Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei U8860 Honor

Test av Huawei U8860 Honor

Her får du toppklasse-ytelse til en hyggelig pris.

Design, skjerm og menyer

Huawei er ikke et av de kjente mobilmerkene her i Norge, og vi har fått mange skeive blikk når vi har dratt et eksemplar av Huawei U8860 Honor opp av lomma. "Fungerer den der?", "er det noe kinesisk billigskrot?" og "hvor i all verden har du fått tak i den?" er spørsmål som hostes opp av publikum.

Derfor kommer vi med en avklaring, først som sist: Huawei leverer ene og alene nettverksutstyret til Telenors mobilnett, og sammen med Ericsson leverer de også utstyret i NetComs mobilnett. De har altså i stor grad etablert seg i Norge. Huawei er forøvrig det største privateide selskapet i Kina. Mobiltelefonene som kommer fra Huawei er det altså all grunn til å ta seriøst.

Forgjengeren U8800 Titan fikk et anbefalt-stempel og ble kalt et røverkjøp i vår test for et år siden. Klarer U8860 Honor å beholde kinesernes ære på det norske mobilmarkedet?

Billig mobil - enkel design

U8860 Honor koster i skrivende stund bare 2000 kroner, og i denne prisklassen forventer vi ikke "eksklusiv" design eller imponerende kvalitetsfølelse. Skjermen dekker mesteparten av fremsiden, og fire berøringsfølsomme taster er plassert på undersiden av skjermen. Øverst er det et kamera som vender mot deg.

Den store skjermen gjør at telefonen nødvendigvis har en anselig størrelse, men er slank nok til at den likevel glir fint ned i de fleste lommer.

På baksiden er det et ruglete plastdeksel, og kameralinsen og fotolampen er plassert akkurat der du forventer å finne dem.

Nederst på telefonen er det et Micro-USB-hull for lading og USB-tilkobling til PC-en, og øverst finner du av/på-tasten og hodesettutgang. På venstresiden er volumtastene, mens høyresiden er helt tastefri. En kameratast ville gjort fotograferingen enklere.

Overraskende solid skjerm

I de fleste telefoner i denne prisklassen er det en billig plastflate over skjermen som lett får riper når vi koser litt på skjermen med en bindersspiss, men Honor imponerer med en hard overflate som ikke får synlige riper i seg av litt mishandling. Det er stor sjans for at skjermen i Honor kommer til å se like pen ut om et år som det den gjør nå.

Ellers virker telefonen generelt godt bygget. Plastmaterialet er hardt, og virker ikke for billig.

Stor skjerm

Skjermer koster mye penger, og Honor er en billig telefon. Det er derfor overraskende at skjermen i Honor er så stor som fire tommer diagonalt. Oppløsningen på 480 x 854 piksler er heller ikke til å rynge på nesen av, men bildet blir likevel mer slørete enn de i skjermene mer påkostedet telefoner stiller med. Du skal ikke vri telefonen altfor langt bort fra en vinkelrett innsynsvinkel før bildekvaliteten senkes betraktelig.

Flertrykkstøtte er på plass, slik at du kan zoome ved å bruke to fingre på skjermen. Responsen er det lite å si på, og skjermen reagerer fint på svake stryk med fingeren. Presisjonen er ikke like god som i dyrere kapasitive trykkskjermer. Åpner vi et tegneprogram og tegner diagonale linjer sakte, ser vi at linjene blir bølgete. Dette er fordi telefonen forholder seg til et rutenett med sensorer, og "gjetter" hvor fingeren din tar veien deler av tiden. U8860 Honor har litt få sensorer og gjetter litt oftere enn mer påkostede mobiltelefoner pleier å gjøre. Hvis du har tenkt å bruke tegneprogrammer aktivt, eller gjøre andre ting som krever høy presisjon, bør du kanskje se etter en mer presis skjerm.

Innsynsvinkelen er ikke veldig god. (Foto: Einar Eriksen)

Android og aHome

Huawei har ikke nøyd seg med ren Android 2.3 Gingerbread denne gangen. På toppen av Googles operativsystem og menyer har de lagt inn sitt eget menysystem (launcher) kalt aHome.

