TestHuawei U8860 Honor

Test av Huawei U8860 Honor

Her får du toppklasse-ytelse til en hyggelig pris.

Design, skjerm og menyer

Huawei er ikke et av de kjente mobilmerkene her i Norge, og vi har fått mange skeive blikk når vi har dratt et eksemplar av Huawei U8860 Honor opp av lomma. "Fungerer den der?", "er det noe kinesisk billigskrot?" og "hvor i all verden har du fått tak i den?" er spørsmål som hostes opp av publikum.

Derfor kommer vi med en avklaring, først som sist: Huawei leverer ene og alene nettverksutstyret til Telenors mobilnett, og sammen med Ericsson leverer de også utstyret i NetComs mobilnett. De har altså i stor grad etablert seg i Norge. Huawei er forøvrig det største privateide selskapet i Kina. Mobiltelefonene som kommer fra Huawei er det altså all grunn til å ta seriøst.

Forgjengeren U8800 Titan fikk et anbefalt-stempel og ble kalt et røverkjøp i vår test for et år siden. Klarer U8860 Honor å beholde kinesernes ære på det norske mobilmarkedet?

Billig mobil - enkel design

U8860 Honor koster i skrivende stund bare 2000 kroner, og i denne prisklassen forventer vi ikke "eksklusiv" design eller imponerende kvalitetsfølelse. Skjermen dekker mesteparten av fremsiden, og fire berøringsfølsomme taster er plassert på undersiden av skjermen. Øverst er det et kamera som vender mot deg.

Den store skjermen gjør at telefonen nødvendigvis har en anselig størrelse, men er slank nok til at den likevel glir fint ned i de fleste lommer.

På baksiden er det et ruglete plastdeksel, og kameralinsen og fotolampen er plassert akkurat der du forventer å finne dem.

Nederst på telefonen er det et Micro-USB-hull for lading og USB-tilkobling til PC-en, og øverst finner du av/på-tasten og hodesettutgang. På venstresiden er volumtastene, mens høyresiden er helt tastefri. En kameratast ville gjort fotograferingen enklere.

Overraskende solid skjerm

I de fleste telefoner i denne prisklassen er det en billig plastflate over skjermen som lett får riper når vi koser litt på skjermen med en bindersspiss, men Honor imponerer med en hard overflate som ikke får synlige riper i seg av litt mishandling. Det er stor sjans for at skjermen i Honor kommer til å se like pen ut om et år som det den gjør nå.

Ellers virker telefonen generelt godt bygget. Plastmaterialet er hardt, og virker ikke for billig.

Stor skjerm

Skjermer koster mye penger, og Honor er en billig telefon. Det er derfor overraskende at skjermen i Honor er så stor som fire tommer diagonalt. Oppløsningen på 480 x 854 piksler er heller ikke til å rynge på nesen av, men bildet blir likevel mer slørete enn de i skjermene mer påkostedet telefoner stiller med. Du skal ikke vri telefonen altfor langt bort fra en vinkelrett innsynsvinkel før bildekvaliteten senkes betraktelig.

Flertrykkstøtte er på plass, slik at du kan zoome ved å bruke to fingre på skjermen. Responsen er det lite å si på, og skjermen reagerer fint på svake stryk med fingeren. Presisjonen er ikke like god som i dyrere kapasitive trykkskjermer. Åpner vi et tegneprogram og tegner diagonale linjer sakte, ser vi at linjene blir bølgete. Dette er fordi telefonen forholder seg til et rutenett med sensorer, og "gjetter" hvor fingeren din tar veien deler av tiden. U8860 Honor har litt få sensorer og gjetter litt oftere enn mer påkostede mobiltelefoner pleier å gjøre. Hvis du har tenkt å bruke tegneprogrammer aktivt, eller gjøre andre ting som krever høy presisjon, bør du kanskje se etter en mer presis skjerm.

Innsynsvinkelen er ikke veldig god. (Foto: Einar Eriksen)

Android og aHome

Huawei har ikke nøyd seg med ren Android 2.3 Gingerbread denne gangen. På toppen av Googles operativsystem og menyer har de lagt inn sitt eget menysystem (launcher) kalt aHome.

Det finnes en rekke menysystem til Andorid, og hvilke man liker og ikke liker er selvsagt veldig individuelt. Heldigvis er det enkelt å bytte ut menysystemet, og veldig mange bruker for eksempel "GO Launcher Ex" eller "ADW Launcher". Husk at det er veldig enkelt å bytte ut hele menysystemet hvis du ikke er fornøyd med Huaweis aHome.

aHome gir deg fire valg når du aktiverer skjermen og skal skru av tastelåsen. Du kan skru av tastelåsen uten å gjøre noe annet, eller du kan starte meldingsprogrammet, gå til anropsloggen eller starte kameraet i samme slengen. Blant disse velger du ved å dra låserundingen i midten mot ikonet som samsvarer med det du vil gjøre. Metoden er grei når du er vant til det, men de aller fleste andre som ville prøve telefonen vår i testperioden endte opp med å heller starte ett eller annet program når tastelåsen skulle av. Vi savner også funksjonen for å deaktivere lyden rett fra låseskjermen.

