Til hovedinnhold
Tips

Nå er det kjempelett å bytte Android på mobilen

Vi viser deg hvordan nye Cyanogenmod Installer gir deg helt nye menyer på telefonen din. 

Finn Jarle Kvalheim, Amobil / montasje

Mange mobilprodusenter liker å legge sine egne menyer og tilpasninger på toppen av Android, noe som kan være vel og bra i mange tilfeller. Men hva om du ikke liker for eksempel Samsungs TouchWiz-menyer og heller ønsker deg en Android-utgave som ligner mer på Android slik Google vil det skal se ut?

CyanogenMod er en av de beste og mest populære alternative Android-versjonene, og utseendemessig ser den omtrent ut som standardversjonen av Android – den som kommer på blant annet Google Nexus-enhetene. Det å installere Cyanogenmod har imidlertid vært en litt krøkkete prosess forbehold «nerdene» av oss, men nå har selskapet nettopp lansert et installasjonsprogram som gjør at det er veldig enkelt for hvem som helst å installere operativsystemet på telefonen.

Vi har prøvd den nye installasjonsmetoden på en Samsung Galaxy S4, og kan skrive under på at installasjonen i hvert fall på denne telefonen var like enkel som teamet bak Cyanogenmod skal ha det til.

Slik ser Cyanogenmod ut:

Blant fordelene med Cyanogenmod er at du får langt flere avanserte innstillings- og tilpasningsmuligheter i menyene. De fleste vil også oppleve at telefonen blir raskere.

Alt du trenger å gjøre for å få disse menyene er å laste ned et installasjonsprogram fra Google Play, starte det på telefonen og følge anvisningene på skjermen. For øyeblikket må du ha tilgang til en Windows-PC, men det skal også komme støtte for Mac OS etter hvert. Deler av installasjonen må gjøres fra PC-en.

(PS! En annen og mindre «dyptgripende» måte å bytte utseende på menyene til telefonen på er å bytte ut den såkalte «launcheren». Søk på «launcher» i Google Play.)

NB! Du riskerer å miste garantien på telefonen hvis du installerer uoffisiell programvare på telefonen din. Amobil.no tar ikke ansvar for eventuelle problemer som måtte oppstå etter en slik installasjon. Husk å sikkerhetskopiere innholdet på telefonen før du begynner!

Installasjonen starter på mobilen (skjermbildet til høyre), og så får du beskjed når du skal fortsette på PC-en.

Slik gjør du det

Det første du må gjøre, er å sjekke at telefonen din ligger på listen over enheter som er støttet. Et ganske stort antall Samsung-telefoner støttes, i tillegg til HTC One og en rekke ulike Google Nexus-mobiler og nettbrett. Teamet bak Cyanogenmod jobber med å legge til støtte for flere enheter.

Hvis du vil ha mulighet til å komme tilbake til menysystemet som lå på telefonen før oppgraderingen, må du ta sikkerhetskopi av den såkalte ROM-partisjonen på telefonen – der hvor systemfilene til telefonen ligger. Et mye brukt verktøy for dette er ClockworkMod ROM Manager. Men da begynner ting plutselig å bli litt mer komplisert igjen – så vil du bare bytte fra det som på fagspråket kalles «stock ROM» til Cyanogenmod, er det bare å følge disse anvisningene etter at du har sikkerhetskopiert bilder, musikk og annet du vil ta vare på:

  1. Forsikre deg om at batteriet på telefonen er godt ladet opp.
  2. Last ned og installer CyanogenMod Installer fra Google Play.
  3. Start opp appen.
  4. Følg anvisningene på skjermen. Du vil blant annet bli bedt om å skru på «USB debugging» og «PTP» som tilkoblingsmodus for USB.
  5. Etter noen trinn blir du bedt om å koble telefonen fra PC-en hvis den er koblet til, og du må taste inn http://get.cm i nettleseren i Windows for å laste ned den delen av installasjonsprogrammet som skal kjøre på PC-en.
  6. Dobbeltklikk på installasjonsfilen i Windows for å starte installasjonen.
  7. Følg instruksjonene. Du vil bli bedt om å koble telefonen til PC-en via en USB-kabel, og så vil forhåpentligvis installasjonsprogrammet registrere at telefonen er koblet til. Telefonen vil starte på nytt og Cyanogenmod vil overføres og installeres på telefonen.

Forhåpentligvis går alt etter planen, og du har fått en helt «ny telefon»! Hvis noe skulle skjære seg underveis, går det vanligvis fint å holde inne av-/på-knappen på telefonen for å tvinge den til å skru seg av. Da vil telefonen starte opp i de gamle menyene igjen etterpå.

Lykke til!

PS! Vil du vite mer om hvordan du kan eksperimentere med ulik programvare på telefonen din? Da bør du lese del 4 og del 5 av Android-skolen »

Har du installert Cyanogenmod? Del gjerne dine erfaringer med Amobils lesere i kommentartråden nedenfor.

Cyanogenmod har også en egen forumtråd på Diskusjon.no, hvor du kan få hjelp fra andre brukere, eller diskutere erfaringer med Cyanogenmod.

annonse