Til hovedinnhold

Her er kameraene vi anbefaler i sommer

Ute? Inne? Hjemme? På farten? Under vann? Over vann? Her bør du finne noe som passer din bruk.

Montasje: Tek.no

Våre ferie-kamera anbefalinger

Sommerferien er i gang, og for mange av oss er det en tid vi er usedvanlig aktive fotografer. For noen av oss handler dette om en dyp interesse og lidenskap for fotografering som får et friskt pust av inspirasjon når vi skal ut på reise, for andre handler det kanskje først og fremst om å bevare minner og å dele øyeblikk med de der hjemme.

Men enten målet er at bildene skal brukes på veggen hjemme eller på veggen på Facebook, er det en fordel at de blir fine; både fordi du får flere «likes» (både hjemme og nettet) og ikke minst for din egen del. Mye er opp til deg selv, og du kan jo begynne med å unngå disse grunnleggende fotofeilene.

Men når det er sagt, så hjelper det å ha utstyret på plass også. Mobilkameraene er jo blitt gode, for all del, men de har fortsatt en lang vei å gå før de kan konkurrere med et dedikert kamera, både når det gjelder bildekvalitet og funksjonalitet.

Så hva slags kamera trenger du? Det kommer helt an på budsjett og hva du skal bruke det til, men la oss se om ikke vi kan hjelpe deg.

Hopp rett til kameratypene du vil se nærmere på:

Tre tips før du kjøper kamera

På de neste sidene skal vi forsøke å gi deg noen tips om konkrete modeller som kan passe til ditt bruk og behov. Hvis du allerede er en sånn passelig aktiv fotograf vet du kanskje hva du trenger, men hvis du nå tenker at du skal ta spranget fra mobilkameraet, er det ikke sikkert det er like enkelt å finne frem til hva du vil få mest glede av. Her er tre tips fra oss.

1. Gå for bærbarhet

For noen år siden var speilrefleks synonymt med god bildekvalitet, og kompaktkameraene da var omtrent så gode som mobilkameraene er nå. Mange kjøpte seg derfor mellomstort speilreflekskamera, bare for å finne ut at kameraet var større enn interessen sånn omtrent én uke etter at de fikk sin første, gode kameratelefon.

Du vet aldri når et godt motiv dukker opp, så hvis kameraet er lett å bære med seg er er det mer sansynlig at du kommer til å ha det med deg også når du ikke planlegger å fotografere.
Kristoffer Møllevik

Derfor anbefaler vi de aller fleste, deg inkludert, å kjøpe et kamera du faktisk kommer til å bruke, noe du kan ha med deg omtrent over alt, og som ikke blir liggende å støve ned i et skap.

Da vi for et par år siden tipset folk om å ikke pakke det største kameraet, gikk kommentarfeltet passelig varmt. Anbefaler vi liksom ikke det største kameraet, som jo oftest er det beste? Nei. Selv om det er mye sannhet i at et større kamera ofte har bedre tekniske spesifikasjoner enn et mindre, hjelper det lite hvis du ender opp med å ikke ta det med det på tur fordi det er for mye å bære på.

For enkelte med særskilte og/eller profesjonelle behov vil nok fortsatt et fullformats speilreflekskamera være det eneste riktige, men for oss andre - enten vi er glade amatører som bare vil ha noe litt bedre enn mobiltelefonen, eller dedikerte entusiaster som vil ta noen store «skrytebilder» - anbefaler vi nesten alltid å gå for noe som ikke tar for mye plass i reiseveska.

2. Kjøp et kamera som kan ta de bildene telefonen ikke kan

Og vær foreberedt på å bruke minst 4000 kroner. Etter at kompaktkameraene fikk stor konkurranse fra mobilkameraene, har produsentene måtte gjøre kompaktkameraene enda bedre for å ikke bli helt utkonkurrert. Som er bra for oss, som får flere, bedre kameraer å velge mellom. Men de er også blitt dyrere. Det billigste kameraet i vår samletest av de beste entusiastkompaktkameraene var Canon G9 X, som koster over 4000 kroner, og det er billig i sitt segment. Til gjengjeld får vi en bildekvalitet og brukermuligheter som telefonkameraet ikke er i nærheten av.

Kjøp et kamera som lar deg ta de bildene du ikke kan ta med mobiltelefonen.
Kristoffer Møllevik

Hvis planen din er å bruke mindre enn det, ville vi sett på bruktmarkedet. Det finnes «vanlige» kompaktkameraer som koster mellom 1000 og 2000 kroner, men disse gir deg så lite igjen for pengene sammenlignet med en kameratelefon, at da hadde vi heller investert de pengene der neste gang mobilen skal byttes ut.

