Tek.no

Samletest Kompakte systemkameraer

Vi har testet fem kompakte systemkameraer – se hvilket du bør kjøpe

To modeller utmerket seg.

Kristoffer Møllevik
1 Aug 2015 08:00

Sony a6000 og Olympus OM-D E-M10

Denne uken har vi sett på kompakte, prisgunstige, speilløse systemkameraer. Vi sier prisgunstige, og ikke billige, for 6000 kroner er ikke lite penger. Samtidig er det heller ikke spesielt dyrt for et systemkamera.

Derfor mener vi at disse kameraene kan være til glede for nye, så vel som gamle fotografer. Den relativt lave prisen gjør at det ikke svir så mye i lommeboka for førstegangskjøpere, for eksempel studenter som trenger et kamera til studiene, men som ikke føler seg sikre på at de kommer å bruke det nok til å forsvare et innkjøp med femsifret prislapp.

Men det kan like gjerne være at mer erfarne fotografer finner glede i disse kompakte modellene, enten som et hendigere ekstrakamera, eller som et litt mer prisgunstig hovedkamera, enn de 10-15 000 man fort kan tømme lønnskontoen for når man går til innkjøp av et større kamerasystem.

La oss oppsummere kameraene vi har sett nærmere på denne uken:

Hvis du har testene friskt i minne, kan du alltids hoppe rett til konklusjonen her »

Sony Alpha a6000 - Avansert, og kjapp som fy!

Sony a6000. Foto: Kristoffer Møllevik

Sony a6000 er et av de eldre kameraene i denne testen, og har vært på markedet i et godt år allerede, og selv om det ryktes at en oppfølger snart står på trappene, er a6000 fortsatt en aktuell modell i denne klassen. Med en prislapp som matcher navnet – altså på rundt 6000 kroner for kamerahus og optikk – er det testens dyreste kamera.

Takket være den store APS-C-bildebrikken har Sony kunnet skru oppløsningen opp til hele 24 megapiksler, samtidig som kameraet takler høye ISO-verdier fint. Med en god følgefokus og muligheten til å ta raske bildeserier med opp til 11 bilder i sekundet kan kameraet tilfredsstille selv kravstore brukere, også når det kommer til fart og spenning.

Kameraet er utformet med et stort og behagelig kameragrep, og et godt utvalg av dedikerte og programmerbare knapper,selv om a6000 mangler berøringsskjerm. Fotografer som er vant med speilrefleks vil nok sette pris på den elektroniske søkeren. Den fungerer utmerket i godt lys, men i dårlig opplyste rom merker vi en del forsinkelse hvis vi ikke bruker de største blenderåpningene.

For uerfarne brukere er ikke a6000 det letteste kameraet å sette seg inn i, der har Sony fortsatt litt å gå på. Og er du ute etter et selfie-kamera bør du se videre; skjermen på a6000 kan nemlig ikke vippes helt opp. Men hvis du ikke er på selfie-kjøret, og heller setter et pris på et kamera er klar for mer fartsfylte bilder, så er Sony Alpha a6000 et godt valg.

Du kan lese hele testen av Sony Alpha a6000 her »

Olympus OM-D E-M10 - Gammel på utsiden, moderne på innsiden

Olympus OM-D E-M10. Foto: Kristoffer Møllevik

Også OM-D E-M10 er en eldre modell i denne sammenhengen. Kameraet har vært på markedet i litt over et år allerede, og det går rykter om at en oppfølger snart vil bli annonsert av Olympus. I mellomtiden er det OM-D E-M10 som er den japanske kameraprodusentens sterkeste kort i det nedre segmentet av avanserte systemkameraer.

I hele sin OM-D serie har Olympus gått for et klassisk design, og kameraene er laget for å ligne på de gamle filmbaserte modellene fra 20-30 år tilbake. Integrert i dette designet er også en utmerket, elektronisk søker med god oppdateringsfrekvens, selv om ikke alle er helt fornøyde med den midtstilte plasseringen.

Olympus har gitt kameraet et godt utvalg av programmerbare knapper, men hvis du ikke er vant med Olympus fra før krever det litt tilvenning. I likhet med Sony, gir Olympus oss et hav av innstillings- og valgmuligheter i menyene, og selv om mye forklares via kameraets Info-knapp, er det langt fra enkelt å finne frem i alt og forstå seg på det.

Selv om OM-D E-M10 ikke er et tregt kamera, er det ikke egnet til fart, sport og spenning på samme måte som a6000. Er du derimot en litt «roligere» fotograf vil du nok sette pris på den integrerte bildestabiliseringen. Hvis du i tillegg er forberedt på at det kan være du må bruke litt tid på å bli vant med hvordan kameraet skal brukes, er OM-D E-M10 en god innstegsmodell til MFT-systemet.

Hele testen av Olympus OM-D E-M10 kan du lese her »

Les også