Startskjermen fungerer mer eller mindre likt andre Android-menysystemer, mens programmenyen er litt annerledes. Her blar du horisontalt. I stedet for at programmene er plassert i alfabetisk rekkefølge, er det plassert etter det Huawei mener passer. Det er enkelt å flytte rundt på programmer. I utgangspunktet er det fire skjermer der skjerm 1 er full, skjerm 2 har plass til flere programmer, skjerm 3 er full og skjerm 4 har plass til flere programmer. Vi er litt usikre på hvorfor Huawei mener dette er logisk, men det er uansett enkelt å lage ditt eget oppsett. Her er det bare å trykke på knappen med tannhjul, og deretter kan du dra ikoner akkurat dit du vil ha dem.

Du kan velge forskjellige temaer både for startskjermen og for ikoner. Et standard Android-tema kan velges for startskjermen. Vi valgte å laste ned et Linux RedHat-tema og et Mortal Combat-tema.

Bak aHome-menyene ligger Android 2.3 Gingerbread, og det fungerer som vanlig bra. Det er lett å finne fram til funksjoner og innstillinger og det er lett å veksle mellom programmer.

Det er enkelt å bytte hele menysystemet om du har lyst. (Foto: Einar Eriksen)

Bytt ut tastaturet!

Tastaturløsningen i Honor er noe helt eget fra Huawei, og det er det egentlig bare å bytte ut med én gang. Først og fremst fordi den ikke helt uviktige bokstaven æ ikke er å finne noen steder, selv om ø og å er mulig å skrive ved å holde inne o eller a og velge riktig bokstav.

Oppdatert: Vi har fått tips om at bokstaven æ kan skrives ved å holde inne bokstaven l. Takk for tipset, men vi anbefaler likevel å bytte ut tastaturløsningen.

En tast med et tannhjul på tar deg ikke til innstillingsmenyen, men gir deg et mobiltastatur. Skriver du på dette kommer det bare kinesiske tegn. Går du inn i innstillingsmenyen for å velge språk, er alle språk markert slik at du må huke bort 43 språk hvis du kun vil ha norsk igjen. Litt tungvint, kanskje. Ellers kan du bytte mellom ulike tastaturutforminger ved å dra fingeren horisontalt over tastaturet.

En funksjon for å importere alle navnene fra telefonlisten din til ordlisten kan være nyttig. Vi prøvde ut funksjonen, og fikk opp en melding om at importen er fullført. Deretter måtte vi trykke på knappen "Ja" for å komme ut derfra. Foruten disse merkelige oversettelsen fungerte dette bra.

I innstillingsmenyen finner vi også en knapp for å oppdatere ordlisten, og valgte å gjøre dette. Vi fikk beskjeden "Det ser ut til at oppgaven tar lengre tid. Du kan trykke på Tilbake-tasten for å avbryte". Under denne beskjeden finner vi tasten "Slett", men ingen tilbaketast. Vi visste ikke helt hva som kom til å bli slettet, så vi valgte å være tålmodige.

Når oppdateringen var fullført fikk vi beskjed om dette sammen med en haug kinesiske tegn som vi dessverre ikke forstår noe av. Tasten "Ja" må trykkes på for å komme videre. Deretter fikk vi beskjeden "Kan ikke kommunisere med serveren, og fikk igjen opp knappen "Ja" som det eneste trykkbare på skjermen. Vi er altså ikke helt sikre på om ordlisten egentlig ble oppdatert.

Til slutt gikk vi gjennom guiden som skal lære oss å bruke tastaturet. Her fikk vi noen beskjeder på norsk og noen på engelsk, noe som var nyttig for å lære triks som gjør at du kan skrive fortere på tastaturet i Huaweis telefoner. Til slutt i guiden skryter Huawei over at du kan bruke bihua-inntasting i telefonen, og etter litt søking på internett fant vi ut at det er en kinesisk inntastingsmetode.

Tastelyden som følger med tastaturet kan være litt plagsom. Heldigvis kan du velge mellom følgende volumnivåer:

 • Livligere (høyeste volum) - "Det valgte volumet er livligere"
 • Livlig (nest høyest)
 • Middels (god oversettelse)
 • Lett (lavt)
 • Lukket (volum av) - "Det valgte volumet er lukket"

Vår anbefaling er enkelt og greit: Trenger du litt underholdning bør du absolutt prøve ut Huaweis TouchPal-tastatur, men hvis du vil ha et tastatur du kan skrive på bør du se på SlideIT eller SwiftKey X.

Løsningen er altså enkel, men like fullt ikke å skyve under en stol at Huawei tydeligvis ikke kvalitetssjekker programvaren før de sender produktet ut på det norske markedet. Å selge en telefon i Norge som i utgangspunktet ikke kan skrive bokstaven "æ" gir ikke mening.

Tommelen opp

Når vi legger til grunn at enhver som kjøper U8860 Honor uansett bytter ut tastaturet, ser det likevel lyst ut for U8860 Honor. Menysystemet aHome fungerer greit, og det er lite å si på operativsystemet og menyene for øvrig. Når det gjelder byggekvalitet og design har vi heller ikke mye å sette fingeren på.

Esken til vårt testeksemplar inneholder:

 • Telefon
 • Batteri
 • USB-kabel
 • 230V~ batterilader
 • Brukerveiledning
 • Øreplugger

Noe minnekort følger altså ikke med, men til gjengjeld har telefonen 1 GB minne tilgjengelig for brukeren. Det holder kanskje en stund for de aller fleste, men det kan være en fordel å gå til innkjøp av et minnekort (micro-SD).