Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei MateBook X

MateBook X er Windows-verdenens svar på MacBook

Huawei henter inspirasjon fra Apple og blir en svært farlig konkurrent.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon og konklusjon »

Du forbinder nok først og fremstHuawei med mobiltelefoner. Det segmentet har det kinesiske selskapet hatt stor suksess med i Norge, og det er kanskje derfor de nå sikter seg videre inn mot bærbarmarkedet med en splitter ny ultrabærbar kalt MateBook X.

MateBook X kommer til Norge i løpet av sommeren og vil nok umiddelbart få oppmerksomhet for sitt slanke og lekre design, som er tydelig inspirert av Apples MacBook.

MateBook X er kun 1,25 centimeter tykk og veier inn på knappe kiloen. Den byr på en helstøpt kropp av anodisert aluminium, diamantslipte kanter og en høyoppløst skjerm du neppe kan telle pikslene på. Skjermen er godt kalibrert, skarp og lyssterk, og vi liker spesielt godt 3:2-formatet, som gir deg mer boltreplass i høyden enn tradisjonelle 16:9-skjermer.

Med MateBook X hevder Huawei at de har klart å levere omtrent like god ytelse som en større MacBook Pro, men pakket inn i et skall som ligger nærmere lillebror MacBook i tykkelse. Det er en ganske djerv målsetning, men som vi ser av ytelsesmålingene våre på neste side klarer maskinen i stor grad å innfri. MateBook X er altså noe så sjeldent som en rask og nett maskin. Når vi legger til at den er passivt kjølt, og altså kommer uten en støyende vifte kan du gjerne bli litt imponert, i alle fall.

Spill synes den ikke noe særlig om, men enkle titler som Minecraft og League of Legends takler den greit på noe lavere oppløsninger.

MateBook X til venstre er omtrent like nett som MacBooken den har hentet inspirasjonen fra til høyre, men byr på krefter som matcher storebror MacBook Pro.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi går mer i dybden på design og skjerm på neste side, men det er trygt å konstatere at Huawei med sin MateBook X gir deg det du betaler for. Nå er ikke norske priser helt klare enda, men ellers i Europa starter den på 1400 euro - over 13000 kroner. Det blir altså snakk om en god slump penger om du vil ha i pose og sekk.

Les om hvorfor Huawei ikke vil konkurrere på pris med MateBook X i vårt intervju her »

Kvalitet i alle ledd

MateBook X er bare 1,25 cm tykk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den slanke kroppen til tross imponerer tastene med lang vandring, god demping og relativt lite støy. Tastaturet er dermed i en helt annen liga enn MacBook-tastaturet, som er både grunt og støyende. Pekeplaten er dessuten en av de bedre vi har kommet over i Windows-verdenen.

Vi målte MateBook X til omtrent åtte timer batteridriftstid. Det er for mange en hel arbeidsdag og absolutt godkjent, selv om den svakere MacBook og større MacBook Pro spiller i en enda høyere liga her.

Innlogging til Windows 10 Pro skjer automatisk ved hjelp av fingersensoren som er integrert i På-knappen. Vi skulle aller helst sett ansiktspålogging, men det er uendelig mye lettere å bruke fingeren enn å taste inn lange passord hver gang du har tatt en liten pause fra skjermen.

Én svakhet

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Den eneste tydelige svakheten til Huaweis MateBook X er det begrensede portutvalget. Her finner du bare to USB Type-C-porter, og mens dette er fremtidens kontakt støtter disse av uante årsaker (sannsynligvis lisensieringsavgiften til Intel) ikke Thunderbolt 3-grensesnittet. Dermed kan du for eksempel ikke drive skjermer med Thunderbolt 3-støtte direkte fra maskinen. For å sukre pillen har Huawei lagt ved en adapter i esken som utvider portutvalget noe. Ikke ring oss når du har lagt det igjen et sted!

Alt i alt er likevel Huawei MateBook X er virkelig godt produkt for den som er på utkikk etter noe smått og kraftig. Her får du faktisk i både pose og sekk, og da er det kanskje også greit at du må betale deretter.

