Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia S

Fantastisk telefon i svakt skall

Underlige valg og dårlig byggekvalitet står i veien for en av de beste mobilene.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,8 x 6,4 x 1,06 cm
Vekt: 127 gram
Skjerm: LCD (Reality Display, Bravia-teknologi), 4,3 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack, Micro-HDMI
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.7 med Sonys grensesnitt
Firmware: 6.0.A.3.62
Pris: Fra 3700 kroner

Kort sagt:

– Knallgod skjerm
– Litt særegen design
– Kameraknapp
– Rask
- Gode menyer

– Lite slitesterke plastdeksler
– Malplassert låsetast
– Vanskelig plassering av snarveier

Design

Skjerm

Brukervennlighet i menyer

Xperia S kjører Google operativsystem Android, men Sony har gjort store endringer i menyene.
Et tynt og svært fleksibelt stykke plast dekker baksiden av telefonen. Byggekvaliteten her er alt annet enn tillitvekkende.
Sony liker plastluker. Denne må du sannsynligvis åpne hver dag – og vi ser ikke for oss at den varer spesielt lenge.
Det store dekselet bak skjuler hverken minnekort eller batteri – men et bittelite SIM-kort.
Merkingen for snarveisfeltene er et godt stykke under stedet du faktisk må trykke. De små prikkene markerer snarveien, og det er ikke lys bak dem. I tillegg sitter de svært nært skjermen.
Plasseringen av låseknappen og utgangen for hodetelefon gjør det tidvis veldig kronglete å låse telefonen.
Volumknappene sitter på høyre side av telefonen.
Sony har laget sitt eget menysystem oppå Android. Slik ser låseskjermen ut.
Slik ser applikasjonsmenyen i Xperia S ut.

Xperia S er den første telefonen som har ren Sony-merking, etter at Sony kjøpte ut Ericsson fra samarbeidet i fjor. Nå er kraftpluggen på markedet, og vi har gått den etter i sømmene.

I tillegg til å være den første telefonen under Sonys eget merkenavn, er dette også den første Xperia-modellen som har to prosessorkjerner. Det bør med andre ord være den raskeste Xperia-en så langt.

Knallgod skjerm

Skjermen er et av høydepunktene på Xperia S. Den er 4,3 tommer stor, og den er svært høyoppløst med sine 1280 x 720 piksler.

Dette er en helt vanlig LCD-skjerm, men den får drahjelp av Sonys Bravia-teknologi, som hele tiden justerer på fargene for at bildet skal ta seg best mulig ut. Som de fleste andre produsenter har Sony gitt skjermen sitt et kjælenavn. Valget har falt på Reality Display.

Bildet er sylskarpt, og i de aller fleste tilfeller synes vi den har veldig bra fargegjengivelse også. I noen tilfeller, spesielt når det er snakk om enkel tegnet grafikk, synes vi at Bravia-teknologien trekker fargene litt langt unna det vi er vant til å se i de samme bildene på andre skjermer.

Et annet problem vi av og til snubler i med Bravia-teknologien er at strekene i denne grafikken ikke ser ut som de skal. Der det før var solide farger blir både fargen på streken og selve streken ujevnt tegnet på skjermen. Problemet forsvinner så fort vi skrur av Bravia.

Dette er uansett ikke snakk om noe stort problem, og for de fleste typer innhold gjør Bravia en god jobb. Så lenge vi kan skru av funksjonen er ikke dette noe vi henger oss opp i.

Skjermen har god innsynsvinkel, og den er ganske lyssterk. Den må imidlertid se seg slått på lysstyrke av LGs nyeste modeller, og Sonys egen Xperia P som er på vei til markedet.

Stilren og pen

Sonys Xperia-modeller har tradisjon for å være et stykke unna konkurrentene når det kommer til design. Xperia S har en gjennomsiktig, og av og til lysende, stripe nederst på telefonen.

Stripen og den avrundede baksiden på telefonen gjør det tydelig at Xperia S bærer en del av designfilosofien fra de eldre Sony Ericsson-modellene, men dette er nok likevel den Xperia-modellen som likner mest på de andre sorte firkantene som selges i dag.

Design vil alltid være en smakssak, men vi synes Xperia S er stilren og pen å se til. Noen hadde kanskje foretrukket et enda mer tydelig designspråk. Ut over det tror vi ikke designen på Xperia S kommer til å vekke enormt sterke reaksjoner i noen leire.

Tvilsomme deksler

Selve telefonen er laget i plast og ripesikkert glass. Så godt som hele forsiden er dekket av glasset – kun en bitteliten del nederst på telefonen er plast.

Baksiden er dekket av et tynt plastdeksel som nærmest føles gummiert. Telefonen er veldig god å holde i, men vi stiller spørsmålstegn ved slitestyrken på plastdekselet.

Slites fort

Mange moderne telefoner er veldig vanskelige å åpne. Dekselet på Xperia S glir opp for et godt ord, og etter at vi har åpnet det noen ganger i testperioden sitter det ganske løst.

Nå åpner ikke den vanlige brukeren telefonen sin veldig ofte, men såpass lett som dekselet sitter på i utgangspunktet er faren til stedet for at det slites også når telefonen ligger i lommen.

