Til hovedinnhold
GuideWi-Fi 6

Dette er egentlig Wi-Fi 6 – og derfor bør du bry deg

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

I fjor høst ble det klart at den nye Wi-Fi-versjonen som nå for alvor er på vei ut i markedet skal hete Wi-Fi 6.

På stammespråket heter den nye standarden 802.11ax. Den etterfølger 802.11ac, som også har blitt omdøpt til Wi-Fi 5 for enkelhetens skyld.

Det er fortsatt de to frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz som gjelder, og 802.11ax må ikke forveksles med 802.11ad – også kjent som WiGig – som har tatt i bruk frekvensbåndet på 60 GHz.

For selv om denne byr på høye hastigheter, er ulempen med 60 GHz at signalene lett lar seg stoppe av vegger eller andre hindringer. Bruksområdene er dermed begrensede, men har funnet sin nisje i slikt som «trådløs HDMI» og ditto VR-løsninger.

Wi-Fi 6 – hva er nytt?

802.11ax er blitt omdøpt Wi-Fi 6. Hovedfordelen med den nye standarden er større kapasitet til alle de nettilkoblede enhetene våre.
Intel

Så hva er egentlig hovedforskjellen på Wi-Fi 5 og Wi-Fi 6? Først og fremst øker kapasiteten i det trådløse nettverket betraktelig. Det gjør at en Wi-Fi 6-ruter kan håndtere mange flere tilkoblede enheter uten at nettverket føles som sirup.

Nettverksbransjen oppgir gjerne hastigheten på en ruter som den totale teoretiske båndbredden den kan levere over alle sine radiobånd. De heftigste ruterne som foreløpig er lansert med Wi-Fi 6-teknologien har en total båndbredde på omtrent det doble av Wi-Fi 5-rutere.

Netgears kommende Nighthawk AX12 Tri-Band byr for eksempel på voldsomme 10,8 Gbps trådløst (såkalt AX10800), mens Asus' nye toppmodell Rog Rapture GT har hele 11 Gbps til rådighet (AX11000). Dette er altså omtrent det doble av hva forrigegenerasjons rutere hadde å tilby, som gjerne var AC5300 eller AC5400.

Hastighetsforbedringen kommer blant annet som følge av at man øker maksimalt antall samtidige strømmer på 5 GHz fra fire til åtte. De færreste enheter er imidlertid i stand til å utnytte mer enn to eller tre samtidige strømmer (2x2 eller 3x3 MIMO), så akkurat på dette området er det ikke sikkert at forbedringene i maksfart vil være spesielt merkbare.

Intel varslet på Computex-messen denne uken at de er klare for full utrulling av Wi-Fi 6. Minst 100 PC-modeller vil komme med Wi-Fi 6 i år, forventer de.
Intel

Bedre modulering

Noe som sannsynligvis vil være merkbart er at man øker den såkalte moduleringen fra 256 QAM til 1024. Det betyr at man er i stand til å dytte mer data inn i hver datapakke, som igjen øker den teoretiske overføringshastigheten i hver datastrøm fra 433 til 600 Mbit/sek – en økning på snaut 40 prosent.

Selve maksfarten i det trådløse nettverket vil ikke øke voldsomt med Wi-Fi 6, men hver enhet vil få mer båndbredde å rutte med når det er mange enheter tilkoblet.
Netgear

Om du er en familie med en haug av mobiler, nettbrett, bærbare PC-er, smartlys og alskens annet som stadig sender data over nettverket, vil du sannsynligvis også kunne merke oppgraderingen bedre. Med mer båndbredde tilgjengelig til hver enhet, vil det bli enklere å opprettholde brukbare hastigheter selv når nettverket tidligere ville vært overbelastet.

Ifølge Netgear, som vi hadde en gjennomgang med i forrige uke, byr Wi-Fi 6 også på rekkeviddeforbedringer ved at enheter i periferien får mer båndbredde å ta av. Det skal gi brukbare signaler over større områder enn før, som i teorien for eksempel bør kunne øke terskelen for når et hjem har behov for maskenettverk for god dekning.

OFDMA og MU-MIMO gir mer effektivt nett

En viktig bestanddel av Wi-Fi 6 er også introduksjonen av såkalt OFDMA – «Orthogonal frequency-division multiple access». Det betyr veldig forenklet at ruteren er i stand til å dele opp en motorvei, i dette tilfellet en Wi-Fi-kanal, i mange mindre filer og dermed sende og motta data fra flere mottakere samtidig – omtrent som om du skulle fylt en lastebil med varer og sendt den til flere mottakere på samme rute. Dette var opprinnelig en teknologi som ble brukt i mobilnettet, men som nå også finner veien til Wi-Fi.

