Møt en helt unik Android-mobil
Motorola har proppet Razr med smarte løsninger.
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Syltynn, men ikke over det hele
- Knall byggekvalitet
- AMOLED-skjerm
- En mulig ulempe
- Super skjerm!
- Uvante ikoner
- Rask!
- I esken
- Teknologi og funksjoner
- God surfetelefon
- Noen nykker
- Som regel kun ved dårlig dekning
- Fullblods kontorpakke
- E-post
- Smarte handlinger
- Ytelsen:
- Webtop
- Multimedia
- Motocast - din egen "Spotify"
- Ikke bare fryd og gammen
- Super videospiller
- Kamera
- Konklusjon
- Robust
- Brukervennlig, men annerledes
- God på nett
- Bra på multimedia
- Smarte handlinger
- Til slutt
Design, skjerm og menyer
Motorola har lenge vært borte fra norske mobilhyller. Nå er amerikanerne tilbake med en av årets mest særegne telefoner. Motorola Razr er en vannavvisende Android-telefon, med stålramme på innsiden, gorilla glass over skjermen og kevlar på baksiden.
Plastmaterialene som mange av konkurrentene bygger telefonene sine i i dag finner du kun i rammen rundt skjermen på Motorola Razr.
Motorola Razr henter navnet sitt fra en serie legendariske klapptelefoner. Som sine forløpere og navnebrødre er nye Razr også en telefon som skiller seg ut når det kommer til design.
Telefonen har en litt kantete utforming og materialene har forskjellige farger. Forsiden er sort, mens baksiden omgis av en brunsort ramme. I midten av rammen bak har Motorola Razr et mønster i sort og brunt.
Syltynn, men ikke over det hele
Razr er en svært tynn telefon. Mesteparten av den er tynnere enn Samsungs Galaxy S II, men akkurat som Samsungs toppmodell har Motorola Razr en noe tykkere kul på baksiden. På Galaxy S II er den plassert nederst på telefonen, mens Razr har den øverst.
I den øverste, tykke delen av Razr finner du en kameralinse, et LED-lys og en høyttaler.
Razr har bare tre fysiske taster. Motorola har funnet plass til dem langs høyre side av telefonen. De to volumtastene går nesten i ett med telefonen – de er tynne og sorte. Låsetasten stikker litt lenger ut, den har ruglete overflate og den er forkrommet.
Innganger og utganger finner du øverst på telefonen. Razr er utstyrt med Micro-USB, Micro HDMI og hodetelefonutgang. Nederst langs venstre side har Razr en luke for minnekort og SIM-kort. Razr bruker forresten Micro-SIM, akkurat som Nokia N9 og Apple iPhone 4S.
Knall byggekvalitet
Kroppen på Motorola Razr er helt lukket. Tilgang på batteriet får du ikke. Skal vi tro produsenten er batteriluker en uting. Deksler får telefonen til å føles mindre solid, ble vi fortalt da Motorola utleverte testeksemplarene.
Motorola Razr har mange kanter og mange steder der ulike materialer møter hverandre. De eksklusive materialene på utsiden og stålrammen på innsiden gjør likevel at Razr føles solid. Her er det ikke noe som knirker.
Razr er vannavvisende, som nevnt innledningsvis. Telefonen skal være satt inn med et supertynt og høyteknologisk stoff som gjør at vann bare preller av. Alle deler av telefonen er satt inn med dette stoffet – fra innerst til ytterst.
Det betyr at du bare kan riste telefonen tørr etter et uhell med vann eller kaffe. Ifølge Motorola bør du likevel unngå å senke telefonen i vann. Razr er ikke vanntett.
Dette fungerer utmerket for vanlig vann, men vi er litt usikre på hvor godt dette fungerer så fort vi blander inn sukker.
AMOLED-skjerm
Motorola Razr har OLED-basert skjerm. Å gi skjermene sine spenstige og ofte lange navn har blitt vanlig i det siste. Motorola er med på navneleken og har kalt sin skjerm Super AMOLED Advanced.
Den produsenten som har gjort seg mest bemerket med OLED-skjermer i det siste er Samsung. I sin siste toppmodell kjører Samsung en teknologi de kaller Super AMOLED Plus.
