Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Ericsson Xperia pro

Her er proffmobilen med HD-kamera

Xperia pro imponerer med gode proffunksjoner, HDMI-tilkobling og god lydkvalitet.

Design, skjerm og menyer

sitat"«If it ain't broke, don't fix it»– Thomas Bertram (Bert) Lance"

Sony Ericsson gjør om dagen akkurat det som Volvo gjorde i gamle dager. Siden Volvo var en liten bilprodusent med lite penger, satte de sammen mange forskjellige biler med stort sett de samme delene.

Xperia pro har den samme innmaten som de andre nyere Xperia-telefonene fra Sony Ericsson. Innmaten er kraftig samtidig som den er utprøvd, og dermed er det kanskje heller betryggende enn kjedelig at ikke alt er nytt.

Hovedforskjellen fra de andre Xperia-telefonene er, som "pro" i navnet gjenspeiler, et fulltastatur som titter frem når du dytter skjermdelen oppover.

Xperia pro (nederst) er nokså lik HTC Desire Z (øverst) i størrelse. (Foto: Einar Eriksen)
Inngangene er plassert litt her og litt der. (Foto: Einar Eriksen)

Design

Xperia pro ligner mye på Xperia neo i utseendet, og ble jo tross alt lansert samtidig som Xperia neo under mobilmessen Mobile World Congress i februar.

Telefonen består av lite jålerier. De tre tastene foran og en blank stripe rundt telefonens sider er de eneste detaljene i kromutførelse; ellers er alt svart "pianolakk". At hele bakdekselet er av den blanke svarte utførelsen gjør at du knapt kan gjøre annet enn å pusse telefonen din med en pussefille dersom du vil holde den blank og pen.

Bakdekselet er av lettbøyelig plast, noe som gjør at telefonen virker billig og usolid når du skal ta det av og på. Konstruksjonen, som Sony Ericsson har brukt mange ganger før, har imidlertid vist seg å være holdbar.

De tre tastene foran er en tilbaketast, hjemtast og en menytast. Søketasten som du finner i mange andre Android-telefoner mangler, men vi er enige med Sony Ericsson i at denne tasten er overflødig. Ellers finner du volumtaster og kamerataster på telefonens høyre side. Vanligvis er volumtastene på telefonens venstre side, og vi vet ikke helt hvorfor Sony Ericsson har flyttet på dem. Også i andre fulltastaturtelefoner, som for eksempel HTC Desire Z, er volumtastene på telefonens venstre side.

Av/på-tasten har også byttet plass fra toppen til den øvre delen av telefonens venstre side. Dermed når du den enkelt med pekefingeren når du holder telefonen i din høyre hånd, og det setter vi pris på siden tasten stadig brukes til å aktivere og deaktivere skjermen og tastelåsen. Du kommer kanskje til å synes at den er i minste laget og litt hard å trykke på, men dette synes vi blir en tilvenningssak samtidig som det gjør at du neppe kommer borti tasten ved et uhell når du prøver å stikke telefonen ned i bukselommen.

Ladeinngang på toppen

Første gangen vi skal lade en ny testtelefon er alltid spennende. Er inngangen i bunnen? Nei. Er den på venstresiden? Nei. Da må den vel være på høyresiden da. Hm, ikke der heller. Ladepluggen er rett og slett plassert på toppen av telefonen, og på telefonens nedre del (tastaturdelen). Ikke bare er det litt uvant, men det er også til hindring når du skal bruke fulltastaturet til å skrive. Vi endte med å plugge ut laderen for å skrive meldinger for å deretter plugge den inn igjen.

Lydutgangen befinner seg på telefonens venstre side. Det gjør at det er upraktisk å ha telefonen i lomma mens du hører på musikk, med mindre du har en bøyd plugg til ørepluggene dine. Heldigvis har de medfølgende ørepluggene dette, og vi skal komme tilbake til at det ikke er sikkert du behøver å bytte ut de medfølgende. Når du bruker fulltastaturet havner hodesettutgangen på undersiden av telefonen, der den er overraskende lite i veien med mindre du vil ha telefonen stående på et bord.

