Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC One X

Her er mobilen du har drømt om

HTCs nye flaggskip er på grensen til det perfekte.

Skjerm, design og menyer

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,4 x 6,99 x 0,89 cm
Vekt: 130 gram
Skjerm: Super IPS LCD2, 4,7 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
Pris: Fra 5200 kroner

Kort sagt:

– Knallgod skjerm
– Litt særegen design
– Rask
- Gode menyer

– Glasset over kameraet er dårlig beskyttet

Knip med fingrene på en startskjerm for å se dem alle som miniatyrer.

Spesifikasjonene på HTC One X er imponerende. Telefonen er den første på markedet som har firekjerneprosessor. I tillegg har den en hjelpeprosessor som tar seg av operasjoner som kan løses med mindre prosessorkraft. Det gjør at batteritiden blir akseptabel. Skjermen har en oppløsning på 720 x 1280 punkter og ser rett og slett fantastisk ut.

Lukket mobiltelefon

HTC Har holdt seg til det de kaller unibody-design. På denne modellen er dette skikkelig gjennomført, og det finnes ikke noe deksel du kan ta av, slik HTC tidligere har hatt. Dermed kommer du heller ikke til batteriet. Å bytte til et høykapasitetsbatteri fra tredjepartsleverandører er utelukket, med mindre du tar sjansen på å bryte skjerm og innmat ut av telefonen for å mekke selv.

SIM-kortet er plassert i en liten skuff på toppen av telefonen. For å få ut denne skuffen trenger du et nåleliknende verktøy som følger med i salgspakken. Telefonen bruker for øvrig micro-SIM, på samme måte som Sony Xperia S, Motorola Razr og iPhone 4S.

Telefonen bruker Micro-SIM som plasseres i en egen skuff som på iPhone.

Når SIM-kortet er satt på plass er luken noe du knapt vil legge merke til. Det er ikke støtte for minnekort på One X, og det er ikke noe lokk som skjuler USB-kontakten. HTC One X er så ribbet for løse eller bevegelige deler som det er mulig å få til. De eneste fysiske tastene er strømbryteren på toppen og en smal volumtast på siden av telefonen.

Vakker og ærlig plast

Chassiset er laget i samme materiale som Nokia har brukt på sine nye toppmodeller, som N9 og Lumia 800. Dette er en plast som kalles polykarbonat. Plasten er gjennomfarget, så det er ikke noe behov for overflatelakk. På HTC One X er det heller ikke noe metallnett over høyttaleren. I stedet er det boret en rekke ørsmå hull i plasten. Det gjør at det ikke er noe metall som kan ta opp vibrasjoner fra høyttaleren og skape støy.

Tilsvarende hull er boret over høyttaleren på baksiden av telefonen, og over mikrofonene under og oppå apparatet. Mikrofonen under telefonen er den som tar opp stemmen din. Mikrofonen på toppen brukes for å gjenkjenne bakgrunnsstøy, slik at denne kan filtreres bort. Hullet under telefonen er lite, og dekker du det med fingeren når du holder i telefonen, så vil samtalepartneren får problemer med å høre deg. Vær derfor litt oppmerksom på hvordan du holder i mobiltelefonen når du snakker.

Disse hullene er kontaktpunkter for ulike typer tilleggsutstyr.
Slik kan det se ut når du åpner applikasjonsveksleren. Bla til programmet du vil bruke.

På sidene er plasten polert blank som pianolakk, mens baksiden er matt. Telefonen ligger godt i hånden, og kjennes ikke ubehagelig glatt ut. Plasten på vårt hvite testeksemplar ser ut til å være svært motstandsdyktig mot fingermerker.

Drømmeskjerm

Skjermen er svært skarp og klar. Øverst ser du en statuslinje du kan trekke ned for ytterligere informasjon.
Telefonen er litt tykkere ved kameraet.

Skjermen på HTC One X har like mange bildepunkter som en flatskjerm- TV som er merket HD-ready. Oppløsningen tilsvarer også den du får når du ser på HD-sendinger fra TV2 eler NRK på storskjermen hjemme i stua. Skjermen er rett og slett så skarp at det ikke er mulig å se hver enkelt piksel. Først når vi tar frem forstørrelsesglasset kan vi skimte det hårfine rutenettet mellom bildepunktene.