Samsungs og Motorolas teknologier er forskjellige, selv om begge skjermene er OLED-varianter. Motorolas skjerm har bildepunkter satt opp i en såkalt Pen Tile Matrix. Det betyr at enkelte av fargepunktene, de såkalte subpixlene, i skjermen deles mellom flere punkter.
I Samsungs Super AMOLED Plus deles ingen av fargepunktene mellom bildepunktene i skjermen. Hvert bildepunkt har sine egne punkter for rødt, grønt og blått.
En mulig ulempe
Pen Tile Matrix-skjermene har tradisjonelt hatt en ulempe. Det er forskjellig avstand mellom punktene som kan vise de ulike fargene. En vanlig test har vært å vise samme farge over hele skjermen, og se etter avstand mellom punktene.
Sort tekst på rød eller blå bakgrunn er også ofte avslørende for Pen Tile-skjermenes svakheter.
Super skjerm!
Samme hva vi utsatte skjermen i Motorola Razr for, opplevde vi den ikke som merkbart dårligere i bildegjengivelse enn alternativet fra Samsung.
En av årsakene til det kan være at bildepunktene uansett sitter tettere i Razr. Her får du nemlig en oppløsning på 960 x 540 piksler, mot Samsungs 800 x 480 piksler. Det gir 518 400 piksler på Razr mot 384 000 i Samsungs toppmodell. Begge skjermene er 4,3 tommer store, og Razr har altså rundt 33 prosent flere piksler enn Galaxy S II.
Når vi først velger å sammenlikne skjermen i Razr med den i Samsungs toppmodell, er det fordi det er lite å trekke for her. Motorola har valgt en skjerm som er fargeklar, har god innsynsvinkel og som vi egentlig ikke finner særlige svakheter ved.
Uvante ikoner
Razr kjører Googles Android-menyer, men Motorola har gjort forholdsvis store endringer. Amerikanerne har sluttet å kalle menyene sine Motoblur, men Motorolas designvalg dominerer likevel menyene.
Så godt som alle ikonene er annerledes enn vi kjenner dem fra vanlige Android-menyer. Razr er ikke unik på akkurat dette området – telefoner fra de fleste store leverandørene har alternative ikoner. Motorola har likevel gått bort fra noen av de mest brukte symbolene.
Et av de vanligste symbolene på en moderne mobiltelefon er jordkloden. Den tar deg til nettleseren nesten uansett hva slags telefon du har. På Razr er jordkloden erstattet av et verdenskart med en adresselinje øverst. Ikonet ser ut som en slags stilisert utgave av en nettleser med et kart i.
Så fort du setter opp en alarm på Razr dukker det opp et ikon med en firkant og en hake øverst på skjermen. Fra andre telefoner kjenner vi den miniatyren av den klassiske vekkerklokka.
Nye menyer er alltid en vanesak. Vi synes likevel Motorola tidvis har gått litt langt i å fjerne seg fra symbolene alle kjenner og forstår.
Rask!
Razr har svært raske menyer. Det er sjelden noe som henger innenfor den vanlige menynavigeringen.
For det meste fungerer menynavigeringen også problemfritt. Noe småplukk snubler vi likevel i. Razr er litt ustabil i noen sammenhenger.
Det du sannsynligvis merker først er at tastaturet har en tendens til å ikke ville inn i tallmodus. Så fort du trykker på "123"-tasten, får du se et glimt av talltastaturet. Deretter spretter tastene tilbake enten til vanlige bokstaver, eller til symboler.
Feilen er såpass tydelig at vi regner med den raskt vil bli korrigert av Motorola. I mellomtiden får vi som regel opp talltastaturet på et par forsøk. Det er også mulig å velge et alternativt tastatur fra Android Market.
Menyene er ellers fargerike og har en del til felles med Touch Wiz-menyene som kjører på Samsungs Galaxy S II.
Vi har spesielt sansen for enkelte av småprogrammene, eller widgets om du vil, som følger med.
Etter å ha satt opp telefonen synkroniserer den seg automatisk mot Facebook- og Google-kontoene dine. Dermed har plutselig minigalleriet bilder du kan bla i, rett på en av telefonens hjemmeskjermer.