Anbefalte alternativer

HP Spectre 13 (X3L85EA)
Slankere, men nesten like kraftig

HP Spectre 13 (X3L85EA)

Spectre 13 er større enn MateBook X, men enda tynnere og har minst like forseggjort design. Ytelsen er omtrent identisk og imponerende for kategorien.Skjermen ikke like høyoppløst, men på denne maskinen savnet vi aldri de ekstra pikslene. Tastatur og pekeplate er helt i toppklasse og batteriet holder en helt arbeidsdag.Les testen »

Huawei MateBook X 256GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei MateBook X 256GB

9
Imponerende
sitatWindows-verdenens svar på Apples MacBooker. Med bedre tastatur.

Fordeler

 • +
  Helt lydløs
 • +
  Godt ytelse
 • +
  Lyssterkt og godt kalibrert panel
 • +
  Solid byggekvalitet
 • +
  Skjermadapter medfølger
 • +
  Pent design
 • +
  Taster med god vandring og demping
 • +
  Jevn og presis pekeplate
 • +
  Lett og kompakt

Ting å tenke på

 • Få porter
 • Ingen Thunderbolt-støtte

I bruk og ytelse »

Design og byggekvalitet fra øvre hylle

Hva er inspirasjonen bak MateBook X, spurte vi Norden-sjef i Huawei, Yanmin Wang, da vi møtte ham under lanseringen i Berlin. Spørsmålet kamuflerte nok dårlig at vi siktet til de slående likhetene produktet hans har til Apples MacBook, noe Wang plukket opp og svarte diplomatisk på:

– Vi er, akkurat som Apple, ute etter å lage pene produkter som er tynnere og lettere. Når selskaper søker de samme resultatene vil sluttproduktene ofte kunne minne om hverandre, forklarer han.

MateBook X' skall er laget av helstøpt anodisert aluminium. Vår testmaskin er Space Gray-varianten.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Og Wang er jo inne på noe. For så visst ligner Huaweis MateBook X på Apples MacBook, men hvor mange måter kan en egentlig lage en ultraportabel maskin på om en tar sikte på å tilby noe som er lett, elegant, fremtidsrettet og portabelt. Og hvorfor skal ikke selskap kunne hente inspirasjon fra Apple, som uten tvil har vist hvor standarden ligger når det kommer til bærbare det siste tiåret?

Huawei er dessuten delvis unnskyldt nettopp fordi de, som vi kommer tilbake til gjennom hele artikkelen, med sin MateBook X faktisk overgår Apples MacBook på en rekke punkter.

De kunne dog vært mer oppfinnsomme når det kom til fargevalgene. «Rose Gold» og «Space Gray», som er fargene som kommer til Norge, har vi liksom hørt før et sted. Så får de få et poeng for å komme opp med «Prestige (!) Gold», som ikke blir å se her til lands.

Når det kommer til design og byggekvalitet overgår MateBook X kanskje ikke Apple, men de står heller ikke tilbake for dem. Maskinens skall er skåret ut av ett enkelt stykke aluminium som så er anodisert. Alle kanter er slipt med diamant, noe som gir et mer eksklusivt preg og krydrer det ellers konservative designet.

Med en vekt på kun 1,06 kilo og en tykkelse på snaue 12,5 millimeter er det også på det rene at vi snakker om en svært lett og portabel sak. Da er det godt at det ikke er gjort noen hestehandel hva gjelder byggekvalitet, for her sitter alt som et skudd og detaljer som at skjermen enkelt og trinnløst lar seg åpne med en hånd skal en ikke kimse av.

Gi «fingern» for å logge på

Skjult i på-knappen finner du faktisk en fingersensor. Denne kan registrere fingeravtrykket ditt gjennom Windows Hello-funksjonen som er integrert i Windows 10, noe som igjen lar deg logge rask på uten å måtte skrive inn lange passord eller PIN-koder. Du kan registrere flere fingre, og vi opplevde at fingersensoren var stabil og kjente oss igjen svært raskt. Det aller beste ville kanskje vært ansiktspålogging, slik som på Microsofts Surface Book, men løsningen er uansett milevis bedre enn tastatur-alternativet.