OFDMA gjør at ulike typer data kan sendes samtidig i én og samme strøm. Det øker kapasiteten i nettet.
Wi-Fi Alliance

Wi-Fi 6 utvider også det vi kjenner som MU-MIMO, som allerede ga en del av forrigegenerasjons rutere anledning til å kommunisere med flere enheter samtidig. Den gang var det snakk om fire enheter, nå blir det åtte, og om vi bruker lastebil-eksempelet tilsvarer dette å kjøre flere lastebiler samtidig. I tillegg vil standarden utvides med støtte for MU-MIMO «uplink», altså på veien fra enhetene dine og til ruteren, i en senere versjon.

Alt dette gir bedre kapasitet i nettet ved at ruterne kan utnytte frekvensbåndene bedre. OFDMA vil gi størst forbedring i nett med mange små og lite båndbreddesultne enheter, mens bedre MU-MIMO bør gi bedre opplevelser i nettverk med flere enheter som krever stabil tilkobling og høy båndbredde. Spesielt OFDMA gjør også at forsinkelsen (latency) i nettet bør synke, som også kan komme for eksempel gamere til gode.

Lavere strømforbruk, bedre sikkerhet

Wi-Fi 6 vil også kunne gi bedre batterilevetid, spesielt for små enheter som bare behøver å sjekke inn på nettet med jevne mellomrom. Funksjonen kalles Target Wake Time, og betyr i praksis at ruteren er i stand til å definere når ulike enheter får lov til å etterspørre data fra den.

Det gjør at sensorer og andre små enheter kan tilbringe mindre tid med å vente på data fra ruteren, som også gjør at de bruker mindre strøm. En bonus er dessuten at de ikke bruker like mye av ruterens kapasitet.

Sensorer som støtt og stadig kobler seg til nettet trådløst vil kunne få bedre batteritid med Wi-Fi 6. Bilde: Kristoffer Møllevik

Sist, men ikke minst, vil Wi-Fi 6-sertifiserte rutere kunne by på bedre sikkerhet enn Wi-Fi 5-rutere. Det skyldes at sertifiseringen for Wi-Fi 6 krever at ruteren støtter WPA3-kryptering.

WPA3 er en ny sikkerhetsstandard for Wi-Fi som blant annet skal gjøre det umulig for angripere å hente ned et kryptert Wi-Fi-passord og prøve å knekke dette på sin egen datamaskin. Den gjør det også vanskeligere å gjette seg frem til passordet ved å kreve at alle autentiseringsforsøk skal skje direkte mot aksesspunktet.

Det går an å få WPA3-støtte også i eldre rutere, men for Wi-Fi 6-sertifisering blir det altså påkrevd. Du kan for øvrig lese mer om WPA3 i denne saken.

Hvilke enheter støtter Wi-Fi 6?

Foreløpig er det ikke spesielt mange. Samsungs Galaxy S10 er foreløpig en av svært få tilgjengelige enheter med støtte, takket være dens Snapdragon 855-brikke. Lenovo har noen PC-er med støtte, blant annet ThinkPad X390 og X390 Yoga, og det ryktes at Apples 2019-iPhoner kommer med støtte.

Intel har også lansert en nettverksbrikke til bærbare datamaskiner med Wi-Fi 6-støtte, så det vil nok dukke opp stadig flere enheter fremover.

Samsung Galaxy S10 kom med Wi-Fi 6-støtte allerede ved lansering.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig vil alle Wi-Fi 6-rutere også være bakoverkompatible med alle tidligere Wi-Fi-versjoner, så du trenger ikke bekymre deg for at de gamle enhetene dine ikke vil være i stand til å koble til om du kjøper en splitter ny ruter.

Standarden er heller ikke endelig ferdigstilt, så det er ikke sikkert 802.11ax-produktene du kjøper nå vil ha støtte for absolutt alle teknologiene den endelige Wi-Fi 6-standarden vil inneholde. Kapasitetsfordelene med Wi-Fi 6 vil uansett også komme eldre enheter til gode.

PS: Wi-Fi Alliance presser i disse dager på for å få åpnet opp et helt nytt radiobånd til bruk i trådløse nettverk. Det dreier seg om frekvenser mellom cirka 6 og 7 GHz, populært kalt 6 GHz-båndet. De amerikanske kommunikasjonsmyndighetene FCC varslet i fjor høst at de så for seg å åpne 6 GHz-båndet for ulisensiert bruk, som blant annet ville gjøre det mulig å ta i bruk til Wi-Fi. 6 GHz vil i tilfelle bli et bånd forbeholdt Wi-Fi 6-enheter, og vil sannsynligvis kunne by på betraktelig høyere hastigheter enn radiobåndene vi bruker i dag.

annonse