Favorittkontakter er et annet miniprogram som ligger på hjemmeskjermen rett ut av esken. Her kan du legge til fire ofte brukte kontakter.
Hvis du har mange favorittkontakter kan du trekke ned hele vinduet. Det lille vinduet folder seg ut over skjermen i en fin animasjon, og avslører mange flere plasser til favorittene dine.
I esken
Det er relativt sparsomt med tilbehør som følger med i esken til Motorola Razr. Her er det grunnleggende, men ikke mer. Til gjengjeld fins det et stort utvalg av tilbehør som kan kjøpes til telefonen. Vi kommer tilbake til dette tilbehøret på neste side.
- Motorola XT910 Razr
- USB-lader (uen fast kabl)
- Micro-USB-kabel
- Håndfrisett
- Dokumenasjon
Teknologi og funksjoner
Motorola Razr har alt utstyret vi forventer fra en dyr Android-telefon. Raske trådløse tilkoblinger, Bluetooth og GPS befinner seg i den tynne telefonen.
God surfetelefon
Sammen med den store skjermen gjør en ganske god nettleser Razr til en utmerket surfetelefon. Den har imidlertid sine nykker, og noen av dem ergrer oss litt.
Så lenge du har en stabil tilkobling, enten det er Wi-Fi eller mobilnett, fungerer nettleseren ganske godt. Sidene lastes inn raskt, og vi har heller ikke opplevd noen tregheter under normalt bruk.
Flash fungerer også greit på Motorola Razr, men vi støter på noen av de samme problemene som ellers. Å få trykket på og samhandlet med deler av Flash-sidene vi er inne på er ofte vanskelig. Hastigheten er også så som så for denne typen innhold.
Noen nykker
Nettleseren i Motorola Razr er av og til noe mindre stabil enn vi er vant til. Av og til forsvinner den av skjermen uten at vi får noen beskjed om hvorfor.
En annen ting som irriterer oss er at linjen som viser innlasting av nettsider av og til bare stopper opp i Razr. På andre telefoner hjelper det ofte å klikke på lenken på nytt. Det hjelper ikke på Razr – den registrerer faktisk ikke nye klikk på nettsiden så fort den har begynt å laste inn en lenke.
Dersom fremdriftsviseren stopper må du altså trykke på enten stoppknappen eller tilbakeknappen. Stoppknappen gjør at telefonen viser det lille den har av nettsiden den forsøkte å laste, som regel bare en hvit side.
Du kan klikke på tilbakeknappen for å få liv i nettleseren igjen. Det tar ofte svært lang tid før nettleseren reagerer på første klikk. Utålmodige som vi er forsøkte vi ofte å trykke en gang til. Resultatet er at nettleseren brått livner til igjen, og tar oss til siden før den vi surfet på – som regel nettleserens startside.
Som regel kun ved dårlig dekning
Disse problemene dukker spesielt ofte opp når telefonen bytter mellom 3G- og 2G-dekning. Venter vi lenge nok kommer ofte sidene opp, men ved vanskelige dekningsforhold kan det ta betraktelig lenger tid å hente inn siden med Razr enn med andre telefoner vi har testet.
Bor du i områder med normalt god dekning bør du ikke ha særlige problemer med dette. Vi opplevde sjelden problemer med full 3G-dekning eller Wi-Fi. Skifter telefonen ofte mellom 2G og 3G i området ditt kan du komme rundt problematikken ved å skru av 3G når du er hjemme.
Fullblods kontorpakke
Vanligvis legger produsentene med billige prøveversjoner av kontorpakkene. De fleste nye Android-telefonene kan bare lese Office-dokumenter. Så fort du vil gjøre endringer eller skrive et nytt dokument kommer kravene, og dette er ofte relativt dyre apper. Mellom 50 og 200 kroner må du påregne for å få skrive et Word-dokument på de fleste vanlige telefoner.
Motorola Razr kommer med fullversjonen av Quickoffice. Her kan du opprette eller redigere vanlige dokumentformater. Presentasjoner, regneark og tekstbehandling er inkludert, og samtlige lager filer som fungerer i Microsofts Office-pakke.
En spesielt hendig ting med Quickoffice er at den kan kobles opp mot skytjenester som Dropbox og Google Docs.
