Til hovedinnhold
TestSamsung Galaxy Note

Mobilen som fikk for mye Møllers Tran

Verdens største mobiltelefon er et imponerende stykke teknologi.

Design, skjerm og menyer

Samsung Note er en mobiltelefon som er så diger at vi sliter med å definere den som mobiltelefon. Skjermen måler 5,3 tommer diagonalt. Det gjør Galaxy Note til den største mobiltelefonen i vårt årtusen, i alle fall om vi ser bort fra at det finnes noen nettbrett som du også kan ringe med.

Men Galaxy Note har Samsung produsert et produkt i grenselandet mellom mobiltelefon og nettbrett. Du kan si at den er for liten til å være et nettbrett og for stor til å være en mobiltelefon, eller du kan si at den er stor nok til å være et nettbrett og liten nok til å være en mobil. Begge deler er like riktig.

For deg som har to armer

Galaxy Note har en drøss med fine funksjoner, men umiddelbart er det likevel størrelsen som blir samtaleemnet hver gang vi tar den frem. Vår erfaring etter å ha brukt Note en stund er at vi ganske raskt blir fortrolig med formatet. Vi kan ha telefonen i bukselomma, i alle fall om det er litt dype lommer så telefonen ikke havner i klem når vi setter oss. Men den er såpass stor at vi helst har den i en jakkelomme.

Galaxy Note (til venstre) sammenliknet med Galaxy S II.

Om du insisterer på at mobiltelefonen din skal kunne betjenes med en hånd, så er dette ikke mobiltelefonen for deg. Selvsagt er det mulig å betjene Galaxy Note med bare en hånd, men enkelt er det ikke. Å ha en mobiltelefon som kan betjenes med bare én hånd er viktig om du er enarmet. Dessuten er det viktig for bilister som insisterer på å skrive tekstmeldinger mens de kjører (fy og skam). Ellers er det svært sjelden størrelsen på Samsung Galaxy Note byr på problemer.

Luksuriøs mobiltelefon

Galaxy Note er designet med samme formspråk som Samsung Galaxy S II. Hele fronten er dekket av et glass, med unntak av den fysiske tasten under skjermen. Denne tasten er nesten firkantet og brukes som en hurtigtast som tar deg til den første av telefonens sju startskjermer.På hver side av den fysiske tasten er det virtuelle taster for meny og tilbakefunksjon.

Note er like fin på baksiden.

Baksiden av Samsung Galaxy Note er avrundet ut mot kantene der en kraftig blank metallramme omkranser batteridekselet av plast. Batteridekselet har detaljer i sølv, i form av en ramme om kameralinsen og Samsungs navnelogo . Helt nederst ser du også hodet på den medfølgende pennen til å skrive på skjermen med.

Vårt testeksemplar kom uten noen form for skjermbeskyttelse, men det finnes også et batterideksel med et omslag på. Dette gir skjermen ekstra beskyttelse, i tillegg til at innsiden av omslaget er trukket med et stoff som tar bort fingermerker fra skjermen.

iPhone er for noen på grensen til hvor stor en mobil kan være. Note er ekstremt mye større.

Galaxy Note ser ut som en dyr mobiltelefon, og det er den da også.

Imponerende skjerm

Skjermstørrelsen på Samsung Galaxy Note har vi allerede omtalt. Men det er ikke bare størrelsen som imponerer. Det gjør også skjermbildet. Galaxy Note har nemlig en Super AMOLED-skjerm med hele 1280 x 800 punkter. Det betyr at det er flere bildepunkter på denne lille skjermen enn det er på en HD-ready plasma-TV.

Det er vanskelig å betjene Samsung Galaxy Note med en hånd.

Den store skjermflaten bidrar til at det blir mindre anstrengende å lese tekst eller se på film. Dessuten gir den plass for flere ikoner, så det blir mindre blaing i menyer og startskjermer. Det blir også mer plass for innhold i minprogrammene som viser ulikt oppdatert innhold på startskjermene (Widgets). Skjermen er berøringssensitiv, hvilket betyr at du må bruke fingrene for å navigere deg rundt i menyene. Du kan også bruke den medfølgende pennen. Denne gir høyere presisjon enn en fingertupp og også har noen ekstrafunksjoner vi skal komme tilbake til. Å bruke en ordinær skjermpenn til trykkfølsomme skjermer (resistive skjermer) er ikke mulig.

