Snart kan du trolig ikke bruke PC-en på flyet til USA

Amerikanske myndigheter frykter bomber.

Den økte terrorfrykten i nyere tid har som kjent fått en del upraktiske konsekvenser for reisende, og nå ser det ut til at de med hang til å bruke teknologiske duppeditter under reising må belage seg på enda flere ubekvemmeligheter. Det melder The Daily Beast.

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet Department of Homeland Security (DHS) vurderer nemlig nå å bannlyse bærbare PC-er på fly fra Europa til USA. Opplysningene kommer fra europeiske sikkerhetsmyndigheter og ble også bekreftet i en uttalelse fra DHS sendt til The Daily Beast.

DHS understreket at det ikke er tatt noen endelig avgjørelse i saken, men at de vurderer å utvide restriksjonene rundt større elektroniske enheter i fly, som altså vil omfatte bærbare PC-er og muligens også nettbrett.

Illustrasjonsbilde.

Terrorister har laget batteribomber

Sikkerhetsdepartementet sier at de kontinuerlig evaluerer trusselbildet og vil foreta endringer når de finner det «nødvendig», så det er altså uvisst akkurat hvilke kriterier som skal legges til grunn for et eventuelt forbud og når dette vil komme på plass.

Årsaken til at DHS vurderer et forbud er at de frykter at mennesker med onde intensjoner kan konvertere PC-er og nettbrett til bomber. På bakgrunn av denne frykten har USA allerede bannlyst større elektroniske enheter på fly til USA fra 10 flyplasser i nord-Afrika og Midtøsten.

Dette forbudet kom etter at et raid mot terrororganisasjonen Al Qaeda i Yemen tidligere i år avslørte at organisasjonen har klart å lage kompakte batteribomber som kan plasseres i enheter som bærbare PC-er. Disse skal visstnok være kraftige nok til å potensielt styrte et fly ved detonasjon.

Som The Daily Beast peker på har flyindustrien selv imidlertid stilt seg skeptisk til forbudet som DHS vurderer. Forbudet vil nemlig innebære at nettbrett og PC-er vil måtte plasseres i bagasjen som sjekkes inn og befinner seg i flyets lasterom, hvor det ikke vil være mulig å slukke eventuelle branner som lithium-batteriene kan starte.

Amerikanske flymyndigheter skal visstnok har registrert 33 tilfeller i fjor hvor lithiumbatterier i elektroniske enheter har forårsaket nødssituasjoner om bord på fly.

LG har akkurat lansert en ny mobil med ekstra stort batteri:
Hils på den rimelige modellen LG X Power2 »

Les også
Nå kan det bli vanskeligere å ta med seg elektroniske duppeditter til USA
Les også
Det blir ikke noe av PC-forbudet på fly til USA likevel
Les også
Nettbrettene blir stadig mindre populære – iPad med kraftig nedgang
Les også
Trippeltest av 15-tommere: MacBook, XPS og Spectre går i ringen, én står igjen som vinneren
annonse