E-post
Det er enkelt å sette opp e-postkontoer på Razr. Det er litt pussig at telefonen omtaler Exchange-e-post som "Bedriftssynk", men ellers foregår innstillinger på enkelt og greit vis.
Visning av e-post håndteres også utmerket. Her kan du zoome inn og ut e-post etter behov – enkel funksjonalitet som mangler på mange andre Android-telefoner. Du kan dessuten sette opp forhåndsvalgt skriftstørrelse for meldingene. Bra!
For avanserte brukere fins det mye som kan stilles på i Razr. Her kan du velge å lage din egen faste formatering for utgående e-post med skrifttyper og signatur. Du kan også snu opp ned på måten selve e-postvisningen er bygget opp.
Felles innboks for flere kontoer har imidlertid ikke Razr. Dette er den vanligste måten e-postlesere gjøres mer effektive på. Razr har likevel noen fine løsninger for at e-postlesingen skal gå kjappere.
Du kan for eksempel sette opp at et sveip mot høyre over en bestemt melding markerer meldingen som lest, eller sletter den.
Hvis du vil kan du også få e-postleseren i Razr til å videresende e-post, eller å sende fraværsmeldinger.
Vi vet at mange andre telefoner har mulighet til å endre hvor ofte e-post synkroniseres, basert på tid på dagen. Det er ofte slik at folk ønsker å motta e-posten med det samme innenfor arbeidstiden, mens det er mindre kritisk utenfor.
En slik arbeidstidsvelger fins ikke på Motorola Razr. Du kan velge at e-post skal ramle inn umiddelbart ved hjelp av push-teknologi, eller så kan du sette opp ulike faste invervaller.
Noe av dette kan du fikse ved å sette opp noe Motorola kaller Smarte handlinger. Du kan rett og slett be telefonen skru av synkronisering i bakgrunnen på gitte klokkeslett og posisjoner.
Dette føles likevel mindre fleksibelt enn å angi en arbeidstid for en bestemt e-postkonto, slik du kan andre steder. Vi ønsker jo å la andre ting få synkronisere selv om arbeidsdagen er over.
Ser vi på alle mulighetene du tross alt får her har Razr likevel en svært kraftig og svært brukervennlig e-postklient.
Smarte handlinger
Motorola har fått med seg at batteritiden på Android-telefoner jevnt over er svak. Derfor har selskapet laget en app som heter smarte handlinger. Den gjør at telefonen din tilpasser seg etter vanlige behov, og bruker mindre strøm i prosessen.
Telefonen foreslår selv smarte handlinger for deg i begynnelsen. Den første forslaget vi støtte på var at telefonen kunne sette seg i strømsparing selv ved batterinivå under 20 prosent. Enkelt og greit, men også en løsning mange andre telefoner kan gi deg.
Motorola Razr gir seg likevel ikke der. De første forslagene kan du betrakte som en slags enkel opplæring i hvordan du bruker systemet. Du kan nemlig gjøre reglene nesten absurd komplekse på egen hånd.
Dersom Razr har under 35 prosent batteritid igjen, dersom den er på riktig GPS-plassering, dersom skjermen er avskrudd – og dersom riktig telefonnummer ringer, kan den automatisk bytte bakgrunn til et bilde du har i galleriet.
De fleste vil nok ønske seg mer nyttige regler enn eksempelet over. At du kan sette opp så mange forskjellige vilkår gjør at du lett kan få telefonen til å lære seg nyttig oppførsel.
Av en eller annen grunn er det noen av vilkårene som ikke lar seg kombinere. Telefonen kan for eksempel sette seg automatisk i flymodus, men den kan ikke gjøre handlingen basert på posisjon. For folk som reiser mye kunne det vært nyttig å legge inn posisjonen til den lokale flyplassen som vilkår for automatisk flymodus, men det går altså ikke.
Ytelsen:
Quadrant måler telefonens generelle ytelse. Det er tydelig at Razr er en svært rask telefon, men den når ikke helt opp til Samsungs Galaxy S II.
NenaMark 2 måler først og fremst grafikkytelse. Her gjør Razr det godt, men Samsungs Galaxy S II er betydelig raskere.
