Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola XT910 Razr

Møt en helt unik Android-mobil

Motorola har proppet Razr med smarte løsninger.

Design, skjerm og menyer

Nye Razr er ikke like rundt i kantene som andre mobiltelefoner.
Baksiden av Razr er dekket i kevlar.
Motorola har gjort store endringer på grensesnittet. Øverst er hurtigkontaktene.
Du kan trekke ned hurtigkontaktene for å få plass til fler enn de fire du ser på forsiden.

Motorola har lenge vært borte fra norske mobilhyller. Nå er amerikanerne tilbake med en av årets mest særegne telefoner. Motorola Razr er en vannavvisende Android-telefon, med stålramme på innsiden, gorilla glass over skjermen og kevlar på baksiden.

Plastmaterialene som mange av konkurrentene bygger telefonene sine i i dag finner du kun i rammen rundt skjermen på Motorola Razr.

Motorola Razr henter navnet sitt fra en serie legendariske klapptelefoner. Som sine forløpere og navnebrødre er nye Razr også en telefon som skiller seg ut når det kommer til design.

Telefonen har en litt kantete utforming og materialene har forskjellige farger. Forsiden er sort, mens baksiden omgis av en brunsort ramme. I midten av rammen bak har Motorola Razr et mønster i sort og brunt.

Syltynn, men ikke over det hele

Razr er en svært tynn telefon. Mesteparten av den er tynnere enn Samsungs Galaxy S II, men akkurat som Samsungs toppmodell har Motorola Razr en noe tykkere kul på baksiden. På Galaxy S II er den plassert nederst på telefonen, mens Razr har den øverst.

I den øverste, tykke delen av Razr finner du en kameralinse, et LED-lys og en høyttaler.

Razr har bare tre fysiske taster. Motorola har funnet plass til dem langs høyre side av telefonen. De to volumtastene går nesten i ett med telefonen – de er tynne og sorte. Låsetasten stikker litt lenger ut, den har ruglete overflate og den er forkrommet.

Innganger og utganger finner du øverst på telefonen. Razr er utstyrt med Micro-USB, Micro HDMI og hodetelefonutgang. Nederst langs venstre side har Razr en luke for minnekort og SIM-kort. Razr bruker forresten Micro-SIM, akkurat som Nokia N9 og Apple iPhone 4S.

Knall byggekvalitet

Kroppen på Motorola Razr er helt lukket. Tilgang på batteriet får du ikke. Skal vi tro produsenten er batteriluker en uting. Deksler får telefonen til å føles mindre solid, ble vi fortalt da Motorola utleverte testeksemplarene.

Motorola Razr har mange kanter og mange steder der ulike materialer møter hverandre. De eksklusive materialene på utsiden og stålrammen på innsiden gjør likevel at Razr føles solid. Her er det ikke noe som knirker.

Razr er vannavvisende, som nevnt innledningsvis. Telefonen skal være satt inn med et supertynt og høyteknologisk stoff som gjør at vann bare preller av. Alle deler av telefonen er satt inn med dette stoffet – fra innerst til ytterst.

Det betyr at du bare kan riste telefonen tørr etter et uhell med vann eller kaffe. Ifølge Motorola bør du likevel unngå å senke telefonen i vann. Razr er ikke vanntett.

Dette fungerer utmerket for vanlig vann, men vi er litt usikre på hvor godt dette fungerer så fort vi blander inn sukker.

AMOLED-skjerm

Motorola Razr har OLED-basert skjerm. Å gi skjermene sine spenstige og ofte lange navn har blitt vanlig i det siste. Motorola er med på navneleken og har kalt sin skjerm Super AMOLED Advanced.

Den produsenten som har gjort seg mest bemerket med OLED-skjermer i det siste er Samsung. I sin siste toppmodell kjører Samsung en teknologi de kaller Super AMOLED Plus.

Samsungs og Motorolas teknologier er forskjellige, selv om begge skjermene er OLED-varianter. Motorolas skjerm har bildepunkter satt opp i en såkalt Pen Tile Matrix. Det betyr at enkelte av fargepunktene, de såkalte subpixlene, i skjermen deles mellom flere punkter.

I Samsungs Super AMOLED Plus deles ingen av fargepunktene mellom bildepunktene i skjermen. Hvert bildepunkt har sine egne punkter for rødt, grønt og blått.

