Til hovedinnhold
GuideeSIM

Alt du ikke visste du ville vite om eSIM

Morgendagens dingser vil ha integrerte SIM-løsninger.

Apple/Skjermdump

I et land og i en tid der «alle» har en mobiltelefon eller to, er SIM-kortet naturligvis noe alle kjenner til.

Du vet, den snodige lille databrikken du møysommelig må lirke på plass i den heftige smartmobilen din slik at den faktisk kan brukes til telefonsamtaler også.

SIM står for Subscriber Identity Module, som vi med mye velvilje kan oversette til abonnementsidentifikasjonsmodul eller noe i den duren. Selv om SIM-en fysisk sett nå ikke særlig mer enn en databrikke med litt lagringskapasitet, kom de faktisk tidligere i kredittkortstørrelse.

«Kortet» i navnet har derfor hengt seg på, selv om vi i dag benytter oss av mindre moduler. Det som faktisk heter mini-SIM regnes som den gamle «standarden», mens de mindre micro-SIM og nano-SIM er mer brukt i moderne mobiler.

iStockPhoto

Uansett størrelse har SIM-kortet den samme oppgaven. Den har et unikt serienummer og er programmert slik at den vet hvilken teleoperatør den skal koble seg mot. Videre gjør den det mulig for operatøren å vite akkurat hvilket abonnement SIM-kortet tilhører.

Dette må til for at samtaler og SMS-meldinger skal komme frem til riktig mottaker, og sørger for at hver enkelt kan faktureres for sitt bruk.

SIM-kort har også litt lagringsplass som kan brukes til å lagre slikt som kontakter eller meldinger.

Men denne flyttbare fysiske identifikatoren kommer fra en svunnen tid. Da SIM-kortene først ble tatt i bruk i 1991 hadde vi ennå ikke noe Internett som vi kjenner det, eller for den saks skyld mobiltelefoner som kunne brukes til noe annet enn å ringe med.

Nå har vi dessuten fått en haug nye dingser som skal kommunisere med oss og hverandre og være en del av tingenes internett. Med tanke på hvor mange enheter som bruker mobilnettet, er det mer logisk å ha SIM-funksjonaliteten innebygd.

Hallo, eSIM

Det er her eSIM (embedded SIM) kommer inn. Enkelt forklart fungerer dette stort sett som et vanlig SIM-kort, men det er fullt integrert i de aktuelle enhetene. I tillegg kan det overskrives eller programmeres om du vil si det slik – det betyr at eSIM potensielt kan ta rollen til et hvilket som helst SIM-kort.

Fordelene med dette er mange. Vi kan starte med at du slipper du å dra til en forhandler eller vente på at mobiloperatøren din skal sende deg et SIM-kort. Når eSIM først kommer er meningen at det skal være kjapt og enkelt å sette opp – så enkelt at du ikke trenger bevege deg fra sofakroken for å bytte eller flytte et abonnement.

At du da slipper å fysisk åpne enheten eller SIM-kortluker kan være en annen fordel. Det er jo ikke alle som er så veldig komfortable med å tukle med noe annet enn mobilskjermen og de fysiske knappene.

Selv et nano-SIM blir stort når det skal inn i en smartklokke.
Vegar Jansen, Tek.no

For mindre mobile enheter gir dette også flere designmuligheter for produsentene, ettersom de ikke trenger å inkludere slikt som luker, SIM-kortlesere og faktisk gjøre plass til selve kortet. Selv dagens nano-SIM virker jo litt stor når den skal inn i en liten smartklokke.

Slik kan man eksempelvis lage enda mer kompakte enheter eller gi mer plass til batterier.

Det skal også nevnes at det bør bli mindre problematisk å ha flere SIM-kort tilknyttet samme abonnement. I teorien vil det ikke påføre ekstrakostnader for operatøren, og følgelig bør det også være gratis for forbrukerne.

I tillegg er det mulig å ha flere forskjellige abonnement eller profiler på samme eSIM. Hvis du for eksempel er mye i utlandet, kan du skaffe deg et lokalt abonnement som du aktiverer når du kommer fram. Kun én slik profil kan være aktiv om gangen, så det vil være som å fysisk bytte til et SIM-kort fra en lokal operatør.