På baksiden av telefonen finner du en høyttaler og en Sony Ericsson-logo til venstre, en Xperia-logo i midten og et kamera og en blits øverst til høyre. Under disse er det et lite hull i bakdekselet, og fjerner du bakdekselet er området hjelpsomt nok markert som "2nd mic". Her er det altså en bakovervendt mikrofon.

Den store ulempen ved et fulltastatur er at det går ut over størrelse og vekt. Xperia pro veier 142 gram og måler 12 x 5,7 x 1,37 centimeter, noe som etter å ha gått rett fra Sony Ericsson Xperia ray føles brutalt stort og tungt. Heldigvis er det mest fordi Xperia ray er liten og lett, for Xperia pro er tynn til å være en fulltastaturmobil. Tykkelsen er omtrent den samme som HTC Desire Z.

Fulltastaturet

Tastene er gode å trykke på. (Foto: Einar Eriksen)

Slanke telefoner der alt styres gjennom skjermberøring har i det siste vært på mobilmoten, og det er mange med elegante fingre som med god hjelp av telefonens ordbok hamrer inn tekstmelding etter tekstmelding i rekordfart på de små mobilskjermene sine. Andre liker å trykke på ekte taster, og skriver kanskje ikke tekstmeldinger og e-post på mobilen like ofte nå som i "tastealderen".

Xperia pro er en av få godt spesifiserte Android-telefoner med fulltastatur. Med denne vil Sony Ericsson bringe skriving av e-post og tekstmeldinger på farten tilbake på dagsorden for teknologiinteresserte tastefantaster.

Undertegnede er en flittig bruker av HTC Desire Z, der tastene er litt større enn i Xperia pro mens mellomrommet til gjengjeld er litt mindre. I Xperia pro er også tastene mer høystrakte fra dalene imellom, og dermed er det lettere å kjenne tastene. Et solid klikk når du trykker på tasten er bekreftende og greit.

Mangler skjevheter

Xperia pro (til høyre) har en litt annen tasteplassering enn det som er vanlig. Her sammenlignet med HTC Desire Z (til venstre). (Foto: Einar Eriksen)

Likevel liker vi tastaturet i Desire Z bedre. Utformingen er nemlig annerledes. Mens Sony Ericsson har Q, A og shift i en rett kolonne, er A på tastaturet til Desire Z plassert litt til høyre under Q, og Z er plassert litt til høyre under A igjen. Når du ser på ditt eget PC-tastatur ser du at det er dette tasteoppsettet du er vant med.

Denne skjevheten, eller mangelen på sådan, gjør at for eksempel B er plassert rett under H. Men egentlig bør B være i midten under G og H.

Vi skal ikke si at den kjente tastaturutformingen er bedre enn den Sony Ericsson serverer oss, men det er jo den vi er vant med fra PC-en. Dermed blir vi nødt til å se ned på tastaturet til Xperia pro titt og ofte når vi skriver. Som så mye annet går nok også dette an å venne seg til, slik at det er rimelig å anta at tomlene dine treffer de rette tastene når du har brukt telefonen i noen måneder.

Baklyset bak tastene slås på hver gang du trykker en tast, og da lyser en tydelig ramme rundt tasten så vel som at bokstaven skinner opp. De fleste av tastene har to betydninger, slik at G-tasten også skriver "+" om du trykker på funksjonstasten først. Hver tasts andrefunksjon er markert med lilla skrift på høyre side av hver tast, og lyser også opp i lilla når bakbelysningen aktiveres.

Skjermen kunne vært bedre

Skjermen i Xperia pro er ikke til å få bakoversveis av, men oppløsningen på 854 x 480 piksler gjør den skarp nok i massevis og 3,7 tommers skjermstørrelse skulle holde for de aller fleste selv om det er moro med større skjermer. Vi synes skjermen er grei til det aller meste, inkludert videotitting.

Under videotitting synes vi også bildet er naturtro og behagelig for øynene, og skjermen på 3,7 tommer er nok til å få grei innlevelse i filmen.