Rightware BrowserMark måler ytelsen i nettleseren. Her er Razr helt på topp blant våre tester. Vår erfaring er også at nettleseren som regel er svært rask i bruk.
Webtop
Akkurat som Motorola Atrix kan Razr bli til noe som likner på en PC, men det skjer ikke uten hjelpemidler. Du kan velge mellom en krybbe med innebygget skjerm og tastatur, eller en ren multimediakrybbe med USB-kontakter og HDMI-utgang.
Vi hadde ingen av disse tilbehørene tilgjengelig under testen, så vi nøyer oss med å beskrive funksjonen slik vi har fått den demonstrert.
Når du kobler telefonen til tilbehøret spør den deg om hva som skal skje. Du får muligheten til å velge funksjonen Webtop, og du kan be telefonen om å alltid starte den når du kobler den til et bestemt tilbehør.
Webtop minner mest om et komplett Linux-basert operativsystem slik det ser ut på en vanlig PC. Her får du nettleseren Firefox slik den ser ut på en PC, med mulighet for tillegg og vanlige tilpasninger.
Webtop har som sagt mye til felles med de vanlige Linux-variantene, men du står ikke fritt til å laste ned programvare til løsningen. I stedet har Motorola laget sin egen portal der du kan hente ned programvare de har fått til å virke for løsningen.
De vanlige telefonfunksjonene kjører dessuten samtidig med Webtop, og du kan kjøre Android-apper i fullskjerm selv om Webtop kjører i bakgrunnen. Alt dette får du tilgang på gjennom et telefonvindu som viser Android-menyen som om den var et Webtop-program.
Webtop ser ut til å ha mye for seg, og da vi fikk det demonstrert var det forholdsvis raskt og problemfritt. Flash-baserte nettsteder fungerte utmerket i Firefox, og video i 720p spilte av uten problemer fra Youtube.
Vi ble ikke helt klok på hva slags oppløsning som kom ut av telefonen i Webtop-løsningen vi fikk demonstrert. Høyoppløst materiale så sjelden ut som om det var skikkelig høyoppløst.
Det mest overraskende er muligens at du ikke får kjørt Webtop uten en av disse krybbeløsningene. Razr har tross alt en HDMI-utgang som enkelt viser høyoppløste bilder. Tastatur og mus kan du koble til med Bluetooth.
Ifølge Motorola fins det heller ikke prosessorer eller annen maskinvare i krybbene. Det er telefonen alene som kjører Webtop, og da burde det også være nok å ha telefonen.
Dermed har vi altså ikke fått testet Webtop skikkelig på egen hånd. Vi gir telefonen en pluss i margen for å ha muligheten, og en liten minus for at du må kjøpe tilbehør som starter rundt 600 kroner for å få utnyttet den.
Hvor godt systemet faktisk fungerer skal vi gå gjennom i detalj når vi får tak i tilbehøret. Det er verdt å nevne at Webtop på Motorola Razr skal være en helt annen opplevelse enn den som fins på forløperen Atrix. Telefonene kan heller ikke bruke samme tilbehør.
Multimedia
Motorola har ikke glemt multimedia med nye Razr. Her finner vi mange lovende tegn på utsiden av selve telefonen; Micro-HDMI-kontakt, 1080P-påskrift ved siden av kameraet og en 4,3 tommer stor Super AMOLED-skjerm.
Vi har likevel sett slike tegn tidligere uten at telefonen har holdt mål, så her er ingenting opplagt.
Vi starter med musikkspilleren og konstaterer at den i seg selv er enkel å bruke, og at lydkvaliteten er god.
De medfølgende hodetelefonene er ikke spesielt gode, så lydkvaliteten forutsetter at du har eller kjøper hodetelefoner utenom.
Spilleren er helt annerledes enn den vanlige Android-spilleren. Her har Motorola startet fra bunn. Åpningsskjermen gir deg fire valg. Mitt bibliotek tar deg til dine egne låter. Podcaster-valget er knyttet opp mot tjenesten podcast.com der du kan lytte til, abonnere på og laste ned lange radioprogrammer om alt mellom himmel og jord.
