siste tilskuddene i denne delen av mobilmarkedet. Denne telefonen skal ifølge produsenten være en telefon som skiller seg ut med et lekkert design og skal passe for deg tør å være litt annerledes.

Rent størrelsesmessig er Motoluxe svært hendig og byggekvaliteten kjennes gjennomført ut første gang vi holder i den. Den er forholdsvis tynn med sine 9,8 millimeter, og ganske lett med en matchvekt på knappe 123 gram. Dette er ganske lite til å være en telefon med fire tommers skjerm, og telefonen virker ganske solid. Den er innkapslet i et slags gummibelegg, ikke ulikt det vi finner på mange av HTCs mobiltelefoner om dagen. Dette gjør at den ikke sklir når du har den hånden og Motoluxe er god å holde i.

Skjermen virker forholdsvis solid, og den fikk ingen skrammer da vi prøvde å ripe den opp med blant annet en nøkkel. Rett under skjermen finner vi fire snarveistaster som er berøringsfølsomme. Slike snarveisfelter fins på de fleste av dagens Android-telefoner. Funksjonene du finner her er en valg-tast, en hjem-tast, og tilbake-tast og en søke-tast. Nedenfor disse igjen finner vi dog noe som skiller telefonen ut fra massene. Det er et stort lys som dekker en tredjedel av telefonens nedre horisontale linje. Dette lyset blir aktivt hvis du får en melding eller noen ringer deg, og gjør at telefonen lyser opp som en lanterne.

Noe vi legger merke til er at den avtakbare delen av bakdekselet hadde en tendens til å løsne veldig lett, noe som kan gjøre den utsatt for skader. Da hjelper det lite at dette er av metall.

Smart Dialing er på plass så du enkelt og greit finner den kontakten du er på jakt etter.

På den ene siden av telefonen finner vi en utgang for micro-USB, og denne brukes til lading og synkronisering. På den andre siden har den en kameratast og to volumtaster. Ser vi på bakdekselet til Motoluxe finner vi en høyttaler, et 8 megapikslers kamera og en LED-lampe som fungerer som blits.

Dette er, som mange sikkert skjønner, EN mobiltelefon med berøringsskjerm. Det vil si at den reagerer ved en lett berøring. Skjermen er som sagt på fire tommer, noe som begynner å bli en ganske vanlig størrelse på dagens smarttelefoner.

Treg

Skjermtypen er TFT, og dette gjør at vi ikke får den helt store opplevelsen når det kommer til kontraster, men fargene er ganske gode når så lenge vi ikke ser på skjermen fra en annen vinkel enn rett på. Skjermen er heller ikke spesielt god når vi tar den med ut i sollys. Den store skjermen gjør telefonen enkel å bruke, men størrelse er ikke alt. Når vi begynner å navigere oss rundt på telefonen er det noe som skurrer. Menyene i Motoluxe er nemlig svært trege.

Motolux har en smart startside når du skal låse opp telefonen.
Menyen i Motolux er ganske lik den vi finner i andre Android-telefoner.

Motorola Motoluxe er utstyrt med en liten prosessor på kun 800 Mhz, og dette gjør at navigeringen blir hakkete og usammenhengende. Noe så enkelt som å gå fra en startskjerm til en annen blir en frustrerende opplevelse da skjermen henger svært lenge etter bevegelsen vi gjør med fingeren. Og overgangen mellom startskjermene hakker og gjør opplevelsen lite givende. I tillegg tar det lang tid fra vi trykker på et snarveisikon til vi får respons fra telefonen. Dette gjelder alt fra tastelås til vanlige applikasjoner, eller kun for å komme inn i hovedmenyen.

MotoSwitch

Telefonen kjører på operativsystemet Android, og det er den nest nyeste versjonen det er snakk om her, nemlig andre 2.3 med tilnavnet Gingerbread. Vi skulle gjerne sett at telefonen hadde Android 4, men det er tvilsomt om det hadde gitt en spesielt mye bedre opplevelse med tanke på den lave ytelsen.

Det er dog en ting vi må trekke fram. Motorola bruker sitt eget brukergrensesnitt som de kaller for MotoSwitch som ligger over det originale Android-systemet på samme måte som HTCs Sense og Samsungs TouchWiz. MotoSwitch vriker som et grensesnitt som ikke er egnet for telefoner med lite kraft. Dette så vi tydelig da vi la inn et annet grensesnitt og opplevelsen ble betraktelig bedre, men fortsatt langt fra det vi ønsker å se fra en smarttelefon.

Det er dog noen smarte funksjoner i MotoSwitch. Det er blant annet noen wigets som ser ut som en sky av for eksempel de programmene eller kontaktene du bruker mest. Disse oppdaterer seg kontinuerlig, og er en smart løsning på hvordan du raskest kan komme inn på de applikasjonene du ønsker. Ellers er skjermlåsen ganske stilig for her får du opp mange snarveier slik at du kan låse opp telefonen direkte til for eksempel meldinger eller kalender.

Når det kommer til selve menyene er de ganske like som på de fleste Android-telefoner og burde i utgangspunktet være enkle å betjene. Det hadde de nok vært og hvis det ikke hadde vært for at det tar et par sekunder for telefonen å utføre den oppgaven du ønsker. Ting går rett og slett ikke fort i svingene

Du får med norsk tastatur i telefonen, men ordlisten og ordforslagene er heller labre. Nå er det jo egentlig ikke verre enn å laste ned et nytt tastatur, men vi skulle ønsket at det medfølgende tastaturet hadde noe mer å by på. Når det kommer til hvordan telefonen er å skrive på fungerer dette greit, men også her er det en del hakking og det vi opplever at vi gjerne må vente på at hele ordet vi har skrevet kommer frem.

Alt i alt opplever vi Motorola Motoluxe som en pen og stilig mobiltelefon som hadde trengt en god porsjon ekstra kraft. Den er rett og slett i litt tregeste laget, og dette gjør at brukeropplevelsen faller drastisk i forhold til konkurrentene.

I esken får du:

  • Brukerhåndbok
  • 2 GB microSD
  • Ladekontakt
  • Synkroniserings- og ladekabel
  • Håndfrisett
  • 1400 mAh batteri

Les også