Til hovedinnhold

Sony Ericsson Xperia Arc

Sony Ericsson Arc er en Android-mobil med 4,2 tommer stor skjerm. Telefonen har fått en svak svai i ryggen, slik at den er noe tynnere på midten enn den er mot endene. Denne buen gir telefonen en egen karakter, og er naturlig nok opphavet til telefonens navn.

To Arc - rygg mot rygg. Da kommer buen tydelig til syne. Foto: Espen Irwing Swang

Lett

Det første vi tenker når vi ser telefonen er at den er stilig, med stor skjerm. Det første vi tenker når vi tar i telefonen, er at den er tynn og lett.

Den slanke utformingen, kombinert med lav vekt og bakdeksel i plast, gjør at vi får litt av den samme følelsen som vi får med Samsung Galaxy S. Arc ser etter vår oppfatning bedre ut, men begge blir litt i letteste laget til å virke solide.

Prototyp

Vi skylder å gjøre oppmerksom på at telefonen vi har fått prøve er en prototyp. Det blir hevdet at den skal ha en bedre skjerm når den kommer i butikk, og at det kan bli gjort endringer i både programvare og design. Vårt møte med Arc blir dermed en forsmak på hva vi har i vente, snarere enn en utprøving av telefonens ytelser.

Telefonen er tynnere og har rundere hjørner enn Xperia X10. Skjermen på Arc er en anelse større, og Arc er også litt lenger enn X10. I bredde er de omtrent identiske. Størrelsen vil for de fleste ikke være noe hinder for å putte telefonen i bukselomma.

Størrelsen er omtrent som på Xperia X10 (den hvite på bildet), men Arc er atskillig tynnere. Foto: Espen Irwing Swang

Menyer

Menyene er ett av områdene der det vil kunne komme endringer i forhold til prototypen vi refererer til her, så vi skal ikke gå langt i å beskrive disse. Det vi merker oss er at Exchange Mail nå kan leses i telefonens ordinære e-postprogram.

På prototypen er imidlertid ikke Exchange e-post integrert i Timescape, der alle andre hendelser og meldinger vises i kronologisk rekkefølge. Det er like greit for oss, som får så mye e-post at vi helst ikke vil la den oversvømme Timescape. Men det hadde vært fint med et filter så vi kunne fått med e-post fra kontakter vi selv velger å legge til.

Respons

Sony Ericsson Arc reagerer raskt på berøring, og du kan feie gjennom fotoalbum på en elegant måte. Enkelte ganger reagerer telefonen nesten for lett, og i stedet for å bla i lister åpner vi alternativet vi berører.

Dette er et av de punktene som nok vil endre seg når telefonen får en ny skjerm, så vi ser ingen grunn til å henge oss opp i dette nå.

Her går det unna når vi blar i menykaruseller. Foto: Espen Irwing Swang

Kamera

Sony Ericsson er kjent for å lage mobiltelefoner med bra kamera og gode musikkspillere. Vi knipset noen bilder med telefonen, og merket oss først og fremst at Arc er langt raskere en noe annet mobilkamera vi har testet. Når vi knipser ved hjelp av skjermberøring kan vi knipse 7-8 bilder på 10 sekunder. Bruker vi kameratasten går det litt langsommere.

Kameraet tar gode bilder også i svakt lys. Foto: Espen Irwing Swang

Her er et par bilder vi knipset med Xperia Arc:

Uredigert bilde tatt med Arc prototyp.
Uredigert bilde tatt med Arc prototyp.

Videokameraet filmer med HD-oppløsning (720p), og bildet glir overraskende greit. Her er det også kontinuerlig autofokus som virker.

Med Arc filmer vi i HD (720p). Klippene flyter overraskende bra. Foto: Espen Irwing Swang

Her er et klipp vi har filmet med Xperia Arc og lastet opp til YouTube:

Flash

Nettleseren på Arc har støtte for Flash 10.1. Det er nok en av grunnene til at det ikke går like raskt å panorere med denne mobilen, som det gjør med for eksempel iPhone. Å panorere og skalere bilder går imidlertid svært raskt.

Skjermen på telefonen vi fikk prøve er som nevnt ikke den samme som skal sitte på telefonene som kommer i salg. Ikke at det hadde gjort noe, for skjermen på prototypen er det fint lite å utsette på. Nå skal den imidlertid erstattes med noe Sony Ericsson kaller Reality-display med Sony Mobile Bravia-motor.

Mobile Bravia skal gi krystallklare bilder og farger, hevder Sony Ericsson. Foto: Espen Irwing Swang

HDMI

Telefonen kan kobles til en TV via HDMI (eller trådløst via DLNA). Når du bruker en HDMI-kabel vil telefonen automatisk gå til bildegalleriet, og du kan bla i bildene på telefonen med fjernkontrollen som hører til TV-en. Vi fant HDMI-utgangen, men fikk ikke forsøkt løsningen i praksis. Det får vi komme tilbake til når vi får telefonen til test.

HDMI-ut gir direktetilkobling til TV eller hjemmekinoanlegg. Foto: Espen Irwing Swang

Kort oppsummert gir Arc et meget bra førsteinntrykk. Dette er en mobiltelefon med stor skjerm, og da blir det nødvendigvis også en stor mobiltelefon. Ved enkelte anledninger kan nok størrelsen være en ulempe, men den store skjermen er nok langt oftere en velsignelse. Arc er en mobiltelefon som kan løse mange av de samme oppgavene som de mindre nettbrettene kan.

Xperia Arc kan brukes som medieserver via DLNA.. Vi merker oss også at den har innbygget FM-radio, noe X10 mangler. Foto: Espen Irwing Swang

Vi kommer likevel ikke unna å nevne at Xperia Arc vil møte tøff konkurranse fra modeller som HTC Desire HD (enda litt større skjerm), tokjernemodellen LG Optimus X2 og Samsungs kommende mobil Nexus S.

Xperia X10 (hvit) og Arc. Foto: Espen Irwing Swang
annonse