Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Microsofts minste har blitt bedre på nesten alle områder

Men den blir dyr om du vil ha med alt utstyret.

Microsoft Surface Go 2 er lett å ta med seg, og med LTE-utgaven har du umiddelbart nett nesten uansett hvor du er.

Det har snart gått to år siden vi først tok en god kikk på det nærmeste vi kommer et «nettbrett» fra Microsoft, nemlig 10-tommers Surface Go – et mindre, lettere og rimeligere alternativ til selskapets Surface Pro-serie.

Nå har etterfølgeren, som ikke overraskende har fått navnet Surface Go 2, også funnet veien ut på markedet.

Ved første øyekast er det ikke så lett å se hva som er nytt her, ettersom den nye utgaven har nøyaktig samme fysiske mål som første generasjon: 24,5 x 17,5 x 0,83 centimeter. Samtidig har Go 2 faktisk fått et nytt og litt større skjermpanel. Det er på 10,5 tommer, mot nøyaktig ti tommer på den første Surface Go.

Dette har ført til at Go 2 har smalere skjermrammer, altså litt mindre sorte rammer rundt selve skjermpanelet.

Første generasjon Surface Go og Surface Pro. Den nye Surface Go 2 er nøyaktig like stor som forgjengeren.

Videre har det skjedd noen innvendige forandringer. I Go 2 kan vi velge mellom to prosessorer, selv om begge fremdeles er relativt beskjedne i styrke. Dette er en nødvendighet da datamaskinen både mangler kjølevifte og har et relativt beskjedent batteri.

Ellers kan vi nevne at de trådløse teknologiene er oppgradert til Bluetooth 5 og Wi-Fi 6.

Bortsett fra dette er det faktisk ingen spesielle fysiske forandringer å snakke om, ettersom USB Type-C jo også var på plass i første generasjon.

Microsoft Surface Go 2 LTE
8
Meget bra

Microsoft Surface Go 2 LTE

sitat"Er litt bedre enn forgjengeren, og det på mange punkter."

Fordeler

 • Krysse av
  Stilren og solid
 • Krysse av
  God skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  Magnetisk pennedokking (som virker)
 • Krysse av
  «Windows Hello»-kamera
 • Krysse av
  God batteridriftstid
 • Krysse av
  USB Type-C med lademuligheter
 • Krysse av
  Helt stillegående
 • Krysse av
  Mobilt bredbånd er tilvalg

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Skjermpenn er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Kun én USB-port
 • Bytt
  Tastatur er ikke i full størrelse
 • Bytt
  Mobilt bredbånd kun tilgjengelig på dyreste konfigurasjon

Kjente takter

Med unntak av helt i oppstarten, skjer det sjelden store sprell fra generasjon til generasjon hos Microsofts Surface-linje. Sånn sett er det ikke så merkelig at Go 2 arver mye fra sin forgjenger. Dette inkluderer tastaturdekselet, som da kan brukes til både første og andre generasjon om hverandre.

Tastaturdeksel til Surface Go ved siden av tilsvarende for Surface Pro.

Siden Go er en ganske liten datamaskin står som kjent tastene litt tettere – og de er litt mindre – enn på tilsvarende tastaturdeksel til Surface Pro.

Heldigvis er det ikke kvaliteten det står på, men så skulle det jo også bare mangle når den rimeligste tastaturvarianten har en prislapp på tusen kroner. Så her får du pekeplate av glass, samt gode og bakgrunnsbelyste taster. Som vi sier: Tastaturdekselet er å regne som obligatorisk ekstrautstyr.

Også skjermpenn er kjekt, spesielt om du liker å skrive eller tegne, men er noe du ellers kan klare deg uten.

Ellers er datamaskinen rent kvalitetsmessig som vi forventer hos et Surface-produkt – den er solid satt sammen, og ingen vifter betyr ingen støy. Det trinnløse støttebeinet er regulerbart helt til 165 grader, og frontkameraet støtter Windows Hello – altså innlogging med ansiktet.

God skjerm, som vanlig

En god skjerm har alltid vært et kjennemerke ved Surface-serien, og etter hva vi kan bedømme er ikke Go 2 noe unntak. På grunn av hjemmekontor har vi dog ikke tilgang på vårt skjermkalibreringsutstyr, så vi får ikke kontrollert dette med målinger, men av det vi erfarer er ikke panelet her noe dårligere enn vi er vant til.

Som nevnt har også Surface Go 2 fått en litt større skjerm enn forgjengeren, samt høyere oppløsning. Over arealet på 10,5 tommer sitter 1920 x 1280 piksler, som gir en pikseltetthet på 220 ppt (piksler per tomme). Den originale Go skilter med 1800 x 1200 piksler over ti tommer og har 217 ppt.

