Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Pro 7

Microsoft følger oppskriften med Surface Pro 7

Det meste er som forventet med siste Surface-utgave.

Microsofts hybridmaskin kjent som Surface Pro har vært med oss noen år nå, og den har gått gjennom en rekke forandringer siden den første utgaven dukket opp på testbenken vår i 2013.

Men de siste par generasjonene har det vært mye av det samme, og i fjor måtte vi faktisk aktivt etterlyse det så å si alle andre produsenter har klart å utstyre sine nye bærbare PC-er med, nemlig en USB Type-C-port.

Og nå, med syvende generasjon Surface Pro, er en av nyhetene at dette endelig er på plass.

Før vi fortsetter, må vi også nesten nevne at Surface Pro 7 har vært tilgjengelig i månedsvis allerede, så vi er ikke spesielt tidlig ute med denne testen. Men det første testeksemplaret vi fikk oppførte seg ikke helt som det skulle, og det har tatt mer tid enn det burde å få det byttet ut.

Etterlengtet nyhet

Den «vendbare» USB-porten vi kjenner som USB Type-C, eller ganske enkelt USB-C, er rent umiddelbart den mest etterlengtede nyheten på siste Surface Pro. Denne har erstattet den gamle Mini DisplayPorten, og dette betyr da at nye Surface Pro faktisk har to USB-porter – en vanlig (Type-A) og en av den nye Type-C.

Som nevnt er altså dette på høy tid. Fra før har alle de andre medlemmene i Surface-familien – Book, Laptop, Go og Studio – minst én USB-C-port.

Vi må også påpeke at USB-C-porten ikke kommer med Thunderbolt 3-støtte.

Pro 7 har USB-C, «vanlig» USB og en Surface Connect-port på den ene kortsiden.

Foruten å bruke Pro 7s USB-C-port som nettopp en USB-port, er det også mulig å lade datamaskinens batteri via denne. Den medfølgende laderen benytter seg dog av en «Surface Connect»-kontakt, og passer da i den brede, proprietære porten som har vært en del av Surface-linja siden Pro 3.

En annen ting er at USB-C-porten også nå fungerer som videoutgang. Vi testet dette både mot en ekstern 4K-skjerm kjørende på 60 Hz og den digre Samsung C49RG90 med 5120 x 1440 piksler på 120 Hz.

Dette kom da i tillegg til å drive sin egen 12,3-tommers skjerm på med 2736 x 1824 piksler – en skjerm som kommer fra fabrikken med to ferdig kalibrerte fargerom, hvorav sRGB er den mest nøyaktige.

Skjermen på Surface Pro 7 er strengt tatt minst like god nå som den alltid har vært, men som vi kan se er den ikke av de mest lyssterke eksemplarene vi har vært borti.

Skjedd mest innvendig

Støttebeinet kjennetegner de bærbare Surface-maskinene. Du skjønner poenget med dette når du skal bruke fingrene eller en penn rett på skjermen.

Eksteriørmessig er Pro 7 ellers som den Surfacen vi kjenner fra før, ettersom designen har vært den samme siden fjerde generasjon. Kvaliteten er til å føle og ta på, mens vekten og størrelsen gjør at dette ikke er en PC vi kvier oss for å pakke ned i sekken ved arbeidsdagens slutt.

Selve datamaskindelen veier ikke mer enn 775 gram på vår vekt, men så vil du selvsagt ha med et tastaturdeksel i tillegg. Et slikt veier litt over tre hektogram, så totalpakka kommer på knappe 1,1 kilogram – det samme som forgjengeren.

Med unntak av den nevnte USB-C-porten er det på innsiden at de fleste forandringene har skjedd. Surface Pro 7 har fått siste skrik i Intel-prosessorer, altså 10. generasjon Core med kodenavn «Ice Lake». Datamaskinen kan du da få levert med Core i3-, i5- eller i7-prosessor.

Vårt testeksemplar er «mellom-modellen» og da utstyrt med en Core i5–1035G4. Denne firekjernede CPU-en har Hyper-threading, altså kan hver kjerne traktere to samtidige prosesstråder. Etter Intels spesifikasjoner skal prosessoren kunne nå en klokkefrekvens på 3,7 GHz, men i Surface Pro 7 ser den ut til å være sperret på 3,3 GHz.

Det er lite vondt å si om kreftene i denne tassen. Pro 7 med Core i5-prosessor plasserer toppmodellen fra forrige generasjon bak seg – i hvert fall i de kortere spurtene.

