Til hovedinnhold
SniktittLG/Google Nexus 5

Ren Android har blitt spennende igjen

Her er Googles nye Nexus-modell.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Designen på baksiden av telefonen har en del til felles med den vi kjenner fra nettbrettet Nexus 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ingen mobil er komplett uten et smartdeksel i 2013. Er mobilen det nye kjøleskapet, og står lyset på under dekselet? Det får vi muligens aldri vite.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Svart foran, hvit bak. Denne versjonen kommer noe senere til Norge enn den som er ensfarget.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser hjemmeskjermen på Nexus 5 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og slik ser appmenyen ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det knytter seg alltid spenning til Googles Nexus-produkter. Både til hvilken av mobilprodusentene de samarbeider med, og hvilke nye funksjoner som dukker opp i Android-versjonen som hører til. Nexus 5 ble lansert for en uke siden, og nå har vi fått se nærmere på den nye referansemobilen.

Så fort vi tar i telefonen merker vi at de nye Android-menyene er et friskt pust. Tidligere var Nexus-modeller attraktive fordi det kanskje ikke var like mange virkelig gode toppmodeller på markedet, og fordi produsentspesifikke menyer hadde en tendens til å være tregere.

Les også: Nexus 5 er lansert

Den riktige Nexus-modellen

Nå er toppmodellene raske nok – samme hvilke menyvarianter som kjører over Android, og det har blitt mange av dem. Hvis du ikke er blant dem som helst vil ha nyeste Android på dagen den slippes, aner vi kanskje at Googles referansemodeller, og egne menyer, kunne trengt en oppdatering og et litt mer polert grensesnitt.

Da er det hyggelig å se at Nexus 5, og nye Android 4.4 KitKat, ser ut til å være akkurat det.

Nexus-modellene har dessuten alltid hatt en og annen skavank i maskinvaren. Ingen av dem har så langt støttet minnekort, og så godt som samtlige har vært svakere på kamerafronten, enn det toppmodellen fra samme mobilprodusent har vært.

Ligger godt i hånden

Det første vi må gjøre er å veie telefonen litt i hånden. Som enkelte andre toppmodeller på markedet, føles Nexus 5 nesten litt unaturlig lett. Med en vekt på 130 gram er den egentlig ikke det – det er rimelig normal matchvekt for mobiler i denne størrelsesklassen. Men, inntrykket av vekt påvirkes veldig av hvordan telefonen ligger i hånden.

Og, Nexus 5 ligger godt i hånden sammenliknet med mange av sine konkurrenter.

Den er svært tynn, og relativt stor – uten å være så stor at vi hadde noen problemer med å betjene den med én hånd om gangen. Det er litt gripemotstand i plastdekselet på baksiden, så den føles ikke glatt.

Responsiv og presis skjerm

Det er LG som produserer Nexus 5, og de er flinke på skjerm. Til tross for at de er en av verdens største AMOLED-produsenter, har de satset hardt på IPS-varianter i de fleste av toppmodellene sine. Det gjør de også her.

Skjermen er flott og responderer veldig raskt, og presist, på berøring. Etter å ha tilbrakt en stund med Nexus 5, synes kanskje undertegnede at skjermen i LGs egen toppmodell er noen hakk finere å se til. Men, det er godt kjent at G2-skjermen i utgangspunktet har en litt overdrevet fargemetning, og vi mistenker at forskjellen først og fremst handler om at Nexus 5 viser «riktigere» farger.

På en telefon handler imidlertid svært mye om smak, og veldig lite om proff bilderedigering, så hvilken av skjermene som er best i praksis er foreløpig et åpent spørsmål.

Enda raskere ... igjen

Hvert år kommer det nye toppmodeller, og hvert år blir vi like overrasket over at ting faktisk har klart å bli enda raskere siden sist. Vi burde nesten ha blitt vant til det nå. Men, det er umulig å ikke legge merke til at alt som foregår på skjermen skjer i en voldsom hastighet, og alt av animasjoner glir silkemykt.

Selv om Android 4.4 kanskje ikke ser ut som den største oppdateringen, på papiret, føles KitKat-varianten likevel ny. På en god måte. Det meste er justert litt på, i større eller mindre grad.

Sammen med at Android-universet er i ferd med å bli litt mer komplett, føles Nexus 5 kanskje hakket mindre som de helt blanke arkene Nexus-varianter tidligere har vært.

