Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Defy+

Robust og oppgradert Android-telefon

Oppfølgeren til Motorolas hardhaus av en smarttelefon har kraftigere innmat, men lite er endret

Design og brukervennlighet

(Fordi Motorola Defy+ nesten er identisk med forgjengeren, Motorola Defy er dette en oppdatert utgave av en eldre test.)

Vinteren begynner å bre seg over det norske land og kulde, slaps og snø setter teknologien vår på prøve. Motorola har kommet med en oppgradert versjon av sin arbeidstelefon Defy, og nykommeren har fått navnet Defy+. Plusstegnet betyr kraftigere prosessor, bedre batterilevetid og et oppdatert operativsystem. Telefonen skal ellers tilnærmet identisk med forgjengeren, og tåler både vann og en god porsjon juling.

Motorola har prøvd seg på et kompromiss mellom et robust ytre og funksjonalitet. Motorola Defy+ skal være immun mot støv og smuss samtidig som den skal overleve et lite bad eller fall. Det som skiller denne telefonen fra andre “arbeidstelefoner” er at dette er en reinspikka smarttelefon med berøringsskjerm.

Den har like stor skjerm som det vi finner i blant annet HTCs Desire S og Sony Ericssons Xperia Neo. Selve størrelsen på telefonen er ikke mye større enn den vi finner hos for eksempel en Iphone 4S, noe som gjør telefonen ligger godt i lommen.

Skjermen tar dessuten opp svært mye av selve overflaten til telefonen og utnytter plassen bedre enn de aller fleste andre mobiltelefoner. Ved første øyekast skulle du ikke tro at dette var en telefon som skal tåle en trøkk. Den er noe tykkere enn det vi er blitt vant til på dagens modeller, men den er fortsatt tynnere enn modeller som knapt er et par år gamle.

Holdbarhet for folk flest

Dette er en telefon som altså er myntet på de aller fleste som ønsker seg en smarttelefon som skal tåle litt. I tillegg havner den prismessig midt på treet, og med tanke på at dette er en telefontype det er svært få av på markedet snakker i hvert fall spesifikasjonene i Defy+' favør. Vi er blitt vant til at de fleste telefoner som tåler litt juling er store, tunge monstre som veier mye og tar opp hele bukselomma. I tillegg er som regel slike telefoner kun utstyrt med det mest nødvendige av teknologi.

Som sagt er telefonen veldig nett til å være en telefon som skal tåle litt. Den veier også kun 118 gram, altså betraktelig mindre enn de aller fleste smarttelefoner med 3,7 tommers skjerm. Telefonen kjennes solid ut og alle utganger er godt beskyttet av gummideksler. Selve bakdekslet låses ved en skyvemekanisme og virker holdbart.

Telefonen kjører på operativsystemet Android, og har derfor fire berøringstaster under skjermen. Disse er som på de fleste telefoner med dette systemet, en hjemtast, en søketast, en tilbaketast og en valgtast. På toppen av telefonen finner vi utgang for minijack slik at du kan koble til både det medfølgende hodesettet og andre øretelefoner. Denne utgangen er også beskyttet av et gummideksel. På toppen finner vi i tillegg av/på-tasten som også brukes til å slå av skjermen.

Les også: Hvor mye tåler de råeste støtsikre mobilene?

På høyre side av telefonen finner volumtastene for styring av ringevolum, samtalevolum og musikkvolum. Vi merker oss også at på hver av sidene av telefonen er det tre skruer, dette er et designgrep som vitner om at telefonen skal være mer robust enn det vi er vant til fra andre smarttelefoner. På venstre side av telefonen er det kun en ladeutgang som er tildekket av et gummideksel, og telefonen lades selvsagt via microUSB.

På baksiden finner vi et fem megapikslers kamera og en LED-lampe som fungerer som fotolys. I tillegg er bakdekselet laget av et slags gummimateriale som igjen minner oss på at dette ikke er en vanlig smarttelefon. Selve skjermen er også laget av Gorilla Glass som skal være det mest slitesterke glasset du finner i dagens smarttelefoner. Skjermen ble heller ikke ripet opp ved bruk av hverken binders og nøkler.

Som smarttelefon

Motorola Defy+ stiller som sagt med en 3,7 tommers berøringsskjerm. Denne er av typen TFT, noe vi finner de fleste smarttelefoner som befinner seg utenfor de dyreste klassene. Skjermens oppløsning er til å være i denne prisklassen og den fungerer ganske godt.

Det skal dog sies at skjermen ikke er veldig god i sollys, og kan ikke måle seg med de skjermene vi finner i for eksempel LGs Optimus Black og og andre mobiltelefoner med mer lyssterke skjermer. Fargene i skjermen er helt greie og vi har lite å utsette her. Selve telefonen er også forholdsvis rask til tross for at telefonen ikke er blant de kraftigste når det kommer til prosessorkraft.

Motorola Defy+ kommer som sagt med operativsystemet Android. På forgjengeren fant vi versjon 2.2, mens her får vi versjon 2.3, kjent som Gingerbread. Dette er versjonen som er på de fleste nye Android-telefoner i dag.

Den gamle Defy hadde kun en 800 Mhz prosessor, mens Defy+ har fått en prosessor med klokkehastighet på 1 Ghz. Dette er dog ikke veldig merkbart i praktisk bruk, og dette er heller ingen stor oppgradering. Ved navigering i menyer og åpning av applikasjoner går det ikke like lynkjapt som vi er blitt vant til hos de dyrere telefonene, men den gjør absolutt jobben.

Ikke helt norsk

Motorola har den største delen av markedet sitt i USA, dette gjør at svært mange av de medfølgende applikasjonene og en del av funksjonene ennå ikke er beregnet for oss nordmenn. Et eksempel på dette finner vi hvis vi trykker to ganger på hjemtasten. Da får du muligheten til å angi en stemmekommando for å ringe noen, spille av en spilleliste, sende melding og lignende. Dette fungerer overraskende bra, men kun på engelsk.

Det samme finner vi i telefonens medfølgende ordbok. Selve tastaturet er på norsk når du skal skrive tekstmeldinger, men ordboken og ordforslagene har store mangler, noe som kan være litt frustrerende. Heldigvis er det en drøss med skriveapplikasjoner i Android Market som Swype og SwiftKey som gjør jobben vel så godt.

Bra lyd

Ettersom telefonen kommer med Android 2.3 har den også Smart Dialing. Dette gjør at man enkelt kan søke opp den personen man vil kontakte ved bruk av nummertastaturet på telefonen. Selve ringefunksjonen er som i de fleste andre Android-telefoner og er enkel og oversiktlig. Både ringelyden og samtalekvaliteten er bra, og telefonen gjør det overraskende godt på dette punktet.

Når det kommer til lydnivået var dette aldri noe problem i testperioden. Vi hadde aldri behov for å skru volumet opp til det maksimale, så dette er også en telefon for deg som har litt dårlig hørsel.

I pakken finner du:

  • Batteri
  • Hodesett med mikrofon
  • Brukerhåndbok
  • Kabel for lading og synkronisering mot PC
  • Ladekontakt
  • 2 GB microSD-kort