Skjermen er av typen TFT, og ikke AMOLED som ville gitt skarpere farger, bedre kontrast og mindre strømforbruk.

I forhold til en av dagens fulltastaturmobiler, Desire Z, er skjermen i Xperia pro ganske jevngod. Om vi sammenligner med nyere telefoner der skjermen er prioritert høyrere er imidlertid forskjellen stor. Samsung Nexus S er i en helt annen liga når det kommer til kontrast og fargeskarphet, til tross for at det er versjonen med TFT-skjerm vi sammenligner med. Det er en lang vei fra Xperia pro til skjermkonger med AMOLED-teknologi.

Som i Xperia ray opplever vi at også Xperia pro er kresen på synsvinkel. Svartfarger blir svært lyse om du ser diagonalt inn fra siden, men vi merker også at kontrastene svekkes merkbart bare ved å endre synsvinkelen litt i hvilken som helst retning. Du vil nok ikke bli direkte plaget av dette, men ved direkte sammenligning mot en rekke andre mobiler med TFT-skjermer er det veldig lett å se at kontrastene ikke endrer seg på samme måte.

Ripebestandig?

I motsetning til telefoner med solid Corning Gorilla Glass, tåler ikke skjermen i Xperia pro skarpe gjenstander. Imidlertid skal skjermen være av "ripebestandig mineralglass", og vi fikk ikke veldig mange riper i skjermen i løpet av testperioden. I forhold til Gorilla Glass-telefoner bør du imidlertid være forsiktig med skjermoverflaten til Xperia pro.

Ikke ren Android

Siden Sony Ericsson har lovet bot og bedring etter bedagelig tempo på Android-oppdateringene tidligere, er det Android 2.3.3 som er i bunnen på Xperia pro. Oppdateringsfunksjonen i menyen er brukervennlig og enkel.

Har du eldre Android? Slik oppdaterer du »

Det er nesten unødvendig å si at denne versjonen inneholder en rekke forbedringer fra tidligere versjoner, og vi setter spesielt pris på at endring av innstillinger har blitt noe mer intuitivt satt opp.

Som vanlig i Sony Ericssons Android-telefoner finner du et brukergrensesnitt utenpå de vanlige Android-menyene. Som for de andre Xperia-telefonene fra produsenten gjelder det også her at menyene er raske og brukervennlige, og vi setter pris på muligheten til å sortere ikonene i applikasjonsmenyen på flere forskjellige måter.

Opplåsingsskjermen i nyere Sony Ericsson-telefoner, inkludert denne, minner om det du finner i ren Android OS 2.3. En skyvebryter dras mot høyre for å låse opp eller mot venstre for å slå av eller på lyden. Dermed kan du rekordenkelt skru av ringelyden.

Timescape

Heller ikke tjenesten Timescape er noen nyhet. Den gir deg tidssortert oversikt over hva som har skjedd i den sosiale kretsen din fra både tekstmeldingene dine, telefonsamtalene dine, e-postene dine og sosiale medier som Facebook og Twitter.

En rekke småprogrammer (widgets) for skrivebordet er lagt inn av Sony Ericsson, og disse passer til menyenes øvrige utseende. Småprogrammene inkluderer snarveier for å ringe og sende tekstmeldinger til dine nærmeste, dimme skjermlyset, få tilgang til multimediefiler og aktivere og deaktivere Bluetooth eller Wi-Fi.

Tommel opp

Som med de andre telefonene i Xperia-serien, synes vi Sony Ericsson har satt et positivt preg på Android OS 2.3.3 Gingerbread med sitt eget grensesnitt på toppen. Menyene har mange avanserte funksjoner bak et brukervennlig ytre. Så lenge Sony Ericsson fortsetter å oppdatere menyene sine i tide, er allting godt.

Esken til vårt testeksemplar av Xperia pro inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • HDMI-kabel
  • 230V~ til USB-omformer
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Miljøvennlighet

Esken til Xperia pro har fått påstemplet Sony Ericssons GreenHeart-logo, noe som ikke bare betyr at noe sånt som at esken er liten og at telefonen ligger i en papirpose i stedet for en plastpose.