Nye funksjoner

Skjermen støtter bruk av flere fingre samtidig, og Samsung har også gått litt lenger i å legge til berøringsfunksjoner. Du kan selvsagt knipe og sperre med fingrene for å zoome, slik du nå kan på alle Android-mobiler. Du kan også zoome ved å holde en finger på hver side av skjermen og vippe telefonen frem eller tilbake. Men dette kan du også på Galaxy S II, og på Samsungs nettbrett med Android Honeycomb.

Det nye ved Note er at du kan skyve kanten av hånden tvers over skjermen for å ta et bilde av det som vises på skjermen, samme hvilket program du bruker. Det virker riktig nok ikke når du ser på film, men da virker heller ikke de andre måtene å ta skjermdump på. Når du har tatt skjermdump kan du lagre bildet eller dele det med andre. Blant annet kan du sende det direkte til Facebook eller Picasa, uten å måtte gå veien om nettleseren eller andre applikasjoner.

Den andre nye berøringsfunksjonen er pausefunksjonen for film. Blir du avbrutt mens du ser på film kan du enkelt pause filmen ved å legge hånden på skjermen. Avspillingen fortsetter når du tar bort hånden.

Vi har klart oss godt med mobiltelefoner som ikke har disse nye funksjonene, men vi liker at Samsung her har gjort ting enda litt enklere.

Samsungs S-penn

Dette bildet er tegnet på en Samsung Galaxy Note.

Så til den medfølgende pennen som lar deg tegne og skrive på Galaxy Note. Pennen er integrert i chassiset på telefonen, og når du ikke bruker den er den helt ute av veien. Heldig vis sitter den rimelig godt fast, for åpningen du stikker pennen inn i er plassert under telefonen. Det er selvsagt ingen umulighet å rote bort en slik penn, men venner du deg til å sette den på plass straks du er ferdig med den, så slipper du den bekymringen.

Pennen kjalles S-pen, og er utstyrt med en knapp. Om du holder knappen inne mens du dobbeltklikker med pennen på skjermen, så kommer det opp et notisark du kan skrive på. Når beskjeden er ferdig rablet blir notatet lagret som et bilde. Om du holder knappen inne og lar pennen hvile på skjermen et lite øyeblikk, så blir det tatt et bilde av skjermen. Dette bildet kan du så tegne på. Om du ikke holder knappen inne fungerer pennen på samme måte som fingeren din, om enn med et høyere presisjonsnivå.

Pennen kan også brukes som et presisjonsverktøy når du redigerer bilder på telefonen.

Pennen er integrert i chassiset.

Kjempebatteri

Det er lett å tenke seg at en mobiltelefon med en såpass stor skjerm trekker mye strøm. Det gjør den også, men med et batteri på hele 2500 mAh har vi brukt mobilen jevnt og trutt i rundt to og et halvt døgn på en ladning.

Hvor lenge batteriet varer avhenger av mange faktorer, men kort fortalt varer batteriet på denne mobiltelefonen nesten dobbelt så lenge som den gjør på Galaxy S II med samme bruksmønster.

Innhold i esken

I boksen finner du den ordinære satsen, som ved siden av telefonen består av en lader, USB-kabel, øreplugger og diverse dokumentasjon. Vi har ikke fått noen entydig avklaring på om også bakdekselet med skjermbeskytter blir inkludert i salgspakken.

Teknologi og funksjoner

Kalenderwidget-en gir god oversikt.
Officepakken i Samsung Galaxy Note er omfattende.
Den store skjermen gjør det enklere å lese kart.

Samsung Galaxy Note er et råskinn av en mobiltelefon. Den har en ARM cortex A9-prosessor med to kjerner og klokkefrekvens på 1,4 GHz. Om disse tallene ikke sier deg noe, så betyr det i klartekst at telefonen er den kraftigste på markedet. Prosessoren er den samme som i Galaxy S II, men S II er klokket til 1,2 GHz.

