Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPad Pro (2020)

Apple gir verdens beste nettbrett en liten oppdatering

iPad Pro har fått full musestøtte, drastisk forbedrede AR-funksjoner og litt kraftigere motor. Den har også økt mye i pris.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Årets iPad Pro-modell er et vanskelig beist å vurdere. På den ene siden har det skjedd relativt lite med Apples heftigste nettbrett siden i fjor. På den andre siden er den påstanden helt feil. Det avhenger av hvordan du ser på det.

Rent fysisk har lite skjedd. Designen er den samme, foruten at vorten på baksiden som huser kameraet har vokst siden sist, og nå har flere linser på seg, og minner vagt om en gammal komfyr, slik kameradelen på en iPhone 11 Pro gjør. Utover det kan vi avslutte all beskrivelse av fysisk endring her. Intet annet har skjedd. Om du driver med folkesporten sosial distansering skal folk ha veldig godt syn for å se forskjell på fjorårets og årets iPad Pro, og inntil krisa er over kan du sikkert slippe unna billig med å lyve på deg at den gamle er ny, hvis image er viktig for deg, altså.

Men det har skjedd mer. Kameradelen er viktigere enn man skulle tro - iallfall i noen sammenhenger. Programvaren og ytelsen i «jernet» bak skjermen er absolutt vesentlig. Og det nye tastaturtilbehøret som er på vei gjør etter alt å dømme en stor forskjell - vi har rett nok ikke fått testet det tilbehøret ennå, så her er vi inne på antakelser. Uansett.

Apple iPad Pro 12.9" 1TB (4th Generation)
8
Meget bra
Anbefalt

Apple iPad Pro 12.9" 1TB (4th Generation)

8
Meget bra
sitatiPad Pro (2020) er kompromissløs og best av nettbrettene, men også dyrest.

Fordeler

 • +
  Lynende rask ytelse
 • +
  Fantastisk skjerm
 • +
  USB-C med støtte for hauger av tilbehør
 • +
  iPadOS blir mer og mer allsidig
 • +
  Ekstremt presis og rask AR-løsning
 • +
  Tar også gode bilder og video
 • +
  Stort utvalg nytteapper for arbeidsbruk
 • +
  Ekstremt volum på de fire høyttalerne

Ting å tenke på

 • Vanvittig pris
 • Tilbehøret koster også flesk
 • FaceID-kameraet skjules ofte når brettet holdes sidelengs

Den er enda bedre å bruke - for noen

I vanlig bruk er det også relativt lite nytt å melde. Igjen avhengig av hvem du er. Hvis du er en vanlig bruker, som meg - som bruker en iPad Pro til tekst og «vanlig jobbing» i tillegg til som underholdningsmaskin, er det få forskjeller å melde om. Det er stadig et forholdsvis kompromissløst nettbrett, der du kan koble til omtrent hva som helst via USB-C-inngangen i bånn, og der ytelsen legger til rette for nær sagt hvilke som helst typer apper - om det er 3D-modellering, 4K-redigering eller bare forholdsvis heftig mobilgaming.

For det aller meste på denne fronten er det nær null forskjell på årets iPad Pro og den gamle Pro-modellen. Ja, den er raskere - så hvis du har støtt på ytelsesproblemer i behandling av heftige videofiler på den gamle kan du plutselig ha en oppgraderingsgrunn i den (noe) raskere A12Z-prosessoren over A12X-prosessoren i forrige utgave.

Kort fortalt er det omtrent ingenting i klassen «dag til dag»-forskjeller som skiller iPad Pro 2020 fra 2018-modellen du kanskje har fra før.

Den fine oppdateringspraksisen kan ses på som et slags tveegget sverd, men den gjør likevel at Apples produkter gjør et solid telemarksnedslag helt nederst i hoppbakken. Skal du først kjøpe et nettbrett som koster mellom 10.000 og 20.000 kroner, som iPad Pro gjør, er det fint å vite at det vil få nye funksjoner og oppdateringer langt inn i fremtiden.

Så får det heller være at hver ny versjon er litt «kjedelig» sammenliknet med den forrige, når den forrige også har blitt oppdatert med ny programvare. Det er kun en «ulempe» du kommer til å tenke på på vei til butikken, mens du på vei hjem fra butikken vet at du har gjort et trygt kjøp.