GreenHeart-stempelet er en lovnad til deg som mobilkjøper om at det har blitt brukt resirkulert plast, vannbasert lakk og så lite embalasje som mulig. Videre betyr det at materialvalget skal være miljøvennlig. Polyvinylklorid (PVC) har siden 2009 vært historie for Sony Ericsson, og heller ikke beryllium brukes lenger. Bromerte flammehemmere er nesten ute av selskapets fabrikker, og veldig snart vil ingen komponenter inneholde dette. Antimonstoffer og ftalater er også under utfasing.

Teknologi og funksjoner

Xperia pro heter i all hovedsak "pro" på grunn av sitt tastatur. Ellers er den veldig lik andre Xperia-telefoner av nyere dato.

Telefonen skiller seg fra sine brødre ved å tilby et medfølgende minnekort på hele åtte gigabytes, slik at du ikke kommer til å mangle lagringsplass med det aller første. Imidlertid er det bare 320 MB med lagring som er tilgjengelig for deg som bruker internt, noe som er veldig lite. Heldigvis støtter telefonen installering av applikasjoner på minnekortet.

Wi-Fi, HSPA og Edge

Wi-Fi (802.11b/g/n) sørger for at du kan være på nett mens du er hjemme, på skolen eller på jobb uten at mobilregningen klatrer til himmels. Når du er utenfor Wi-Fi-dekningen får du gode hastigheter i HSPA-nettet (super-3G) som både Telenor og Netcom har bygget ut i stor skala i Norge. Her er makshastighetene 7,2 Mbps ned og 5,8 Mbps opp. Dette er ikke de høyeste makshastighetene blant dagens telefoner, men i dag har ikke noen norske operatører høyere hastigheter å tilby i sine mobilnett.

HSPA-signalene er kortbølget, og dermed forsvinner dekningen fort når signalene skal gå gjennom vegger eller over lange distanser. Ikke overraskende har Xperia pro Edge, som gjør surfehastighetene levelig når du stadig vekk befinner deg utenfor HSPA-dekningen.

Ikke Bluetooth 3.0

Ellers av trådløs teknologi finner du Bluetooth i versjon 2.1, og ikke Bluetooth 3.0 slik som enkelte av Samsungs telefoner stiller med. Det gjør at hastigheten for Bluetooth-overføring er begrenset til 2,1 Mbps i stedet for 24 Mbps med Bluetooth 3.0 (som tar Wi-Fi-teknologien til hjelp).

Bryter ikke lydmuren

Arbeidsminnet er på 512 MB, som er ganske standard i disse dager. Prosessoren er ikke overraskende en Qualcomm MSM8255 Snapdragon på 1 GHz klokkehastighet, som vi kjenner fra blant andre Sony Ericsson Xperia mini, Xperia ray, Xperia neo, Xperia play og Xperia arc. Grafikkbrikken er en Adreno 205.

Dermed havner telefonen jevnt med resten av Xperia-gjengen i ytelsestester, noe som på ingen måte er dårlig selv om Xperia-serien må se langt etter toppmodellen Samsung i9100 Galaxy S II.

Quadrant tester hastigheten på prosessoren, hurtigminnet, lesing og skriving og grafikkegenskaper. Her havner Xperia pro i det området vi forventer, selv om vi med gjentatte forsøk ikke får riktig så høye resultater som vi fikk med Xperia ray.

Nenamark 2 tester grafikkbrikken, og heller ikke her er det noen overraskelser. Telefonen slås grundig av Samsung Galaxy S II, og havner ellers jevnt med Xperia ray.

Imidlertid er det jo slik at spillene og programmene som er tilgjengelige i Android Market i dag, ikke krever noe høyere ytelse enn det Xperia pro stiller med. Å sammenligne med en bils toppfart gir et bilde av situasjonen; det gjør neppe noe at en BMW M5 E60 er begrenset til 250 kilometer i timen i stedet for å klare 330 kilometer i timen, når du uansett neppe vil komme opp i noen av disse hastighetene på norske veier. Likevel er det jo selvsagt moro å si at bilen din kan klare 330 kilometer i timen, og kunne måle seg frem til det i ytelsestester.