Superkjapp

Galaxy Note har støtte for de raskeste 3G-nettene, og kan i teorien laste ned data i opp til 21 Mbps. Opplastingshastigheten i 3G er på 5,76 Mbps. Men for at telefonen skal komme opp mot de teoretiske grensene må forholdene være optimale og nettverket skalert for å levere disse hastighetene.

Galaxy Note kan naturlig nok bruke trådløst nett i form av Wi-Fi også. Blant annet kan du bruke trådløse nett for å overføre bilder eller video fra telefonen til en TV. Men det er ikke mulig å bruke telefonen som fjernkontroll til Samsungs nye TV-er, slik du kan med Samsung Galaxy Tab 10.1 og mediespilleren Galaxy WiFi 5.0.

Du kan dele 3G-forbindelsen i telefonen med andre ved å sette opp Samsung Galaxy Note som trådløst modem.

Surfbrett

Du skal lete lenge etter en mobiltelefon som er bedre egnet for nettsurfing. Den store og høyoppløste skjermen kan vise nettsider slik det er meningen at de skal vises, i tillegg til at du naturlig nok kan se innhold skalert for mobiltelefoner. Med så gode skjermer som dette er det faktisk litt ergerlig at mange innholdsleverandører insisterer på å servere mobilversjoner av nettsidene når du surfer med Galaxy Note. Det hjelper ikke å deaktivere automatisk tilpassing av sider i nettleseren.

Funksjonen som lar deg zoome ved å vippe på skjermen gjør at du raskt kan forstørre de områdene du vil se litt bedre. Nettleseren støtter Flash, og den kraftige prosessoren kombinert med en god grafikkbrikke gjør at surfeopplevelsen oppleves som temmelig smertefri.

Filbehandling

Samsung Galaxy Note har et innebygget brukerminne på 16 GB. I tillegg kan du bruke minnekort av typen Micro-SD, som nå er standard i alle telefoner med minnekortstøtte. Galaxy Note støtter minnekort opp til 32 GB. En filutforsker lar deg organisere filene slik du selv ønsker, og du kan selv kopiere filene mellom mapper eller utveksle dem over Bluetooth, Dropbox eller andre tjenester.

Velger du å overføre filer via Bluetooth, så kan dette gjøres svært raskt. Galaxy Note støtter Bluetooth 3.0.

Lydkvaliteten under samtaler er god, men den innbygde høyttaleren som brukes ved konferansesamtaler imponerer ikke.

T9-tastatur på skjermen

Du kan velge mellom to tastaturoppsett på Samsung Galaxy Note; Samsung-tastatur eller Swype. Samsungtastatur er et ordinært qwerty-tastatur, mens Swype er et qwerty-tastatur der du kan stryke fingeren innom bokstavene i et ord, og telefonen finner det riktige ordet fra ordlisten.

På denne telefonen er skjermen så stor at vi kan skrive raskt på qwerty-tastaturet, enten skjermen er i høyde- eller breddeformat. Likevel hadde det vært fint med et litt mindre T9-tastatur («vanlig» mobiltastatur med bokstavene fordelt på ni taster). Ved å gjøre T9-tastaturet smalere og legge dette valgfritt til høyre eller venstre på skjermen ville det bli enklere å skrive tekstmeldinger med en hånd. På Note er T9-tastaturet så stort at det er vanskelig å betjene med en hånd, og da er mye av vitsen borte.

Full oversikt

Samsung Galaxy Note er spekket med nytteprogrammer. Det er heller ikke så rart, ettersom dette er en dyr mobiltelefon som nok vil bli populær blant finansfolk, advokater, selgere og andre som har behov for å kunne hente frem oversiktlig informasjon hvor de enn måtte befinne seg. I tillegg kommer flere funksjoner knyttet til den medfølgende pennen. Samsung Galaxy Note har fått sitt navn nettopp fordi det skal være så enkelt å fiske den frem for å skrible et notat. Men du kan også tegne, lage illustrasjoner eller markere tekst med pennen.