Velger du internett-radio viser telefonen en stor oversikt over såkalte Shoutcast-stasjoner. Dette er en utbredt og rimelig måte å sende nettradio på. Om du har en liten DJ i deg kan du dessuten enkelt sette opp din egen kanal ved hjelp av spillelister og gratis programvare. Utvalget i ulike stasjoner er stort, både hjemmesnekrede varianter og mer gjennomførte radiostasjoner.
Det fjerde valget er DLNA-servere. Her kan du finne PC-er eller andre enheter som kan dele eller motta musikk i nettverket.
Motocast - din egen "Spotify"
Alle disse funksjonene fungerer stort sett utmerket. Det første valget, mitt bibliotek, har imidlertid et ess i ermet. Du bruker kanskje tjenester som Spotify eller Wimp på telefonen din i dag – med Motorolas Motocast kan du ha din egen musikktjeneste.
Kort fortalt fungerer det ved at du kobler Razr til hjemme-PC-en eller serveren din med USB-kabelen. Da vil du få opp spørsmål om du ønsker å installere Motocast på maskinen.
Installasjonsprosessen er forholdsvis kjapp, men den krever at du har Java installert på PC-en. Har du ikke det fra før så slipper du å hente manuelt, installasjonsfilen finner frem til programvaren du trenger.
Etter at installasjonen er ferdig må du opprette konto hos Motorola, og velge hvilke mediefiler du ønsker å dele. Noen deler av harddisken er forhåndsvalgt, så som katalogen Musikk under Mine Dokumenter.
Vel tilbake på telefonen igjen må du logge inn med Motocast-kontoen din. Deretter bruker telefonen noen minutter på å synkronisere musikksamlingen din.
Når synkroniseringen er vel overstått har telefonen din musikk også fra PC-en din i biblioteket. Denne musikken er merket med Motocast-ikonet til høyre, slik at du ser hva som er og ikke er lagret på telefonen.
Ulempen med dette er selvsagt at du mister tilgangen på musikken så fort du ikke har internettoppkobling på telefonen. Motorola har løst dette elegant ved at du kan trykke og holde inne over filene som deles. Da får du mulighet til å laste ned musikken, slik at den fungerer også når du er utenfor dekning.
Ikke bare fryd og gammen
Vi elsker at Motocast er så lett å sette opp. I de fleste tilfeller behøver du ikke å være professor for å få musikken din ut av huset. Mange andre løsninger krever at du tukler rundt i innstillingene på hjemmenettet ditt – det klarer du deg som regel fint uten med Motocast.
Det som er synd er at Motocast ofte ikke oppfører seg helt slik det skal. Vi installerte Motocast på to testtelefoner, med to forskjellige hjemmeservere. Ved flere anledninger fungerte systemet så tregt at telefonene rett og slett sluttet å reagere.
Vi har også opplevd at musikkspilleren kræsjer i ett sett, fordi den venter på informasjon fra tjenesten.
Problemene med Motocast er på sitt verste når telefonene flyttes inn og ut av den trådløse sonen hjemme.
Så lenge telefonene er innenfor samme nettverk som hjemme-PC-en eller serveren fungerer det meste slik det skal.
Når alt fungerer som det skal er Motocast svært fleksibelt og hendig. Vår erfaring viser imidlertid at tjenesten kan være svært kranglete. Ulempen med at tjenesten er så tett integrert i telefonen er at det også blir vanskelig å spille av lokal musikk.
På den positive siden har Motorola et aktivt hjelpeforum for tjenesten, og det virker som om selskapet jobber fortløpende med å bedre brukervennligheten. Da vi besøkte forumet ble vi nemlig møtt av en stor beskjed om at Motorola jobbet med et annet problem som enkelte brukere opplevde.
Selv om det er en del krøll med denne tjenesten, trekker vi ikke mye for problemene. Dette er en ny tjeneste som ikke følger med i andre telefoner. Velger du å skru den av fungerer musikkspilleren upåklagelig.
Super videospiller
Det var rett før vi fikk et litt dårlig inntrykk av videostøtten på Motorola Razr. Etter å ha puttet inn et minnekort fullt av videosnutter, testprogrammer og annet snop, fikk vi nemlig spilt av fint lite.
Ti minutter senere får vi spilt svært mange av filene, og det er bare unntaksvis vi får feilmeldinger. Telefonen bruker altså en stund på å tygge seg gjennom mediefilene du legger inn på den.