Nyttefunksjoner

I nettlesertesten BrowserMark fra Rightware gjelder det å tilpasse og vise nettsider og script så raskt som mulig. Googles WebKit-baserte nettleser gjør det skarpt i denne testen, og versjonen i Xperia pro spiller sammen med telefonens maskinvare slik at vi måler det beste resultatet vi noen sinne.

Med Android i bunnen har du full støtte for Adobe Flash i nettleseren, og det er selvsagt også mulig å laste ned andre nettlesere, slik som Opera Mobile eller Firefox. At det i tillegg er enkelt å skyve ut et tastatur for å skrive internettadresser og at skjermen er stor nok gjør at vi anser Xperia pro som en god mobil å surfe på.

Som vanlig i Android-telefoner finner du en e-postleser som er bare for Gmail, med støtte for push, og en for alt annet der IMAP4, POP3 og Exchange er støttet. Begge e-postklientene er oversiktlige og greie, samtidig som vi ikke savner noen funksjoner.

Sony Ericsson har imidlertid lagt til litt ekstra funksjonalitet i e-postleseren. De har nemlig gjort det mulig å se en forhåndsvisning av den markerte e-posten på høyresiden når du holder telefonen horisontalt. Det synes vi er veldig praktisk, og minner om vanlige e-postlesere til PC-en slik som Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook, Mail for Mac eller Evolution.

Full Office-støtte

Fulltastaturet er kjekt for proffbrukeren. (Foto: Einar Eriksen)

Office Suite er som vanlig installert, slik at du kan åpne PDF-filer og Microsoft Office-dokumenter. I Xperia pro har imidlertid Sony Ericsson spandert på deg pro-versjonen av Office Suite, og dermed kan du også opprette og redigere Office-dokumenter. Siden Xperia pro har fulltastatur er det faktisk nyttig, når fingrene dine er vant med tastaturet slik at det går raskt å skrive på telefonen.

Google er heller ikke dårlig på proffunksjoner, og i tillegg til Googles egen synkroniseringsløsning kan du få Google til å synkronisere mot Exchange.

Kalenderen er oversiktlig og grei. (Foto: Einar Eriksen)

Kalenderen er alltid synkronisert med Google Calendar på PC-en, noe som er en enkel og god løsning. Stoppeklokke, alarm og lydopptaker er også på plass, mens du selvsagt kan laste ned et vell av andre nytteapplikasjoner fra Android Market.

Googles egen navigasjon gjør at vi ikke egentlig trenger Wisepilot som følger med Xperia pro. Med begge disse på plass bør det være duket for å finne veien.

Les også test av apps for bilnavigasjon »

Som i Xperia ray finner vi også i Xperia pro følgende nytteapplikasjoner ferdig installert:

  • Touchnote som lar deg sende postkort med bilde digitalt
  • Energisparing som gjør at du enkelt kan deaktivere funksjoner som bruker mye strøm
  • Neoreader som gjør at mobilen din kan forstå QR-koder
Kontaktlisten kan synkroniseres i alle retninger. (Foto: Einar Eriksen)
Dette tastaturet kan brukes om du insisterer på å skrive på skjermen. (Foto: Einar Eriksen)

De grunnleggende funksjonene

Sony Ericsson har valgt å gå for et 1500 mAh stort batteri i de fleste nyere telefoner, og med det får du en høyst akseptabel batterilevetid. Med litt surfing og spilling kan vi bruke Xperia pro i noen dager, men med lite bruk bør den kunne vare i en uke. Med svært lite bruk skal den holde ut i to uker.

Lydkvaliteten under samtaler er upåklagelig, og både vi og motparten får klar og behagelig lyd. I vår ende kan lyden justeres høyere enn i de fleste telefoner, og den eksterne høyttaleren fungerer også greit i stille omgivelser når du trenger frie hender.

