Døgnfluer eller en trend som ikke kan overses?

Analytikerne er uenige om gigantmobilene.

For tiden er det knapt en mobilprodusent igjen som ikke lanserer nye, og stadig større gigantmobiler. Samsung fant en suksessformel med Galaxy Note-serien, etter at et litt famlende forsøk fra Dell knapt ble noe mer enn et mageplask.

Selv om Samsungs store telefoner ser ut til å ha gjort vei i vellinga, domineres likevel markedet av telefoner med mer normal størrelse, hvis vi skal tro undersøkelsen fra analysebyrået Flurry. De har nemlig gjort et uvalgt blant de 200 mest populære smarttelefonene i verden, og rangert dem etter størrelse.

Les også: Test av Samsung Galaxy Note II

De største er de minste

Telefoner med skjermstørrelse fra 5 tommer og opp til 6,9 tommer, såkalte phablets, utgjør en forsvinnende liten andel av den totale mengden telefoner i bruk, med bare 2 prosent markedsandel på verdensbasis. Ifølge analysebyråets statistikk står disse telefonene for 3 prosent av de aktive brukerene.

Telefonene med skjermstørrelse mellom 3,5 tommer og 4,9 tommer dominerer fullstendig, med 70 prosent markedsandel og 74 prosent andel av de aktive brukerne Flurry har oversikt over.

Les også: Sniktitt på ZTE Grand Memo

IDC er uenige med Flurry

Foreløpig er det imidlertid verdt å merke seg at Samsung har vært nesten alene med giganttelefonene. Nå er imidlertid utvalget i ferd med å øke fra flere leverandører. Flurry omtaler giganttelefonene som en døgnflue, men her er analyseselskapet IDC sterkt uenige.

I Flurrys oversikt kommer det tydelig frem at enkelte plattformer overhodet ikke er representert med de største skjermstørrelsene. Her mener IDC at det spøker for Nokia, og at dette er «en trend som ikke kan overses».

Les også: Sniktitt på Huawei Ascend Mate

Tredje gang Nokia ikke følger med

IDC peker på at dette er tredje gang Nokia ikke følger med i timen. Første gang, i 2004, var de treige med å kaste seg på klapptelefonbølgen. Etter det har de tatt seg god tid før de kom med touch-skjermer. Nå er det altså markedet for de aller største mobilskjermene de går glipp av, ifølge analytikerne.

Analytiker Francisco Jeronimo i IDC peker på at telefoner med 5 tommers skjermer og opp gikk opp fra et salg på 1,2 millioner enheter i 2011 til 29,7 millioner solgte enheter i fjor.

Nokias største telefon så langt, er Lumia 920. Den har en skjerm som er 4,5 tommer stor.

Les også: Sniktitt på LG Optimus G Pro

Statistikk fra Flurrys analyser. Giganttelefonene utgjør en svært liten andel.Foto: Flurry.com

(Kilde: blogs.flurry.com, bloomberg.com)

Les også
Trolig verdens kraftigste Android-mobil
Les også
Her er LGs nye flaggskip
Les også
Vi klår på «verdens største mobiltelefon»
Les også
Samsung Galaxy Note II: Raskere og mer gjennomført gigantmobil
annonse