Det finnes en rekke menysystem til Andorid, og hvilke man liker og ikke liker er selvsagt veldig individuelt. Heldigvis er det enkelt å bytte ut menysystemet, og veldig mange bruker for eksempel "GO Launcher Ex" eller "ADW Launcher". Husk at det er veldig enkelt å bytte ut hele menysystemet hvis du ikke er fornøyd med Huaweis aHome.

aHome gir deg fire valg når du aktiverer skjermen og skal skru av tastelåsen. Du kan skru av tastelåsen uten å gjøre noe annet, eller du kan starte meldingsprogrammet, gå til anropsloggen eller starte kameraet i samme slengen. Blant disse velger du ved å dra låserundingen i midten mot ikonet som samsvarer med det du vil gjøre. Metoden er grei når du er vant til det, men de aller fleste andre som ville prøve telefonen vår i testperioden endte opp med å heller starte ett eller annet program når tastelåsen skulle av. Vi savner også funksjonen for å deaktivere lyden rett fra låseskjermen.

Startskjermen fungerer mer eller mindre likt andre Android-menysystemer, mens programmenyen er litt annerledes. Her blar du horisontalt. I stedet for at programmene er plassert i alfabetisk rekkefølge, er det plassert etter det Huawei mener passer. Det er enkelt å flytte rundt på programmer. I utgangspunktet er det fire skjermer der skjerm 1 er full, skjerm 2 har plass til flere programmer, skjerm 3 er full og skjerm 4 har plass til flere programmer. Vi er litt usikre på hvorfor Huawei mener dette er logisk, men det er uansett enkelt å lage ditt eget oppsett. Her er det bare å trykke på knappen med tannhjul, og deretter kan du dra ikoner akkurat dit du vil ha dem.

Du kan velge forskjellige temaer både for startskjermen og for ikoner. Et standard Android-tema kan velges for startskjermen. Vi valgte å laste ned et Linux RedHat-tema og et Mortal Combat-tema.

Bak aHome-menyene ligger Android 2.3 Gingerbread, og det fungerer som vanlig bra. Det er lett å finne fram til funksjoner og innstillinger og det er lett å veksle mellom programmer.

Det er enkelt å bytte hele menysystemet om du har lyst. (Foto: Einar Eriksen)

Bytt ut tastaturet!

Tastaturløsningen i Honor er noe helt eget fra Huawei, og det er det egentlig bare å bytte ut med én gang. Først og fremst fordi den ikke helt uviktige bokstaven æ ikke er å finne noen steder, selv om ø og å er mulig å skrive ved å holde inne o eller a og velge riktig bokstav.

Oppdatert: Vi har fått tips om at bokstaven æ kan skrives ved å holde inne bokstaven l. Takk for tipset, men vi anbefaler likevel å bytte ut tastaturløsningen.

En tast med et tannhjul på tar deg ikke til innstillingsmenyen, men gir deg et mobiltastatur. Skriver du på dette kommer det bare kinesiske tegn. Går du inn i innstillingsmenyen for å velge språk, er alle språk markert slik at du må huke bort 43 språk hvis du kun vil ha norsk igjen. Litt tungvint, kanskje. Ellers kan du bytte mellom ulike tastaturutforminger ved å dra fingeren horisontalt over tastaturet.

En funksjon for å importere alle navnene fra telefonlisten din til ordlisten kan være nyttig. Vi prøvde ut funksjonen, og fikk opp en melding om at importen er fullført. Deretter måtte vi trykke på knappen "Ja" for å komme ut derfra. Foruten disse merkelige oversettelsen fungerte dette bra.

I innstillingsmenyen finner vi også en knapp for å oppdatere ordlisten, og valgte å gjøre dette. Vi fikk beskjeden "Det ser ut til at oppgaven tar lengre tid. Du kan trykke på Tilbake-tasten for å avbryte". Under denne beskjeden finner vi tasten "Slett", men ingen tilbaketast. Vi visste ikke helt hva som kom til å bli slettet, så vi valgte å være tålmodige.

Når oppdateringen var fullført fikk vi beskjed om dette sammen med en haug kinesiske tegn som vi dessverre ikke forstår noe av. Tasten "Ja" må trykkes på for å komme videre. Deretter fikk vi beskjeden "Kan ikke kommunisere med serveren, og fikk igjen opp knappen "Ja" som det eneste trykkbare på skjermen. Vi er altså ikke helt sikre på om ordlisten egentlig ble oppdatert.

Til slutt gikk vi gjennom guiden som skal lære oss å bruke tastaturet. Her fikk vi noen beskjeder på norsk og noen på engelsk, noe som var nyttig for å lære triks som gjør at du kan skrive fortere på tastaturet i Huaweis telefoner. Til slutt i guiden skryter Huawei over at du kan bruke bihua-inntasting i telefonen, og etter litt søking på internett fant vi ut at det er en kinesisk inntastingsmetode.