Hvis du likevel har et budsjett på under 4000 kroner, men også vil ha noe som gir deg et fortrinn ovenfor telefonkameraet, finnes det interessante alternativer blant de vanntette kameraene og superzoomene. Også kan du selvsagt sjekke bruktmarkedet.

3. Men ikke kjøp dyrere enn du trenger heller

Kommer du faktisk til å lære deg å bruke kameraet? Vær helt ærlig nå. Har du, eller har du nylig utviklet en genuin interesse for fotografering? Og hvis du ikke allerede kan det, kommer du til å lære deg å behandle RAW-bilder? Å stille inn riktig lukkertid og blender? Trenger du et kamera som også kan brukes i regnet, slik at du ikke trenger å gå glipp av potensielt fantastiske, stemningsfulle bilder?

xpro2-1_80 sf_5.6_ISO200_47.0 mm (1)
xpro2-1_80 sf_5.6_ISO200_47.0 mm

Vi gir flere anbefalinger i hver kategori, og hvis svaret på disse spørsmålene var ja, får du mest igjen for å gå for det dyreste alternativet. Hvis svaret er nei, kan du nesten alltid gå for det billigste. Ikke misforstå, de billige alternativene er fortsatt gode kameraer, som holder døren åpen til den dagen du har tenkt å ta steget ut av «Auto» og JPEG. Fotografering er en fantastisk morsom hobby, og hvis du blir bitt av basillen du også, er det fryktelig synd hvis utstyret holder deg for mye tilbake. Men hvis du ikke vet om eller når det kommer til å skje, er det også dumt å ha brukt 10 000 kroner hvis du kunne brukt 5000. For i noen tilfeller kan du det.

Ok, klar til å sjekke ut kategoriene?

Entusiastkompakt

Bærbarhet og bildekvalitet i skjønn forening

Det beste kompromisset mellom bærbarhet og bildekvalitet er kameraene i entusiastkompaktklassen. Det er kort fortalt et kompakt digitalkamera med stor bildebrikke, god optikk og gjerne innebygget stabilisering som hjelper med å holde kameraet stødig når lukkertidene blir lange i lite lys.

Det gir ekstra god bildekvalitet sammenlignet med et mobilkamera eller «vanlig» kompaktkamera. Hvis du vil gå mer i dybden i denne kategorien, kan du lese den store samletesten av entusiastkompaktkameraer vi gjennomførte for ikke så lenge siden. Hvis du bare vil ha den korte versjonen, skal du få et par anbefalinger under.

For de litt mer kravstore kan vi også anbefale å se på Sonys RX100-serie, prisen på de nyeste modellene er svært høy, men så er det også svært gode kompaktkameraer.

Sony RX100 IV: Kompaktkamera til 11 000 kroner? Dette bør være bra »
Sony RX100 V: Uten tvil det råeste lommekameraet vi har testa »

Actionkamera og drone

For fart og spenning: Actionkamera og drone

Har du actionfylte ambisjoner i sommer? Elverafting? Stisykling i fjellet? Hoppe strikk? Eller bare mye sand og strand med barna? Da kan det være kjekt med et kamera som kan henge med på alt en aktiv livsstil har å by på, og gjerne tåle en støyt i prosessen, som for eksempel et actionkamera.

Samtidig er det vanskelig å konkurrere mot en god kameradrone når du virkelig vil fange «hele bildet», og hvis du tenker at dette er sommeren du skal komme deg ut å fly, har vi en klar anbefaling også der.

Systemkamera for full kontroll

For maksimal kontroll og fleksibilitet

Et systemkamera er et kamera som lar oss skifte ut optikken etter ønske og behov, og gir jevnt over større fleksibilitet og bedre bildekvalitet enn de andre kameratypene. Dette er først og fremst en kameratype for deg som er interessert i fotografering, og som kan se for deg å investere i mer optikk og utstyr over tid, og dermed bygge ut «systemet» som utgjør kameraet.

Når du skal ta beina fatt er den lette optikken i mFT-systemet overlegen. Pakk med deg det du tror du får bruk for, og litt til. Her veier ikke en god telezoom stort mer enn en boks med brus.
Kristoffer Møllevik

Her finnes det flere systemer å velge mellom, og de største produsentene er Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic og Sony. Og går du først for én av dem kan det bli dyrt å bytte, siden Nikon-optikk ikke uten videre passer til Canon, Fujifilm ikke uten videre til Olympus, og så videre. Så det lønner seg å tenke litt gjennom hvilket system du skal satse på, slik at du ikke blir nødt til å bytte ut alle objektivene du har kjøpt opp etterhvert som du har oppgradert.

