TestMicrosoft Surface Pro X

Microsoft Surface Pro X er årets skuffelse så langt

Ingen god ide å plante en mobilprosessor i en bærbar PC.

Microsoft har hatt stor suksess med sine Surface-maskiner, være seg den tradisjonelle «Surface Laptop» eller 2-i-1-maskinene «Surface Book» og «Surface Pro».

Flere av disse har akkurat kommet i oppdaterte versjoner, men det er Surface Pro X – som Microsoft overrasket oss med under sitt oktoberarrangement – vi alle har ventet på.

Dette er maskinen som fra utsiden ser ut som en vanlig Surface Pro med et slankere design. Men, utseendet kan som kjent bedra, og i dette tilfellet gjør det så til de grader det.

For på innsiden er Surface Pro X fundamentalt forskjellig fra samtlige andre Surface-maskiner. Og alle andre bærbare på markedet, for den saks skyld.

For alle praktiske formål kan vi nemlig si at Surface Pro X drives av en mobilprosessor. Altså av samme type du finner i den knøttlille mobilen din.

Datamaskin på utsiden, mobiltelefon på innsiden

Microsoft har døpt denne såkalte ARM-baserte mobilprosessoren for «Microsoft SQ1», og mens vi kommer tilbake til denne senere er det viktigste du må vite om den at den kan kjøre Windows 10 og at den skal være svært energieffektiv.

Tanken er at denne gjør det mulig for Microsoft å lage en slankere maskin, uten aktiv kjøling og med bedre batteritid, enn om de hadde valgt å drive den med en tradisjonell «PC-prosessor» fra Intel eller AMD. Også støtten for 4G er lettere å bygge inn i en maskin drevet av en mobilprosessor, så selvsagt støtter Surface Pro X mobilt internett. Både via nano-SIM og eSIM.

Valget om å bruke en mobilprosessor har imidlertid flere begrensninger. Mens den kan kjøre Windows 10, kan den nemlig langt fra starte alle Windows 10-programmer! Dette kommer vi også straks tilbake til, for det betyr at veien til «Kjøp»-knappen vil være belagt med landminer for mange.

Gjennom testen blir det naturlig å sammenligne Surface Pro X med sin «fetter», den velkjente Surface Pro som akkurat er sluppet i sin 7. utgave. Disse er begge 2-i-1-maskiner som kjører Windows 10, og for et utrent øye kan de se ut som samme sak selv om Surface Pro X har en slankere skjermramme, en litt større skjerm og 4G-støtte.

Prisen er også ganske lik. Men det har aldri vært viktigere å holde tungen rett i munnen når du skal velge mellom dem.

Surface Pro 7PrisSurface Pro XPris
Intel Core i5/128GB/8GB10 350,-SQ1/128GB/8GB/4G11 700,-
Intel Core i5/256GB/16GB15 500,-SQ1/256GB/16GB/4G16 700,-
Intel Core i7/512GB/16GB21 350,-SQ1/512GB/16GB/4G20 500,-
Baksiden av tastaturet fungerer også som et beskyttelsesetui, men er dyrt ekstrautstyr.

Kommer uten tastatur og penn

Som en 2-i-1-maskin er Surface Pro X myntet på deg som liker å variere arbeidsflyten din. Du kan bruke bare brett-delen om du vil lese nyheter i sofaen eller se film, og du kan koble til et tastatur når du skal gjøre kontorarbeid eller plukke opp en penn når du skal tegne og ta notater.

I forhold til hybrider som HPs Spectre x360 og Lenovos Yoga-serie, er det en enorm fordel at du kan skille skjerm og tastatur helt fra hverandre hos Surface Pro X. Da blir enheten langt lettere å holde i hendene, selv om det selvsagt aldri blir helt anstrengelsesfritt når vi tross alt snakker om en 13-tommers skjerm.

Vi fatter imidlertid imidlertid ikke hvordan Microsoft kan selge Surface Pro X uten «Signature»-tastaturet, som også kommer med en aktiv penn, inkludert. Kjøper du en Surface Pro X uten dette helt essensielle tilbehøret mister maskinen 95 prosent av det som appellerer med den og blir lite annet enn et mindre brukervennlig alternativ til iPad Pro.

For alle praktiske formål kan du derfor plusse 2500 kroner på prisen du betaler for Surface Pro X-maskinen. Da begynner det å koste «pæng».

Men Surface Pro X er kanskje verdt slumpen med penger?

Vel. Vi er langt ifra sikre på det.

For før vi tar for oss egenskaper som skjerm, tastatur og pekeplate, som er velkjente saker for Microsoft fra deres andre Surface-maskiner, må vi snakke om ytelsen og hvordan den oppleves i bruk.

