Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC Desire HD

Design, skjerm og menyer

HTC har hatt stor suksess med Desire, og da de for halvannen måned siden lanserte Desire HD under en stor tilstelning i London, skapte det forventninger om enda en ny Android-versting.

Her skal så å si alt man måtte ønske seg av teknologi ha kommet på plass. HTC har dessuten lansert nye tjenester for å gjøre det enklere å sikre seg om uhellet har vært ute. Nå har det nye flaggskipet havnet på testbenken.

Desire HD har nok for mange sine mest åpenbare styrker på innsiden. Vi begynner likevel som vanlig med å ta en titt på designen og byggekvaliteten.

Mange vil nok mene at en skjerm på 4,3 tommer gir en telefon som er i største laget. Desire HD er også en del større enn konkurrentene, men fordi mye av fyllet rundt skjermen er borte oppleves den ikke som direkte uhåndterlig. Den passer også greit i lommene på vanlige olabukser.

Utmerket byggekvalitet

Skjermen er laget i glass, og forøvrig er telefonen for det meste laget i metall. Unntakene er to luker som dekker batteriplassen og inngang for SIM-kort og minnekort av typen Micro-SD. På baksiden finner vi også en liten tut som kameralinsen sitter i, og to LED-lys til bruk når man tar bilder.

Fargene veksler mellom to toner mørkebrunt, på baksiden av telefonen, og sort rundt skjermen foran. I tillegg er høyttalerene foran og bak, samt volumtastene uthevet i krom eller polert metall.

HTC Desire HD er absolutt ikke spesielt fargerik på utsiden. Den er snarere avmålt og sober i designvalg. Elementet med Desire HD som gjør størst umiddelbart inntrykk er nok den enorme skjermen.

Vi har sett samme størrelse skjerm tidligere, den gang i HTC HD2, men vi får fortsatt litt stjerner i øynene av å ha så mye skjermplass til disposisjon. Dette gjør at forventningene til Desire HD både for filmvisning og nettsurfing blir skyhøye. Mer om det siden.

Skjermen holder den samme oppløsningen som vi har blitt vant med i den siste tidens toppmodeller, altså 800 x 480 piksler. Det har vært vanskelig å oppdrive AMOLED-skjermer i selv mer moderate størrelser den siste tiden, og dermed er det en LCD-skjerm som har funnet veien til Desire HD.

Uansett har vi ikke så mye å utsette på skjermen i Desire HD. Konkurrenten Samsung Galaxy S har med sin Super-AMOLED-skjerm mer sprut i fargene, og den oppleves som noe mer lyssterk. Man må imidlertid ha de to telefonene ved siden av hverandre for å virkelig legge merke til forskjellen.

Med økt skjermstørrelse og lavere oppløsning i forhold til Apples Iphone 4 merker vi også at tekst blir uleselig tidligere på Desire HD når vi zoomer mye ut. Vi kan uansett ikke se for oss at noen bruker tid på lese tekst som kun er millimeterstor, så vi har ikke nevneverdige problemer med oppløsningen heller.

Byggekvaliteten oppleves også som jevnt over svært god. Vi er litt usikre på de to løse dekslene bak på telefonen, ettersom disse virker å være av et litt annet kaliber holdbarhetsmessig enn resten.

Nye Sense

Telefonen har ellers Android 2.2 med Sense-tilpasningene vi kjenner fra HTC. Det betyr en litt annerledes ringemeny og generelt noe mer tiltalende grafiske elementer. Det betyr også HTCs nye navigasjonsløsning og noe som kalles HTC Hub.

HTC Hub er utgangspunktet om man ønsker å tilpasse Desire HD med nedlastbare temaer, bilder og lyder. Foreløpig er ikke utvalget enormt, men det er like fullt nok her til å kunne gjøre ganske mye med telefonen, og best av alt - alt er gratis.

Vi går gjennom resten av de nye funksjonene i nye Sense på side to av testen.

En bruker som kjenner Android vil ikke ha noen som helst problemer med å finne frem i menysystemet på Desire HD, og nye brukere burde kunne finne seg til rette raskt. Det meste er logisk oppbygget og funksjoner er stort sett der man forventer å finne dem.

Rask med noen pustepauser

For det meste er menysystemet også særdeles raskt. Innimellom får vi dog inntrykk av at telefonen blir stresset, og den tar seg av og til svært lange pustepauser. Pustepausene ble mer merkbare da vi satte inn et stort minnekort på 16 GB med mye innhold.

Etter at vi formaterte minnekortet ble pausene kortere og færre, men vi snubler fortsatt i dem fra tid til annen. Her er det muligens snakk om programvare som ikke er ferdig optimalisert for den nye maskinvaren.

Basisfunksjoner

Desire HD er god på de grunnleggende tingene. Lyden i samtale er klar og tydelig og volumet blir høyt nok, selv om vi har vært borti mobiler som har høyere volum under samtale. Selv i ganske støyete omgivelser går det helt fint å snakke i Desire HD.

Tekstmeldingsfunksjonen er god og ordboken gjør en god jobb i autokorrigering underveis. Vi hadde kanskje trodd skjermtastaturet ble bedre på grunn av skjermstørrelsen. Riktignok blir tastene større enn på den 3,5 tommer store skjermen i Iphone 4.

I stående modus merker vi likevel at størrelsen bedrar fulltastaturet i portrettmodus. Med enhåndstasting i høyre hånd merker vi at vi treffer tastene på venstre side dårligere enn de på høyre side. Telefonen er rett og slett litt stor.

Vi synes også vi titt og ofte merker at skjermen reagerer litt utenfor der vi trykker. Den oppleves rett og slett som litt unøyaktig.

Noe stort problem er dette uansett ikke. Ordlisten hjelper, som nevnt, og om man har for små hender blir nøyaktigheten vesentlig bedre om man går over til numerisk tastatur i stedet for fulltastatur.

Vi kunne altså ønsket oss mulighet for noe høyere volum i samtale, og et enklere fulltastatur når vi taster med én hånd. Dette er uansett bagateller for de fleste, og Desire HD trekkes ikke nevneverdig på denne fronten.

Strømsulten

Et punkt vi må trekke litt for er batteriet. Mange av Desire HD-s mindre kapable slektninger kommer i dag med batteristørrelser på 1500 mAh som skal drive 3,2 tommers skjermer og svakere innmat. Teknomonsteret Desire HD med 4,3 tommer stor skjerm leveres med batteri på 1230 mAh.

Vi skal ikke utelukke at opplevd batteritid farges til dels av tidlig programvare. Vi opplevde telefonen som svært strømsulten. Man må belage seg på å lade Desire HD hver kveld selv med relativt moderat bruk, og det er nok ingen dårlig idé å ha med seg ladekabel i tilfelle.