Drastisk forbedret AR

Kamera på et nettbrett. Nettbrett som kamera?

Altså. Det er helt fint å bruke et nettbrett som kamera hvis det er det du har for hånden. Men de færreste av oss kjøper nettbrett for at de skal være kamera. Kanskje spesielt ikke nettbrett som er nesten 13 tommer store, slik den største iPad Pro-en er. Så hva er så vitsen?

Vitsen er utvidet virkelighet, eller AR som det heter. Det betyr apper så som Postnords som skal vise deg hvor stor pakken som er på vei til deg er. Eller Ikea som lar deg leke med interiørdesign. Det kan være meglere som lar deg ta en virtuell visning på en leilighet med utgangspunkt i at du går rundt i din egen.

Apple har satset mye på denne type teknologi også tidligere. Men tidligere hadde de ikke spesialisert maskinvare for å gjøre AR. Det innebar at det vanlige kameraet måtte jobbe hardt for å skaffe programvaren nok informasjon. Ikke ble det veldig presist, og ikke gikk det fort. Du måtte gjerne sveipe kameraet rundt mot stuegulvet ganske lenge før det fikk «lock» på omgivelsene sine.

Det er helt slutt på ventetiden med den nye løsningen, og plasseringen og avstandslesingen er langt mer presis enn den var før også. Mellom appene jeg har prøvd i testperioden ser det heller ikke ut til å være nødvendig med apper oppdatert spesielt for nye iPad Pro for at du skal dra nytte av fordelene på dette området.

Gå inn i IKEA Place-appen, velg en lampehøyttalerting, sett den rett på bordet. Ingen irriterende ventetid. Når du går rundt bordet blir lampen stående nøyaktig på samme sted som du satte den i utgangspunktet. Dette er opplevelsen enten du måler opp noe med Apples egen målebåndapp, plasserer ting rundt med møbelapper som Ikeas eller spiller AR-baserte spill.

Løsningen funker særdeles godt.

Med et kamera som deler mange av sine egenskaper med iPhone 11 er det muligens unødvendig å ta med at iPad nå tar bedre bilder enn noen gang før. Men vi tar med det også - selv om det kanskje ikke bør være der hovedfokuset er når du skal handle nettbrett. Det er bare enda en del av iPad Pros allsidighet. Det hører dog med at nattfotofunksjonene fra de nye iPhonene ikke er med her.

Musestøtte fungerer bra

Nytt i år er støtte for mus eller pekeplate. Men det trenger du ikke en ny iPad for. iOS-versjonen med slik støtte får du på tvers av iPad-serien, så har du en iPad Pro fra før sitter du antakeligvis der med full musestøtte på den du har allerede.

Muspekeren har fått en del oppmerksomhet. Den har en litt underlig måte å fungere på. Vanligvis er den en nær tradisjonell muspeker, i form av en prikk du trekker rundt på, men når du kommer over ikoner og knapper utvides musepekeren til å bli hele feltet du kan trykke på, og bevegelser på musen gjør at feltet flytter og vrir litt på seg. Ikke alle liker denne løsningen så godt. Jeg syntes imidlertid den var helt fin og ganske intuitiv.

Hvis du vil kan du skru den av og få en helt vanlig muspeker hele tiden. Du kan også justere opp størrelsen og bytte farge på muspekeren hvis du vil. I praksis er musestøtten her blitt svært god, om enn noe annerledes i utgangspunktet enn på en vanlig MacOS- eller Windows-skjerm.

Bilder fra iPad Pro-kameraet

Mikroskopisk iMac

Et nytt iPad-tastatur er lansert, men kommer ikke før senere. Det løfter iPad Pro opp fra bordet og har pekeplate integrert. Utseendemessig blir pakken seende ut som en ittebitteliten iMac der den står på bordet, til du folder hele greia sammen og legger den i sekken eller veska.

Dette tilbehøret er kanskje det vi er mest spente på med iPad Pro-serien i år. Men det lar vente på seg. Først senere i vår kan vi få prøve dette nye tastaturet som ser ut til å gjøre nettbrettet til en litt annen organisme. Men vær obs på at det også truer med å gjøre kontoen din til en litt annen organisme; prislappen på tastaturet er intet mindre enn 3.800 kroner for utgaven som passer til minste utgave iPad Pro. Du er bare 200 kroner unna å kunne kjøpe en helt vanlig iPad for prisen av dette tastaturet, så behovet bør være stort før du vurderer det.