Integrert i På-knappen finner du en fingersensor som de fleste nye mobiler har. Denne logger deg inn i Windows med en rask berøring.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Knallsterk skjerm

Vi lar oss imponere av den høyoppløste skjermen på 13,3 tommer. Med en oppløsning på 2160 x 1440 er det umulig å se individuelle punkter fra vanlig sitteavstand. I tillegg er IPS-panelet overraskende godt kalibrert. Panelet støtter dessuten 100 prosent sRGB-gjengivelse og leverer god innsynsvinkel fra alle kanter.

Se måling av fargegjengivelsen her »

Skjermrammen måler kun 4,4 millimeter, noe som gir en skjerm til kropp-ratio på 88 prosent.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Panelet er ikke riktig så lyssterkt som det vi finner i MacBook, men med 400 nits er det absolutt godt nok, og bedre enn mange andre konkurrenter, som ligger i overkant av 300 nits.

Vi har virkelig sansen for at Huawei har forstått at en bærbar er mye mer nyttig når den byr på et 3:2-panel fremfor et mer vanlig 16:9-panel, som er billigere å produsere. Et 3:2-panel gir deg nemlig mye mer plass å jobbe på i høyden.

En bonus får være at MateBook X skilter med en såkalt skjerm til kropp-ratio på 88 prosent, mye takket være den tynne skjermrammen på kun 4,4 millimeter.

Ledende tastatur

Tastaturet er veldig godt.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi går rett på sak: Tastaturet på MateBook X er milevis foran det grunne og støyende tastaturet du finner hos Apples MacBook. Vi liker det også bedre enn nye MacBook Pros-tastatur, og vi tror faktisk vi kan konstatere at MateBook X tilbyr det beste tastaturet vi har vært borti på en ultrabærbar.

Her er det nemlig gjort plass til taster med god vandring, noe vi takker og bukker for. Tastene er også svært «snappy» og innbyr til at du kan skrive raskt. De er også nokså støysvake av seg, men mellomromtasten hører du litt bedre.

Også den presise og jevne glasspekeplaten har fått diamantslipte kanter. En lekker detalj.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det hvite baklyset kan reguleres i to intensitetsnivåer, og her er lyslekkasjen holdt til et minimum.

Pekeplaten har en overflate av glass og er av de bedre vi finner på en Windows-bærbar. Sporingen er jevn og presis nok til at du enkelt får utført det du prøver på uten mange korrigerende steg. Flerfingerbevegelser som forstørrelse og panorering går silkemykt.

Du vil trenge adaptere

På MateBook X regjerer USB Type-C, og da er det gjort plass til en port på hver side av skroget, sammen med en lydutgang. Her hiver altså Huawei seg på trenden med å fase ut tradisjonelle porter fort og brutalt.

Portutvalget må tåle kritikk. MateBook X' to USB Type-C-porter takler ikke Thunderbolt 3. Som et plaster på såret følger en adapter med flere skjermutganger med.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

For de 99 prosent som kjøper maskinen og skal koble til en USB-harddisk eller en mus de allerede eier er det dermed adaptere som blir svaret, men frykt ikke – Huawei gir Apple virkelig konkurranse når det kommer til både type, design og prising av sine mange adaptere. En adapter følger heldigvis med, og denne tilbyr både en USB 3-port, en USB Type-C-port, en HDMI- og (faktisk) en VGA-port.

Merk at USB Type-C-portene håpløst nok ikke støtter Thunderbolt 3-standarden, så skal du koble til en skjerm må du gå gjennom en av de nevnte adapterne.

MateBook X kommer også i det relativt eksklusive selskapet det er å tilby Dolby Atmos-sertifisert lyd. Den sertifiseringen kunne vi ikke brydd oss mindre om for en så tynn maskin med så liten plass til høyttalere, men vi kan uansett melde om helt godkjent lyd som vil gjøre susen til noen serier eller YouTube-videoer.

Heldagsbatteri

Vi måler MateBook X til nesten åtte timer i vår videotest. Det er jo ganske bra, men uten at vi skal trekke maskinen noe for det, kan vi jo se at MacBookene stiller i en helt annen klasse. Artig nok har MacBook nøyaktig like stort batteri som MateBook X, men takket være en svakere og mer strømeffektiv prosessor tjener den 2,5 timer batteridriftstid. Batteriet i MacBook Pro er selvsagt mye større, og sammenligningen blir derfor ganske urettferdig.

