Til hovedinnhold

Samsung jakter iPad Mini med lomme-Note

Hils på Samsung Galaxy Note 8.0

Samsung
Galaxy Note 8.0 ser litt ut som en forvokst Galaxy Note II.Foto: Samsung
Kameraet i Galaxy Note 8.0 er på skarve 8 megapiksler. Akkurat hvor godt det er, sammenliknet med de beste kameratelefonene, vet vi ikke ennå.Foto: Samsung
Slik ser Galaxy Note 8.0 ut fra siden.Foto: Samsung

Amobil.no / Barcelona: Samsung er blant de ivrigste selskapene som lanserer nye produkter hvert år. Toppmodellene har riktig nok havnet utenfor de store messene, men selskapet skuffer ikke under de store messene heller. I år starter Samsung lanseringsfesten med et kliss nytt nettbrett – og det går i lommen.

Den nye modellen heter Galaxy Note 8.0. Som navnet antyder, har det nye nettbrettet en åtte tommer stor skjerm. Den senere tiden har mange av de nye toppmodellene kommet med full-HD-skjermer, men Galaxy Note 8.0 kjører en vanlig HD-skjerm med 1280 x 800 piksler. Det betyr at oppløsningen ligger noe over Apples iPad Mini, men forskjellen i skarphet er sannsynligvis ikke dramatisk.

Lite brett – viktig penn

Note-navnet betyr at Samsung igjen har inkludert en digital penn – slik selskapet har gjort med de to mobiltelefonene, og nettbrettet de så langt har lansert i serien. I praksis skal Galaxy Note være i stand til å gjøre omtrent det Galaxy Note 10.1 allerede gjør, bare i en mer kompakt størrelse.

Dimensjonene plasserer Galaxy Note 8.0 midt mellom dagens Galaxy Note 10.1 og Galaxy Note II. Det betyr at den burde være kompakt nok til å passe i store jakkelommer, men den nok ikke like vennlig innstilt overfor bukselommar.

Galaxy Note 8.0 er utstyrt med Samsungs S-Pen. Det er en digital penn som gir det langt mer presis kontroll over berøringsskjermen. Pressemeldingen sier ikke om det nye Galaxy-brettet er utstyrt med den samme Photoshop Touch-programvaren som Galaxy Note 10.1 kom med, men hvis det er tilfelle kan den bli et utmerket verktøy for alle som behøver å tegne eller skrive håndskrift på et nettbrett frem over.

Nye Samsung-apper

Samsungs egne apper har fått nye navn i Galaxy Note 8.0. Tidligere het notatapplikasjonen bare S-Note. Ifølge pressemeldingen heter den nye appen Practical S-Note. Akkurat hva som ligger i det nye navnet vet vi ikke, men vi håper det betyr at Samsung har forenklet måten man oppretter et nytt notat. På de tidligere Galaxy Note-modellene var det i ferd med å bli litt vel kronglete å lage helt enkle huskelapper.

Akkurat som største modell i serien har Galaxy Note 8.0 innebygget infrarødt øye. Det betyr at du kan bruke den som universalfjernkontroll for TV-en din, og de fleste andre dingser du måtte ha i boligen din.

Funker som e-bokleser?

En egenskap Samsung fremhever i sin pressemelding er en smart skjerm. Tidligere har elektronisk papir, av typen du finner i for eksempel Amazons Kindle, vært den beste løsningen for å lese e-bøker. Å lese bøker på LCD-skjerm har ofte vist seg ubehagelig for øynene, på grunn av bakgrunnsbelysningen. Samsung hevder at Galaxy Note 8.0 skal bøte på dette.

Det nye nettbrettet stiller nemlig selv lysstyrke og kontrast etter behov, når du leser bøker. Foreløpig er det uvisst akkurat hvor god denne teknologien er.

Det nye nettbrettet kan finne ut om du bruker det eller ikke, akkurat som to nyeste Note-modellene. Her aktiveres nemlig frontkameraet rett før skjermen skal skru seg av.

Les testen av Sony Xperia Z med ny kamerabrikke.

Hvis programvaren finner ut at du fortsatt bruker nettbrett, hvis den finner et ansikt rett foran frontkameraet, lar den være å skru av skjermen.

På innsiden er ikke Galaxy Note 8.0 noen sinke. Den har riktignok ikke noen av de råeste systembrikkene som er på vei, men den har likevel en kraftig firekjerner under skjermen. Her får du fire prosessorkjerner som kjører med en klokkehastighet på 1,6 gigahertz. Nøyaktig hvilken systembrikke det dreier seg om, sier ikke Samsung noe om i pressemeldingen, men pressemeldingen forteller at den har 2 GB arbeidsminne å jobbe med.

Galaxy Note 8.0 skal koste rundt 3500 kroner med støtte for vanlig trådløst nettverk. Hvis du vil ha 4G/LTE-støtte må du belage deg på en pris rundt 5000 kroner. Nettbrettet er tilgjengelig i løpet av årets andre kvartal.

Amobil.no er tilstede på Mobile World Congress. Lik oss på Facebook, så gir vi lyd fra oss når det dukker opp noe ekstra spennende på messen. 

annonse