Nyhet

Mobile enheter blir stadig farligere å bruke

Massiv økning i skadevare på telefoner og nettbrett.

Skadevare designet for mobile enheter blir stadig mer utbredt, og mobil sikkerhet er nå blitt en så viktig sak at Google og Samsung nylig kunngjorde mye hyppigere sikkerhetsoppdateringer til Android. Akkurat hvor utbredt de skadelige programmene er på mobiltelefoner foreligger det nå nye tall på, og de er ikke spesielt oppløftende.

Tallene er publisert i fersk rapport som sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs har utarbeidet. Rapporten omhandler omfanget av skadevare og nettangrep i det siste kvartalet.

Ifølge Kaspersky Labs' rapport har de mobile truslene hatt en svært kraftig økning. Selskapet registrerte hele 291 887 nye, ondsinnede programmer på mobile plattformer i det siste kvartalet, noe som er solide 2,8 ganger mer enn i årets første kvartal.

Omfanget av ondsinnede programmer til mobil har økt markant det siste kvartalet. Klikk for større bilde. Foto: Kaspersky Labs

Bank-trojaner en økende trussel

I tillegg registrerte selskapet 1 048 129 ondsinnede installasjonspakker til mobil, noe som er en økning på formidable 700 prosent sammenlignet med det forrige kvartalet.

Kaspersky peker på at den største trusselen er programmer som retter seg mot de stadig mer populære bankapplikasjonene på mobile enheter. Sikkerhetsselskapet meldte om en bestemt trojaner i forrige kvartal som var i stand til å angripe 29 bankapplikasjoner, men i andre kvartal dukket det opp en ny versjon av denne som kan angripe hele 114 ulike applikasjoner.

På toppen av listen over mobil skadevare ligger programmer i den såkalte «RiskTool»-kategorien. Dette er programmer som utfører ulike oppgaver på enheten og som i utgangspunktet ikke er skadelige, men som kan manipuleres til å utføre blant annet vinningskriminalitet.

Norge langt bedre enn gjennomsnittet

Ellers ligger skadelige AdWare-programmer på andreplass, fulgt av trojanere og SMS-trojanere. Sistnevnte har i tidligere rangeringer ligget på førsteplass blant ondsinnede, mobile programmer, men har ifølge Kaspersky blitt mindre populær å bruke.

Når det gjelder tallene for nettangrep totalt sett ser trenden imidlertid litt bedre ut. Kaspersky registrerte og avverget til sammen 379,9 millioner ondsinnede Internett-angrep globalt i andre kvartal, som er 19 prosent lavere enn i første kvartal. Antallet unike, ondsinnede objekter gikk også ned med 8,4 prosent.

I snitt ble 23,9 prosent av verdens Internett-brukere utsatt for et nettbasert angrep minst én gang i løpet av kvartalet. Norge ligger et godt stykke under verdensgjennomsnittet, med kun 15,6 prosent av Internett-brukere som opplevde angrep. Dette er likevel høyere enn begge våre skandinaviske naboer.

Flere detaljer finner du i Kasperskys rapport.

Ondsinnet program spres nå via stor nylansering: Falsk Windows 10-oppdatering kan ta over PC-en din »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Aldri før har Mac hatt så store problemer med ondsinnet programvare
Les også
Kjent sikkerhetsselskap anklages for å ha sabotert konkurrentene sine
Les også
Falske Windows 10-oppgraderinger kan ta over PC-en din
Les også
Kjent sikkerhetsselskap utsatt for superavansert hackerangrep
Les også
Nytt virus låser Android-telefoner og krever løsepenger
annonse