TestNokia Lumia 710

Billig og bra Windows-mobil

Her får du like mye kraft som i toppmodellen Lumia 800 – men til en mye billigere penge.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 11,9 x 62,4 x 1,25 cm
Vekt: 125,5 gram
Skjerm: TFT "ClearBlack" 3,7 tommer, 800 x 480 piksler, kapasitiv berøringsskjerm
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, søketast, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Windows Phone 7.5 Mango
Pris: Rundt 2300 kroner
Kort sagt:

– Lyssterk og god skjerm
– Mye for pengene
– Brukervennlig og velfungerende operativsystem

– Noen vil synes skjermen er i minste laget

Telefonen har dedikert kameraknapp. I nederste høyre hjørne er det mulig å feste for eksempel en håndleddstropp.
Mens Lumia 800 benytter berøringsknapper, kommer Lumia 710 med fysiske knapper. Knappene lyser automatisk opp når det er mørkt.
Lumia 710 (nederst) er noe tykkere enn Samsung Omnia W, og byggematerialene er også noe "billigere". Omnia W har bakdeksel i metall, Lumia 710 benytter plast.
Batteriet er noe svakere enn batteriet i Lumia 800 (1300 mAh mot 1450 mAh).
Bakdekselet kan byttes ut med ett i en annen farge. Men det er kun ett deksel som følger med i esken.

Til tross for at Nokia Lumia 710 er en like kraftig mobiltelefon som Nokias Windows Phone-toppmodell Lumia 800, koster den rundt 1300 kroner mindre. De to telefonene har den samme Qualcomm MSM8255-brikken med samme 1,4 GHz Scorpion-prosessor og samme Adreno 205-grafikkbrikke. Skjermen er også like stor. Så hvorfor er den så mye billigere?

Det er naturligvis en del forskjeller mellom 710- og 800-modellene, selv om du kan forvente omtrent samme ytelse. Det mest åpenbare er materialvalg og byggekvalitet. I tillegg har 710 en rimeligere skjermteknologi og et dårligere kamera med lavere oppløsning.

Utskiftbare deksler

Mens storebror Lumia 800 er laget i polykarbonat, har Nokia benyttet et mer tradisjonelt plastmateriale i 710-modellen. Lumia 710 virker likevel solid bygget – og selv om det er mye plastikk føles telefonen solid, og det er lite knirk. Men plastdekselet på baksiden fikk ganske lett små riper, selv etter bare noen dagers aktiv bruk. Dette er imidlertid verken bedre eller verre enn på andre mobiltelefoner med plastdeksel med glatt overflate.

Plastdekselet på baksiden kan for øvrig byttes ut med et deksel i en annen farge, hvis du skulle føle for det.

Telefonens avrundede former og hendige størrelse gjør at den ligger veldig godt i hånden. Foran på telefonen finner de tre vanlige Windows-knappene; en tilbakeknapp, en Hjem-knapp og en søkeknapp. I motsetning til på Lumia 800 er dette fysiske knapper – eller egentlig én fysisk knappelist som har ulike funksjoner avhengig av om du trykker på midten eller på høyre eller venstre side. Knappene lyser for øvrig opp når du trykker dem, forutsatt at det er mørkt i rommet (telefonen har en lyssensor ved siden av nærhetssensoren, sensoren som sørger for at skjermen skrus av når du holder telefonen inntil øret). Vi synes de fysiske knappene fungerer veldig godt.

I nederste høyre hjørne av telefonen er det mulighet for å feste en håndleddsnor, men dette fulgte ikke med vårt testeksemplar.

På høyre side av telefonen finner du volumknappene, samt en kameraknapp. Dedikert kameraknapp er et stort pluss, og på Windows Phone kan du aktivere kameraet ved å holde inne kameraknappen et par sekunder, uten å måtte låse opp telefonen først.

På toppen av telefonen finner du av/på-knappen, en 3,5 mm hodetelefoninngang, samt en micro-USB-kontakt for lading eller overføring av filer til en PC.

God skjerm

I likhet med Lumia 800, er også Lumia 710 utstyrt med en 3,7 tommer skjerm. Men mens 800 bruker en AMOLED-skjerm, kommer 710 med en rimeligere skjerm basert på mer tradisjonell TFT LCD-teknologi. Det betyr ikke at dette er noen dårlig skjerm. Vi sammenlignet telefonen side om side med Samsung Omnia W, som har en Super-AMOLED-skjerm, og ble veldig positivt overrasket over skjermen på Lumia 710.