Tastelyden som følger med tastaturet kan være litt plagsom. Heldigvis kan du velge mellom følgende volumnivåer:

  • Livligere (høyeste volum) - "Det valgte volumet er livligere"
  • Livlig (nest høyest)
  • Middels (god oversettelse)
  • Lett (lavt)
  • Lukket (volum av) - "Det valgte volumet er lukket"

Vår anbefaling er enkelt og greit: Trenger du litt underholdning bør du absolutt prøve ut Huaweis TouchPal-tastatur, men hvis du vil ha et tastatur du kan skrive på bør du se på SlideIT eller SwiftKey X.

Løsningen er altså enkel, men like fullt ikke å skyve under en stol at Huawei tydeligvis ikke kvalitetssjekker programvaren før de sender produktet ut på det norske markedet. Å selge en telefon i Norge som i utgangspunktet ikke kan skrive bokstaven "æ" gir ikke mening.

Tommelen opp

Når vi legger til grunn at enhver som kjøper U8860 Honor uansett bytter ut tastaturet, ser det likevel lyst ut for U8860 Honor. Menysystemet aHome fungerer greit, og det er lite å si på operativsystemet og menyene for øvrig. Når det gjelder byggekvalitet og design har vi heller ikke mye å sette fingeren på.

Esken til vårt testeksemplar inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • 230V~ batterilader
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Noe minnekort følger altså ikke med, men til gjengjeld har telefonen 1 GB minne tilgjengelig for brukeren. Det holder kanskje en stund for de aller fleste, men det kan være en fordel å gå til innkjøp av et minnekort (micro-SD).

Teknologi og funksjoner

Kan almanakken pensjoneres? (Foto: Einar Eriksen)

U8860 Honor er billig, men likevel velutstyrt. En enkeltkjerneprosessor av typen Scorpion er klokket til 1,4 GHz, og inngår i Qualcomm MSM8255T Snapdragon-brikkesettet. Denne finner vi også i blant andre Sony Ericsson Xperia Arc S og HTC Sensation XL, samt en rekke Windows-telefoner som Nokia Lumia 800 og HTC Titan. Ingen av de nevnte modellene kan måle seg med U8860 Honor på pris.

Arbeidsminnet er på 512 MB og brukerlagringsplassen er på 1 GB. ROM-en, som er satt av til operativsystemet, er på hele 4 GB.

Over mobilnettet kan du overføre data med HSPA, 3G eller Edge. Fartsgrensen for nedlasting er 14,4 Mbps (HSDPA) og for opplasting 5,76 Mbps (HSUPA). Wi-Fi-støtte er også på plass, slik at du kan surfe på trådløse nettverk hjemme eller på jobben.

U8860 Honor kan brukes som såkalt Wi-Fi-hotspot, slik at du kan dele oppkoblingen mot mobilnettet med PC-en din via Wi-Fi. Det gjør det veldig enkelt å surfe på nettet med PC-en mens du er på hytta. Du trenger hverken kabler eller spesielt god teknisk innsikt.

Av andre finesser har Huawei fått på plass assistert GPS, gyro, akselerometer og kompass. Det gjør at programmer basert på utvidet virkelighet er støttet, og gyrostøtten gjør at du kan spille spill som styres ved å vri og vende på telefonen.

E-post

E-postklienten for Gmail fungerer som vanlig strålende, og lar deg motta e-post så snart motparten har sendt den (push-støtte). Den vanlige e-postleseren støtter IMAP4, POP3 og Exchange. Oversikten er god i begge e-postlesere, og brukervennligheten er det ingenting å si på. Her er det også funksjoner nok, med mindre du er en veldig avansert Exchange-bruker.

Documents to Go er forhåndsinstallert, slik at du kan åpne Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter så vel som PDF-filer som dukker opp i innboksen din.

Kalenderen er synkronisert mot Google, slik at du kan gå til calendar.google.com på PC-en og se nøyaktig den samme kalenderen. Kalenderen er oversiktlig og grei. I månedsvisning ser du enkelt hvilke dager du har gjøremål på, og når du trykker på dagen får du en oversiktlig tidslinje med gjøremålene dine.

Google Maps Navigation sørger for at telefonen fungerer strålende som bilnavigator uten at du trenger å kjøpe noe ekstra. Ellers finner du stoppeklokke, alarm og lydopptaker.

Topp nettleser

Den Webkit-baserte nettleseren som følger med U8860 Honor fungerer helt utmerket. Her er det full støtte for Adobe Flash og surfing i flere faner. Andre nettlesere kan selvsagt installeres, og kan gi flere funksjoner og enda raskere surfeopplevelse.

I ytelsestesten Rightware Browsermark for nettlesere gjør Honor det veldig bra, noe som betyr at den er rask til å plassere elementer i nettsiden på skjermen (rendring) så vel som å være rask på JavaScript- og DOM-elementer som er mye brukt rundt omkring på internett.