Det grunnleggende er pusset opp

Spesielt godt liker vi at Google endelig har forbarmet seg over de grunnleggende funksjonene, som har ligget litt brakk i standard-Android nesten siden starten.

Ringeappen har blitt ny, og noen ren SMS-app fins ikke lenger – her har Google Hangouts tatt over. Begge deler er gode valg. Ringemenyen har blitt modernisert av flere av produsentene, så de nye funksjonene er slik sett ikke grensesprengende, men det er første gang de er en del av Android i sin mest grunnleggende form.

Ringemenyen har nå både automagisk sjekk av innkommende telefonnummer, og rangering av de kontaktene du ringer oftest. Akkurat hvor godt funksjonene fungerer er vi ikke helt sikre på, ettersom vi ikke har fått brukt dem ennå. Men grensesnittet ser veldig intuitivt og pent ut.

SMS og lynmeldinger i ett

Også Google Hangouts ser ut som en fin, og litt ny måte å gjøre tekstmeldinger på. Apple har hatt sin iMessage integrert i sin SMS-funksjon lenge, men hangouts gir deg også tradisjonelle lynmeldinger i samme app, og trekker dermed konseptet litt lenger, og kanskje mer i retning av What's App, og liknende apper.

Også designmessig liker vi det vi ser. Ren Android pleide å være veldig minimalistisk, og veldig mørkt – med mye svart i bakgrunner og snarveisfelter. Det er ikke nødvendigvis en ulempe, men kontrasten til menyer som HTCs Sense, eller Samsung Touch Wiz, blir veldig stor.

Friskere design

Android 4.4 er fortsatt ikke fullt av staffasje og funksjoner du ikke trenger, men de grafiske elementene har blitt noe sprekere. Google har kostet på seg litt farger, uten at det blir for mye. Der symbolene tidligere var veldig enkle, ser det også ut til at designerne har fått litt friere tøyler ved design av menyelementer og ikoner.

Design er og blir en smakssak, og designendringene er ikke veldig store. Likevel falt de i smak hos undertegnede. Man kan nesten få et inntrykk av at Google med Android 4.4 i enda større grad forsøker å nå ut til folk flest med standardversjonen.

Les mer om alle nyhetene i Android 4.4 KitKat her

Mer komplett enn før

Da er det ingen ulempe at systemet både har blitt litt ryddigere og mer komplett siden sist. QuickOffice har blitt gratis, og dermed er en fullverdig Office-pakke endelig en del av Androids grunnleggende form.

De fleste av dagens Android-telefoner har to nettlesere. Nexus 5 har bare Google Chrome. Det er ingen ulempe, siden det er en av markedets beste nettlesere.

Utnytt hele skjermen

Noe vi også setter stor pris på er at snarveier på skjerm nå forsvinner av seg selv i mange tilfeller. Tidligere ble deler av skjermene spist opp av knapper rundt appen, slik at den reelle skjermflaten blir noe mindre enn annonsert. Det skjer stort sett ikke her.

Under lesing av bøker, eller videotitting, får vi hele skjermen i bruk. Vi stusser litt over at Google Chrome ikke ser ut til å støtte modusen, men vi mistenker at det vil komme over tid. Ved siden av at skjermarealet blir mindre, med snarveistastene fremme, blir det også enklere å trykke feil. Dette er altså en utvikling vi ønsker velkommen.

Bedre kamera?

Kameraet i Nexus 5 har fått optisk bildestabilisator, som skal gjøre det enklere å unngå bevegelsesuskarphet i bildene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Også kameraet skal ha blitt sterkt forbedret i Nexus 5. Nederst i saken ser du testbilder vi tok med telefonen. Disse ble tatt innendørs, men kvaliteten blir forholdsvis god. Det er noe støy her, men vi ser ikke noe til bevegelsesuklarhet, som er et vanlig problem på bilder tatt med mobilkamera i svakt lys.

Det er mye som gjenstår å teste på denne telefonen, før vi blir helt klok på hvor den bør ligge i markedet. Men, den gjør et solid og godt førsteinntrykk. Vi lurer fortsatt litt på hvorfor prisen er så voldsomt mye høyere her til lands, enn i USA. Men, når det er sagt ligger de fleste av Nexus 5s opplagte konkurrenter enda noe høyere i pris.

Les testen av LGs egen toppmodell, G2

Se flere bilder av og med Nexus 5 under:

annonse