Men skjermen er ikke bare skarp og klar med fine farger – den er også designet slik at det ser ut som om bildet ligger helt i overflaten av glasset. Innsynsvinkelen er god, og bildet er godt lesbart også i sollys. I tillegg kommer at glasset er buet ned på sidene, mens chassiset er svakt krummet fra topp til bunn. Det gir en elegant effekt der skjermen minner om et vannspeil. Med glasset trukket helt ut til sidene av skjermen, og nesten til toppen og bunnen, virker HTC One X slett ikke som en kjempediger mobiltelefon, til tross for at skjermen er hele 4,7 tommer diagonalt. Til sammenlikning har Samsung Galaxy S II en skjerm på 4,3 tommer, mens iPhone har en skjerm som måler 3,5 tommer.

Ny versjon av brukergrensesnittet Sense

Menyene på HTC One X er en overhalt utgave av Sense. Du vil kjenne igjen mange av elementene fra tidligere versjoner, som de syv startpanelene med HTCs klokke med værvarsel. Under skjermen har du tre berøringsfelter. Det første er merket med en pil som peker mot venstre. Berører du denne kommer du ett steg tilbake i menyen du navigerer i, eller du blar deg en side tilbake i nettleseren.

Tasten i midten er merket med et hus, og sender deg direkte til hovedstartpanelet. Er du på ett av startpanelene allerede, så vil denne tasten åpne en oversikt over alle de sju startpanelene. Du kan også komme til denne oversikten ved å knipe på skjermbildet når startpanelet vises.

Det tredje feltet under skjermen åpner en oversikt over alle applikasjoner som er startet opp. Disse vises som bilder du kan bla i ved å sveipe med fingeren. Det hele er svært lekkert gjennomført.

Når telefonen er låst ligger det fire ikoner på skjermen. Under disse ligger en ring som du trekker opp på skjermen for å låse opp telefonen. Men om du i stedet velger å trekke ett av ikonene ned på ringen, så går du direkte til denne funksjonen.

Trekk ringen opp får å åpne telefonen, eller trekk et ikon til ringen for å gå direkte til en valgt funksjon.

Samme hvilket startpanel du bruker, så ligger de samme fem ikonene nede på skjermen. Dette er snarveier til telefonfunksjonen, e-post, program-menyer, meldinger og kamera. Du kan selv bytte ut fire av de fem ikonene. Men den som ligger i midten og åpner oversikten over alle applikasjoner du har på telefonen, kan du naturlig nok ikke bytte ut. Da ville du mistet tilgangen til alle applikasjoner som ikke er representert med en egen snarvei på ett av startpanelene.

Uferdig bruksanvisning

Om det er funksjonalitet du lurer på hvordan du skal bruke, så har telefonen en «vis meg»-funksjon. Dette er en egen app der du kan søke etter hjelp. Men bruksanvisningen vi fikk lastet ned (den lå ikke klar på telefonen) er skrevet på engelsk, og er åpenbart ikke helt ferdig. Den er da også merket «Testing Content Only», og inneholder blant annet informasjon om hvordan du setter inn minnekort.

Men det er faktisk umulig på HTC One X.

Presis og kontrollert

Skjermen er svært presis. Den reagerer raskt når vi feier fingeren over skjermen, og kontrollert når vi trekker fingeren saktere over skjermen. Telefonen er stor, så noen vil nok slite med å betjene den med en hånd. Det er også en viss fare for at du kommer nær berøringsfeltene når du holder i telefonen, i alle fall om du samtidig skal forsøke å nå alle områdene på skjermen med tommelen. Vi har riktig nok ikke opplevd det som noe stort problem.

Skjermtastaturet er svært godt, og telefonen retter raskt opp de fleste av slurvefeilene våre. Men det kan lønne seg å sjekke at telefonen ikke har rettet opp i ord den skulle holdt seg unna, ellers kan du fort komme til å sende fra deg noen ufrivillige morsomheter. Du kan også skru av autokorrektur om du ønsker det.