Til hovedinnhold
GuideAndroid-skolen del 1

Dette bør du kunne hvis du har Android-mobil

Vi har fornyet Android-skolen med enda flere smarte tips.

I Android-skolen skal vi ta en nærmere gjennomgang av det populære mobiloperativsystemet fra Google. Vi begynner med det grunnleggende, men fortsetter med stadig mer avanserte muligheter.

I del 1 skal vi se nærmere på hvordan du setter opp og kommer i gang med din nye telefon. Men først skal vi se litt på hva Android egentlig er.

Et operativsystem

Android OS er et operativsystem som fins i svært mange forskjellige telefoner på markedet i dag. Hovedkonkurrentene her til lands er iOS som vi finner i iPhone og Windows Phone som vi finner i blant annet Nokia-telefoner.

For å gå litt mer teknisk til verks, er Android OS basert på en Linux-kjerne. Den gjør alt den kan for at elektronikken i mobilen din og resten av operativsystemet skal være gode venner. Brukergrensesnittet som ligger "på toppen" i Android sørger for at du forstår telefonen og at den forstår deg.

Vil du vite mer om Linux?
Les Linux-guiden på Hardware.no »

Mens du trykker på menyer og ikoner, oversetter operativsystemet alt du gjør til binærtallsystemet som elektronikken i mobilen din forstår, og det motsatte skjer andre veien.

Android-telefoner er smarttelefoner. Det betyr at du blant annet kan velge og vrake i ekstra programvare som er laget for Android-telefoner, og du kan kjøre flere programmer samtidig på en smart måte. Også konkurrentene Windows Phone og iOS er operativsystemer for smarttelefoner.

I dag er Android en av de to mest innholdsrike plattformene hva gjelder applikasjoner i programvareportalen. I Google Play – tidligere kalt Android Market – kan du laste ned mye nyttige eller morsomme programmer og spill, og skreddersy telefonen til ditt bruk. Når du har hatt Android-telefonen din en stund, kommer den ikke til å være den samme som da du kjøpte telefonen.

Suksesshistorien

Android OS er det ikke utelukkende Google som står bak, men alliansen Open Handset Alliance som også inkluderer Intel, Nvidia, Motorola, HTC, Samsung, LG og mange flere.

Mobilprodusentene kan bruke operativsystemet uten at det koster dem noe, og de kan endre operativsystemet etter eget ønske fordi kildekoden er åpent tilgjengelig for alle så snart hver versjon er lansert. Dette i sterk kontrast til iOS som bare fins i iPhone, og Windows Phone der Microsoft ikke lar produsentene tukle med programvaren.

Utviklingsverktøyene skal gi tilgang til de fleste systemer i telefonen din, og dermed får de som lager applikasjoner til Android stor frihet til å lage det de vil.

Her er skrivebordet i en Sony Xperia S.

Kom i gang

Når du slår på Android-telefonen din for første gang, får du vanligvis opp en installasjonsveiviser. Denne kan være forskjellig fra mobilmerke til mobilmerke, men felles er at du enkelt kan stille klokken og komme deg på nett i samme slengen som du får en liten innføring. Alle instillingene du går gjennom her får du tilgang til i innstillingsmenyen senere, så det gjør ikke noe om du hopper over noen av innstillingene.

I installasjonsveiviseren får du også mulighet til å logge deg på med en Google-konto. Dersom du har en Android-telefon er det mange gode grunner til å opprette en slik konto:

  • Du må ha en Google-konto for å laste ned applikasjoner fra Google Play. Her finner du et stort utvalg av spill og programmer du vil kunne sette pris på.
  • Google-kontoen gir deg en e-postadresse (@gmail.com) som fungerer både på PC-en og mobilen
  • Kontaktlisten på mobilen din sikkerhetskopieres, og er enkel å hente ut senere fra PC-en eller andre Android-telefoner senere
  • Kalenderen synkroniseres mellom mobilen og PC-en din

Når du har fått deg en Google-konto er du inne i varmen i Googles økosystem, og i en Android-telefon kan det være en fordel også i andre tjenester som vi ikke har nevnt her. For eksempel dersom du vil lagre punkter i Googles karttjeneste kan du gjøre det ved hjelp av Google-kontoen din.

Slik ser skrivebordet i launcheren GO Launcher ut.

Launcher

Dette ordet er greit å merke seg. En launcher er det som bestemmer hvordan hele telefonen din ser ut på skjermen. Installerer du en ny launcher, merker du fort at menysystemet blir nokså ugjenkjennelig. Grunnprinsippene er imidlertid de samme.

Produsentene har stort sett egne launchere, som gjør at HTC-telefoner er forskjellig fra Samsung-telefoner selv om begge kjører det samme operativsystemet. Du kan bytte ut launcheren din, noe vi skal se nærmere på senere i Android-skolen.

Her er alle programmene plassert i et rutenett over flere sider.

Hovedmeny og skrivebordsområder

På mange mobiler er du vant til en såkalt hovedmeny, og det som ligner mest på dette i Android er applikasjonsmenyen. Den har vanligvis et symbol som illustrerer ikoner plassert i et rutenett.

