Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia S

Fantastisk telefon i svakt skall

Underlige valg og dårlig byggekvalitet står i veien for en av de beste mobilene.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,8 x 6,4 x 1,06 cm
Vekt: 127 gram
Skjerm: LCD (Reality Display, Bravia-teknologi), 4,3 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack, Micro-HDMI
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 2.3.7 med Sonys grensesnitt
Firmware: 6.0.A.3.62
Pris: Fra 3700 kroner

Kort sagt:

– Knallgod skjerm
– Litt særegen design
– Kameraknapp
– Rask
- Gode menyer

– Lite slitesterke plastdeksler
– Malplassert låsetast
– Vanskelig plassering av snarveier

Design

Skjerm

Brukervennlighet i menyer

Xperia S kjører Google operativsystem Android, men Sony har gjort store endringer i menyene.
Et tynt og svært fleksibelt stykke plast dekker baksiden av telefonen. Byggekvaliteten her er alt annet enn tillitvekkende.
Sony liker plastluker. Denne må du sannsynligvis åpne hver dag – og vi ser ikke for oss at den varer spesielt lenge.
Det store dekselet bak skjuler hverken minnekort eller batteri – men et bittelite SIM-kort.
Merkingen for snarveisfeltene er et godt stykke under stedet du faktisk må trykke. De små prikkene markerer snarveien, og det er ikke lys bak dem. I tillegg sitter de svært nært skjermen.
Plasseringen av låseknappen og utgangen for hodetelefon gjør det tidvis veldig kronglete å låse telefonen.
Volumknappene sitter på høyre side av telefonen.
Sony har laget sitt eget menysystem oppå Android. Slik ser låseskjermen ut.
Slik ser applikasjonsmenyen i Xperia S ut.

Xperia S er den første telefonen som har ren Sony-merking, etter at Sony kjøpte ut Ericsson fra samarbeidet i fjor. Nå er kraftpluggen på markedet, og vi har gått den etter i sømmene.

I tillegg til å være den første telefonen under Sonys eget merkenavn, er dette også den første Xperia-modellen som har to prosessorkjerner. Det bør med andre ord være den raskeste Xperia-en så langt.

Knallgod skjerm

Skjermen er et av høydepunktene på Xperia S. Den er 4,3 tommer stor, og den er svært høyoppløst med sine 1280 x 720 piksler.

Dette er en helt vanlig LCD-skjerm, men den får drahjelp av Sonys Bravia-teknologi, som hele tiden justerer på fargene for at bildet skal ta seg best mulig ut. Som de fleste andre produsenter har Sony gitt skjermen sitt et kjælenavn. Valget har falt på Reality Display.

Bildet er sylskarpt, og i de aller fleste tilfeller synes vi den har veldig bra fargegjengivelse også. I noen tilfeller, spesielt når det er snakk om enkel tegnet grafikk, synes vi at Bravia-teknologien trekker fargene litt langt unna det vi er vant til å se i de samme bildene på andre skjermer.

Et annet problem vi av og til snubler i med Bravia-teknologien er at strekene i denne grafikken ikke ser ut som de skal. Der det før var solide farger blir både fargen på streken og selve streken ujevnt tegnet på skjermen. Problemet forsvinner så fort vi skrur av Bravia.

Dette er uansett ikke snakk om noe stort problem, og for de fleste typer innhold gjør Bravia en god jobb. Så lenge vi kan skru av funksjonen er ikke dette noe vi henger oss opp i.

Skjermen har god innsynsvinkel, og den er ganske lyssterk. Den må imidlertid se seg slått på lysstyrke av LGs nyeste modeller, og Sonys egen Xperia P som er på vei til markedet.

Stilren og pen

Sonys Xperia-modeller har tradisjon for å være et stykke unna konkurrentene når det kommer til design. Xperia S har en gjennomsiktig, og av og til lysende, stripe nederst på telefonen.