Ytelse

Ytelse er neppe det som står helt øverst på ønskelisten til potensielle Surface Pro X-kjøpere. Og det er nok greiest.

Den eneste ytelsesmålingen vi fikk til å kjøre på maskinens ARM-baserte prosessor viste oss nemlig at en vanlig Intel Core i5–1025G4-prosessor yter hele 55 prosent bedre enn Surface Pro X’ SQ1-prosessor.

Den nevnte Intel-prosessoren får man i Surface Pro 7-modeller helt ned til 10.350 kroner, noe som er vel 1.500 kroner mindre enn hva Surface Pro X-maskiner starter på. Det er også verdt å merke seg at alle Surface Pro X-maskiner leveres med den samme prosessoren, der Surface Pro 7-maskiner blir raskere jo flere kroner du legger på bordet.

Slike syntetiske ytelsestester er imidlertid kun en pekepinn på hvordan maskinen oppleves under bruk.

Men, mens den holder fin fart når vi surfer på nettet, jobber i kontorprogrammer, navigerer rundt i Windows og gjør andre lette oppgaver, tar mer krevende ting som bilderedigering og oppstart og bruk av andre «proff»-programmer lengre tid enn vi er vant til. Ting skjer ikke tilnærmet «umiddelbart» slik vi er vant til fra mer tradisjonelle maskiner i samme prisklasse.

Litt nødvendig teknisk «mumbo jumbo»

For å forstå grunnen til at en del oppgaver tar lenger tid på Surface Pro X må vi bli litt tekniske av oss.

Vanlige datamaskiner har en «x86» eller en «x64»-basert Intel- eller AMD-prosessor. «x86»-baserte prosessorer kan kjøre programmer som er laget for 32-bit-versjoner av Windows, mens «x64»-baserte prosessorer (som har tatt over de siste 15 årene) kan kjøre alle programmer som er laget for både både 32- og 64-bit-versjoner av Windows. Det vil si 99,9 prosent av alle Windows-programmer som er laget de siste 30 årene.

Surface Pro X har på sin side en ARM64-basert prosessor kalt SQ1. Denne er kun kompatibel med spesielle programmer som er skrevet for ARM32- eller ARM64-bit operativsystemer, som ARM64-bit-versjonen av Windows 10 som kjører på Surface Pro X.

Antallet Windows-programmer dette gjelder kan du imidlertid telle på én hånd. I praksis omfatter det bare Windows 10 sine innebygde apper, samt noen andre «Universal Windows 10»-apper per dags dato. Microsoft har lovet å skrive om Office-pakken sin til ARM64-bit-versjon, og også Adobe jobber med noe lignende for sine mest brukte programmer. Men dette er ikke gjort til i morgen. Her vil det ta måneder eller år.

Microsoft er klar over utfordringene dette gir kundene sine, så de har gjort det mulig for SQ1-brikken og Windows 10 ARM64 å emulere programmer som er laget for vanlige x86-baserte prosessorer. Altså kan Surface Pro X også drive x86-baserte 32-bit Windows-programmer.

Essensen: mange programmer fungerer ikke!

Om du ikke følger helt med her er det forståelig. Men essensen er at du ikke kan ta for gitt at Surface Pro X vil kjøre alle programmene du bruker til vanlig.

Windows 10, altså selve operativsystemet og de innebygde appene som nettleseren Edge, fungerer godt ettersom de kjøres direkte av den ARM-baserte SQ1-prosessoren.

x86-baserte 32-bit-programmer, som utgjør størstedelen av alle programmer som er laget for Windows, emuleres, og kjører dermed ikke med full hastighet ettersom prosessoren må «oversette» instruksjonene deres før de utføres. Sammen med den jevnt over lavere ytelsen til prosessoren er det dette ekstra laget med oversettelse vi merker som en treghet i proffprogrammer som Photoshop.

Men om de fleste programmer som er laget for Windows kjører på Surface Pro X, endog litt tregere enn vanlig, er vel alt ok?

Niks, for vi er ikke ferdige med det tekniske preiket.

For eksempel kan du oppleve at programvare som er laget for å gi mus og tastatur flere egenskaper, ikke fungerer på grunn av inkompatibilitet med driverne deres. Hos oss fungerte ikke Logitech Options, en installasjon vi måtte avbryte etter at den ikke kom i mål på over 20 minutter. Ingen ekstra funksjonalitet for vår MX Master mus, der altså.

