SniktittApple iOS 9 på iPhone og iPad

Vi har prøvd iOS 9: Slik blir din «nye» iPhone og iPad

Mer enn en app på samme skjerm og Siri på norsk. Les sniktitten og se video.

Introduksjon og Siri på norsk

I går kveld gikk Apples årlige WWDC-åpning (World Wide Developers Conference) av stabelen. Som vanlig benyttet selskapet anledningen til å lansere ny programvare og nye tjenester. Vi fikk se de første bildene fra en ny utgave av OS X, som har fått navnet El Capitan. I tillegg slapp selskapet en strømmetjeneste for musikk, og ny programvare for Apple Watch. Her skal vi imidlertid se nærmere på nye iOS 9.

Operativsystemet ble vist frem for første gang i går, men er allerede ute som tidlig smaksprøve for utviklerne. For første gang tilbyr Apple også vanlige sluttbrukere å laste ned en ny iOS-utgave tidlig, selv om det åpne betaprogrammet åpnes først i juli. Skal du ha iOS 9 nå som den er helt fersk, må du altså enten være iOS-utvikler selv, eller få hjelp av noen som er det.

Utpå høstparten vil iOS 9 bli gjort klar som ordinær oppdatering til alle iPhone- og iPad-brukere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Disse Apple-enhetene får iOS 9 når den endelige lanseringen kommer. Foto: Apple/Skjermdump

Bør du egentlig laste ned iOS 9 nå? Det er mye som kan gå galt med tidlig programvare, og selv om Apple jevnt over er flinke til å lage programvare som fungerer slik den skal, har selskapet sluppet noen mildt sagt irritende dårlige betaversjoner tidligere. For å finne ut hvor godt nye iOS 9 fungerer, lastet vi det ned for iPad Air 2 og for iPhone 6 Plus.

Les alt om gårsdagens Apple-lansering:

Hva i alle dager er det som skjer?

Etter en påfallende kjapp og knirkefri nedlasting fra Apples utviklersider, foregikk også installasjonen helt uten trøbbel. Kun få minutter etter at vi lastet ned iOS 9 er iPhonen oppe og går, og vi blir loset gjennom første oppstart med ny programvare. Alle våre gamle data ligger her fortsatt.

En av de første tingene som åpenbarer seg etter oppdatering, er Siri. Hun kan nå snakke norsk, og tilbyr seg å aktivere funksjonen ved oppstart.

Siri har blitt både ny og norsk, og fungerer forholdsvis greit på dialekt. Men det skal ikke mye støy til før funksjonen begynner å fokusere på den i stedet og slutter å virke skikkelig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers er oppstarten omtrent slik den pleier, med tilkobling til Wi-Fi-nett og aktivering av tjenestene vi kjenner fra før.

Telefonen er altså den første enheten vi oppdaterer, og alt ser ut til å gå knirkefritt inntil vi er inne i menyene. Her får den skikkelig hikke, og har lyst til å oppdatere et par gamle apper. Menyene låser seg, men et spinnende arbeidsikon øverst på skjermen viser at noe tilsynelatende skjer. Samtidig har vi også kontakt med telefonen over USB-kabel, så den har åpenbart ikke låst seg helt. Men vi får altså likevel ikke til å bruke den.

Et par omstarter senere og de kranglete appene er borte. Herfra går alt noenlunde knirkefritt på telefonen, som vi mistenker kan ha lidd under ganske massiv trafikk mot Apples servere rett etter lanseringen. Da går alt så meget bedre med en iPad Air 2, som lar seg oppgradere og bruke helt uten knirk eller trøbbel.

Siri forstår (stort sett) dialekt

Akkurat som sitt opphav er Siri sparsom med informasjonen. Hvor treffsikker den er varierer voldsomt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Både telefon og nettbrett virker som de skal resten av kvelden, selv om taleassistenten Siri ikke gir oss fulltreff hver gang. I dokumentasjonen for Siri opplyser Apple at man fint kan bruke Siri på et annet språk, men at tjenesten vil være mer treffsikker for folk som har språket som morsmål. Årsaken skal være at Siri lærer konstant av beskjedene den får, og gradvis blir flinkere til å gjenkjenne det faktiske talemålet, med dialekter og alt som hører til.