Grunnen til at den ikke er like overbevisende i den drøyere Handbrake-testen har med mangelen på kjøling å gjøre. Vårt testeksemplar har nemlig ingen vifte som flytter luft, og selv med sin store metallrygg klarer ikke Surface Pro passivt å kvitte seg med all varmen som genereres over tid.

Ytelsen går derfor litt ned under vedvarende belastinger – våre stikkprøver viste typisk mellom 15 og 20 prosent.

Fordelen med en vifteløs PC er at den er helt stillegående. Ulempen er at den ikke er på sitt beste når den må jobbe hardt over tid. Hvis dette er viktig for deg, peker vi på toppmodellen av Pro 7. Som tilfelle også var med forgjengeren, har nemlig i7-utgaven en aktiv vifte som kjøler ned innmaten.

Som vi kan forstå, har i5-prosessoren i vårt testeksemplar også integrert grafikkløsning i Iris Plus-klassen. Dette manglet helt i Pro 6, og derfor har også vårt testeksemplar med Core i5-prosessor markant bedre spillytelse enn sin umiddelbare forgjenger. Men som vi kan se, hadde toppmodellen av femte generasjon Pro også Iris-grafikk.

Bedre Wi-Fi, dårligere batteridriftstid

Når det gjelder ny innmat, er det også slik at Pro 7 har fått Wi-Fi 6 innabords. Hvor mye dette merkes i praksis vil være helt avhengig av hvor datamaskinen brukes og hvilke andre enheter den skal kommunisere med.

I tillegg må det nevnes at den nye Proen har et litt mindre batteri enn forgjengeren. Dette, sammen med noen små forandringer, fører til den ikke er like utholdende på batteri som de to foregående generasjonene.

Men fremdeles kan den altså holde ut en god og lang dag på ren batteridrift.

Microsoft selv hevder at Surface Pro 7 skal ha «opptil» 10,5 timers vanlig driftstid fra et fulladet batteri, og det stemmer ganske bra med våre testresultater – vi målte opptil 11 timers kontinuerlig videoavspilling.

Ekstra, ekstra

Én av de tingene som skiller Surface Pro fra mange konkurrenter, er at tastaturet er avtagbart. Det holdes nemlig kun på plass med kraftige magneter.

Fordelen med dette er at tastaturet enkelt kan byttes ut eller regelrett fjernes dersom det ikke skulle være behov for det. Ulempen er at Pro 7 kommer uten tastatur inkludert – dette er altså ekstrautstyr. Og Microsoft liker å ta seg godt betalt for ekstrautstyr.

Både tastaturet og pennen er ekstrautstyr på Surface Pro 7.

Samtidig mener vi at tastaturet nærmest er et obligatorisk kjøp, med mindre du da har et slikt tastatur fra før. Det kan jo være, ettersom tastaturer fra fjerde generasjon Surface Pro og nyere er kompatible.

Ved siden av nettopp å fungere som tastatur, har det også rollen som beskyttende skjermdeksel under transport eller når datamaskinen ikke er i bruk.

Pro 7 kan også brukes som et rent nettbrett, altså styres med kun fingrene, men da egner det seg stort sett mer til å konsumere innhold enn å gjøre noe konstruktivt. Unntaket er når vi bruker pennen, som er et annet ekstrautstyr.

Sammen med Pro 7 sendte Microsoft oss et «Signature Type Cover»-tastaturdeksel med Alcantara-trekk i akvamarin utførelse.

Dette har en behagelig, følsom og nøyaktig pekeplate av glass, mens de firkantede tastene både virker kjappe og passe dempede – noe som gir en bedre skriveopplevelse enn det man kanskje skulle tro var mulig på et lavprofiltastatur. Alcantara-trekket sørger for luksusfølelsen mot håndleddene og at det hele ser ganske bra ut.

Konklusjon

Surface Pro 7 følger det som nå er en ganske vant oppskrift fra Microsoft. Fysisk sett er den kliss lik forgjengeren, med unntak av den nye og etterlengtede USB-C-porten.

Innvendig har den fått en nyere prosessor som sørger for både bedre vanlig ytelse og ekstra grafikkrefter – også for Core i5-versjonen.