Alt etter hvilken launcher du bruker, er ikonene her plassert etter når du installerte de eller i alfabetisk rekkefølge. I noen launchere kan du flytte på alle ikonene, mens andre launchere ikke lar deg gjøre det.

Programmenyen er imidlertid ikke så viktig i Android OS. Det er nemlig fra en av hjemmeskjermene du enklest starter programmene du bruker mest.

Hjemmeskjermen i Android-telefonen fungerer nemlig litt som "skrivebordet" på PC-en din. Her kan du sette opp dine egne snarveier til omtrent hva som helst, og du kan til og med legge små interaktive miniprogrammer her.

Det beste av alt er at du ikke bare har ett men vanligvis fem eller syv forskjellige skrivebordsområder, slik at du har mye plass som du kan skreddersy til eget bruk.

For å begynne å sette opp skrivebordet ditt, holder du fingeren på skrivebordet i rundt et sekund, og det kommer opp en meny der du kan velge hva du vil legge til. Når du vil flytte et ikon eller et miniprogram, holder du fingeren på det i et sekund, og deretter kan du flytte det fritt. Nederst på skjermen dukker det vanligvis opp en papirkurv i flyttemodus, og ved å slippe et ikon her fjerner du det fra hjemmeskjermen.

Om du sletter et galt ikon, er det veldig lett å legge det tilbake på skrivebordet, så ikke vær redd for å prøve deg frem for å tilpasse skrivebordet best mulig til ditt bruk.

Den øverste linjen, der du ser blant annet klokkeslettet og batteristatus, er statuslinjen. Tar du tak i denne og drar den ned får du opp alt om nye ting som har skjedd på mobilen din. Det kan være nye tekstmeldinger, nye oppdateringer du bør installere eller annet.

Noen programmer bruker også statuslinjen som snarveier til for eksempel musikkspillerkontroller, slik at du får lett tilgang til å bytte sang, sette på pause eller justere volumet.

Trykker du på flervalgtasten i skrivebordet i GO Launcher, får du opp disse valgene.

Flervalgtasten

Denne tasten er ofte også kalt en menytast. På de fleste telefoner er symbolet flere horisontale streker over hverandre, som skal illustrere linjer. Ved å trykke på denne, får du opp mer avanserte valg knyttet til der du befinner deg i telefonen.

Trykker du på den mens du er i skrivebordsområdet får du eksempelvis enkel tilgang til å endre bakgrunnsbilde eller gå til innstillingsmenyen. Er du inne i nettleseren kan du for eksempel få opp bokmerkeverktøyet, vindusvelgeren og andre nettleserfunksjoner ved å trykke på flervalgtasten. I de fleste applikasjoner må du bruke flervalgtasten for å få tilgang til alle funksjonene.

Å laste ned programmer

Dersom du har satt opp en Google-konto får du tilgang til et vell av gode programmer og spill fra Google Play. Men du får også tilgang til dårlige programmer, og til og med programmer som utgir seg for å være noe annet enn de er.

En grei tommelfingerregel i Google Play er å laste ned applikasjoner med flest mulig antall stjerner. Her er det andre Android-brukere som har stemt på om de synes programmet er bra eller dårlig. Når du trykker på programmet får du også opp mer informasjon. Du bør iallfall skumlese det som står der, og legg ekstra godt merke til hvor mange som har lastet ned programmet og hvor mange som har vurdert det. Hvis mange har vurdert programmet og det har mange stjerner, er det liten tvil om at programmet fungerer som det skal.

Når du skal laste ned programmet får du opp en liste over hva programmet krever tilgang til. Her bør du bruke sunn fornuft. Laster du ned bakgrunnsbilder som krever tilgang til internett og til telefonlisten din, hører du kanskje noen bjeller ringe.

I kjente og populære programmer er det imidlertid som oftest en grunn til at den trenger tilgang til det den ber om. Et GPS-program vil kanskje ha tilgang til telefonfunksjonen for å kunne ta imot telefonsamtalen uten å stoppe navigasjonen når du kjører bil, eller telefonlisten din for å la deg ringe ut fra GPS-programmet på en enklere måte. Et spill vil ofte ha internettilgang fordi det er reklamefinansiert - altså tjener spillprodusenten penger på at det vises en liten reklameannonse som hentes fra internett mens du spiller.

En av nyhetene i Android OS 4 er denne datatrafikkløsningen.

Datatrafikk

Med en smarttelefon er det stor sjans for at mobilregningen din øker på grunn av datatrafikk. Ikke minst fordi det er enkelt og nyttig å motta og svare på e-post, og sjekke ting og tang på internett når du ikke har PC-en i nærheten.

I Android OS 4 har det kommet på plass en veldig hendig funksjon for å holde kontroll på datatrafikken. Gå inn på innstillinger og trykk på datatrafikk. Her får du full oversikt, og det er enkelt å deaktivere datatrafikken.

Du kan også sette opp grenser, slik at du får en alarm når du har brukt mer enn en bestemt mengde data.

Vanligvis finner du også en liten dings du kan legge på skrivebordet ditt som du kan slå av og på datatrafikk med. Se for eksempel etter "strømkontroll".

Få med deg resten av Android-skolen

annonse