De fleste testfilene vi legger inn spilles av. DivX og Xvid fungerer uten problemer. Det samme gjør MP4-filer med både vanlig Mpeg4- og h.264-komprimert innhold.
Motocast fungerer også for video. PC-applikasjonen gjør omkoding underveis for at innholdet skal fungere på telefonen.
Omkodingen dreier seg både om å gjøre innholdet mindre intensivt for nettlinjen, og om å la telefonen spille av filer den ellers ikke skjønner noe av. Blant annet fungerer det gamle filformatet .mpg fint via Motocast, men ikke om du kopierer direkte til telefonen.
Akkurat som i musikkspilleren kan du velge å laste ned videofiler fra Motocast. Akkurat som ved avspilling blir filene kodet om til et format telefonen forstår. Dette er altså en enkel måte å flytte over video som telefonen ellers ikke får til å spille.
Kamera
På baksiden av Motorola Razr finner du et kamera som tar stillbilder med 8 megapikslers oppløsning. Kameraet er også merket med påskriften 1080P, som betyr at det skal kunne ta opp video i såkalt full-HD.
Kameraet kort og greit en av de største skuffelsene med denne telefonen. Bildene fremstår ofte som grå og innendørs blir de nesten alltid uskarpe.
Som de fleste andre steder i menyen har Motorola gjort kameraappen til sin egen. Selve appen er brukervennlig og god, og den gir deg dessuten manuell kontroll over eksponering – en mulighet ikke alle Android-telefoner har.
Noen av de innebygde effektene du kan velge gir dessuten bilder som minner litt om det du får ut av apper som Hipstamatic og Vignette.
Motorola Razr kan som nevnt filme video i full-HD, eller HD+ som det heter i kameraapplikasjonen. Kvaliteten blir helt grei, men vi synes ikke detaljnivået er så godt som 1080P-påskriften antyder.
Det er mulig å aktivere en stabiliseringsfunksjon under videoopptak. Denne hjelper en del på risting, men den forverrer hakkingen vi opplever når kameraet panorerer.
Konklusjon
Siden Motorola forsvant fra norske mobilhyller har produsenten laget den ene spennende modellen etter den andre – og ingen av dem har nådd våre breddegrader. Nå er de endelig tilbake med i Norden med Motorola Razr.
Tøffingtelefonen Motorola Defy har riktignok vært på markedet en stund, og den gamle toppmodellen Atrix har kommet i salg litt på etterskudd. XT910 Razr er den første modellen som slippes i Norge samtidig med lanseringen ellers i verden.
Du kjenner kanskje Razr-navnet fra før. Dette var navnet på Motorolas svært suksessfulle serie klapptelefoner for noen år tilbake. Den gang dreide det seg mer om utseende enn om brukervennlighet og funksjoner. I dag er de tre faktorene like høyt på prioriteringslisten.
Robust
Nye Razr har en design som skiller seg ut i mobilhylla. Telefonen er uvanlig kantete, her er en kombinasjon av flere stoffer og farger – og telefonen er svært tynn.
Dette fremstår som en uvanlig solid telefon. Bakdsiden er dekket av sort kevlar som skal tåle mye, men det gjenstår å se hvor mye det beskytter i praksis. Mesteparten av forsiden domineres av en stor Super AMOLED-skjerm som er dekket av ripesikkert Gorilla Glass.
Telefonen føles veldig solid i hånden. Noe av årsaken til det er stålrammen som skjuler seg på innsiden. Her er det ikke så mye som knirker eller lar seg vri på.
Motorola Razr tåler dessuten vann. Den er satt inn med et stoff som gjør at vann preller av, uten å etterlate våte flekker. Det betyr at elektriske komponenter heller ikke rekker å oksydere. Vanntett er den imidlertid ikke, og det anbefales ikke å senke telefonen i væske.
Brukervennlig, men annerledes
Nye Motorola Razr kjører Googles operativsystem Android. Har du brukt en Android-telefon før vil du sannsynligvis kjenne deg igjen, men samtidig har Motorola gjort svært mange tilpasninger i menyene.