For at dette skal kunne skje på en sikker måte har Samsung lagt til OMA enhetsadministrasjon og OMA datasynkronisering. I tillegg finnes det ulike måter å låse telefonen på så den ikke skal bli misbrukt av fremmede. Du kan også sette opp telefonen så den låser seg og sender beskjed til en annen mobiltelefon dersom noen forsøker å bytte ut SIM-kortet i den.

Av andre funksjoner det er verdt å nevne tar vi med at den har Polaris Office, som gir deg anledning til å jobbe med Office-dokumenter. Innkommende SMS-er samles i oversiktlige tråder, og du kan enkelt legge inn en rekke e-postkontoer. Du kan bruke flere Exchange-servere. Du kan også velge om du vil se all post i en samlekasse, eller om du vil sortere posten etter serveren den er hentet fra.

Blandt andre nytteprogrammer som følger med, finner du Dagbok, Oppgavebehandling, Astro filutforsker, IM-klient, Mine Filer (alternativ filutforsker) og Kies Air.

Kies Air er et nytt program fra Samsung. Her kan du sette opp telefonen som trådløst modem for andre, eller du kan hente ut en IP-adresse du legger inn i nettleseren på PC-en din. Når adressen er lagt inn får du tilgang til mobilen fra en PC som befinner seg i det samme nettverket. Her kan du lese meldinger, hente bilder, redigere kontakter, overføre filer og mye mer.

Ytelsestester

Quadrant gjør en rekke tester av prosessoren, minne og grafikkbrikken, og sier mye om ytelsen i telefonens komponenter. I denne testen oppnår Galaxy Note den høyeste poengsummen vi noen gang har målt på en mobiltelefon.

Browsermark fra Rightware er designet for å måle nettleserytelse i JavaScript og HTML-rendring. Det er sistnevnte som sier noe om hvor fort innholdet på en nettside tilpasses mobilskjermen din, og har dermed svært mye å si for surfehastigheten.

Her slår Galaxy Note alle andre mobiltelefoner så ettertrykkelig at vi har måttet etterprøve resultatene av både denne og konkurrentene flere ganger for å forvisse oss om at resultatet stemmer. Det har resultert i at Galaxy S II er justert noe opp, men fremdeles ligger Galaxy Note suverent på topp.

NenaMark 2 er en ytelsestest som måler maskinvareakselerert grafikk, og sier mest om hvordan telefonen gjør det i grafikkrevende spill. I denne testen kommer Samsung Galaxy S II best ut, med Samsung Galaxy Note som en god nummer to. Her er det den høye skjermoppløsningen som gjør at oppdateringen på Note ikke går lilke raskt unna som på Samsung Galaxy S II. Samtidig er Note raskere her en flere andre mobiltelefoner med lavere skjermoppløsning.

Multimedia

Kameraet i Samsung Galaxy Note er det samme som du finner i Samsung Galaxy S II. Oppløsningen er på 8 megapiksler, som ser ut til å etablere seg standard på mobiltelefoner i den øverste prisklassen. Det er ikke rekordoppløsning, men det er tilstrekkelig til at du kan ta svært så gode bilder med denne mobiltelefonen.

En av de viktigste konkurrentene på dette området er Sony Ericsson Xperia Arc. Vi synes Galaxy Note tar bedre bilder enn Arc i godt lys, mens Arc trekker det lengste strået i svak belysning.

Kameralampen i Galaxy Note kan redde deg i noen situasjoner, men belysningen er ujevn og rekkevidden er liten.

Dette bildet er knipset med Galaxy Note. Nederst på siden ser du flere bilder tatt med denne mobiltelefonen.

Bra videokamera

Videokameraet på telefonen imponerer. Her kan du filme med full HD, og for en gangs skyld har det noe for seg å blåse videoen opp på storskjerm. Under filmingen kan du følge med på hvor stor videofilen din er blitt. Den enorme og høyoppløste AMOLED-skjermen gir et videoopplevelse du ikke får på noen annen mobiltelefon.