På den positive siden - Magic Keyboard, som det heter, støtter både årets iPad Pro og 2018-modellen. Så dermed lyder omkvedet igjen; hvis du ikke har behov for mer hestekrefter eller sterkere kamerapakke er det bare å utsette oppgraderingen og sette av noen kroner til tastaturdeksel i stedet.

Ytelse mot andre iPader

Ytelsen her er mer enn god nok, og Apple har rett i at den overgår det du finner i mange bærbare PC-er. Men samtidig er avstanden «ned» til iPad Pro (2018) ganske liten. På prosessorkraft er det ingen forskjell, mens grafikkytelsen skal være noe bedre. Å få 3D Mark til å kjøre på den nye iPaden viste seg komplett umulig, så denne gang har vi kun Geekbench 5 og Antutu å forholde oss til, der sistnevnte også måler grafikkytelse.

En liten økning på disse områdene er imidlertid ikke nok til at jeg hadde blitt overtalt til å oppgradere fra gammel til ny iPad Pro. Begge har mer enn tilstrekkelig med hestekrefter til daglig bruk, og forskjellen mellom dem er minimal.

Helt til slutt

Så hva synes vi om iPad Pro (2020)? Vel den er så lik sin forgjenger at vi like godt kan la konklusjonen være et ekko av forrige test. Skal du ha et kompromissløst nettbrett som ikke vesentlig forbigås på noen fronter, vel, så er det årets iPad Pro. Brettet har den beste ytelsen, den beste lyden og antakeligvis det beste utvalget apper for faktisk arbeid. iPad OS har kommet så nært fullblods Windows og MacOS at mange med litt enklere digitale arbeidsoppgaver antakeligvis fint kan klare seg med en iPad Pro.

Digital skjermpenn må kjøpes utenom, men er blant de beste på markedet den og - og den står for det meste tilbake for penner laget spesifikt for kreative, og da typisk fra produsenter som Wacom. Ser vi til andre nettbrett er det få som klarer å nærme seg den umiddelbare responsen og presisjonen Apple Pencil gir.

Skjermen? Om ikke best, så er den i hvert fall nært. Den er 120 hertz, har utvidet fargerom og massevis av lys. Samsungs AMOLED-skjermer i Galaxy Tab S-serien er knallgode, men de har så langt ikke fått økt oppdateringsfrekvens, og for et brett du skal se på gjennom lang tid er det ganske viktig for hvor behagelig det er å bruke.

Skal du ha det beste nettbrettet på markedet i dag, så er det iPad Pro. Og med mindre du får en veldig god deal på forrige generasjon så er det denne nye utgaven av Pro som gjelder.

Men hvis du har forrige generasjon iPad Pro skal du ikke oppgradere. Unntaket er om det du bruker den til baserer seg tungt på AR-funksjonene som har blitt massivt forbedret i denne generasjonen. Har du en eldre eller en mindre iPad-modell er det stadig flere sjømils forskjell i opplevd kvalitet på iPad Pro og en vanlig iPad, for eksempel, så her er det stadig god grunn til å sikle seg oppover i Apples modellstige.

Rettelse 15. april, 13.20: Pris på Apple Magic Keyboard oppdatert fra først oppgitt 3.000 kroner til 3.800 kroner.

Apple iPad Pro 12.9" 1TB (4th Generation)
8
Meget bra
Anbefalt

Apple iPad Pro 12.9" 1TB (4th Generation)

8
Meget bra
sitatiPad Pro (2020) er kompromissløs og best av nettbrettene, men også dyrest.

Fordeler

 • +
  Lynende rask ytelse
 • +
  Fantastisk skjerm
 • +
  USB-C med støtte for hauger av tilbehør
 • +
  iPadOS blir mer og mer allsidig
 • +
  Ekstremt presis og rask AR-løsning
 • +
  Tar også gode bilder og video
 • +
  Stort utvalg nytteapper for arbeidsbruk
 • +
  Ekstremt volum på de fire høyttalerne

Ting å tenke på

 • Vanvittig pris
 • Tilbehøret koster også flesk
 • FaceID-kameraet skjules ofte når brettet holdes sidelengs
annonse