Ytelsestester

Nenamark2 er en ytelsestest som går på grafikkegenskapene i telefonen. Her gjør U8860 Honor det veldig godt for sin prisklasse - du skal langt opp i pris for å få tilsvarende eller bedre ytelse. Sony Ericsson Xperia Ray og tidligere toppmodeller som HTC Incredible S og HTC Desire HD er blant telefonene som blir slått av Honor.

Også i Quadrant gjør testeksemplare vårt det bra. De samme telefonene må se seg slått her, mens dagens toppmodeller selvsagt får høyere poengsummer enn U8800 Honor. I denne ytelsestesten testes lese- og skrivehastigheter, prosessor, hurtigminne og grafikk.

Når vi blar i menyer, bruker nettleseren eller kjører krevende programmer, fungerer Honor helt uten hikke. Telefonen jobber jevnt og trutt med oppgavene og virker stabil.

God batteritid

Batterikapasiteten er på 1930 mAh, noe som gir en oppgitt batterilevetid på inntil 16 døgn hviletid eller nærmere 7 timer taletid. Får vår del varte batteriet et par dager med forholdsvis mye bruk før vi trengte å finne frem laderen, noe som absolutt er godkjent. Bruker du telefonen lite vil den nok vare i mange døgn.

Når batteriet faller under 30 prosent spør telefonen om du vil aktivere strømsparefunksjonen. Denne gjør en rekke grep, som å deaktivere bakgrunnsdata, sette ned skjermlyset og deaktivere Bluetooth. Dette gjør at batteriet varer lengre. Når du lader telefonen deaktiveres imidlertid ikke stømsparingsfunksjonen, slik at du må inn i innstillingsmenyen for å gjøre dette manuelt.

Til gode gammeldagse telefonsamtaler er U8860 helt grei, men vi synes kanten over høyttaleren er altfor skarp. Det kan bli plagsomt i lengre telefonsamtaler.

Lyden i samtaler er upåklagelig, og vi setter pris på hurtigoppringningsfunksjonen som gjør at du kan skrive et navn på talltastaturet. Trykker du "1 - 8 - 3" kan du for eksempel få opp "Audun" fra telefonlista di.

SAR-verdien er beskjedne 0,39 W/kg. Denne verdien forteller hvor mye stråling hodet ditt maksimalt absorberer når du snakker i mobilen, og her er altså verdien godt under gjennomsnittet.

Mye for pengene

Når vi trekker prisen inn i bildet, er det liten tvil om at du også i teknologi og funksjoner-kategorien får veldig mye for pengene. Du må opp i pris for å finne telefoner som kan konkurrere med U8860 Honor.

Multimedia

I Android Market finner du mye moro. (Foto: Einar Eriksen)

Den fire tommer store skjermen egner seg godt til å se video, men du legger fort merke til at skjermen er av en billigere type når kontrasten i mørke områder i bildet viskes ut. Kontrasten er bedre i dyrere skjermer - ikke akkurat overraskende. Den totalt videoopplevelsen vår er likevel god til mobiltelefon å være, takket være skjermstørrelsen.

Ørepluggene som følger med U8860 er ikke av de beste, men for de som ikke er veldig kresne på lydkvalitet og bare vil ha en god porsjon bass, er dette greit nok. Lydbildet er trangt og kompakt, slik at det ikke er noen god lydopplevelse om du virkelig skal lytte til god musikk, men i motsetning til mange andre øreplugger er det ikke for skarpt i øvre mellomtonesjiktet og diskant.

Vi plugget til et sett Denon AH-C751, og ble straks overrasket over hvor dyp og kraftig bassen bassgitar og kontrabass er - uten å virke unaturlig av den grunn. Når lydbildet fylles opp av trommer og gitarer, serverer U8860 alle lyder på en ryddig måte. Lydbildet er bredt, detaljgjengivelsen er god og hodesettet får vist sine kvaliteter.

Vi sliter imidlertid litt med at vi ikke får veldig høy lyd i hverken det medfølgende settet med øreplugger eller vårt Denon AH-C751-sett. Det er bare akkurat så det holder med lyd i vårt tilfelle, så her gjelder det å prøvelytte før du går til innkjøp av en U8860 Honor til hodesettet ditt eller et nytt hodesett til U8860.

Til spilling er det fint at skjermen er stor, og at telefonen har gyro er også en stor fordel. Det hjelper også på at grafikkytelsen er god. U8860 Honor er alt i alt en svært god spillmobil.

