Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei MateBook X

MateBook X er Windows-verdenens svar på MacBook

Huawei henter inspirasjon fra Apple og blir en svært farlig konkurrent.

Introduksjon og konklusjon »

Du forbinder nok først og fremstHuawei med mobiltelefoner. Det segmentet har det kinesiske selskapet hatt stor suksess med i Norge, og det er kanskje derfor de nå sikter seg videre inn mot bærbarmarkedet med en splitter ny ultrabærbar kalt MateBook X.

MateBook X kommer til Norge i løpet av sommeren og vil nok umiddelbart få oppmerksomhet for sitt slanke og lekre design, som er tydelig inspirert av Apples MacBook.

MateBook X er kun 1,25 centimeter tykk og veier inn på knappe kiloen. Den byr på en helstøpt kropp av anodisert aluminium, diamantslipte kanter og en høyoppløst skjerm du neppe kan telle pikslene på. Skjermen er godt kalibrert, skarp og lyssterk, og vi liker spesielt godt 3:2-formatet, som gir deg mer boltreplass i høyden enn tradisjonelle 16:9-skjermer.

Med MateBook X hevder Huawei at de har klart å levere omtrent like god ytelse som en større MacBook Pro, men pakket inn i et skall som ligger nærmere lillebror MacBook i tykkelse. Det er en ganske djerv målsetning, men som vi ser av ytelsesmålingene våre på neste side klarer maskinen i stor grad å innfri. MateBook X er altså noe så sjeldent som en rask og nett maskin. Når vi legger til at den er passivt kjølt, og altså kommer uten en støyende vifte kan du gjerne bli litt imponert, i alle fall.

Spill synes den ikke noe særlig om, men enkle titler som Minecraft og League of Legends takler den greit på noe lavere oppløsninger.

MateBook X til venstre er omtrent like nett som MacBooken den har hentet inspirasjonen fra til høyre, men byr på krefter som matcher storebror MacBook Pro.

Vi går mer i dybden på design og skjerm på neste side, men det er trygt å konstatere at Huawei med sin MateBook X gir deg det du betaler for. Nå er ikke norske priser helt klare enda, men ellers i Europa starter den på 1400 euro - over 13000 kroner. Det blir altså snakk om en god slump penger om du vil ha i pose og sekk.

Les om hvorfor Huawei ikke vil konkurrere på pris med MateBook X i vårt intervju her »

Kvalitet i alle ledd

MateBook X er bare 1,25 cm tykk.

Den slanke kroppen til tross imponerer tastene med lang vandring, god demping og relativt lite støy. Tastaturet er dermed i en helt annen liga enn MacBook-tastaturet, som er både grunt og støyende. Pekeplaten er dessuten en av de bedre vi har kommet over i Windows-verdenen.

Vi målte MateBook X til omtrent åtte timer batteridriftstid. Det er for mange en hel arbeidsdag og absolutt godkjent, selv om den svakere MacBook og større MacBook Pro spiller i en enda høyere liga her.

Innlogging til Windows 10 Pro skjer automatisk ved hjelp av fingersensoren som er integrert i På-knappen. Vi skulle aller helst sett ansiktspålogging, men det er uendelig mye lettere å bruke fingeren enn å taste inn lange passord hver gang du har tatt en liten pause fra skjermen.

Én svakhet

Den eneste tydelige svakheten til Huaweis MateBook X er det begrensede portutvalget. Her finner du bare to USB Type-C-porter, og mens dette er fremtidens kontakt støtter disse av uante årsaker (sannsynligvis lisensieringsavgiften til Intel) ikke Thunderbolt 3-grensesnittet. Dermed kan du for eksempel ikke drive skjermer med Thunderbolt 3-støtte direkte fra maskinen. For å sukre pillen har Huawei lagt ved en adapter i esken som utvider portutvalget noe. Ikke ring oss når du har lagt det igjen et sted!

Alt i alt er likevel Huawei MateBook X er virkelig godt produkt for den som er på utkikk etter noe smått og kraftig. Her får du faktisk i både pose og sekk, og da er det kanskje også greit at du må betale deretter.

Anbefalte alternativer

HP Spectre 13 (X3L85EA)
Slankere, men nesten like kraftig

HP Spectre 13 (X3L85EA)

Spectre 13 er større enn MateBook X, men enda tynnere og har minst like forseggjort design. Ytelsen er omtrent identisk og imponerende for kategorien.Skjermen ikke like høyoppløst, men på denne maskinen savnet vi aldri de ekstra pikslene. Tastatur og pekeplate er helt i toppklasse og batteriet holder en helt arbeidsdag.Les testen »

Huawei MateBook X 256GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei MateBook X 256GB

sitat"Windows-verdenens svar på Apples MacBooker. Med bedre tastatur."

Fordeler

 • Krysse av
  Helt lydløs
 • Krysse av
  Godt ytelse
 • Krysse av
  Lyssterkt og godt kalibrert panel
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet
 • Krysse av
  Skjermadapter medfølger
 • Krysse av
  Pent design
 • Krysse av
  Taster med god vandring og demping
 • Krysse av
  Jevn og presis pekeplate
 • Krysse av
  Lett og kompakt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Få porter
 • Bytt
  Ingen Thunderbolt-støtte
annonse
Huawei MateBook X i5 8GB 256GB (2017)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no