Til hovedinnhold

Vi testet Apple Pay i New York

Uslåelig der det fungerer, viser vår test.

New York / Tek.no: Apple Pay ble lansert med brask og bram for 10 måneder siden, og har så langt vært en morsom funksjon som bare amerikanerne har kunnet glede seg over. I sommer er løsningen lansert i Storbritannia, og derfra er veien er kort til andre land i Europa.

Med Apple Pay kan du betale enkelt ved å holde mobiltelefonen inntil betalingsterminalen og godkjenne med fingeravtrykket ditt.

Om, og når, Apple Pay kommer til Norge vet vi ingenting om. Men erfaringene fra alt fra nye språk i Siri til Apple Maps viser oss at nordmenn er langt nede på prioriteringslista.

Vi har testet Apple Pay i New York

Klistremerker som dette popper fortsatt opp stadig nye steder i New York. Foto: Daniel Rosenquist

Når engelskmennene i disse dager prøver ut Apple Pay for første gang, får de en tjeneste som har gått seg til og fungerer veldig godt. Antallet brukersteder fortsetter å vokse, og selv middels store banker i USA har omfavnet tjenesten for lenge siden. De aller fleste iPhone-eiere i USA har i dag tilgang til Apple Pay. Bankene reklamerer med at du får tilgang til tjenesten, om du velger dem.

Apples plan om å erstatte lommeboka er fortsatt ganske langt frem i tid. Selv i New York er det vanskelig å «klare seg» med bare iPhonen i lomma, men tjenesten gjør allerede hverdagen litt lettere, og mye morsommere hvis man er interessert i slikt.

Jeg har betalt med mobilen hos en rekke av de store kjedene som Subway, Starbucks og hos Apple selv for å nevne noe. I tillegg er Apple Pay dypt integrert i en rekke apper hvor du kan betale for varene i en netthandel, eller for maten på en restaurang direkte i appen, bare ved bruk av fingeravtrykket.

Citibank lokker kundene med Apple Pay. De er langt fra eneste bank som tilbyr tjenesten. Foto: Daniel Rosenquist

Oppsettet er svært enkelt. Ofte kan du bare ta et bilde av bankkortet ditt, så gjør telefonen resten av jobben. Og selve betalingen foregår akkurat så raskt og smertefritt som reklamene tilsier. Når du har handlet på et av de mange stedene som godtar kontaktløs betaling, tar du enkelt opp telefonen (eller Apple Watch), og fører den til betalingsterminalen. Telefonen forstår umiddelbart hva som foregår, og ber deg om å bekrefte betalingen med fingeravtrykket. Når du legger fingeren på hjem-knappen, er betalingen gjennomført på under et sekund. Jeg ble positivt overrasket over hvor enkelt og idiotsikkert det er å betale med Apple Pay.

Virker stadig flere steder

Overraskende nok fungerer Apple Pay en rekke steder hvor det i utgangspunktet ikke er klargjort for dette. I New Yorks karakteristiske gule drosjer har de åpnet for kontaktløs betaling, men ikke Apple Pay. Tar du derimot opp en iPhone og fører den til kortleseren, vil den allikevel forsøke å betale, og ofte virker det. Jeg har den samme erfaringen fra andre utsalgssteder, som f.eks apotek-kjeden CVS.

sitat"Jeg ble positivt overrasket over hvor enkelt og idiotsikkert det er å betale med Apple Pay"

Så sent som denne uken har nye store kjeder, og enda flere betalingsaktører meldt seg på. Det gjør Apple Pay til en ledende aktør i mobilbetalingsrevolusjonen i USA.

Blir snart enda bedre

I iOS9 kan du åpne den nye lommeboka og velge mellom alle betalingskort eller aktuelle billetter. En veldig anvendelig snarvei rett fra låseskjermen. Foto: Daniel Rosenquist

I Apples nye mobile operativsystem, iOS 9, blir Apple Pay enda bedre. Appen som i dag heter Passbook endrer navn til Wallet, og samler alle betalingskort og kundekort i en og samme oversikt. Telefonen forstår for eksempel at du har en gratis kaffe til gode på Starbucks.

Helt nytt er det også at du kan dobbelttrykke på hjem-knappen fra låseskjermen for å selv bla i, og velge aktuelle betalingskort hvis du ønsker det.

Apple Pays fremste fortrinn er at det, som nevnt, er svært enkelt å bruke. I tillegg er det uavhengig av operatør, og nærmest uavhengig av hvilken bank du bruker.

Slik blir din nye iPhone: Vi har prøvd iOS 9, se hva vi synes »

Norge kan lære av Apple Pay

Det er her norske banker og utviklere må ta lærdom. Erfaringen med de norske mobilbetalingsløsningene har vært alt annet, frem til nå. DnB har vært i førersetet av denne utviklingen, men har ikke fått det store gjennomslaget med Valyou. Appen bruker NFC-teknologi for å betale, men har en rekke begrensninger. I Norge er den første og største begrensningen fortsatt antallet terminaler som godtar slik betaling.

Valyou åpner nå for stadig flere brukere. Også kunder av Sparebank1 i Oslo og Akershus, og i Nord-Norge kan nå bruke DnB og Telenors mobilbetaling. I tillegg åpnes tjenesten snart for Skandiabankens kunder. Ifølge Telenor skal Valyou også tilbys kunder hos andre operatører på sikt. Merk at det fortsatt bare vil være tilgjengelig for de med en Android-telefon.

I sommer har bankene i Eika-gruppen lansert en tjeneste som på papiret ser enda bedre ut. Eika Safe bruker samme NFC-teknologi for betaling, men er operatør-uavhengig. Har du en Android-telefon og er kunde i en av Eikas mange banker rundt omkring i landet kan du nå bruke mobilen som lommebok.

Også tjenester som mCash har eksistert en stund, uten å ha fått skikkelig vind i seilene.

Først når langt flere terminaler, også utenfor Oslo, er åpnet for mobilbetaling, og når Apple Pay omsider kommer til Norge, er vi i nærheten av en start på den mobile betalingsrevolusjonen.

Det er også utfordringer med betaling på mobil:
Mobilbetaling gjør mobilene stadig mer utsatt for skadelig programvare »

Konkurrenten Samsung har også planer:
Samsungs Apple Pay-konkurrent kommer snart og kan brukes overalt »

annonse