Mikrofonen som sitter på baksiden av telefonen er vi ikke helt sikre på hva gjør. I mange håndfrier bruker man en mikrofon vendt mot omgivelsene til å kansellere ut støy, slik store båter kansellerer sine egne bølger ved å lage omvendte bølger. Dette kjenner vi også fra Google Nexus One. For de enhetene som har denne funksjonaliteten kan du slå på så høy musikk at du ikke hører deg selv, men motparten hører deg fortsatt. I Xperia pro hører motparten støyen, og støyen overdøver oss når den blir høy nok.

Når vi skal ringe savner vi imidlertid Smart Dialing som har blitt vanlig på mange telefoner. Det gjør at du kan trykke en rekke tall, for eksempel "784" og både få opp de kontaktene dine som har telefonnumre som begynner på 784 så vel som at den søker på navn som begynner med "sti" eller andre bokstavkombinasjoner som passer tallrekken.

Et frontmontert kamera sørger for at telefonen støtter videosamtaler; en funksjon som knapt blir brukt her til lands.

Det kan også nevnes at SAR-verdien ligger veldig lavt for Xperia pro. Effekten som absorberes av hodet ditt er 0,88 W/kg når du holder telefonen mot øret.

Multimedia

Ørepluggene er gode. (Foto: Einar Eriksen)

Xperia pro har skjermen vi kjenner fra Xperia neo, på 3,7 tommer med høy oppløsning, og det gjør det mulig å få bedre innlevelse i filmer og TV-serier enn den 3,3 tommer store skjermen i Xperia ray. Dagens toppmodeller har imidlertid ofte 4,3 tommers skjermer eller større, så skal du ha skikkelig mobilfilmopplevelse går du heller for eksempel for en Samsung Galaxy S II.

Ørepluggene som følger med er langt bedre enn det vi fryktet da vi åpnet esken. Her er det et sett øreplugger som isolerer lyden inne i ørene, og dermed lekker ikke bassen ut i rommet og det blir mulig for selv knøttsmå høyttalere å lage god lyd.

Vi satte på Proviant Audio - Appetite, og lot oss imponere over at den dypeste bassen klinger bra samtidig som alt rundt låter presist og naturlig. Når vi sammenlignet mot Denon AH-C751 ble vi imidlertid oppmerksom på at lyden skulle være langt livligere med et åpnere lydbilde enn det vi fikk fra de medfølgende ørepluggene. Og det skulle bare mangle, siden sistnevnte sett med øreplugger gjerne koster et par tusenlapper. Ved å sette på mer actionfylt musikk merket vi også at det medfølgende settet øreplugger blir mer slitsomt å bruke enn et dyrere sett øreplugger.

Det medfølgende settet øreplugger er i høyeste grad godkjent, og vi tror de færreste har behov for å kjøpe et bedre sett øreplugger med mindre musikklytting fra mobilen er et av de viktige gjøremålene i hverdagen. Til enhver busstur synes vi det medfølgende settet duger fint.

Det er imidlertid ingenting i veien ved å kjøpe bedre lydutstyr. Xperia pro takler Denon AH-C751 så godt som en hvilken som helst annen god lydkilde, men pass på så du ikke kjøper et for krevende hodesett.

Siden Xperia pro kjører Android, kan du enkelt installere Wimp eller Spotify. Begge disse har svimlende store musikkbibliotek, og begge lar deg laste ned album eller enkeltsanger for å spille av uten at du trenger å være tilkoblet internett. På den måten kan du laste ned musikken mens du er tilkoblet et Wi-Fi-nett, og deretter høre på musikken gratis.

Xperia pro stiller også med FM-radio.

YouFace

Sony Ericsson pøser på med andre programmer og tjenester enn det du vanligvis finner i Android. "Venners musikk og videoer" viser deg ved hjelp av informasjon fra Facebook hva vennene dine liker. TrackID har vært standard i Sony Ericsson-telefoner en stund, og kan fange opp lyd rundt deg for å fortelle hvilken sang du hører for eksempel på radioen. DLNA-funksjonalitet gjør at du kan dele musikk, videoer og annet over det trådløse nettverket mot andre enheter som også støtter DLNA.