Det forklarer sannsynligvis hvorfor Siri forstår meg langt bedre når jeg snakker på dialekt enn når jeg forsøker å normere talespråket til bokmål. I språkvalgene heter det likevel Norsk (Bokmål), men det virker å være skriftspråket den selv bruker når den tar diktat. Flere ganger underveis får jeg se dialektord som identifiseres bokstav for bokstav, før det byttes om til et synonym på bokmål. Det er imponerende å se hvordan Siri famler seg frem når assistenten er på sitt mest treffsikre. På sitt verste blir resultatet så merkelig at det fremkaller latterkuler.

Funksjonen Siri har vært en del av iOS en stund, men støtte for norsk språk er altså nytt, og tjenesten har også fått endret funksjonaliteten noe. Nå skal den kunne hente informasjon fra flere kilder, og kombinere etter behov. Men, selv om Siri forstår både norsk og nordnorsk sliter hun litt med denne utvidede forståelsen Apple skryter av. Funksjonen plukker for eksempel ofte ut feil søkeord fra kommandoene vi forsøker å gi, noe som resulterer i at vi ikke får treff hverken i innbokser eller kalenderoppføringer. Det til tross for at vi spurte etter oppføringer vi akkurat opprettet, og ba Siri lete etter den ord for ord.

Det er også en hel del ting Siri hevder hun ikke får lov til, deriblant å dele innhold fra notater eller å opprette nye kontakter. Innimellom sliter tjenesten også med å forstå helt grunnleggende spørsmål, som «hvor får jeg kjøpt melk?». Dersom telefonen eller brettet er koblet til strøm med kabel, kan man aktivere funksjonen med et «Hei Siri!». Irriterende nok virker det som om Siri sløyfer første uttalte ord etter startkommandoen ganske ofte. Med kabelen koblet til forsvant også assistenten fra skjermen flere ganger før den rakk å svare.

Det er med andre ord en del finsliping som gjenstår før Siri fungerer feilfritt på norsk. Likevel er dette ganske nærme en fungerende tjeneste. Å be Siri om å diktere en e-post og å sende den går knirkefritt. Funksjonen åpner greit apper og legger inn oppføringer basert på talekommandoer, og å gjøre endringer på oppføringene går også greit, forutsatt at de blir funnet.

Mangler viktige komponenter

Til venstre er slik Apple presenterer den nye hjemmeskjermen for Siri-funksjonene. Til høyre er den litt ribbete utgaven vi får opp. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En god begynnelse, men ikke alltid like smart, altså. Vi føler oss fortsatt litt usikre på om dette er noe folk flest vil ønske å bruke ute i det fri, men underholdningsfaktoren er i hvert fall høy. Spesielt med tanke på at en del av svarene er smått absurde.

I nye iOS 9 er Siri mer enn bare en taleassistent. En egen hjemmeskjerm helt til venstre i listen er koblet opp mot systemet, og skal gi deg kjapp tilgang på dine viktigste kontakter og apper. I tillegg skal tjenesten by på informasjon om steder i nærheten og nyheter du kanskje ønsker å lese.

Nyhetsappen dukker ikke opp på våre enheter, sannsynligvis fordi Apple News ikke er tilgjengelig utenfor USA, Storbritannia og Australia. Heller ikke steder i nærheten dukker opp når vi trekker inn Siri-skjermbildet.

Dermed blir skjermbildet egentlig ganske informasjonsfattig i sin nåværende form. Vi har to linjer øverst på skjermen, én med kontakter og en med nylig brukte apper. Begge kan utvides til enda en linje, men dekker likevel kun noe over halve iPhone 6 Plus-skjermen.

På neste side kan du se video av nye iOS 9 i full sving, og lese om mange av de nye funksjonene som kommer til iOS-dingser »