TestHTC One X+

HTCs One X på steroider

Med kraftigere prosessorer, større batteri og 64 GB minne, prøver HTC å vippe Samsung Galaxy S III av tronen.

Skjerm, design og menyer

Samsung har klart å overbevise store deler av det norske markedet om at deres Galaxy S III er det ypperste av maskinvare tilgjengelig på mobilmarkedet. Det har nok irritert ledelsen i HTC, som har ligget som en god nummer to med sin HTC One X.

Muskelmobil

Så hva gjør man da? Jo, i stedet for å utvikle en helt ny mobiltelefon sørger man for å blodtrimme flaggskipet. I praksis betyr det 64 GB minne, firekjerneprosessor med klokkefrekvens på hele 1,7 GHz, større batteri og økt utgangseffekt på lydutgangen.

Likevel er de utvendige målene nøyaktig som før. Bare 5 gram ekstra vekt skiller HTC One X+ fra One X.

Lanseringen av HTC One X+ har skjedd uten snorklipping og fanfarer. Ingen har ligget i kø på fortauet, eller latt seg intervjue i nasjonale medier om hvorfor de bare må ha denne mobiltelefonen. Til tross for dette er HTC One X+ muligens den råeste mobiltelefonen i salg akkurat nå.

Ulike måleresultater

Vi sier muligens, for resultatet avhenger av hvordan du måler ytelsen. Med testprogrammene Geekbench 2 og Basemark ES 2.0 får vi høyest score på Samsung Galaxy S III. Men måler vi med Antutu eller Quadrant, er det HTC One X+ som kommer best ut.

GeekbenchAntutuQuadrantBasemark ES 2
HTC One X+144413155761724,74
Samsung Galaxy S III174112245535532,15

Plasserer vi telefonene side ved side er det vanskelig å kåre en vinner. Skjermen på HTC One X+ er 4,7 tommer stor, mens Samsungs måler 4,8. Det betyr i praksis ikke annet enn at du på normal leseavstand må holde HTC One X+ mellom 2 og 3 centimeter nærmere ansiktet for at skjermen skal se nøyaktig like stor ut.

Skjermen på HTC One X+ er den samme som på One X, og det gjelder også for de fleste andre attributter. De små tegnene som skiller One X+ fra forgjengeren er det røde feltet rundt kameralinsen, en litt større Beats-logo og røde ikoner på navigasjonsfeltene under skjermen.

Siden det meste eller er som før, vil denne testen i hovedsak være basert på One X, med de oppdateringer som følger av endringene i One X+ maskinvare og operativsystem.

Spesifikasjonene på HTC One X+ er imponerende. One X var den første på markedet med firekjerneprosessor. I tillegg har den en hjelpeprosessor som tar seg av operasjoner som kan løses med mindre prosessorkraft. Det gjør at batteritiden blir akseptabel. Nå er den klokket opp fra 1,5 GHz til 1,7 GHz, og er med det blit en god del raskere.

Skjermen har en oppløsning på 720 x 1280 punkter og ser rett og slett fantastisk ut.

Lukket mobiltelefon

HTC Har holdt seg til det de kaller unibody-design. På One X-modellene er dette skikkelig gjennomført, og det finnes ikke noe deksel du kan ta av, slik HTC tidligere har hatt. Dermed kommer du heller ikke til batteriet. Å bytte til et høykapasitetsbatteri fra tredjepartsleverandører er utelukket, med mindre du tar sjansen på å bryte skjerm og innmat ut av telefonen for å mekke selv.

SIM-kortet er plassert i en liten skuff på toppen av telefonen. For å få ut denne skuffen trenger du et nåleliknende verktøy som følger med i salgspakken. Telefonen bruker for øvrig micro-SIM, på samme måte som Sony Xperia S, Motorola Razr og iPhone 4S.

Telefonen bruker Micro-SIM som plasseres i en egen skuff som på iPhone.

Når SIM-kortet er satt på plass er luken noe du knapt vil legge merke til. Det er ikke støtte for minnekort på One X+, og det er ikke noe lokk som skjuler USB-kontakten. HTC One X+ er så ribbet for løse eller bevegelige deler som det er mulig å få til. De eneste fysiske tastene er strømbryteren på toppen og en smal volumtast på siden av telefonen.

Vakker og ærlig plast

Chassiset er laget i samme materiale som Nokia har brukt på sine nye toppmodeller, som N9 og Lumia 800. Dette er en plast som kalles polykarbonat. Plasten er gjennomfarget, så det er ikke noe behov for overflatelakk. På HTC One X+ er det heller ikke noe metallnett over høyttaleren. I stedet er det boret en rekke ørsmå hull i plasten. Det gjør at det ikke er noe metall som kan ta opp vibrasjoner fra høyttaleren og skape støy.

Tilsvarende hull er boret over høyttaleren på baksiden av telefonen, og over mikrofonene under og oppå apparatet. Mikrofonen under telefonen er den som tar opp stemmen din. Mikrofonen på toppen brukes for å gjenkjenne bakgrunnsstøy, slik at denne kan filtreres bort. Hullet under telefonen er lite, og dekker du det med fingeren når du holder i telefonen, så vil samtalepartneren får problemer med å høre deg. Vær derfor litt oppmerksom på hvordan du holder i mobiltelefonen når du snakker.