PS: Bruker du XBMC på PC-en din bør du ta en titt her »

HDMI-utgangen gjør at du kan kjøre filmkvelden fra mobilen.
Filmopplevelsen blir langt bedre når du bruker TV-skjermen. (Foto: Einar Eriksen)

En egen HDMI-utgang med medfølgende HDMI-kabel gjør det enda tydeligere at multimediafunksjoner er prioritert. Dette gjør det enkelt å koble mobilen til TV-en for å se film. At det medfølgende minnekortet rommer 8 GB hjelper på når 720p-video skal lagres og spilles av.

En YouTube-klient er også på plass, og her er det ingen overraskelser; den viser YouTube-videoer.

Xperia pro har et innebygget akseleromter, men ikke gyro slik som Samsung Galaxy S II. Dermed merker telefonen hvilken vei du holder den, men den måler ikke bevegelsene slik et gyroskop kan gjøre. I dag er det svært få telefoner som stiller med gyro, men det er en funksjon som kan gjøre mobilspill langt bedre.

3D-kamera

Kameraet kan som i Xperia neo knipse i 8,1 megapikslers oppløsning. Som en rekke andre modeller i Xperia-serien, har også denne Exmor R-sensor.

I stedet for å bruke Googles egen kameraapplikasjon, med svært få justeringsmuligheter, er det en egen fra Sony Ericsson du finner i Xperia pro. Her er det smilgjenkjenning, selvutløser, hvitbalansejustering, justering av eksponeringen, valg av scener og mulighet for å skru av og på fotolyset.

Xperia pro har også noe Sony Ericsson kaller "3D-kamera", og det er en funksjon selskapet har hentet fra Sonys kameraportefølje. I menyen finner du også programmet "3D-album".

3D-kameraet lar deg panorere fra venstre til høyre over et motiv, og ut fra dette skal telefonen lage et tredimensjonalt bilde. For å se 3D-bildet må du overføre det til en 3D-enhet, for eksempel et fjernsynsapparat med 3D-støtte og 3D-briller eller en mobiltelefon av typen LG Optimus 3D.

Les også guiden om hvordan brillefri 3D fungerer »

3D-albumet lar deg på sin side bare se bildene uten 3D-fordypningen, siden skjermen i Xperia pro ikke er en stereoskopisk 3D-skjerm.

Den samme funksjonen kan også brukes til å ta et panoramabilde uten 3D-effekt. Telefonen bruker akselerometeret og det innebygde kompasset for å forstå hvilken retning du peker telefonen i, akkurat som for eksempel Google Sky Map.

Fotolyset i Xperia pro er en LED-lampe (lysemitterende diode), og dermed kan den aktiveres som lommelykt eller som lys under videofilming. Den lille lampen måler imidlertid bare noen millimeter i diameter, og lyset er ikke i nærheten så kraftig som det vi finner i for eksempel HTC Desire Z.

Bildekvaliteten

Uansett hvor mange kameraet i Xperia pro måtte ha, er det neppe viktigere for potensielle kjøpere enn bildekvaliteten i seg selv. Når vi først ser på bildene i nedskalert størrelse ser det lovende ut. Ser vi på bildene i full størrelse får vi imidlertid fort øye på en god del kunstigheter som kommer av hard støyfjerning og noe kunstig overoppskarping.

Dette gjør at detaljer forsvinner samtidig som det egentlig ser ut til at bildet blir bedre (på avstand). Samtidig må vi si at støyen på ingen måte er borte på så veldig mange bilder, til tross for et ganske heftig forsøk av programvaren.

Xperia pro, og resten av Xperia-telefonene, har oppskrytt bildekvalitet fra produsentens side. Nokia N8 og Samsung Nexus S tar langt bedre bilder. Også iPhone 4 og Desire HD har klart bedre detaljgjengivelse i bildene, men med sine andre ulemper i bildekvaliteten.

Fargegjengivelsen i bildene fra Xperia pro er imidlertid veldig bra, og dynamikkomfanget er definitivt godkjent. Med overoppskarping og støyfjerning på toppen av det, er det ikke annet å si at bildene ser bra ut med litt nedskalering. Det er ikke før du ser litt nærmere på bildene at du merker at bildet ser litt vannmalt og kunstig ut.

