Til hovedinnhold
GuideAndroid-skolen del 3

Slik gjør du Android-mobilen til din egen

Du kan gjøre mye mer enn bare å bytte bakgrunnsbilde og ringetone.

Slik kan en HTC-telefon se ut orginalt.
Hvilket som helst bilde du har tatt med mobilen kan velges som bakgrunnsbilde.
Ringetonen kan byttes til en av låtene du har på telefonen din.
Etter et bytte av launcher kan telefonen se helt annerledes ut. .
Å laste ned et juletema nå når denne høytiden nærmer seg er en enkel sak.

Hvis du har fulgt Android-skolen, har du sett hvordan du kommer i gang med Android-telefonen i del 1 og hvordan du oppdaterer telefonen i del 2.

I denne delen skal vi se på hvordan du gjør telefonen mer personlig, og skreddersydd til akkurat ditt bruk.

I Android kan du installere spill og programmer fra et stort utvalg som du finner i Androids egen markedsplass - Google Play (tidligere kalt Android Market).

Det fins også andre applikasjonsbutikker, eller du kan laste ned programmer manuelt, men i Android-skolen skal vi holde oss til orginalen.

Som regel finner du en snarvei til Google Play som "Play Butikk" på skrivebordet i tillegg til at den ligger i programmenyen. Første gangen du åpner butikken, må du logge deg på Google-kontoen din eller opprette en konto.

Utseendet

Vi begynner med det morsomste først – å endre utseendet i telefonmenyene.

Telefonens bakgrunnsbilde er kanskje noe av det første mange bytter ut. Du kan ta ditt eget bilde med mobiltelefonen og velge det som bakgrunnsbilde. I Android OS 4 gjør du det ved å holde fingeren over bildet i oversikten i bildegalleriet og trykke "angi som", eller ved å først gå inn på bildet, trykke hvor som helst på skjermen for å få opp flere valg, velge "mer" og deretter "angi som".

I eldre Android-versjoner bruker du flervalgtasten, som vanligvis er en tast med et symbol som med flere horisontale streker som skal symbolisere tekst.

Siden bildekvaliteten på mobilfotoene ofte er litt labre, liker vi bedre å bruke bilder vi har tatt med et eget kamera. Bilder du har på PC-en din er lett å overføre til mobilen ved å bruke en datakabel, en tjeneste som Dropbox eller rett og slett ved å sende bildet på e-post til for eksempel Gmail-adressen din.

Mange har også begynt å laste ned egne bakgrunnsbilder fra Android Market. Her får du ofte ekstra effekter. For eksempel fins det en rekke bakgrunner med en 3D-effekt når du blar mellom skrivebordene. Du kan også laste ned bakgrunner som bruker gyro-sensoren som fins i litt dyrere mobiler for å gi en 3D-effekt når du vrir og vender på telefonen.

Bytt ringetone

Ikke send kodeord til et firesifret nummer for å få en ny ringetone! Det er dyrt og unødvendig. I stedet kan du bruke MP3-filer som du har på telefonen din.

Når du er inne i programmet "Musikk", kan du velge en hvilken som helst låt som ringetone. I Android 4 trykker du på "..."-knappen bak sangen og velger "Bruk som ringetone". I eldre Android-versjoner holder du fingeren over låten i et drøyt sekund og velger "Bruk som ringetone". Eventuelt kan du gjøre dette fra innstillingsmenyen.

Om du ikke vil ha hele låten som ringetone, men for eksempel bare refrenget, kan du laste ned MP3 Ringtone Maker, Ringtone Maker eller et tilsvarende program som kan brukes til å klippe ringetonen for deg.

Dersom du ikke har musikk på telefonen fordi du bruker Spotify eller Wimp, kan det være et godt tips å hente gratis musikk fra MySpace, Last.FM eller andre tjenester som tilbyr noen sanger gratis.

Det er også mulig å laste ned programmer som tilbyr et utvalg fiks ferdige ringetoner, som for eksempel Zedge.

Bytte launcher

Å bytte launcher er en drastisk endring i brukergrensesnittet. En slik endring kan gjøre menyene penere og mer ryddig, så vel som raskere. Det er ingen problem å prøve ut forskjellige launchere og bytte tilbake hvis du ikke er fornøyd.

Populære launchere er for eksempel GO Launcher EX og ADWLauncher.

Både i den orginale launcheren som fulgte med mobilen når du kjøpte den og den nye du eventuelt har installert, støtter sannsynligvis å bytte tema. Har du for eksempel GO Launcher EX, søker du på "GO Launcher themes" for å finne nye temaer. De fleste er gratis.

I tillegg kan du laste ned Widgets, som er aktive småprogrammer du kan ha på skrivebordet. Et eksempel kan være en vær-widget som viser deg værmeldingen på skrivebordet til enhver tid.

Sikkerhet

Beskyttelse er viktig både på mobilen og andre steder.

Når du allerede er igang i Google Play, bør du tenke hva slags sikkerhet du har behov for. Hva skjer dersom mobilen blir stjålet? Bør du ha sikkerhetskopi av bildene dine? Eller har du hemmelig informasjon på telefonen din slik at du også bør ha en fjernslettefunksjon?

Med McAfee, WaveSecure, Norton Mobile Security og AVG kan du slette alt som er på telefonen din fra PC-en. Så snart tyven eller andre koblet mobilen din til internett, får den beskjed om å slette alt innhold.

Les også: Slik lurer du mobiltyven »

Annet nyttig

Vi har i det siste testet et stort antall applikasjoner. Alle applikasjonstestene finner du her.

Vi trekker også frem noen samletester av applikasjoner som kan være greit å ha på mobilen:

Android-skolen

Flere deler av Android-skolen følger...

annonse