Skjermen er like skarp som på Samsung Omnia W, og begge skjermene er lyssterke. Samsung-skjermen justerer imidlertid som standard automatisk ned lysstyrken når det er mye hvitt på skjermen – selv om strømsparing og automatisk lysstyrke er skrudd av. Dette er det mulig å skru av ved å gå inn på tilleggsinnstillinger i menyene. Nokia-skjermen virker minst like lyssterk som Samsung Omnia W-skjermen, men fargene er noe blassere. I praksis er ikke forskjellen mellom de to skjermene veldig stor, og skjermen på Lumia 710 fremstår som en god skjerm i forhold til andre skjermer på mobiler i denne prisklassen. Den kan imidlertid ikke sammenlignes med skjermen på Lumia 800, som har bedre fargegjengivelse og enda bedre "svartnivå".

Lumia 710-skjermen er av typen Corning Gorilla Glass, det vil si at den er svært motstandsdyktig mot riper. Også Omnia W benytter samme type glass. Nokia oppgir også at Lumia 710, i likhet med 800, benytter Nokias ClearBlack-teknologi. Denne teknologien reduserer reflekser fra skjermen ved hjelp av polariseringsfiltre, slik at skjermen skal fungere bedre utendørs uten at lysstyrken på skjermen trenger å skrus på maks. Det gir bedre batterilevetid. En innebygget lyssensor sørger også for å justere lysstyrken på skjermen, slik at den ikke bruker mer strøm enn nødvendig. Vi opplevde lysstyrken som veldig god – og skjermen fungerte ganske godt også ute i solen.

Elegant brukergrensesnitt

Windows Phone er Windows Phone, og brukergrensesnittet skiller seg dermed ikke fra andre Windows Phone-baserte mobiltelefoner. Brukergrensesnittet kalles Metro, og har en startskjerm bestående av en rekke såkalte fliser ("tiles"). Disse flisene kan oppdateres dynamisk med ulike former for innhold. Flisen for Personer – det vil si kontaktregisteret – blir for eksempel oppdatert med nye bilder fra personenes Facebook-kontoer, mens fliser for e-postkontoer oppdateres med informasjon om antall nye meldinger.

Flisene kan flyttes rundt på, og du kan endre farge på dem. Trekker du fingeren mot venstre over startskjermen, kommer du til applikasjonsmenyen. Her vises alle apper som er installert på telefonen, samt menyer for å gå til innstillinger, bilder, kameraapp, osv. Alle apper kan festes til startskjermen, som en flis. Dette gjøres ved å holde fingeren på den aktuelle appen et par sekunder, og så velge Fest til start.

Apper med Metro-grensesnitt lar deg vanligvis bla sidelengs i flere skjermbilder, og du kan hele tiden skimte i skjermkanten hva som befinner seg på neste skjermbilde.

Windows Phone knytter det meste opp mot kontaktpersoner, slik at du kan gå inn på en bestemt person og få både den vanlige kontaktinformasjonen med telefonnummere og e-post, og informasjon om for eksempel vedkommendes siste Facebook- og Twitter-oppdateringer. Du vil også finne en logg over samtaler og SMS-er du har sendt til kontaktpersonen. Leser du en e-post, kan du klikke på navnet til avsenderen for å gi direkte til kontaktkortet til denne personen. Derfra kan du bla deg sidelengs for å få en logg over alle e-poster, SMS-er og anrop til kontaktpersonen, se Facebook-oppdateringer, eller bla i vedkommendes bildealbum på Facebook.

Windows Phone 7.5 er etter vår mening et meget godt mobiloperativsystem som for mange nok vil være enklere å bruke enn Android, samtidig som det er fullt på høyde med iOS på brukervennlighet – og har enkelte innovative funksjoner som du ikke finner på noen av de andre plattformene.

I esken

Utstyret som følger med er ganske standard. Du får med et håndfrisett med ledning, lader og USB-kabel. Det er ikke minnekort, og heller ikke mulig å oppgradere med minnekort.

  • Nokia Lumia 710
  • Bakdeksel
  • Batteri (1300 mAh)
  • Håndfri/ørepropper
  • Lader
  • USB-kabel (Micro-USB)