At denne også er passivt kjølt er ekstra behagelig for ørene, men ikke ideelt for ytelsen under hard, vedvarende belastning. Vi vil dog tro at ikke dette er representativt for hvordan en bærbar PC av denne typen vanligvis blir brukt.

Surface Pro X ved siden av Surface Pro 7. X-modellen er litt rundere i kantene, har integrert mobilt bredbånd og en litt større skjerm på 13 tommer, men egner seg mindre som en allround datamaskin.

At ikke så mer har skjedd for Pro-serien kan sikkert knyttes opp mot satsingen på den nye Surface Pro X – et smått kaotisk produkt vi har problemer med å like.

Og sammenlignet med nettopp Pro X er Pro 7 å foretrekke på de fleste områder – den er mer brukervennlig, har bedre batteridriftstid og mer krefter. Surface Pro er altså fremdeles å betrakte som en av de aller beste hybridmaskinene på markedet. Samtidig må vi innrømme at det ikke lenger finnes noe på den som virker ferskt eller banebrytende, og skjermrammene begynner å se ganske store ut nå i 2020.

Joda, Pro 7 har fått Wi-Fi 6, men det skulle da egentlig bare mangle. USB-C ja, velkommen etter sier vi – men hvor blir det av Thunderbolt 3? Ansiktsgjenkjenning med Windows Hello er fint, men det var allerede på plass i 2015 med Pro 4.

Microsoft kunne gjort et inntrykk hvis det også hadde vært muligheter for mobilt bredbånd (LTE) på Pro 7, men det er det ikke – i denne omgangen gikk dette kun til den nevnte Pro X. Men vi skal ikke se bort fra at LTE-støtte til Pro 7 kan komme på et senere tidspunkt.

Støttebenet gjør Pro også mer anvendelig med penn.

Samtidig vet vi at mangelen på innovasjon ikke nødvendigvis betyr så veldig mye. Vi vet godt at små oppdateringer kan fungere fint når produktet allerede tilfredsstiller på mange punkter. Dette har blant annet konkurrenten Apple demonstrert med produkter som iMac – en stasjonær som har sett kliss lik ut siden den ble sendt på slanking i 2012.

Men er en USB-C-port og litt mer datakrefter nok til å friste folk som allerede sitter på en Surface 4, 5 eller 6? Det spørs.

At den norske kronen er såpass svak mot dollaren hjelper jo heller ikke. Vårt testeksemplar begynner på 14 000 kroner, og så må vi legge på omtrent 1500 for tastatur og eventuelt 1000 spenn for en penn. Da vil det naturlig nok også være mye annet som også kan friste.

Høy pris og manglende innovasjon gjør det vanskelig å anbefale Surface Pro 7. Strengt tatt er den fremdeles en knallgod hybrid, og egentlig stadig blant våre favoritter, men den imponerer oss ikke lenger.

Hvis du absolutt ønsker deg en Surface, husk at det kan være en del tusenlapper å spare på å velge utgående modeller. Ellers finnes det også andre alternativer:

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
Ikke like god, men...

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

Denne har ikke like god skjerm, batteridriftstid og ytelse som Surface Pro, men den er snillere mot lommeboka og kommer med penn og tastatur inkludert.

HP Envy x360 15-BQ181no
Fleksibel «studentbærbar»

HP Envy x360 15-BQ181no

Hvis ikke penn er så viktig for deg, og du kan leve med at tastaturet sitter fast, kan HPs Envy x360 være et godt alternativ. Den er langt rimeligere og vant vår samletest i fjor.

Microsoft Surface Pro 7
8
Meget bra

Microsoft Surface Pro 7

sitat"Klarer hverken å overraske eller imponere, men er fremdeles en meget god hybrid."

Fordeler

 • Krysse av
  God prosessorytelse
 • Krysse av
  Stilren og solid
 • Krysse av
  God, høyoppløst skjerm
 • Krysse av
  Magnetisk pennedokking som virker
 • Krysse av
  «Windows Hello»-kamera
 • Krysse av
  Vifteløs Core i3- og i5-versjon
 • Krysse av
  Anstendig batteridriftstid
 • Krysse av
  Endelig USB Type-C

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen LTE (4G)
 • Bytt
  Ingen Thunderbolt 3
 • Bytt
  Tastaturdeksel er dyrt ekstrautstyr
 • Bytt
  Penn er dyrt ekstrautstyr
Les også
Microsoft Surface Pro X: Microsoft Surface Pro X er årets skuffelse så langt
annonse