Videre fikk vi ikke installert fildelingstjenesten Dropbox, og Microsoft skriver selv at både antivirus og printer-programvare neppe vil fungere, for å nevne noe. Dog kommer Windows 10 med Microsofts innebygde anti-virus som fungerer bra. I tillegg støttes ingen spill som baserer seg på en nyere versjon av grafikkbiblioteket OpenGL enn «1.1» (som er ganske mange) eller som baserer seg på en form for anti-juks-programvare. Av de 10 spillene vi forsøkte å installere fungerte kun Valves «Portal» fra 2007. Det fløt til gjengjeld veldig bra, men det er nær umulig for «vanlige» PC-brukere å vite hvilke spill som fungerer før de har prøvd. Det er et problem.

Verst mener vi imidlertid det er at ingen rene såkalte x64-baserte 64-bits Windows-programmer fungerer. Stadig flere nye og oppdaterte programmer vil skrives for dette miljøet fremover for å dra nytte av alt arbeidsminnet moderne maskiner leveres med.

Da vi eksempelvis forsøkte å laste ned siste Photoshop, som er «CC 2020» fra Adobes nettsider, fikk vi kun en feilmelding. I stedet måtte vi lete oss frem til en gammel versjon av Photoshop fra 2018, som vi kun fikk tak i via Adobes Creative Cloud program. Dette er nemlig den siste versjonen av Photoshop som støtter x86 32-bit-systemer, og som Surface X Pros ARM-prosessor dermed klarer å emulere. Det samme gjelder for Adobes Lightroom, der siste versjon ikke støttes.

Skuffende batteritid

En av ARM-prosessorens fordeler er at den produserer lite varme. Dermed kan Surface Pro X være vifteløst, og helt tyst når den jobber. Det er jo en trøst når vi ser på ytelsestallene.

Den andre virkelig store fordelen ARM-prosessoren skulle ha over mer tradisjonelle AMD- eller Intel-baserte x64-prosessorer var høy energieffektivitet og lang batteritid. Men når vi får resultatet av vår batteritest blir vi skuffet. Surface Pro X holder det bare gående i i overkant av 9 timer under vår lette videotest. Til sammenligning målte vi vår Surface Pro 7 til 10,5 til 11 timer.

Pennen er god å holde og har alle egenskaper vi forventer i 2020.

Krystallklar skjerm

Når det kommer til selve panelet viser det innholdet du ser på fra sin beste side. Fargene «popper» skikkelig, kontrasten og sortnivået er godt, og lysstyrken er med sine 435 nits høy nok til at du kan jobbe uforstyrret på maskinen i nær sagt alle slags omgivelser uten å bli plaget av gjenskinn.

Panelet kommer med to forhåndsinstallerte fargeprofiler. Standardprofilen som Microsoft kaller «Forebedret» øker kontrasten og fargemetningen for et mer dynamisk og spennende uttrykk. Den andre, sRGB-profilen, gir deg mer naturlige og «korrekte» farger som passer for innholdsprodusenter.

Se hvordan panelet er kalibrert i sRGB-modus her.

Som sine brødre i Surface-serien har også Pro X et panel med 3:2-forhold. Dette er helt overlegent de mer gjengse 16:9-skjermene på alle områder med unntak av filmtitting der du vil på små sorte striper oppe og nede. Ellers sikres du mye større oversikt og mer arbeidsplass i høyden, noe som er kjekt enten du surfer på nettsider, leser lange dokumenter eller behandler bilder. For ikke å snakke om når du skal notere eller tegne med penn.

Berøringsskjermen er for øvrig helt topp, der det føles naturlig å sveipe, panorere og zoome med fingertuppene.

Tastatur med skjulte triks

Som nevnt er tastaturet til Surface Pro X, som Microsoft kaller «Signature Keyboard», tilbehør til maskinen. Kjøper du «A» bør du imidlertid også kjøpe «B», og mens dette er svindyrt så får du i det minste noe ganske unikt tilbake.

For der Signature-tastaturet ser ut som et hvilket som helst Type Cover fra øvrige Pro-maskiner, har det fått et nytt triks i ermet. Skjult i toppen av det er det nemlig gravd ut plass til å huse en aktiv penn som først kommer til syne når du trekker tastaturet helt ut. Når du smekker tastaturet over skjermen og vil pennen legge seg helt «flush» med den og ikke bule ut gjennom etuiet. Magneter sørger for at pennen holder seg i ro uten å skrape opp skjermrammen, og at pennen lader trådløst i gropen sin er en annen fiffig detalj. Slik er den alltid klar til dyst.

Ettersom «pennegropa» er relativt grunn har Microsoft tatt det litt utradisjonelle valget å banke pennen flat(ere). Som et avlangt rektangel, nærmest.

Man skulle kanskje tro det var mindre ergonomisk å holde en slik penn, men den er såpass voksen i størrelse og avrundet i kantene at den likevel ligger behagelig og helt stødig mellom fingrene dine. I bruk skilter den med egenskaper som å kjenne igjen ulike trykknivåer og vinkler. Enden fungerer også som et viskelær, og de to knappene dens kan konfigureres til å starte apper eller ta skjermbilder, med mer.