Samsung Galaxy Note har i likhet med de andre Samsungmodellene fått en egen Music Hub. Dette er en nettbasert musikktjeneste. Her kan du søke på musikk, få anbefalinger og kjøpe ny musikk til samlingen din. I det samme grensesnittet kan du hente frem musikk som allerede er lagret på telefonen. Musikken kan også spilles av i en ordinær musikkspiller. Under avspilling dukker det opp kontrollikoner på låseskjermen, så du kan betjene en del av spillerens funksjoner uten å måtte åpne menyene. Hodesettet som følger med gir grei lyd, og har en enkel fjernkontroll på ledningen.

Ellers har denne musikkspilleren lydutjevner for tilpasning av lydbildet. Det har vi savnet på en del andre Android-modeller. Som musikkspiller fungerer Samsung Galaxy Note omtrent som MP3-spillere flest. Menyene er gode, mens lydkvaliteten er bra nok for de aller fleste.

Samsung Galaxy Note har også en grei FM-radio med opptaksfunksjon så du kan ta opp favorittprogrammet for avspilling senere.

Samsung Galaxy Note kan spille av film til storskjerm trådløst over DLNA, eller du kan overføre signalet i en HDMI-kabel. For å bruke videokabel trenger du en overgang fra Micro-USB til HDMI. En slik overgang finnes i en dokk som er laget til telefonen, eller du kan bruke en adapter. Hverken kabel, dokk eller HDMI-adapter leveres med telefonen.

Som videospiller er Galaxy Note også bra. Den har bred formatstøtte, og her er hverken lagg eller problemer med lyd og bilde-synkronisering.

Tegn og lek deg gjennom ulike oppgaver med Crayon Physics Deluxe.

Om du er spill-entusiast, så er dette en mobiltelefon det er artig å eie. Gyrofunksjonene er presise, så det blir enklere å betjene spill der bevegelse er en del av kontrollene. Noen av spillene kan du betjene med pennen som følger med. Da virker pennen som en erstatning for en finger, og presisjonen blir bedre. Men det er dårlig med spill på telefonen når du kjøper den. Til gjengjeld har telefonen en såkalt Game Hub, der du kan laste ned en rekke spilltitler.

Spillene er delt inn i kategoriene Sosiale spill og Premium spill. Noen av spillene er gratis, men de fleste må du betale for. Du kan prøve en demoversjon før du avgjør om du synes spillet er verd å bruke penger på.

Det følger også med tegnespill og tegneprogrammer der du kan utfolde deg kreativt. Her er alt fra fargelegging av figurer for barn, til avanserte tegneprogrammer for kinesiske tegn. I Samsung Apps kan du laste ned gratisprogrammer som gir deg enda flere tegneverktøy.

Her er noen bilder vi har tatt med Samsung Galaxy Note:

Konklusjon

Samsung Galaxy Note er muligens verdens beste mobiltelefon. Vi har ikke funnet noen vesentlige feil eller mangler på telefonen i den perioden vi har testet den. Den har ikke bare verdens største men også beste mobilskjerm, og på teknologisiden er den helt i toppklasse. Når den i tillegg tar gode bilder, bra video og har programvare for alt fra tunge kontorjobber til avanserte spill, ja da blir det vanskelig ikke å la seg begeistre.

Stooooor

Størrelsen er unektelig det mest iøynefallende med Samsung Galaxy Note, som har en skjerm på hele 5,3 tommer. Til sammenligning er skjermen på iPhone 3,5 tommer, Galaxy S II er 4,3 tommer, og Sony Ericsson Active er 3 tommer. Men Galaxy Note er relativt tynn (under en cm) og til tross for at den er nesten 15 cm lang og 10 cm bred, så opplever vi at vi faktisk kan ha den i bukselommen.

Med Galaxy Note har Samsung produsert et produkt i grenselandet mellom mobiltelefon og nettbrett. Du kan si at den er for liten til å være et nettbrett og for stor til å være en mobiltelefon, eller du kan si at den er stor nok til å være et nettbrett og liten nok til å være en mobil. Begge deler er like riktig.

For deg som har to armer

Galaxy Note har en drøss med fine funksjoner, men umiddelbart er det likevel størrelsen som blir samtaleemnet hver gang vi tar den frem. Vår erfaring etter å ha brukt Note en stund er at vi ganske raskt blir fortrolig med formatet. Vi kan ha Note i bukselomma, men den er såpass stor at vi helst har den i en jakkelomme.