En mulig ulempe

Pen Tile Matrix-skjermene har tradisjonelt hatt en ulempe. Det er forskjellig avstand mellom punktene som kan vise de ulike fargene. En vanlig test har vært å vise samme farge over hele skjermen, og se etter avstand mellom punktene.

Sort tekst på rød eller blå bakgrunn er også ofte avslørende for Pen Tile-skjermenes svakheter.

Super skjerm!

Samme hva vi utsatte skjermen i Motorola Razr for, opplevde vi den ikke som merkbart dårligere i bildegjengivelse enn alternativet fra Samsung.

En av årsakene til det kan være at bildepunktene uansett sitter tettere i Razr. Her får du nemlig en oppløsning på 960 x 540 piksler, mot Samsungs 800 x 480 piksler. Det gir 518 400 piksler på Razr mot 384 000 i Samsungs toppmodell. Begge skjermene er 4,3 tommer store, og Razr har altså rundt 33 prosent flere piksler enn Galaxy S II.

Når vi først velger å sammenlikne skjermen i Razr med den i Samsungs toppmodell, er det fordi det er lite å trekke for her. Motorola har valgt en skjerm som er fargeklar, har god innsynsvinkel og som vi egentlig ikke finner særlige svakheter ved.

Uvante ikoner

Razr kjører Googles Android-menyer, men Motorola har gjort forholdsvis store endringer. Amerikanerne har sluttet å kalle menyene sine Motoblur, men Motorolas designvalg dominerer likevel menyene.

Så godt som alle ikonene er annerledes enn vi kjenner dem fra vanlige Android-menyer. Razr er ikke unik på akkurat dette området – telefoner fra de fleste store leverandørene har alternative ikoner. Motorola har likevel gått bort fra noen av de mest brukte symbolene.

Et av de vanligste symbolene på en moderne mobiltelefon er jordkloden. Den tar deg til nettleseren nesten uansett hva slags telefon du har. På Razr er jordkloden erstattet av et verdenskart med en adresselinje øverst. Ikonet ser ut som en slags stilisert utgave av en nettleser med et kart i.

Så fort du setter opp en alarm på Razr dukker det opp et ikon med en firkant og en hake øverst på skjermen. Fra andre telefoner kjenner vi den miniatyren av den klassiske vekkerklokka.

Nye menyer er alltid en vanesak. Vi synes likevel Motorola tidvis har gått litt langt i å fjerne seg fra symbolene alle kjenner og forstår.

Razr er av og til litt ustabil. Her har SMS-applikasjonen kræsjet.

Rask!

Razr har svært raske menyer. Det er sjelden noe som henger innenfor den vanlige menynavigeringen.

For det meste fungerer menynavigeringen også problemfritt. Noe småplukk snubler vi likevel i. Razr er litt ustabil i noen sammenhenger.

Det du sannsynligvis merker først er at tastaturet har en tendens til å ikke ville inn i tallmodus. Så fort du trykker på "123"-tasten, får du se et glimt av talltastaturet. Deretter spretter tastene tilbake enten til vanlige bokstaver, eller til symboler.

Feilen er såpass tydelig at vi regner med den raskt vil bli korrigert av Motorola. I mellomtiden får vi som regel opp talltastaturet på et par forsøk. Det er også mulig å velge et alternativt tastatur fra Android Market.

Menyene er ellers fargerike og har en del til felles med Touch Wiz-menyene som kjører på Samsungs Galaxy S II.

Vi har spesielt sansen for enkelte av småprogrammene, eller widgets om du vil, som følger med.

Etter å ha satt opp telefonen synkroniserer den seg automatisk mot Facebook- og Google-kontoene dine. Dermed har plutselig minigalleriet bilder du kan bla i, rett på en av telefonens hjemmeskjermer.

Favorittkontakter er et annet miniprogram som ligger på hjemmeskjermen rett ut av esken. Her kan du legge til fire ofte brukte kontakter.

Hvis du har mange favorittkontakter kan du trekke ned hele vinduet. Det lille vinduet folder seg ut over skjermen i en fin animasjon, og avslører mange flere plasser til favorittene dine.

I esken

Det er relativt sparsomt med tilbehør som følger med i esken til Motorola Razr. Her er det grunnleggende, men ikke mer. Til gjengjeld fins det et stort utvalg av tilbehør som kan kjøpes til telefonen. Vi kommer tilbake til dette tilbehøret på neste side.

  • Motorola XT910 Razr
  • USB-lader (uen fast kabl)
  • Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Dokumenasjon