Menyer er ofte en vanesak, men av og til synes vi Motorola går noen hakk for langt når de gjør Android til sitt eget. Når de bytter bort globusen som symbol for nettleseren har de gjort telefonen vanskeligere å bruke, i våre øyne.
Menyene er ellers både smidige og raske, og du kan enkelt tilpasse dem til din smak. Du kan skjule applikasjoner fra menyen, eller du kan lage dine egne mapper.
God på nett
Surfing går kjapt og fint på nettleseren. Den store skjermen gjør at surfeopplevelsen er utmerket. Nettleseren er ikke fullt så stabil som vi skulle ønske. Av og til låser den seg eller den forsvinner helt. Problemene dukker heldigvis ikke opp så ofte.
Motorola har gjort store endringer på e-postleseren i forhold til den som vanligvis følger med Android. Du mister felles innboks som har vært vanlig på de fleste Android-mobiler en stund. Du får heller ikke mulighet til å detaljstyre hvor ofte telefonen skal synkronisere e-posten til ulike tider på døgnet, slik noen telefoner kan.
Razr har likevel en e-postklient som er blant de beste vi har sett. Her kan du tilpasse så godt som alt du vil. Automatisk svar, automatisk videresending, automatisk signatur i e-postene – nesten alt du kan gjøre i en fullblods e-postleser kan du gjøre med Razr. Veldig bra, Motorola!
Bra på multimedia
Hodetelefonene som følger med er ikke allverden. Lyden i musikkspilleren er likevel svært god om du putter inn et annet sett øreplugger eller hodetelefoner.
Musikkspilleren er lett å bruke, og Motorola har puttet inn mange funksjoner vi ellers ikke ser i andre Android-telefoner.
Om du liker å ta med deg video på farten er Razr forholdsvis god. Siden Razr spiller mange av de vanlige videoformatene slipper du sannsynligvis å tilpasse videofilene du skal ta med deg. Samsungs Galaxy S II er likevel hakket kvassere på formatstøtte.
Med Motocast-programvaren kan du spille av musikk og video fra PC-en hjemme selv om du er på farten. Dette fungerer nesten som din egen Spotify-tjeneste. Vi liker funksjonen veldig godt, men den er litt ustabil. Vi opplevde titt og ofte at tjenesten stoppet helt opp, og gjorde telefonen treg å bruke.
Smarte handlinger
En av de smarteste nye funksjonene i Razr er applikasjonen Smarte handlinger. Her får du hjelp til å sette opp regler som gjør telefonen bedre for akkurat ditt bruk. Reglene du kan sette opp varierer fra det helt enkle til det veldig avanserte.
Et eksempel på en enkel og smart regel er at telefonen automatisk kan stille ned lysstyrke i skjerm og skru av Wi-Fi når batterinivået blir lavt. Reglene kan settes opp basert på et utall vilkår, og de kan styre svært mange aspekter ved mobiltelefonen. Du kan for eksempel ha forskjellig bakgrunnsbilde hjemme og på jobb.
Til slutt
Motorola Razr er en knallgod mobiltelefon. Motorola har gjort solid arbeid for at telefonen skal skille seg ut blant de mange Android-telefonene du kan kjøpe.
Telefonen når likevel ikke opp til de aller beste på alle områder, og noen av de nye funksjonene kunne med fordel vært mer stabile.
Razr har mange konkurrenter. Samsungs Galaxy S II er den viktigste av dem, og den er mindre kresen på videoformater og har et bedre kamera enn Razr. HTC Sensation er også et godt alternativ, men den skiller seg ikke veldig fra Razr på de grunnleggende funksjonene.
Motorola har noen unike styrker i form av smarte handlinger og Motocast. Disse får du ikke hos konkurrentene.
Det fins også en hel del unikt ekstrautstyr for Razr som konkurrentene ikke har. Du får blant annet en krybbe som er komplett med stor skjerm og fulltastatur, slik at du kan bruke Razr som en bærbar PC.
Du kan se bilder av tilbehøret i sniktitten på Razr:
Les også: Sniktitt på Motorola Razr
Razr er perfekt for deg som er på jakt etter en Android-telefon som skiller seg ut fra mengden og som tåler litt ekstra. I begynnelsen må du belage deg på å leve med noen bugs, men erfaringsmessig retter produsentene opp i disse ganske raskt.