De røde ikonene kan være litt vanskelig å sjelne noen ganger.
Slik kan det se ut når du åpner applikasjonsveksleren. Bla til programmet du vil bruke.

Baksiden er matt, og på den sorte modellen vi har fått til test setter det seg av og til fingermerker på den matte plasten. Det er imidlertid lett å tørke mort merkene. Telefonen ligger godt i hånden, og kjennes ikke ubehagelig glatt ut. Plasten på det hvite testeksemplaret vi hadde av One X så ut til å være mer motstandsdyktig mot fingermerker.

Drømmeskjerm

Skjermen er svært skarp og klar. Øverst ser du en statuslinje du kan trekke ned for ytterligere informasjon.
Telefonen er litt tykkere ved kameraet.

Skjermen på HTC One X+ har like mange bildepunkter som en flatskjerm- TV som er merket HD-ready. Oppløsningen tilsvarer også den du får når du ser på HD-sendinger fra TV2 eler NRK på storskjermen hjemme i stua. Skjermen er rett og slett så skarp at det ikke er mulig å se hver enkelt piksel. Først når vi tar frem forstørrelsesglasset kan vi skimte det hårfine rutenettet mellom bildepunktene.

Men skjermen er ikke bare skarp og klar med fine farger – den er også designet slik at det ser ut som om bildet ligger helt i overflaten av glasset. Innsynsvinkelen er god, og bildet er godt lesbart også i sollys. I tillegg kommer at glasset er buet ned på sidene, mens chassiset er svakt krummet fra topp til bunn. Det gir en elegant effekt der skjermen minner om et vannspeil. Med glasset trukket helt ut til sidene av skjermen, og nesten til toppen og bunnen, virker HTC One X+ slett ikke som en kjempediger mobiltelefon, til tross for at skjermen er hele 4,7 tommer diagonalt. Til sammenlikning har Samsung Galaxy S II en skjerm på 4,3 tommer, mens nye iPhone 5 har en skjerm som måler 4,0 tommer.

Ny versjon av brukergrensesnittet Sense

Menyene på HTC One X+ er en overhalt utgave av Sense. Du vil kjenne igjen mange av elementene fra tidligere versjoner, som de syv startpanelene med HTCs klokke med værvarsel. Under skjermen har du tre berøringsfelter. Det første er merket med en pil som peker mot venstre. Berører du denne kommer du ett steg tilbake i menyen du navigerer i, eller du blar deg en side tilbake i nettleseren.

Tasten i midten er merket med et hus, og sender deg direkte til hovedstartpanelet. Er du på ett av startpanelene allerede, så vil denne tasten åpne en oversikt over alle de sju startpanelene. Du kan også komme til denne oversikten ved å knipe på skjermbildet når startpanelet vises.

Det tredje feltet under skjermen åpner en oversikt over alle applikasjoner som er startet opp. Disse vises som bilder du kan bla i ved å sveipe med fingeren. Sveipingen i menyene glir bedre enn noen gang, takket være "project butter", som er en del av Android 4.1 (Jelly Bean).

Når telefonen er låst ligger det fire ikoner på skjermen. Under disse ligger en ring som du trekker opp på skjermen for å låse opp telefonen. Men om du i stedet velger å trekke ett av ikonene ned på ringen, så går du direkte til denne funksjonen.

Første gang du konfigurerer telefonen blir du oppfordret til å gå til nettsiden start.htcsense.com/onex+. Fra denne siden kan du ednkelt konfigurere mobilen så den blir satt opp slik du ønsker, med startskjermer, snarveier, applikasjoner, kontoer for synkronisering, varsellyder, bakgrunnsbilde osv. Siden kan du bare bruke samme innloggingsdetaljer på telefonen, og oppsettet blir gjort trådløst.

Trekk ringen opp får å åpne telefonen, eller trekk et ikon til ringen for å gå direkte til en valgt funksjon.

Samme hvilket startpanel du bruker, så ligger de samme fem ikonene nede på skjermen. Dette er snarveier til telefonfunksjonen, e-post, program-menyer, meldinger og kamera. Du kan selv bytte ut fire av de fem ikonene. Men den som ligger i midten og åpner oversikten over alle applikasjoner du har på telefonen, kan du naturlig nok ikke bytte ut. Da ville du mistet tilgangen til alle applikasjoner som ikke er representert med en egen snarvei på ett av startpanelene.

Presis og kontrollert

Skjermen er svært presis. Den reagerer raskt når vi feier fingeren over skjermen, og kontrollert når vi trekker fingeren saktere over skjermen. Telefonen er stor, så noen vil nok slite med å betjene den med en hånd. Det er også en viss fare for at du kommer nær berøringsfeltene når du holder i telefonen, i alle fall om du samtidig skal forsøke å nå alle områdene på skjermen med tommelen. Vi har riktig nok ikke opplevd det som noe stort problem. De røde ikonene på den sorte One X+-en er litt vanskelig å se uten bakgrunnsbelysning. MEn du vil uansett raskt lære deg hvilke funksjoner de tre feltene har, og hvordan du betjener dem.

Skjermtastaturet er svært godt, og telefonen retter raskt opp de fleste av slurvefeilene våre. Men det kan lønne seg å sjekke at telefonen ikke har rettet opp i ord den skulle holdt seg unna, ellers kan du fort komme til å sende fra deg noen ufrivillige morsomheter. Du kan også skru av autokorrektur om du ønsker det.