Greit kamera

Bildene tatt med kameraet til U8860 Honor er noe uskarpe i kantene, og detaljgjengivelsen er ikke imponerende. I tillegg endte vi opp med endel bilder som ble utbrendte i områder med mye lys. I godt dagslys med blå himmel er bildene likevel helt ålreite.

HDR er en kjekk funksjon i U8860. Hvis du aktiverer denne funksjonen tas det flere bilder i forskjellige eksponeringer, og disse settes sammen til ett bilde. Det gjør at dynamikkomfanget blir bedre, men funksjonen egner seg ikke til å ta bilder av bevegelse.

Under kan du se noen bilder vi har knipset med U8860 Honor.

Video kan tas opp i inntil 720p-oppløsning. Videokvaliteten er helt upåklagelig uten hakking, og med mindre det er veldig mørkt er det også veldig lite støy i bildet.

Konklusjon

Huawei har som vane å prise telefonene sine under det tilsvarende telefoner hos konkurrentene koster. Nå har de gjort det igjen.

Mye kraft for pengene

U8860 Honor har en 1,4 GHz prosessor av den typen vi finner hos en rekke dyrere telefoner, og i ytelsestester gjør Honor det bedre enn mange av "gårdagens" toppmodeller. Alt av teknologi du kan kreve av en moderne mobiltelefon, er også på plass.

Den fire tommer store skjermen fungerer utmerket til filmtitting, så vel som at den gir god oversikt i alle andre sammenhenger. Skjermen er likevel ikke helt i kvalitetstoppen, med litt svak kontrast og laber innsynsvinkel, men i sin prisklasse er det likevel en knallbra skjerm.

Om du vil bruke mobilen til å spille på, kan U8860 dekke dine behov. Med innebygget gyro kan du styre ved å vri på telefonen i de spillene som støtter dette, og den store skjermen og gode ytelsen sørger for god oversikt og grafikk. Den store skjermen gjør at telefonen også er god på videovisning, til tross for litt laber kontrast i de mørke bildene.

Lydkvaliteten i de medflølgende ørepluggene er så som så, men når du kobler til et skikkelig sett øreplugger får du god lydkvalitet for musikklytting. Lyden kan imidlertid ikke stilles veldig høyt, og du bør defor passe på å ikke koble til et alfor krevende hodesett eller øreplugger.

Også kameraet holder mål, selv om det ikke kan måle seg med kameraet i den mer påkostede Sony Ericsson Xperia Neo som nå koster omtrent det samme som Huawei U8860.

Som telefon

Vi synes kanten øverst på telefonen er litt for skarp slik at den gnager litt på øret i telefonsamtaler. Bortsett fra dette fungerer U8860 suverent som mobiltelefon med god lydkvalitet i samtaler og god batterilevetid.

Forferdelig tastatur!

E-postleseren og tekstmeldingsfunksjonen fungerer helt uten trøbbel, men tastaturet har vi ikke mye til overs for. Æ, ø og å er ikke å finne som egne taster. Holder du inne "a" kan du velge å skrive "å", og holder du inne "o" kan du velge å skrive "ø". Om du skulle ønske å skrive "æ", har du et problem.

I tastaturets innstillingsmenyer er oversettelsene mellom kinesisk og norsk helt forferdelige, og du bør ikke bli overrasket over å få opp en feilmelding eller to med kinesiske tegn. Heldigvis er det enkelt å bytte ut tastaturet med noe annet i Android Market.

Mye for pengene

Alt i alt er vi imponert over hvor mye U8860 gir deg for pengene. Bytter du ut tastaturet har du en svært god mobiltelefon helt på høyde med telefoner som koster helt opptil en tusenlapp mer.

Likevel finnes det gode alternativer. Sony Ericsson Xperia Neo koster som nevnt det samme som Huawei U8860, og har et bedre kamera og skjerm men ellers noe svakere maskinvare. Motorola Defy+ koster bare litt mer, men tåler vann. Optimus Black gir deg en mye bedre skjerm for bare noen hundrelapper ekstra. Sony Ericsson Xperia Ray er et alternativ om du vil ha en mindre og slankere telefon. Den elegante Sony Ericsson Xperia Arc S ligger 500 kroner over U8860 i prisklasse, men når den blant annet har bedre kamera, bedre skjerm og HDMI, kan den være verdt en titt. Lynraske LG Optimus 2X med tokjernersprosessor koster også bare rundt 500 kroner mer enn U8860.

Legger du på 500 kroner får du altså mange gode alternativer til Huawei U8860 Honor, men om du skal holde deg til budsjettet står det i all hovedsak mellom U8860 Honor og Sony Ericsson Xperia Neo.

annonse