Stripen og den avrundede baksiden på telefonen gjør det tydelig at Xperia S bærer en del av designfilosofien fra de eldre Sony Ericsson-modellene, men dette er nok likevel den Xperia-modellen som likner mest på de andre sorte firkantene som selges i dag.

Design vil alltid være en smakssak, men vi synes Xperia S er stilren og pen å se til. Noen hadde kanskje foretrukket et enda mer tydelig designspråk. Ut over det tror vi ikke designen på Xperia S kommer til å vekke enormt sterke reaksjoner i noen leire.

Tvilsomme deksler

Selve telefonen er laget i plast og ripesikkert glass. Så godt som hele forsiden er dekket av glasset – kun en bitteliten del nederst på telefonen er plast.

Baksiden er dekket av et tynt plastdeksel som nærmest føles gummiert. Telefonen er veldig god å holde i, men vi stiller spørsmålstegn ved slitestyrken på plastdekselet.

Slites fort

Mange moderne telefoner er veldig vanskelige å åpne. Dekselet på Xperia S glir opp for et godt ord, og etter at vi har åpnet det noen ganger i testperioden sitter det ganske løst.

Nå åpner ikke den vanlige brukeren telefonen sin veldig ofte, men såpass lett som dekselet sitter på i utgangspunktet er faren til stedet for at det slites også når telefonen ligger i lommen.

Vi lurer også litt på hvorfor Sony i det hele tatt har valgt å ha et deksel over baksiden. Det eneste du kommer til er Micro-SIM-kortet. Batteriet er gjemt under et fastmontert lokk, og telefonen har ikke støtte for noe minnekort.

Sony har altså puttet på et stort, og ikke veldig solid lokk, for å dekke over en knapp kvadratcentimeter. Unødvendig, synes vi.

Enda flere deksler

Sony liker tydeligvis luker og lokk. Langs sidene på Xperia S finner vi nemlig to til som dekker henholdsvis USB-tilkobling og HDMI-utgang. Også disse er av litt tvilsom kvalitet. Spesielt merkelig synes vi valget er over USB-tilkoblingen. Du kommer sannsynligvis til å lade Xperia S ganske ofte, og dermed slites også lokket svært fort. Lokkene henger forøvrig fast i telefonen etter ganske tynne "plastsnorer".

Vi er redde for at lokkene over tid slites til de ikke sitter skikkelig fast, og til de røskes av når telefonen skal opp av lommen. I noen tilfeller er det praktisk å ha lokk over lukene – vanntette telefoner er selvsagt helt avhengige av å ha det.

Konkurrentene i LG og Samsung har flere ganger valgt å ha skyvelokk i metall. Det er en løsning som virker langt mer slitesterk på sikt.

Låseknapp for venstrehendte

Xperia S er ikke helt uten knapper. På toppen sitter en av/på-tast som også er låsetast, og langs høyre side finner du volumtast og en hurtigtast som tar deg til kamerafunksjonen. Denne tasten fungerer også når telefonen er låst – praktisk.

På toppen av telefonen sitter også en tilkobling for hodetelefoner. Her har vi en liten høne å plukke med Sony. Tilkoblingen sitter helt inntil låsetasten, og så fort du kobler til et sett hodetelefoner blir det klossete å bruke låsetasten. De to designelementene burde hatt mye større avstand mellom seg, og helst vært på hver sin side, slik de er på de fleste andre telefoner.

Ikke intuitive snarveier

Vi er ikke helt ferdige med å klage på designen ennå. Den gjennomsiktige linjen nederst har nemlig ikonene for Android-snarveiene på seg – men den er ikke berøringsfølsom. Selve snarveien sitter omlag en halv centimeter over, og er markert av tre knøttsmå prikker. Prikkene lyser ikke når det er mørkt, og vi tar oss selv i å stadig trykke på ikonet, der det er lyst. Telefonen reagerer selvsagt ikke på disse trykkene.

Om ikke det var nok, så er av og til det faktisk berøringsfølsomme området av og til litt tregt i responsen. Det fører til at man trykker hardere enn man må, og punktene er så nærme skjermen at telefonen i stedet oppfatter klikk på de nederste områdene av skjermen.