Til slutt skal vi heller ikke glemme at det krever energi og ressurser å lage et SIM-kort. De små brikkene er faktisk klassifisert som EE-avfall, og skal egentlig leveres til mobilforhandler eller offentlig mottak for elektronisk utstyr når de kasseres.

Likevel går disse ofte rett i søppelbøtta når abonnementet skal byttes, og med tanke på at det produseres flere milliarder SIM-kort årlig, snakker vi altså om en viss miljøfaktor her også.

Usikre utfordringer

Alle fordelene kan likevel ikke dekke over at eSIM kan by på noen problemer – i hvert fall i en overgangsperiode.

For akkurat nå er det slik at det finnes slikt som smartklokker og andre enheter med eSIM-støtte, uten at dette nødvendigvis støttes av alle mobiloperatører. I visse markeder finnes det faktisk ingen støtte for dette overhodet.

På mobilfronten er det enn så lenge ikke noe problem, ettersom vi i skrivende stund kun kjenner til et par telefoner med eSIM – og de har plass til nano-SIM-kort i tillegg. Vi snakker om Googles Pixel 2-mobiler.

Disse mobilene er dog kun tilgjengelige gjennom gråimport her til lands, og slik vi forstår det er eSIM-delen uansett forbeholdt Google og deres Project Fi.

Men det har også skjedd noe når vi ser på markedet med mindre «ha på»-enheter. Den ganske nye Apple Watch Series 3 kommer kun i en ganske så iPhone-avhengig utgave her på berget, mens du i visse andre land heller kan plukke en LTE-versjon med eSIM bakt inn.

Med Samsung Gear S2 3G trenger du ikke tenke på SIM-kort. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er dog kun én eSIM-klokke vi vet fungerer i Norge: Samsung Gear S2 3G. Denne krever at du da har OneCall som operatør – ingen andre støtter dette.

Blant større enheter skjer det også ting. Microsoft Surface Pro med LTE Advanced kom nettopp på det norske markedet, og her er eSIM på plass. I tillegg er det rom for å sette inn en et nano-SIM-kort.

Akkurat det er veldig bra, ettersom det ikke er noen eSIM-støtte for Surface Pro LTE hos noen norske operatører.

Et spørsmål om sikkerhet

Det ser altså ut til at eSIM skynder seg relativt langsomt på det norske markedet, og noe av dette vil ha med sikkerhet å gjøre. Fordi eSIM i større grad belager seg på programvare for å settes opp og er en programmerbar SIM, kan det også være mer sårbart for hacking.

Å ha på plass gode og sikre løsninger vil da være operatørenes ansvar, og da er det greit å få testet det godt ut før ting rulles ut i stor skala.

Men det skjer ting. Rett før jul kunne Telenor slå seg på brystet med å være den første operatøren i verden med eSIM-sertifisering fra bransjeorganisasjonen GSMA.

Og Telia-eide OneCall har som nevnt syslet med eSIM i smartklokker et par år allerede.

I tillegg er det godt trykk på en annen del av markedet. Mer om det litt senere.

Ingen global standard

En annen ulempe ved eSIM er at det ikke finnes én global standard for aktivering eller bytte av abonnement. Spesifikasjonen åpner nemlig for at dette kan gjøres på forskjellige måter, så vi kan ende opp med en helt annen fremgangsmåte her hjemme enn på den andre siden av kloden.

Med unntak av at du må åpne en luke eller lignende, er det jo ganske enkelt i dag: Sett inn SIM-kortet og skru på mobiltelefonen. Vil du bytte telefon eller abonnement? Flytt eller bytt det fysiske SIM-kortet.

Med eSIM sier det seg selv at det må ligge programvareløsninger – enten i operativsystemet, som apper eller nettjenester – som lar oss gjøre det samme.

Per i dag baserer eSIM-registrering seg gjerne på skanning av en QR-kode. Så selv om kollega Finn Jarle mente dette var både enkelt og elegant da han testet eSIM med Samsung Gear S2 3G og OneCall, krever det tilgang til en paringsvennlig enhet med kamera, QR-tolkemuligheter og nettilgang.