Vi lurer også litt på hvorfor Sony i det hele tatt har valgt å ha et deksel over baksiden. Det eneste du kommer til er Micro-SIM-kortet. Batteriet er gjemt under et fastmontert lokk, og telefonen har ikke støtte for noe minnekort.

Sony har altså puttet på et stort, og ikke veldig solid lokk, for å dekke over en knapp kvadratcentimeter. Unødvendig, synes vi.

Enda flere deksler

Sony liker tydeligvis luker og lokk. Langs sidene på Xperia S finner vi nemlig to til som dekker henholdsvis USB-tilkobling og HDMI-utgang. Også disse er av litt tvilsom kvalitet. Spesielt merkelig synes vi valget er over USB-tilkoblingen. Du kommer sannsynligvis til å lade Xperia S ganske ofte, og dermed slites også lokket svært fort. Lokkene henger forøvrig fast i telefonen etter ganske tynne "plastsnorer".

Vi er redde for at lokkene over tid slites til de ikke sitter skikkelig fast, og til de røskes av når telefonen skal opp av lommen. I noen tilfeller er det praktisk å ha lokk over lukene – vanntette telefoner er selvsagt helt avhengige av å ha det.

Konkurrentene i LG og Samsung har flere ganger valgt å ha skyvelokk i metall. Det er en løsning som virker langt mer slitesterk på sikt.

Låseknapp for venstrehendte

Xperia S er ikke helt uten knapper. På toppen sitter en av/på-tast som også er låsetast, og langs høyre side finner du volumtast og en hurtigtast som tar deg til kamerafunksjonen. Denne tasten fungerer også når telefonen er låst – praktisk.

På toppen av telefonen sitter også en tilkobling for hodetelefoner. Her har vi en liten høne å plukke med Sony. Tilkoblingen sitter helt inntil låsetasten, og så fort du kobler til et sett hodetelefoner blir det klossete å bruke låsetasten. De to designelementene burde hatt mye større avstand mellom seg, og helst vært på hver sin side, slik de er på de fleste andre telefoner.

Ikke intuitive snarveier

Vi er ikke helt ferdige med å klage på designen ennå. Den gjennomsiktige linjen nederst har nemlig ikonene for Android-snarveiene på seg – men den er ikke berøringsfølsom. Selve snarveien sitter omlag en halv centimeter over, og er markert av tre knøttsmå prikker. Prikkene lyser ikke når det er mørkt, og vi tar oss selv i å stadig trykke på ikonet, der det er lyst. Telefonen reagerer selvsagt ikke på disse trykkene.

Om ikke det var nok, så er av og til det faktisk berøringsfølsomme området av og til litt tregt i responsen. Det fører til at man trykker hardere enn man må, og punktene er så nærme skjermen at telefonen i stedet oppfatter klikk på de nederste områdene av skjermen.

Alt er med andre ord ikke fryd og gammen når det kommer til utformingen av telefonen. Selv om ikke alt dette er enorme trekk, synes vi de fleste av dem virker unødvendig. Det virker å være enkle valg, og ikke nødvendighet som har fremprovosert denne designen. Sony kunne uten problemer ha gjort Xperia S enda enklere å bruke.

Supert menysystem

Når det er sagt så er Sonys menysystem en fryd å bruke. Tidligere var vi av og til litt skeptisk til Sonys menyendringer, fordi så godt som alt var grått og det ikke var spesielt tydelig om valg var krysset av. Nå er alt så mye bedre.

Noe av bedringen skyldes kanskje bedre skjermteknologi, men Sony har også valgt å blande litt mer blått inn i menysystemet sitt.

Her er det Android som ligger i bunnen, og Android 2.3 som kjører på telefonen du får kjøpt akkurat nå. En oppdatering til Android 4.0 skal være nært i emning. Nøyaktig hvor mye Sony velger å endre på i Android 4.0-menyene vet vi ikke helt, men Xperia-modellene så langt har hatt ganske store endringer.

Enn så lenge er det altså Android 2.3 som gjelder, og det hele fungerer veldig raskt og greit. Vi opplevde noen forsinkelser helt i starten da vi begynte å bruke telefonen, men i løpet av uken vi har brukt den har disse forsvunnet som dugg for solen.

Det er mulig disse innledende forsinkelsene skyldes synkroniseringsprosesser som pågår i bakgrunnen. Vårt andre testeksemplar var ikke nevneverdig plaget av dette. Dermed konkluderer vi med at dette er noe som kan skje enkelte helt i starten, men at det ser ut til å forsvinne av seg selv etter kort tid.

I esken

Som de fleste andre smarttelefoner kommer Xperia S med omtrent det du trenger. Hverken mer eller mindre. Kort og greit får du en lader, en datakabel og et håndfrisett.

I tillegg får du to små såkalte Smart Tags, som vi kommer tilbake til på neste side.

Noe løst batteri eller minnekort får du ikke her. Xperia S har store mengder innebygget lagring, og støtter ikke minnekort. Batteriet i Xperia S er bygget inn i telefonen, så det kommer du ikke til.

Vær obs på at tilbehøret du kanskje ikke har er et Micro-SIM-kort. Stadig flere nye telefoner benytter seg av de knøttsmå Micro-SIM-kortene som første gang dukket opp i iPhone 4 – så også Sony Xperia S.