Alt er med andre ord ikke fryd og gammen når det kommer til utformingen av telefonen. Selv om ikke alt dette er enorme trekk, synes vi de fleste av dem virker unødvendig. Det virker å være enkle valg, og ikke nødvendighet som har fremprovosert denne designen. Sony kunne uten problemer ha gjort Xperia S enda enklere å bruke.

Supert menysystem

Når det er sagt så er Sonys menysystem en fryd å bruke. Tidligere var vi av og til litt skeptisk til Sonys menyendringer, fordi så godt som alt var grått og det ikke var spesielt tydelig om valg var krysset av. Nå er alt så mye bedre.

Noe av bedringen skyldes kanskje bedre skjermteknologi, men Sony har også valgt å blande litt mer blått inn i menysystemet sitt.

Her er det Android som ligger i bunnen, og Android 2.3 som kjører på telefonen du får kjøpt akkurat nå. En oppdatering til Android 4.0 skal være nært i emning. Nøyaktig hvor mye Sony velger å endre på i Android 4.0-menyene vet vi ikke helt, men Xperia-modellene så langt har hatt ganske store endringer.

Enn så lenge er det altså Android 2.3 som gjelder, og det hele fungerer veldig raskt og greit. Vi opplevde noen forsinkelser helt i starten da vi begynte å bruke telefonen, men i løpet av uken vi har brukt den har disse forsvunnet som dugg for solen.

Det er mulig disse innledende forsinkelsene skyldes synkroniseringsprosesser som pågår i bakgrunnen. Vårt andre testeksemplar var ikke nevneverdig plaget av dette. Dermed konkluderer vi med at dette er noe som kan skje enkelte helt i starten, men at det ser ut til å forsvinne av seg selv etter kort tid.

I esken

Som de fleste andre smarttelefoner kommer Xperia S med omtrent det du trenger. Hverken mer eller mindre. Kort og greit får du en lader, en datakabel og et håndfrisett.

I tillegg får du to små såkalte Smart Tags, som vi kommer tilbake til på neste side.

Noe løst batteri eller minnekort får du ikke her. Xperia S har store mengder innebygget lagring, og støtter ikke minnekort. Batteriet i Xperia S er bygget inn i telefonen, så det kommer du ikke til.

Vær obs på at tilbehøret du kanskje ikke har er et Micro-SIM-kort. Stadig flere nye telefoner benytter seg av de knøttsmå Micro-SIM-kortene som første gang dukket opp i iPhone 4 – så også Sony Xperia S.

Teknologi og funksjoner

To såkalte Smart Tags følger med telefonen. Disse er basert på NFC og setter i gang ulike funksjoner i telefonen.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 14,4 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Oppgitt batteritid: 8 timer og 30 minutter (3G) / 7 timer og 30 minutter (2G), Hviletid: 17,5 døgn (3G) / 18,75 døgn (2G)
SAR-verdi: 1,3 W/kg
Maskinvare: Qualcomm Scorpion 2 kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 220 GPU (Snapdragon MSM8260), 1 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte (kun lese), nettleser, Google Maps
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:

– God på e-post
– Presis navigasjon med GPS og Glonass
– Nyttig NFC-støtte

– Støtter ikke minnekort

Funksjonalitet i operativsystemet

Teknologi

Ytelse

Slik ser innboksen i e-postleseren ut. Du kan ha felles innboks for flere kontoer.
Slik ser det ut når du legger telefonen oppå den sorte Smart Tag-brikken som følger med.
Planleggeren i Xperia S er oversiktlig og fin.
Sonys miniprogram for å styre mange av telefonens funksjoner.

Sony Xperia S er et typisk flaggskip, og derfor er den også godt utstyrt på teknologisiden.

Her finner du selvsagt trådløst nett og Bluetooth, men Sony har også lagt til en forholdsvis ny teknologi. I tillegg til GPS har Xperia S nemlig støtte for det nye navigasjonssystemet Glonass.

