Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note

Mobilen som fikk for mye Møllers Tran

Verdens største mobiltelefon er et imponerende stykke teknologi.

Design, skjerm og menyer

Samsung Note er en mobiltelefon som er så diger at vi sliter med å definere den som mobiltelefon. Skjermen måler 5,3 tommer diagonalt. Det gjør Galaxy Note til den største mobiltelefonen i vårt årtusen, i alle fall om vi ser bort fra at det finnes noen nettbrett som du også kan ringe med.

Men Galaxy Note har Samsung produsert et produkt i grenselandet mellom mobiltelefon og nettbrett. Du kan si at den er for liten til å være et nettbrett og for stor til å være en mobiltelefon, eller du kan si at den er stor nok til å være et nettbrett og liten nok til å være en mobil. Begge deler er like riktig.

For deg som har to armer

Galaxy Note har en drøss med fine funksjoner, men umiddelbart er det likevel størrelsen som blir samtaleemnet hver gang vi tar den frem. Vår erfaring etter å ha brukt Note en stund er at vi ganske raskt blir fortrolig med formatet. Vi kan ha telefonen i bukselomma, i alle fall om det er litt dype lommer så telefonen ikke havner i klem når vi setter oss. Men den er såpass stor at vi helst har den i en jakkelomme.

Galaxy Note (til venstre) sammenliknet med Galaxy S II.

Om du insisterer på at mobiltelefonen din skal kunne betjenes med en hånd, så er dette ikke mobiltelefonen for deg. Selvsagt er det mulig å betjene Galaxy Note med bare en hånd, men enkelt er det ikke. Å ha en mobiltelefon som kan betjenes med bare én hånd er viktig om du er enarmet. Dessuten er det viktig for bilister som insisterer på å skrive tekstmeldinger mens de kjører (fy og skam). Ellers er det svært sjelden størrelsen på Samsung Galaxy Note byr på problemer.

Luksuriøs mobiltelefon

Galaxy Note er designet med samme formspråk som Samsung Galaxy S II. Hele fronten er dekket av et glass, med unntak av den fysiske tasten under skjermen. Denne tasten er nesten firkantet og brukes som en hurtigtast som tar deg til den første av telefonens sju startskjermer.På hver side av den fysiske tasten er det virtuelle taster for meny og tilbakefunksjon.

Note er like fin på baksiden.

Baksiden av Samsung Galaxy Note er avrundet ut mot kantene der en kraftig blank metallramme omkranser batteridekselet av plast. Batteridekselet har detaljer i sølv, i form av en ramme om kameralinsen og Samsungs navnelogo . Helt nederst ser du også hodet på den medfølgende pennen til å skrive på skjermen med.

Vårt testeksemplar kom uten noen form for skjermbeskyttelse, men det finnes også et batterideksel med et omslag på. Dette gir skjermen ekstra beskyttelse, i tillegg til at innsiden av omslaget er trukket med et stoff som tar bort fingermerker fra skjermen.

iPhone er for noen på grensen til hvor stor en mobil kan være. Note er ekstremt mye større.

Galaxy Note ser ut som en dyr mobiltelefon, og det er den da også.

Imponerende skjerm

Skjermstørrelsen på Samsung Galaxy Note har vi allerede omtalt. Men det er ikke bare størrelsen som imponerer. Det gjør også skjermbildet. Galaxy Note har nemlig en Super AMOLED-skjerm med hele 1280 x 800 punkter. Det betyr at det er flere bildepunkter på denne lille skjermen enn det er på en HD-ready plasma-TV.

Det er vanskelig å betjene Samsung Galaxy Note med en hånd.

Den store skjermflaten bidrar til at det blir mindre anstrengende å lese tekst eller se på film. Dessuten gir den plass for flere ikoner, så det blir mindre blaing i menyer og startskjermer. Det blir også mer plass for innhold i minprogrammene som viser ulikt oppdatert innhold på startskjermene (Widgets). Skjermen er berøringssensitiv, hvilket betyr at du må bruke fingrene for å navigere deg rundt i menyene. Du kan også bruke den medfølgende pennen. Denne gir høyere presisjon enn en fingertupp og også har noen ekstrafunksjoner vi skal komme tilbake til. Å bruke en ordinær skjermpenn til trykkfølsomme skjermer (resistive skjermer) er ikke mulig.

Nye funksjoner

Skjermen støtter bruk av flere fingre samtidig, og Samsung har også gått litt lenger i å legge til berøringsfunksjoner. Du kan selvsagt knipe og sperre med fingrene for å zoome, slik du nå kan på alle Android-mobiler. Du kan også zoome ved å holde en finger på hver side av skjermen og vippe telefonen frem eller tilbake. Men dette kan du også på Galaxy S II, og på Samsungs nettbrett med Android Honeycomb.

Det nye ved Note er at du kan skyve kanten av hånden tvers over skjermen for å ta et bilde av det som vises på skjermen, samme hvilket program du bruker. Det virker riktig nok ikke når du ser på film, men da virker heller ikke de andre måtene å ta skjermdump på. Når du har tatt skjermdump kan du lagre bildet eller dele det med andre. Blant annet kan du sende det direkte til Facebook eller Picasa, uten å måtte gå veien om nettleseren eller andre applikasjoner.

Den andre nye berøringsfunksjonen er pausefunksjonen for film. Blir du avbrutt mens du ser på film kan du enkelt pause filmen ved å legge hånden på skjermen. Avspillingen fortsetter når du tar bort hånden.

Vi har klart oss godt med mobiltelefoner som ikke har disse nye funksjonene, men vi liker at Samsung her har gjort ting enda litt enklere.

Samsungs S-penn

Dette bildet er tegnet på en Samsung Galaxy Note.

Så til den medfølgende pennen som lar deg tegne og skrive på Galaxy Note. Pennen er integrert i chassiset på telefonen, og når du ikke bruker den er den helt ute av veien. Heldig vis sitter den rimelig godt fast, for åpningen du stikker pennen inn i er plassert under telefonen. Det er selvsagt ingen umulighet å rote bort en slik penn, men venner du deg til å sette den på plass straks du er ferdig med den, så slipper du den bekymringen.

Pennen kjalles S-pen, og er utstyrt med en knapp. Om du holder knappen inne mens du dobbeltklikker med pennen på skjermen, så kommer det opp et notisark du kan skrive på. Når beskjeden er ferdig rablet blir notatet lagret som et bilde. Om du holder knappen inne og lar pennen hvile på skjermen et lite øyeblikk, så blir det tatt et bilde av skjermen. Dette bildet kan du så tegne på. Om du ikke holder knappen inne fungerer pennen på samme måte som fingeren din, om enn med et høyere presisjonsnivå.

Pennen kan også brukes som et presisjonsverktøy når du redigerer bilder på telefonen.

Pennen er integrert i chassiset.

Kjempebatteri

Det er lett å tenke seg at en mobiltelefon med en såpass stor skjerm trekker mye strøm. Det gjør den også, men med et batteri på hele 2500 mAh har vi brukt mobilen jevnt og trutt i rundt to og et halvt døgn på en ladning.

Hvor lenge batteriet varer avhenger av mange faktorer, men kort fortalt varer batteriet på denne mobiltelefonen nesten dobbelt så lenge som den gjør på Galaxy S II med samme bruksmønster.

Innhold i esken

I boksen finner du den ordinære satsen, som ved siden av telefonen består av en lader, USB-kabel, øreplugger og diverse dokumentasjon. Vi har ikke fått noen entydig avklaring på om også bakdekselet med skjermbeskytter blir inkludert i salgspakken.