Til hovedinnhold
GuideAndroid-skolen del 4

Bør du bli superbruker?

I denne guiden skal vi se på hva det vil si å roote Android-telefoner.

I denne episoden av Android-skolen skal vi se på hva det vil si å bli "superbruker" i Android-telefonen din; populært kalt "å roote telefonen".

Got root#>?

Så hva er superbruker eller root? En gang i tiden var det noen som irriterte seg over at operativsystemene var store og tunge. Derfor lagde de et operativsystem som gjorde én ting om gangen; UNIX.

Det som i Microsoft Windows heter "administrator" tilsvarer "root" i operativsystemer som baseres på UNIX. Administratortilgang eller "root" gjør at du kan får skrivetilgang til alt. Dermed kan du endre alle innstillinger, slette hva du vil og så videre.

Android er et UNIX-basert operativsystem, i likhet med Linux og Mac OS.

Derfor bør du roote

Full backup

Hvis du ikke har rootet telefonen din, vil ingen programmer som du installerer få lesetilgang i alle systemfiler. Det vil si at ingen sikkerhetskopi-programmer vil kunne kopiere hele telefonen din med alle innstillinger.

Du får altså tatt sikkerhetskopi av bilder, filmer, tekstmeldinger og lignende uten root, men du kan ikke ta vare på skrivebordsoppsettet og innstillinger som valget ditt av ringetone, trådløse nettverk og mye annet.

Få nyere Android-versjoner

Det tar ofte lang tid fra det kommer en ny Android-versjon fra Google til mobilprodusentene har tilpasset det hele til mobilmodellen som du har. På litt eldre telefoner kan det godt hende mobilprodusenten slutter å oppdatere.

Hvis du rooter telefonen er det en haug med mennesker som tilpasser nye Android-versjoner til forskjellige telefoner fra gutterommet.

For eksempel kan du anskaffe "mod"-en CyanogenMod til en rekke telefoner. Cyanogen er en gruppe endusiaster som tilpasser Android-versjoner til både nye og gamle telefoner.

"Mod"-en installeres på telefonens "ROM". ROM-en er et lagringsminne som brukes til operativsystemet, systemfiler, systemapplikasjoner og lignende. Det er kun som superbruker at du har muligheten til å slette det som er på telefonens ROM og installere noe nytt der i stedet.

I stedet for en vanlig "mod" er det også mulig å installere ROM-er som egentlig er beregnet til andre telefoner men som er portert til din telefon. Dermed kan du laste ned programvaren til din telefons etterfølger, og få med deg alle nyhetene uten å bytte telefon.

Raskere telefon og bedre batterilevetid

Selv en god, gammel HTC Desire Z kan kjøre på over 1500 MHz. (Foto: Einar Eriksen).

Når du installerer en ny mod oppdateres som regel også selve kjernen i operativsystemet. Kjernen kobler menyene sammen med de elektroniske komponentene i telefonen din. Den nye kjernen kan gi nye muligheter.

Når du har root-tilgang kan du legge inn et nytt styresystem for prosessoren, noe som blant annet gjør det mulig å velge klokkefreksens. Når du velger en frekvens som ligger over den vanlige, kalles det overklokking. Det finnes en rekke applikasjoner som gjør dette. SetCPU er en veldig populær variant. Andre eksempler er AnTuTu CPU Master, No-frills CPU Control.

Mer moro

Det er mye du kan som superbruker som vi ikke har nevnt her. Med fulle lese- og skrivemuligheter er mulighetene nesten ubegrenset.

Ren nerdeglede er heller ikke noe å kimse av. Bruk terminalen og lær deg kommandoer, test ut en ny ROM hver gang du kjeder deg ved hjelp av for eksempel ROM Manager.

Med ROM Manager kan du bytte ROM veldig enkelt. (Foto: Einar Eriksen).

Derfor bør du tenke deg om

Dette er en skjermdump av en brukerveiledning til rooting av HTC Desire Z. Heldigvis er det nyere telefoner vanligvis mye enklere.

Rooting kan være vanskelig

Ofte fins det en enkel fremgangsmåte for å roote en telefonmodell. Andre telefonmodeller er litt vanskelige - spesielt litt eldre.

Vanligvis er det slik at de mest populære og litt dyrere telefonene er det enkleste å roote, fordi flest nerder har disse telefonene - og det er nerdene som gjør det mulig å roote dem. Dagens toppmodeller er stort sett veldig enkle.

Stort sett fins det steg for steg-anvisninger for akkurat din telefonmodell.

De problemene du eventuelt snubler i har trolig også andre vært borti. Derfor finner du etter all sannsynlighet svaret på diverse forumer på internett. Stort sett går det likevel knirkefritt.

Ting kan gå galt

Mye kan gå galt. Heldigvis kan du vanligvis løse alt av problemer du måtte støte på ved å søke på internett eller å spørre i et forum.

Garantien svekkes

Produsentene av mobiltelefoner har all rett til å ha en garanti som svekkes når telefonen er "bricked".

Dette er en rootet HTC Desire Z. Som du ser får du selv styre prosessorhastigheten. .

Heldigvis har vi i Norge en reklamasjonsrett som er uavhengig av garantien. Denne skal dekke de feil som ikke skyldes deg selv, slik at feil som oppstår i maskinvaren fortsatt fortsatt er dekket på vanlig måte gjennom reklamasjonsretten.

Dersom det skjer noe feil i programvaren, gjelder altså ikke reklamasjonsretten. Men dersom det skjer noe feil i programvaren, så kan du jo bare installere en ny - nå som du er root.

Psst ... Det går an å sette telefonen tilbake til å ikke lenger gi root-tilgang, slik at du kan late som om ingenting har skjedd når du sender den inn. Men det har du ikke hørt av oss!

Oppsummering

Hvis du har kjøpt deg en splitter ny Android-toppmodell til et flertall norske pengesedler med bilde av Edvard Munch på, skjønner vi deg veldig godt om du ikke har lyst til å risikere å roote den.

Men om du kjenner at fingrene klør etter å ha lest denne saken, kan vi love deg at du vil få mye glede av å roote telefonen.

Vi skal la deg tygge på problemstillingen frem til neste del av Android-skolen, der vi skal se nærmere på fjerning av operatørlåsen, selve rootingprosessen og installering av nye ROM-er.

annonse