Ytelse

MateBook X yter langt bedre enn Apples MacBook (2016-modell) til høyre.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

MateBook X kommer med en Core i5-7200U-prosessor fra Intels 7. og seneste prosessorgenerasjon Kaby Lake. Denne huser to kjerner som hver opererer med en hastighet på 2,5 GHz og som har mulighet til å «turbo-booste» seg opp til 3,1 GHz i kortere perioder dersom temperaturen tillater det.

Til sammenligning byr (fjorårets) MacBook med omtrent tilsvarende formfaktor på en svakere og mer strømeffektiv Core M3-6Y30 med to kjerner på 1,1 GHz og 2,2 GHz Turbo Boost.

Huawei forteller at de med sin MateBook X vil konkurrere mot MacBook på formfaktoren men storebror MacBook Pro på ytelse. Det er en djerv uttalelse, men vi skal straks se om den kan nærme seg MacBook Pros Core i5-6360U med to kjerner på 2 GHz og Turbo Boost på 3,1 GHz.

En maskin som er omtrent like tynn som MateBook X, og som med sin tokjernede Core i7-6500U-prosessor klokket til 2,5 GHz allerede har klart å hevde seg mot større bærbare som MacBook Pro, er HPs lekre Spectre 13. Den blir derfor også med i sammenligningen.

Til tross for omtrent samme fotavtrykk som MacBook kan faktisk MateBook X yte på nivå med MacBook Pro under visse omstendigheter. Akkurat som HPs Spectre 13, men så skal vi huske at sistnevnte kommer med en vifte, noe Huaweis kandidat ikke gjør.

I vår Handbrake-test, som presser maskinen kontinuerlig over lengre tid, ser vi at det straffer seg litt å ikke ha aktiv kjøling, der MacBook Pro drar fra igjen. Alt i alt må vi likevel gi et klapp på skulderen til Huawei, som her viser at de leverer ytelse på grensen for hva som er mulig i en ultrabærbar.

Når det kommer til grafikkytelse er det HD 620 som regjerer i MateBook X. Denne er på papiret ikke mye å skryte av, men gitt god nok kjøling slik at den ikke throttler bør enkelte spill gli greit ved noe lavere oppløsninger.

Overraskende nok viser MateBook X' integrerte grafikkløsning seg som en av de kvasseste i sammenligningsgruppen. Noe spillmonster er den som forventet likevel ikke, og du må se deg fornøyd med lettere spill som Minecraft eller League of Legends. Ettersom MateBook X ikke har noen Thunderbolt-innganger kan du dessverre ikke koble til en ekstern grafikkforsterker, som denne fra HP, heller.

Lagringsløsningen er PCIe-basert heller enn SATA-basert, noe som gir rom for høyere hastigheter. Noen ny rekord ser vi ikke, men MateBook X responderer i alle fall lynraskt, overfører store filer på sekunder og slår seg på på et blunk. Du vil altså neppe savne enda raskere lagringsløsning.

Vi kan konstatere at MateBook X yter svært godt. Av og til går ikke ytelse og egenskaper som kjøling veldig godt sammen, men i dette tilfellet er det ingen ting å utsette på noen av delene. Temperaturene blir aldri faretruende høye, og selv om ytelsen holdes noe igjen ved svært tøff og langdryg belastning, hører vi ikke et pip. Det kommer selvsagt av den passive kjølingen og altså fraværet av en vifte som kan drive oss til vanvidd.

Vi møtte sjefen for Huawei i Norden:
– Derfor vil vi ikke konkurrere på pris »

Huawei MateBook X 256GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei MateBook X 256GB

9
Imponerende
sitatWindows-verdenens svar på Apples MacBooker. Med bedre tastatur.

Fordeler

 • +
  Helt lydløs
 • +
  Godt ytelse
 • +
  Lyssterkt og godt kalibrert panel
 • +
  Solid byggekvalitet
 • +
  Skjermadapter medfølger
 • +
  Pent design
 • +
  Taster med god vandring og demping
 • +
  Jevn og presis pekeplate
 • +
  Lett og kompakt

Ting å tenke på

 • Få porter
 • Ingen Thunderbolt-støtte
annonse