Russisk presisjon

Glonass er et russisk system som fungerer omtrent akkurat som GPS. Hvis du lurer på hvorfor Sony har puttet begge teknologiene inn i én og samme telefon, er det enkelt og greit for å øke presisjonen.

I det daglige behøver du ikke å tenke på at telefonen har Glonass. Her fins det ikke innstillinger eller noe annet du behøver å snuble deg borti. Systemet fungerer dynamisk og skal gi deg bedre satelittdekning uten at du trenger å gjøre noe som helst.

Velg GPS-app med omhu

Det følger med flere applikasjoner som drar nytte av posisjonstjenestene i Xperia S. For navigasjon er det Google Maps og Wisepilot som følger med. Google Maps gir deg gratis navigering, men er foreløpig ikke så veldig avansert.

WisePilot har betraktelig flere muligheter, men du må betale for å aktivere hver av dem. Her fins det fryktelig mange alternativer å velge blant. Vi anbefaler deg å sjekke Android Market/Google Play før du eventuelt velger å betale for WisePilot.

Det fins nemlig en GPS-applikasjon for enhver smak der ute, og det er ikke sikkert den som følger med er den rette for deg.

NFC og Smart Tags

Xperia S kommer med NFC-teknologi. Dette er ingen spesielt ny teknologi, men den har ikke vært vanlig i telefoner før nå. Grunnen er at ingen så langt helt har funnet ut hva den skal brukes til. Det heteste tipset så langt har vært mobilbetaling, men Sony har gjort noe helt annet.

Med Xperia S får du nemlig to såkalte Smart Tags – du kan kjøpe fler om du trenger. Smart Tagen er en liten rund dings som du kan plassere ulike steder. Den festes enten ved dobbeltsidig tape som følger med, eller du kan henge den opp etter en tråd.

Fastsatte handlinger

Inne i brikken ligger informasjon som telefonen kan lese når du holder den inntil. Basert på informasjonen kan telefonen utføre en mengde handlinger.

De to brikkene som følger med presenterer seg i utgangspunktet som jobb og soverom. Standardhandlingen for soveromsbrikken er for eksempel å skru av trådløse teknologier, skru av lyden og å hente frem vekkeklokkefunksjonen på skjermen.

Du kan selv definere hvilke funksjoner hver brikke skal ha, og du kan som nevnt supplere med flere. Det kan for eksempel være aktuelt å ha én brikke hengende sammen med Wunderbaumen i bilen. Du kan sette telefonen til å skru på Bluetooth og til å starte navigasjonsprogramvaren du bruker.

Litt kronglete å finne frem til

Alt i alt virker dette som et smart system. Vi synes imidlertid selve funksjonen var litt kronglete å aktivere, og det var ikke spesielt åpenbart hva vi måtte gjøre da telefonen i utgangspunktet nektet å reagere på brikkene.

Innstillingene du trenger skjuler seg under det litt kryptiske navnet LiveWare Manager. I tillegg må du passe på at NFC er aktivert i innstillingsmenyen på telefonen, under kategorien for trådløse teknologier.

NFC er mer enn Smart Tags

I tillegg til Smart Actions kan du selvsagt bruke NFC til enkelte andre ting. For eksempel kan du utveksle din personlige informasjon med andre telefoner som støtter teknologien. Hold de to telefonene rygg mot rygg, og "visittkortene" byttes.

NFC kan også i noen tilfeller sette opp Wi-Fi og Bluetooth-tilkoblinger for deg slik at du slipper å taste påloggingsinformasjon selv. Foreløpig er dette et relativt nytt bruksområde, så vi har ikke fått testet om Xperia S kan gjøre det.

God nettleser

En rask og god nettleser er en selvfølge på de fleste av dagens smarttelefoner. Xperia S er ikke noe unntak. Nettleseren er både velfungerende og rask.

Adobe har sagt at de ikke vil fokusere mer på den mobile plattformen, men inntil videre finnes det en en Flash-spiller som virker på Android, og Xperia S leveres med Flash-støtte rett ut av esken.