Til tross for at detaljgjengivelsen ikke imponerer i seg selv, og at kamerabrikken ikke egentlig er spesielt stor og lyssterk, oppleves bildene bra.

Her ser et knippe bildet vi har tatt med Xperia pro:

Xperia pro kan også ta opp video i 720p, altså 1080 x 720 piksler. Videoene du tar opp utendørs blir av god kvalitet, mens innendørsvideoer får litt for mye fargerikt støy i seg.

Konklusjon

Sony Ericsson Xperia pro er nesten prikk lik Xperia neo på alle områder, og har omtrent de samme spesifikasjonene som mange av de andre Xperia-modellene. Det er kanskje litt kjedelig, men det gjør at Xperia pro føles som et trygt valg. Maskinvaren og programvaren har blitt brukt før, og den virker.

Telefonen har derfor det meste av teknologi og raske trådløse teknologier, i tillegg til at den har god batterilevetid og er god å snakke i. Med Android i bunnen er telefonen godt rustet både mot kontorbrukeren og de som vil ha underholdning.

Vi synes designen bærer litt for mye plastpreg, og skjermen er ikke like ripesikker som telefoner med Gorilla Glass eller andre hardføre skjermoverflater. Likevel virker telefonen godt sammenskrudd, og lovnader om blant annet miljøvennlige materialvalg gjennom GreenHeart-logoen kan trekke opp for enkelte.

Skjermen i seg selv er heller ikke blant de beste. Den er kresen på innsynsvinkel og er ikke like god på kontrast som mange andre, men oppløsningen og fargegjengivelsen er god samtidig som størrelsen er behagelig.

Proff

Det er fulltastaturet som er spesielt ved Xperia pro. I dag er det mangel på kraftige Android-telefoner med fulltastatur, slik at Xperia pro er nesten helt uten direkte konkurrenter.

Vi synes det går raskt unna på tastaturet, men skulle ønske tasteoppsettet lignet mer på den i PC-en i stedet for å ha rette kolonner.

Siden Xperia pro skal være en profftelefon, følger det med en fullversjon av Office Suite. Dermed kan du ikke bare lese Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter, men også redigere dem eller opprette nye.

Overraskende god på multimedia

Profftelefoner trenger ikke være grå og kjedelige. Xperia pro har en HDMI-utgang, som gjør det mulig å vise videoer fra telefonen over til fjernsynsapparatet. Videre er det DLNA-støtte for deling av multimediafiler over det trådløse nettverket.

Også musikkegenskapene er gode. Det medfølgende settet med øreplugger leverer overraskende god lyd, selv om telefonen yter enda bedre med et dyrere sett øreplugger.

Få konkurrenter

Xperia pro er ganske middelmådig i forhold til prisen i dagens mobilmarked, men at den har et tastatur gjør at de aller fleste sterkere konkurrentene faller bort. Dersom du har bestemt deg for en mobil med fulltastatur, er Xperia pro høyaktuell.

HTC Desire Z fremstår som et innlysende alternativ. Prislappen er omtrent den samme som Xperia pro i skrivende stund, men med svakere prosessor, dårligere kamera og mer utdatert operativsystemversjon er den likevel ingen sterk konkurrent.

Vi har nylig testet Sony Ericssons egen Xperia mini pro, som er svakere men mindre og billigere enn Xperia pro. Skjermen er imidlertid så mye mindre enn Xperia pro at vi ikke regner disse to som direkte konkurrenter.

HTC ChaCha har klassisk formfaktor med en langt mindre skjerm enn Xperia pro, så vel som dårligere batterilevetid. Kun lavere prislapp taler til dens fordel. Et bedre alternativ med klassisk formfaktor er Nokia E6.

Fulltastaturvinner

Selv om Xperia pro ikke vekker sterke følelser, er det rett og slett det beste fulltastaturvalget i sin prisklasse.

Vil du ofre fulltastaturet for et bedre kamera og en bedre skjerm uten å gå opp i pris, bør du ta en titt på Samsung Nexus S som nå er nede i en svært hyggelig pris.

annonse