Vi kunne sikkert drøftet fordelene og ulempene med de ulike produsentene og systemene over flere sider, men det har ikke vi tid til her så vi skal gå rett til poenget:

Hvis du er på utkikk etter et systemkamera for å reise med, er vi ikke i tvil om at vi ville sett på Micro Four Thirds-systemet (mFT).

Det er et av de minste kamerasystemene, og et sett bestående av for eksempel et «proft» kamera og objektiver med effektiv brennvidde 24-70, 70-200 og en lyssterk vidvinkel (typ 28- eller 35 mm, blender f/1.4) trenger ikke veie stort mer enn 1 kg. Det er omtrent halvparten av et tilsvarende APS-C-oppsett og en tredjedel av fullformat. Perfekt hvis du skal på ferieturer der du i stor grad må ta beina fatt (som jo er nesten alt annet enn bilferier) og hvis du ikke helt vet hva slags motiver som dukker opp og hvilket utstyr du trenger. Det veier så lite at du kan ta med nok til å være forberedt på det meste.

Siden sist gang vi oppdaterte denne artikkelen har vi fått interessante modeller i både forbrukermodellen GX800, og de svært kostbare profesjonelle kameraene Panasonic GH5 og Olympus OM-D E-M1 II. Men akkurat på topp her, står vår anbefaling som før.

Men hvis ikke disse falt helt i smak, kan du også se i testarkivet vårt om det er noe som frister mer»

Superzoom-kameraer

Superzoom - når rekkevidden teller

Vi mennesker er fortsatt ganske primitive, og selv om vi liker å tro at vi er kaldt kalkulerende vesener som tar gode valg basert på sunn fornuft og god folkeskikk, har vi lett for å la oss blende av store tall. Antall ganger zoom er et slikt tall. Det er for all del ikke bare markedsføringsvissvass.

Disse kameraene gir oss nemlig en svært bra rekkevidde, til en pris og bærbarhet som de store telene for systemkameraer ikke er i nærheten av å møte. Hvis du er på safari, hjelper det lite at det er lite ISO-støy i bildet, hvis løven du forsøker å ta bilde av bare er en bitteliten prikk i landskapet.

Bilder som dette krever lang brennvidde, og selv om de dyreste superzoom-kameraene er dyre, koster det mye mer å kjøpe et systemkamera med «tilsvarende» optikk.
Kristoffer Møllevik

Prisen vi betaler for denne rekkevidden, i tillegg til kroner og øre, er bildekvalitet og/eller bærbarhet. Sammenligner vi for eksempel det kompakte superzoom-kameraet Sony HX90V med den omtrent like store entusiastkompakten Sony RX100 IV, ser vi at bildebrikken til den første bare er en fjerdedel så stor som bildebrikken på til den siste, noe som resulterer i mye mer bildestøy når det er lite lys tilgjengelig. Når vi tar i betraktning at optikken er mindre lyssterk i utgangspunktet, og det at vi må bruke kortere lukkertider for å kompensere for den lange brennvidden (når vi zoomer inn i alle fall), ser vi at det egentlig bare er ute i dagslys at vi kan forvente å holde ISO-en nede og samtidig utnytte den lange brennvidden.

Optikken er også jevnt over svakere enn konkurrentene med mer beskjeden zoom. Dette er bedre blant de større superzoom-kameraene enn de små, men de har fortsatt samme type problemer sammenlignet med andre, like store kameraer igjen. Så ja, vi mister bildekvalitet og/eller bærbarhet, litt etter hvordan du ser på det.

Vår erfaring

Vi testet nylig fire superzoom-kameraer i to prisklasser; under 5000 kroner og over 10 000 kroner, og resultatet er kort fortalt en betydelig forskjell i både bildekvalitet og brukeropplevelse, i de dyrere kameraenes favør. Så vår anbefaling for denne kategorien er enten å smelle til å gjøre det skikkelig, og gå for en av de to vi presenterer her, eller å revurdere om du virkelig trenger så mye zoom. Kanskje får du vel så mye glede av en entusiastkompakt?

Vi anbefaler også at du leser superzoom- testen vår,
da forstår du nok bedre hva vi mener »

Superzoom i lommeformat?

Dette er en kategori vi ikke har testet enda, men erfaringsmessig vet vi at disse vil være enda mer utsatte for problemer med bildestøy i alt annet enn gode lysforhold. Dette er på grunn av, som vi nevnte litt lengre opp, små bildebrikker og mindre lyssterk optikk.

Husk at du finner mange flere alternativer i testarkivet vårt; det er bare å slå seg løs »

annonse