Forholdet mellom bredde og høyde er 3:2, noe som gir ekstra sorte striper om du skal bruke den til å se film eller lignende. Men tro oss, 3:2-formatet har sine fordeler når det gjelder å jobbe på såpass lite skjermareal.

Uten tilgang til vår faste testlab, har vi også vært nødt til å bruke et alternativt instrument for å måle lysstyrken. Vi er litt usikre på hvor gode målinger denne gir, men resultatet på rundt 380 nits høres ikke så galt ut med tanke på at også Surface Pro 7 ligger på dette nivået.

Microsoft sier at datamaskinen skal holde koken i omtrent ti timer på batteridrift, og det stemmer godt med våre resultater. Vårt testeksemplar er da opp omtrent én time fra forrige generasjon, og det er altså med 4G-modem innabords.

Flere varianter

Surface Go 2 finnes – i likhet med storebror Surface Pro – i flere varianter. Innstegsmodellen har 4 GB minne, en eMMC-brikke på 64 GB og en Intel Pentium Gold 4425Y-prosessor. Denne prosessoren er nesten kliss lik 4415Y som satt i første generasjon Go, men har økt grunnklokkefrekvensen fra 1,6 til 1,7 GHz.

Går man opp i pris, kan datamaskinen utstyres med 8 GB RAM og en ordentlig SSD med 128 GB kapasitet. Videre er Go 2 å få med en Intel Core m3–8100Y. I likhet med Pentium-prosessoren har også denne kun to kjerner, men i tillegg har den en turbomodus som gjør at den over korte tidsrom kan nå langt høyere klokkefrekvenser.

Uten aktiv kjøling, er det dog begrenset hvor mye prosessoren får benyttet seg av de høyeste frekvensene, ettersom høye hastigheter også produserer mye varme.

Som vi selv kan se, sørger Core m3–8100Y for at ytelsen løfter seg et godt hakk fra forrige generasjon – men dette er altså den dyrere konfigurasjonen. Innstegsmodellen med Pentium-prosessor er på papiret kun drøye seks prosent raskere enn første generasjon.

Selv med den raskere m3-prosessoren, er likevel ikke dette en datamaskin som er spesielt egnet til spilling eller tyngre arbeidsoppgaver – til det er den stadig relativt svak. I tillegg blir den fort varm og setter ned hastigheten ytterligere: 20 til 30 prosent ytelsesreduksjon er ikke uvanlig.

Nei, dette er en PC som i hovedsak er ment å brukes til lett kontorarbeid eller å få ned tekst eller notater på reisen.

Den oppmerksomme leser vil legge merke til at Surface Pro X ikke er med i ytelsestestene. Dette fordi mobilprosessoren SQ1 i Pro X er særdeles kresen på hvilke programmer den vil kjøre. Med sin vanlige men strømgjerrige prosessor kan Surface Go 2 kjøre «alt» av programmer – selv om det kanskje ikke alltid går spesielt raskt unna.

Målt til kun 547 gram på kjøkkenvekta – eller 787 gram med tastaturdekselet – veier Go 2 også mindre enn Pro X. I tillegg er prisen lavere og den klarer seg bedre på batteridrift.

Gleden ved mobilt bredbånd

Ved siden av Wi-Fi, kan Surface Go 2 også dra nytte av er mobilt bredbånd via 4G – også kjent som LTE Advanced. I Surface-serien dukket denne muligheten først opp i utgaven nå kjent som Pro 5, men da var den kjent som bare Surface Pro LTE Advanced.

Første generasjon Go fikk også dette noen måneder etter lansering, og i likhet med forgjengeren er det kun den mer påkostede utgaven med Core m3-prosessor som har fått dette tilvalget. Det er også denne utgaven vi har fått til test.

For en som er mye på farten – spesielt med varierende tilgang på Wi-Fi – kan integrert mobilt bredbånd være en stor fordel. Ikke bare slipper vi å fikle med telefonen først, men da vi testet Pro med LTE, fant vi at antennene i den bærbare også ga oss langt bedre dekning og stabilitet.

LTE-versjonen av Surface Go 2 har både innebygd eSIM og plass til et nano-SIM-kort.

Som også var tilfelle den gang, gir Microsoft oss muligheten til å bruke 4G-nettet via eSIM eller med et nano-SIM-kort som da settes i maskinen – omtrent som på en mobiltelefon. Dette var veien vi gikk, og etter å ha funnet «mobilinnstillinger» i Windows fikk vi straks orden på sakene etter å ha valgt riktig SIM-løsning til å sitte i førersetet.

Nå er Surface Go 2 rent fysisk sett en mindre PC enn Surface Pro, så om Go 2 kan skilte med like god dekning vet vi ikke. Vi har heller ingen Surface Pro med LTE å sammenligne med. Men vi regner med at Go 2 med LTE innebygd også vil være et bedre alternativ enn de fleste mobiltelefoner – for ikke å glemme langt mer praktisk.