Registrering av eSIM gjennom en paret smartmobil. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men enn så lenge er det ikke gitt hvilke løsninger som vil gjelde når eSIM kommer til folk flest. Ja, vi skriver løsninger, ettersom Oddleif Westby, prosjektleder for eSIM i Telenor, mener at vi fort kan ende opp med forskjellige aktiveringsprosedyrer i Europa, Asia og USA.

Her på berget regner Westby med at vi ganske enkelt vil kunne få opp en liste over aktuelle operatører og tjenesteleverandører når man slår på telefonen for første gang. For å flytte abonnementet til en ny mobil snakker vi trolig om en innloggingsløsning der du kan knytte abonnentet til riktig enhet.

Hvordan dette vil kunne se ut? Det kan vi få en følelse av ved å ta en kikk på hvordan Apple gjør det med iPad og Apple SIM.

Velg operatør, velg abonnement

Mange vet nok at en iPad kan bruke et data-SIM-kort fra en operatør, men Apple har også sin egen løsning – selvfølgelig bare kalt Apple SIM. Her samarbeider Apple med visse mobiloperatører for å tilby data over mobilnettet til sine nyere iPad- og iPad Pro-modeller.

I likhet med eSIM er Apple SIM en løsning som fritt lar deg bytte operatør uten å at du fysisk må bytte Apple SIM-kortet.

Dette er ikke spesielt godt kjent her i Norge ettersom Apple SIM ikke selges her til lands. Du kan dog få tak i et hvis du drar over grensa til broderfolket i øst.

De aller nyeste iPadene kommer interessant nok også med integrert Apple SIM, og viser oss hvor enkelt det faktisk kan gjøres. Fremgangsmåten for å velge dataoperatør er den samme som Telenor skisserer.

Apple SIM har riktignok fordelen av å kun bry seg om mobildata og ikke et abonnement som inkluderer et telefonnummer og det som følger med. Likevel trenger ikke være prosedyren være noe særlig mer omfattende dersom man kan inkludere en god metode å identifisere kunden på – som må være ett hundre prosent sikker.

Her i våre hjemlige trakter burde noe slikt som BankID fikse biffen, men utenlands blir det et annet spørsmål. En løsning som involverer internasjonale bank- og/eller kredittinstitusjoner blir kanskje aktuelt, dersom man ikke fysisk stikker innom en forhandler.

Kommer til bilen før mobilen

For oss vanlige folk er altså status at operatørstøtte for eSIM stort sett mangler, og det finnes kun et par mobiler og en håndfull smartklokker med denne teknologien innabords.

Her frister det å legge skylden på operatørene og produsentene, men saken er også at GSMA – som er ansvarlige for spesifikasjoner og sertifiseringer – ennå ikke har fått på plass alle de tekniske løsningene som kreves før eSIM for alvor kan rulles ut kommersielt.

Flere moderne biler bruker mobilnettet til å holde kontakten med omverdenen. Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no

Men når vi ser på «maskin-til-maskin-kommunikasjon», også kjent som M2M, er eSIM klar for å springe ut i full blomst. For i vårt moderne samfunn er det mange «smarte» enheter som er avhengige av mobilnettet for å holde kontakten med hverandre eller forskjellige datamaskiner og -systemer.

Eksempler på slike enheter er moderne biler, alarmer, overvåkningskameraer, strømmålere og betalingsterminaler. Her finnes eSIM allerede, men brorparten av enheter har et forhåndsinstallert SIM-kort og ferdig oppsatt abonnement fra fabrikk eller leverandør.

Ifølge Telenor vil fokuset for eSIM ligge på nettopp M2M i 2018, og utrulling av titusenvis av M2M-eSIM-enheter vil trolig hjelpe til med å gjøre teknologien og løsningene mer klar for forbrukermarkedet. De regner ikke med at eSIM i mobiltelefoner blir noe stort tema før vi skriver 2019.

Så det å fysisk bytte SIM-kort vil nok være en greie i noen år til:
GUIDE: Derfor burde du kjøpe lokalt SIM-kort når du drar på ferie >>>

annonse