Vurder å skru av Flash

Som vanlig fungerer imidlertid Flash ekstremt dårlig i praksis. Denne gangen er hastigheten relativt rask, men å forsøke å navigere i det aktive innholdet er håpløst. Er du så uheldig at du zoomer inn så mye at Flash dekker hele skjermen, får du sannsynligvis ikke zoomet ut igjen.

I testperioden valgte vi, som vanlig, å sette Flash-innstillingen til etter behov. Dermed viser telefonen bare en firkant der Flash-innholdet er, og innholdet blir aktivert ved berøring.

Flash-trøbbelet er strengt tatt ikke Sonys feil, men du bør være oppmerksom på at enkelte tunge Flash-sider kan gjøre at nettleseren blir litt vanskelig å ha med å gjøre. Hvis du vil unngå det kan du skru Flash helt av, eller sette denne typen innhold til å laste ved behov.

E-post

Som vi har blitt vant til er e-post svært enkelt og greit å sette opp på Xperia S. Telefonen har veivisere for e-postkontoer med enkle innstillinger, mens andre må legge inn sine egne detaljer. I praksis er det også ganske enkelt, så lenge du har grunnleggende informasjon om e-postkontoen din.

Xperia S gir deg muligheten til å koble til flere Exchange-kontoer samtidig – enkelte telefoner gir deg kun mulighet til å koble til én Exchange-konto om gangen.

Når du har lagt inn alle kontoene dine kan du velge om du vil se kontoene hver for seg, eller i en samlet innboks.

Viser de fleste vedlegg

HTML-formatert e-post vises uten problemer, og telefonen har støtte for de vanligste vedleggstypene. Det betyr at du uten problemer kan åpne bilder, Office-dokumenter og PDF-filer i innboksen din.

Office-applikasjonen som følger med er imidlertid en prøveutgave, så den lar deg kun se på filene. Hvis du vil redigere filene må du betale noen kroner for å aktivere disse funksjonene.

Xperia S gjør det svært godt i den generelle ytelsestesten Quadrant.
Quadrant 2 er forbedret for å dra bedre nytte av prosessorer med flere kjerner. Også her gjør Xperia S det bra.
Nenamark 2 tester grafikkytelse, og Xperia S gjør det svært godt her også. Den har mange flere piksler å trekke på enn Galaxy S II, og har nok mest til felles med Galaxy Nexus av modellene i listen.

Multimedia

Kameraet i Xperia S tar gode bilder – også innendørs.

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm, Micro HDMI
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 12 megapiksler, bakbelyst brikke, Exmor R-teknologi
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, panoramafunksjon

Kort sagt:

– Ekstremt god formatstøtte
– Super lyd
– Nyttige funksjoner i musikkspilleren
– God på spill
– Tar supre stillbilder

– PlayStation-logoen betyr ikke så mye
– Ikke så god på videoopptak

Underholdning

Kamera

Musikkspilleren i Xperia S er svært kapabel. Full equalizer og masse ekstra informasjon om musikken er tilgjengelig.

Xperia S har heftig skjerm og en kamerateknologi som skal være svært god. Derfor er det ikke uten grunn at vi har store forventninger til den i multimedia-kategorien.

Snubler innledningsvis

Helt innledningsvis synes vi Xperia S snubler litt. Vi har alt nevnt at hodetelefoninngangen er plassert for nært låsetasten. Det vi ikke har nevnt er at den er kranglete på enkelte hodetelefonplugger.

På sitt verste spytter den nesten ut pluggen man putter i, mens noen bare sitter litt løst i kontakten. Pluggene som sitter aller best er de som har mikrofon og fire felter på seg – altså håndfrier. Disse sitter som støpt.

Dersom du har et kostbart sett hodetelefoner du skal bruke med Xperia S anbefaler vi at du prøver det på telefonen før du kjøper den.

