Til hovedinnhold

Android-mobiler kan få operativsystemet Sailfish

Jolla vil distribuere en ROM som lar deg bytte ut Android med Sailfish.

Sailfish er en videreutvikling av operativsystemet MeeGo, som Nokia var i ferd med å utvikle da selskapets nye direktør, Stephen Elop, skrotet alle andre OS til fordel for Windows Phone. Noen av de tidligere Nokia-ansatte dannet selskapet Jolla, der de med Nokias velsignelse fortsatte utviklingen av MeeGo. Resultatet er det nye operativsystemet Sailfish.

Kjører allerede Android-apper

For kort tid siden ble de første Jolla-mobilene med Sailfish vist frem, og blant egenskapene mange nok vil sette pris på, er muligheten for å kjøre apper skrevet for Android. Det betyr at Jolla-mobilene allerede fra første stund kan kjøre et enormt utvalg av apper.

Etter at Nokia gikk over til Windows Phone 8, har nettopp mangel på apper vært den viktigste grunnen til at mange har sett på Nokia som irrelevant.

Installasjons-ROM

Men om Nokia har manglet apper, mangler Sailfish mobiltelefoner. Også det kan endre seg nå. Jolla vil nemlig utvikle en ROM du kan installere på eksisterende Android-mobiler, slik at de kan bruke Sailfish. Å legge inn Sailfish på en Android-mobil er en ganske enkel sak, ifølge Jolla-sjef Tomi Pienimäki.

For Jolla er det lite å tjene på å gi bort OS-et, men Pienimäki sier til det finske nettstedet Talouselämä, at selskapet vil utvikle løsninger og tjenester som kan kjøre på Sailfish, og nevner mobilreklame som et potensielt inntektsområde.

Uklart når ROM kan være klar

Så langt er det ikke kommet noen opplysninger om når en ROM til Android-mobiler kan være klar, eller hvilke tjenester som vil bli unike for Sailfish.

Les også: Tidligere Nokia-ansatte lanserte de første Sailfish-mobilene

annonse