Velkjente taster, men ny oppdagelse

Når det kommer til selve tastene er disse identiske med de du finner på øvrige Surface Pro-maskiner sitt «Type Cover»-tastatur. Undertegnede synes disse er raske og godt dempet, men har tidligere reagert på litt for mye gynging i det tynne tastaturet når det har vært vinklet opp mot skjermen. Støymessig har det heller ikke vært helt innertier.

Det samme gjelder for Surface Pro X. Men, for første gang prøvde jeg å bruke tastaturet når det lå helt flatt mot underlaget, uten den sedvanlige vinkelen opp mot skjermen.

Da ble tastene både langt mindre støyende og mer stabile, helt uten gyngingen fra tidligere. Det blir nok en smakssak hvordan du foretrekker å bruke tastaturet, men jammen er det fint å ha valget.

Pekeplaten er på sin side akkurat stor nok til at du sjelden stanger borti kantene når du bruker den. Takket være Microsofts egne drivere sporer den også bevegelsene dine presist og sørger for jevn rulling og bruk av flerfingerbevegelser.

Konklusjon

Surface Pro X er svært lik sin rimeligere fetter sett utenfra, bare med litt tynnere skjermrammer. Den har også 4G-støtte, utskiftbar SSD og mulighet for å kjøpe til et nytt såkalt «Signature»-tastatur med en aktiv penn gjemt i seg. Sistnevnte fungerer strålende, men har jo en helt ublu pris på 2500 kroner og er ikke kompatibelt med andre Surface-enheter.

Og der har dere det faktisk, alt som er bedre med Surface Pro X i forhold til Surface Pro 7.

På områder som skjerm, tastatur og pekeplate er de to tilnærmet identiske.

Og på alle resterende områder får nye Surface Pro X oss til å tenke at vi har valgt feil av de to.

Ikke kan Surface Pro X skilte med bedre batteritid. Ikke kan den skilte med høyere ytelse. Ikke er den lettere å bruke. For fanden skal vite at denne saken til tider kan gi deg hodebry.

Om vi holder Windows og medfølgende programmer utenfor opplevde vi under testingen nesten like mange apper som fungerte og som ikke lot seg installere. Med uklare feilmeldinger, eller ingen feilmelding.

Ingen ny Photoshop, ingen Dropbox, ingen ekstra funksjoner til den trådløse musen vi ville bruke. Og svært få spill å hygge seg med.

Og dette er i dag. I fremtiden vil flere programmer være laget for x64-baserte prosessorer som Surface X Pro ikke kan kjøre. Å basere seg på det plutselig vil dukke opp masse programvare for ARM-baserte prosessorer blir som å gamble med pengene dine. Det kan skje, men like gjerne kan Microsofts mobilprosessor i bærbar-prosjekt ha strandet lenge før den tid. Vi husker jo alle hvordan det gikk med Windows RT-satsningen deres. Seigpining av håpefulle brukere fra fødestue til tidlig grav.

Etter å ha brukt Surface Pro X i over en uke har vi ikke funnet én eneste overbevisende grunn til at Microsoft skulle tvinge inn en mobilprosessor i førersetet på sin Surface Pro. Programmene er ikke klare for den, ytelsen er middelmådig og batteritiden skuffende. ARM-prosessorer kan holde seg i mobiler. I alle fall i overskuelig fremtid til vanlige PC-kjøpere ikke trenger å føle at de er et del av et eksperiment.

Microsoft bør heller bruke sine tusenvis av skarpe ingeniører til å få bygget 4G inn i sin Surface Pro 7 og gjøre det mulig å bruke den med det nye og smarte Signature-tastaturet.

Microsoft Surface Pro X 16GB 512GB
5.5
Middelmådig

Microsoft Surface Pro X 16GB 512GB

sitat"Gir deg masse hodebry og få fordeler over tradisjonelle hybrider."

Fordeler

 • Krysse av
  Høy byggekvalitet
 • Krysse av
  Tynn og lett
 • Krysse av
  Fantastisk skjerm
 • Krysse av
  God aktiv penn (tilbehør!)
 • Krysse av
  Godt tastatur og pekeplate (tilbehør!)
 • Krysse av
  Design som gir deg stor fleksibilitet
 • Krysse av
  4G-støtte
 • Krysse av
  Lydløs

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vanskelig å vite hvilke apper som støttes nå og i fremtiden
 • Bytt
  Skuffende ytelse
 • Bytt
  Noe svak batteritid
 • Bytt
  Penn og tastatur er dyrt ekstrautstyr
annonse