Super lyd og gode plugger

Når det er sagt er lyden i Xperia S svært god. Det følger med et håndfrisett som i seg selv har svært god lyd. Det er få andre telefoner som har like gode plugger i esken.

Skal vi kritisere pluggene som følger med for noe, så er det muligens for at de er litt vel tunge på bassen, men du kan enkelt stille ned bassen ved hjelp av equalizeren i musikkspilleren.

Kobler du til et enda mer kapabelt sett hodetelefoner eller plugger blir lyden balansert og god, og Xperia S har faktisk krefter nok til å drive hodetelefoner på svært høyt volum.

Masse funksjonalitet

Musikkspilleren er dessuten også ganske fin i bruk. Her har Sony laget sin helt egen vri, og den likner ikke på Android-spilleren i det hele tatt. Spilleren er delt inn i to faner. Én av fanene viser deg det som spilles, mens den andre fanen viser deg biblioteket ditt.

Sony har integrert to av tjenestene sine i biblioteket. SensMe lager spillelister basert på humøret ditt, og Music Unlimited er en streaming-tjeneste som gir deg tilgang på Sonys innhold for en fast sum i måneden.

Ellers er innholdet organisert slik vi er vant til. Dermed kan du velge mellom spor, album, artister eller spillelister. En egen spilleliste for favoritter fins også.

Lar deg oppdage mer innhold

Som vanlig er det et uendelighetstegn i Sonys musikkspiller. Tegnet kan lede deg til mange typer ekstra innhold og informasjon fra artisten du hører på. Du kan også legge til utvidelser som gir deg mer funksjonalitet.

Som om ikke det var godt nok har spilleren en fullverdig equalizer. Her trenger du ikke å velge mellom de vanlige lydkategoriene. Du kan tilpasse lyden slik at den passer både deg og musikken best mulig.

Alt i alt er Xperia S en knallgod musikktelefon, og det eneste trekket vi har på denne fronten er at noen hodetelefoner ikke passer.

Xperia S kjører selvsagt også Spotify, Wimp og en rekke andre musikkapplikasjoner, dersom du ønsker deg fler eller andre funksjoner enn det Sony har lagt ved.

Track ID har blitt en klassiker på Sony Ericssons og nå Sonys telefoner. Tjenesten følger med her også. Dette er selve ur-Shazam-en, og den fungerer akkurat slik du forventer. Du tar opp en lydsnutt som blir sendt inn til Sonys tjeneste, før navn på artist og låt kommer tilbake.

Fantastisk videospiller

Akkurat som forløperen, Xperia Arc (S), er Xperia godt utstyrt på videofronten. Den leser så godt som alt vi kaster etter den, enten det dreier seg om DivX, WMV eller h.264 i MKV-filer.

Høye oppløsninger er heller ingen hindring i noen av formatene vi kjører gjennom telefonen. Den spiller 1080p rent, og uten noen form for lugging.

De eneste problemene vi av og til støtte på var at ikke alle lydformatene som fulgte med videofilene våre ble støttet, men også der var det uhyre sjelden vi kom over noe Xperia S ikke ville godta.

Bildekvaliteten er også upåklagelig, og dermed er Xperia S rett og slett en utmerket telefon for denne typen underholdning. Synes du ikke 4,3 tommer er stort nok for filmtitting kan du dessuten koble til større skjermer ved hjelp av Micro-HDMI.

God på spill

Xperia S er blant de kraftigst spesifiserte Android-telefonene på markedet. Den har dessuten Sonys egen PlayStation-sertifisering. Det betyr at spilling burde gå som en lek på den nye telefonen.

Vi kan like godt gå rett på skuffelsen. Foreløpig kommer du ikke til å se PlayStation-logoen noe annet sted enn på esken. I fjor ble det lovet at spilltjenesten PlayStation Suite skulle komme i løpet av året. Foreløpig har den ikke kommet.

I teorien skal PlayStation-suite også bli tilgjengelig på Xperia S, men det er når den en gang dukker opp. Foreløpig skal tjenesten åpnes for tredjeparts utviklere i april.