Om du insisterer på at mobiltelefonen din skal kunne betjenes med en hånd, så er dette ikke mobiltelefonen for deg. Å ha en mobiltelefon som kan betjenes med bare én hånd er viktig om du er enarmet. Dessuten er det viktig for bilister som insisterer på å skrive tekstmeldinger mens de kjører (fy og skam). Ellers er det svært sjelden størrelsen på Samsung Galaxy Note har gitt oss problemer.

Det neste vi merker oss med telefonen er skjermen. Ikke bare er den stor, men den er også skarp og klar med god fargegjengivelse og bra lysstyrke. Skjermen fungerer overraskende godt som tegne- eller notatblokk, noe som gjør at den medfølgende skjermpennen blir mer enn bare en gimmik.

Enkel og avansert på en gang

Når vi tar telefonen i bruk oppdager vi at den er tilnærmet perfekt. Miniprogrammene som viser innhold på startskjermene gir suveren oversikt over alt fra nyheter, vær og aksjekurser, til avtaler, meldinger, e-post og oppdateringer i sosiale nettverk. Du bestemmer selv hva som skal vises på de til sammen sju startskjermene.

Applikasjonsmenyene har plass til hele 25 ikoner på hver side. Her kan du ha så mange sider som det er behov for. Dessuten kan du fritt flytte rundt på ikonene, så du kan innrede menyskjermene slik du vil. Du kan også samle ikoner i mapper eller undergrupper.

Nye funksjoner

Skjermen reagerer presist, ikke bare når vi bruker pennen, men også når vi bruker fingrene på skjermglasset. Samsung har også lagt inn et par nye funksjoner i brukergrensesnittet. Den ene lar deg pause en film ved å legge hånden på skjermen. Den andre gjør det mulig å lagre bildet som vises på skjermen ved at du stryker med tre eller flere fingre tvers over skjermbildet.

Nettleseren er god, og skjermoppløsningen er så høy at du får plass til hele bredden på de aller fleste nettsider.

Direktørmobilen

I utgangspunktet er det fristende å kalle Samsung Galaxy Note for en direktør-mobil. Men vi har levd lenge nok i dette landet til å vite at svært mange av de som bor her shopper som om de har fri tilgang til oljefondet. En pris som starter på rundt 5500 kroner blir likevel drøyt, og i tillegg kommer at telefonen rett og slett er kolossalt diger.

Den høye prisen og det faktum at telefonen er for stor for mange er det eneste vi finner å trekke for på Samsung Galaxy Note.

Før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe en Galay Note, bør du oppsøke en forhandler og studere telefonen nærmere. Med sin enorme størrelse er ikke Galaxy Note en mobiltelefon som passer alle. Selv om du har store hender, romslige lommer og en like romslig økonomi, så er det ikke gitt at du vil synes Samsung Galaxy Note er hendig nok til å være praktisk anvendelig. Men om du ikke lar deg skremme av hverken størrelse eller pris, så finnes det heller ikke noen bedre mobiltelefon.

Alternative modeller

Om du gjerne vil ha en stor underholdningsmobil, så er HTC Sensation XL et godt alternativ. Denne har 4,7 tommer skjerm, og er litt billigere enn Samsung Galaxy Note. I tillegg har den innbygget lydbrikke fra Beats Audio og leveres med kvalitetsøreplugger fra samme selskap. Også denne har 16 GB internminne, men den støtter ikke minnekort.

Et annet alternativ med et vel så spennende brukergrensesnitt er HTC Titan. Størrelsen er den samme som på Sensation XL, men her brukes Microsofts nye operativsystem, Windows Phone Mango. Også her er det 16 GB minne uten mulighet for utvidelse. Prisen er imidlertid litt lavere enn på de andre to modellene, selv om heller ikke Titan er noen økonomimodell. Ingen av disse HTC-modellene har støtte for skjermpenn.

Det er også mulig å få det meste av funksjonaliteten fra Note i en litt mindre innpakning. Samsung Galaxy S II er nok fremdeles den Android-modellen som ligger øverst på flest ønskelister. Denne er også mer enn 1000 kroner billigere enn Note.

annonse