Den største ulempen ved å gå for 4G-versjonen er naturligvis prisen. Bare maskinvaren legger på 1350 kroner, og det er da på toppen av det som koster ekstra for mer minne, lagringsplass og raskere prosessor sammenlignet med innstegsmodellen.

Med tastaturdeksel – som vi mener de fleste bør ha – havner da totalprisen på nesten elleve tusen kroner.

Konklusjon

Microsoft Surface Go 2 tar ikke stort mer plass enn et nettbrett og veier mindre enn de fleste bærbare PC-er. Kvaliteten er bra, skjermen er lyssterk og god, batteriet holder en hel dag og PC-en er dessuten helt lydløs.

Men det er heller ingen tvil om at dette er en PC som trives best med lettere oppgaver, og det litt krympede tastaturet vil nok skremme bort noen, selv om det faktisk er et godt tastatur. Merk for øvrig at det ikke finnes bærbare eller nettbrett på denne størrelsen som har tastaturdeksel med tastatur i hundre prosent størrelse.

Surface Go 2 og Surface Go har de samme portene: Den proprietære Surface Connect, USB Type-C og minijack for lyd. I tillegg er det plass til et microSD-minnekort bak støttebeinet.

Microsoft Surface Go 2 er bedre enn forgjengeren sin på en rekke områder, samtidig som den er milevis unna å være noen sensasjon. Gjennomgangstemaet her er litt – den er litt raskere, har litt større skjerm, litt bedre oppløsning, litt nyere Wi-Fi og har litt bedre batteridriftstid. Til sammen er det en grei oppgradering, men sett hver for seg er forskjellene nærmest umerkelige.

Bytter du ut en førstegenerasjons Go med en Go 2 og forventer å merke noen særlig forskjell, kommer du trolig til å bli skuffet. Med mindre du da går fra den ressurssultne innstegsmodellen til en mer påkostet utgave med mer RAM og lagringsplass.

Den nye modellen kommer også med en høyere pris. Der kan vi nok i hovedsak skylde på dollarkursen, men det fører jo til at en oppgradering vil være enda mindre aktuelt for folk som allerede har en førstegenerasjons Go.

Med Go 2 har innstegsmodellen gått opp med nesten en tusenlapp – den koster nå 5400 kroner. Det virker jo fremdeles ikke så galt rent umiddelbart, men så er det altså uten tastaturdeksel og penn. For ikke å glemme at du kun får 4 GB minne og stakkarslige 64 GB lagringsplass. Et microSD-minnekort kan gjøre litt med plassmangelen, men ideelt er det jo ikke.

Derfor baller tusenlappene fort på seg når vi skal velge, og som nevnt koster den mest interessante utgaven – ja, det er LTE-versjonen – nærmere elleve høvdinger når vi legger til tastaturet. Til den prisen begynner det å bli mye annet som frister også, ettersom selv en sterkere Surface Pro 7 vil være innen rekkevidde. Riktignok uten LTE, men likevel.

Spørsmålet blir til sist hvor mye mobilitetsfaktoren betyr for deg. Er det en spesielt portabel og fullverdig Windows-opplevelse du er ute etter, kan Surface Go 2 være midt i blinken. For andre igjen vil det være alternative modeller som kan friste mer - og Apples iPad Pro hvisker nok også i det fjerne.

Microsoft Surface Go 2 LTE
8
Meget bra

Microsoft Surface Go 2 LTE

sitat"Er litt bedre enn forgjengeren, og det på mange punkter."

Fordeler

 • Krysse av
  Stilren og solid
 • Krysse av
  God skjerm i 3:2-format
 • Krysse av
  Magnetisk pennedokking (som virker)
 • Krysse av
  «Windows Hello»-kamera
 • Krysse av
  God batteridriftstid
 • Krysse av
  USB Type-C med lademuligheter
 • Krysse av
  Helt stillegående
 • Krysse av
  Mobilt bredbånd er tilvalg

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Skjermpenn er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Kun én USB-port
 • Bytt
  Tastatur er ikke i full størrelse
 • Bytt
  Mobilt bredbånd kun tilgjengelig på dyreste konfigurasjon
Microsoft Surface Pro 7
Sterkere, men tyngre og uten LTE

Microsoft Surface Pro 7

fra 22238:-

Trenger du mer muskler, kan du plukke opp en Surface Pro med Core i5-prosessor til ikke så mye mer enn du må gi for toppmodellen av Go 2. Men det blir mer å bære på, og LTE får du heller ikke.

Microsoft Surface Pro X
Har også LTE, men kresen CPU

Microsoft Surface Pro X

fra 13265:-

Da dennes prosessor er kresen på hvilke programmer som kan kjøres, er ikke Pro X en modell som passer for alle. Men den har LTE og større skjerm.

Les også
Microsoft Surface Pro X: Microsoft Surface Pro X er årets skuffelse så langt
annonse