Du risikerer altså å bli skuffet dersom du kjøper Xperia S for å oppleve de gamle konsollfavorittene dine igjen.

Den gode nyheten er at som de fleste andre Android-telefoner i denne prisklassen, er Xperia S god å spille alle de andre spillene på. Android Market, eller Google Play som tjenesten nå heter, er full av knakende gode titler.

Stadig fler av spilltitlene i app-butikken er påkostede og store produksjoner, med bra grafikk og historie nesten på linje med det man ser på PC og konsoll.

Dersom du vil ha en mobil til å spille på er altså Xperia S et utmerket valg, selv om PlayStation-logoen på esken ender opp med å skuffe.

God på stillbilder

Sony har gjort en god jobb med kameraet i Xperia S. Telefonen tar gode bilder i de fleste forhold, og den er dessuten svært rask på avtrekkeren – her får du ingen stor forsinkelse før bildet er knipset.

Telefonen krever imidlertid at du gir den litt tid til å fokusere i noen tilfeller. Trykker du den dedikerte kameraknappen helt ned tas bildet på et blunk, og av og til rekker ikke telefonen å fokusere før bildet er knipset.

Holder du avtrekkerknappen halvveis nede et lite øyeblikk før du trykker den helt ned rekker telefonen å fokusere.

Bildene der Xperia S har rukket å fokusere blir blant de beste vi har sett fra en mobiltelefon.

Som de fleste andre mobiltelefoner sliter også Xperia S litt i dårlig lys. Det oppstår mye støy, og bildene får et visst malerisk preg – sannsynligvis på grunn av bildeforbedring i telefonen. Likevel blir bildene brukbare selv i ganske dårlig belysning, og Xperia S er bedre på akkurat dette enn mange av sine konkurrenter.

Ikke så god på video

Videoen vi får ut av Xperia S står desverre ikke helt i stil med stillbildene. Til tross for at dette er en av markedets kraftigste telefoner akkurat nå, opplever vi lett hakking i opptak der vi panorerer.

Dette var en typisk irritasjon på de tidligste telefonene som kunne filme i såkalt full HD, og den gang dreide det seg sannsynligvis mer om kraft enn programvare. I Xperia S er kraften på plass, så vi håper at denne egenskapen kan forbedres gjennom en oppdatering.

Foreløpig er det imidlertid andre telefoner som er bedre på videofunksjonen – iallfall om du vil filme i full HD-kvalitet for store skjermer.

Konklusjon

Konklusjon

+ Super skjerm
+ Rask
+ Brukervennlig
+ Mye teknologi
+ God lyd
+ Bra på spill og video
+ Gode stillbilder

- Svak byggekvalitet
- Støtter ikke minnekort
- Underlig plassering av taster
- PlayStation-logo men ikke spill (foreløpig)

Xperia S er den første telefonen Sony slipper etter å ha kjøpt ut svenskene i Ericsson fra samarbeidet. Det er også den første telefonen i Xperia-serien som kan konkurrere med de aller kraftigste modellene på markedet.

Byggekvaliteten kunne vært bedre

Med det samme vi tar telefonen ut av esken blir vi litt skuffet. Byggekvaliteten kunne nemlig vært litt bedre. Xperia S har et tynt plastdeksel som skal dekke hele baksiden.

Xperia S har også lite tillitvekkende luker over USB- og HDMI-tilkoblingene. HDMI-tilkoblingen blir sannsynligvis ikke brukt så ofte at det er noe problem, men en moderne smarttelefon må lades hver dag.

Vi synes dessuten at Sony har tatt underlige valg når det kommer til plasseringen av knapper og berøringsfelter på telefonen. Knapt noen av disse valgene virker motivert av behov, og de gjør at telefonen tidvis er litt kronglete å bruke.

Supre menyer

Heldigvis for Xperia S berger Sony seg inn igjen ved å ha laget et utmerket menysystem til telefonen sin. Menyene Sony har lagt oppå Googles Android-system er raske og er svært enkle å ha med å gjøre.

De eldre Xperia-modellene hadde også gode menyer, men i Xperia S har Sony piffet opp det visuelle noen hakk. Før var menyene nærmest ensfarget, og for det meste nyanser av grå om du ikke valgte et annet fargeskjema. Nå er det mer blått i menyene, og det både ser friskere ut og er enklere å bruke.

God på teknologi

Som de fleste av dagens smarttelefoner er Xperia S en god telefon å surfe på, og e-postfunksjonen er enkel og fin i bruk. Den har dessuten programvare for å åpne de vanligste typene vedlegg.

Xperia S utmerker seg på teknologisiden. Den har de vanligste teknologiene, så som trådløst nett og Bluetooth. Xperia S er for eksempel en av relativt få telefoner som støtter Glonass. Glonass er en russisk posisjonstjeneste som fungerer på samme måte som GPS. Sony har kombinert de to tjenestene for bedre nøyaktighet og dekning.

NFC og Smart Tags

I esken får du dessuten med to små brikker som likner på pollettene du putter i handlevogner. Sony har kalt brikkene Smart Tags, og når du holder telefonen inntil dem leses innholdet via såkalt Near Field Communication (NFC).

Formålet med Smart Tags er at du kan henge dem opp på strategiske steder. Standardfunksjonen for én av brikkene i esken er soverom. Holder du telefonen inntil brikken går ringevolumet av, synkronisering skrur seg av og vekkerklokken hentes frem. Smart.

Knall multimedietelefon

Et av de viktigste bruksområdene for denne typen telefoner er multimedia og underholdning, og der utmerker Xperia S seg.

Det følger med et forholdsvis godt sett øreplugger, men kobler du inn alternative hodetelefoner kan du få enda bedre lyd ut av den. Det er imidlertid lurt å teste hodetelefonene før du kjøper dem – det er nemlig ikke alle som sitter like godt fast i hodetelefonutgangen. Selve musikkspilleren har dessuten mange gode funksjoner du ikke finner over alt.

Også på videovisning er Xperia S ekstremt god. Den har en knallgod høyoppløst skjerm, og den spiser så godt som alle vanlige videoformater. Dermed kan du være trygg på at det du legger inn lar seg vise uten at du behøver å laste ned noen ekstra avspiller.

God spilltelefon

Xperia S er merket med PlayStation-logo. Foreløpig har PlayStation-innholdet fra Sony latt vente på seg, og heller ikke Xperia S har noe slikt innhold installert.

Telefonen er likevel en utmerket spilltelefon, takket være den kraftige innmaten. Den kjører uten problemer de mest avanserte spilltitlene som er laget for Android.

Gode stillbilder

Gode og små kamerabrikker er en av Sonys store styrker. Det vises i Xperia S. Stillbildene du får ut av den går fra svært gode i godt lys, til overraskende gode i dårlig belysning.

Telefonen støtter også videoopptak i full HD-kvalitet, men her opplever vi at videoen ikke kjører så jevnt som vi ønsker. For å få helt jevne videoopptak må oppløsningen stilles ned.

Til slutt

Hvis du kan leve med noen underlige valg på utforming og byggekvalitet er Xperia S en fantastisk telefon på de fleste andre vis. Den har også en lavere pris enn flere av konkurrentene.

Vi synes likevel byggekvaliteten er såpass viktig for en telefon i denne prisklassen at terningen lander på en sterk firer.

Snart ett år etter lansering er Samsungs Galaxy S II fortsatt en verdig utfordrer for de feteste telefonene. Kjøper du en Galaxy S II får du ikke bare hakket kvassere byggekvalitet, men du får også Android 4.0 med det samme. Du må imidlertid leve med dårligere lyd og lavere skjermoppløsning.

Hvis du vil prøve noe annet enn Android kan HTC Titan være verd en nærmere titt. Den kjennetegnes av bunnsolid byggekvalitet, enda litt større skjerm og Microsofts nyeste operativsystem som er svært lett å bruke.

annonse