Til hovedinnhold

Slik oppgraderer du til ny og sikker Android

Det tar ikke mange minuttene å sikre seg.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det populære operativsystemet Android går stadig gjennom en rekke endringer. Blant annet innebærer dette bedre ytelse, flere funksjoner, tilgang på flere applikasjoner og endringer i brukergrensesnittet. Akkurat nå er nyeste versjon nummer 4.4, som gir deg bedre musikkspiller og stemmestyring og raskere telefon, for å nevne noe.

For å få disse endringene inn på telefonen din må du installere oppdateringer. Men fortsatt har så mange som 82,1 prosent av Android-brukerne en av de tidligere versjonene, ifølge tall fra Google.

Er du en av disse, bør du sjekke om du kan oppgradere telefonen din.

Slik er de ulike versjonene av Android fordelt (Grafikk fra Google).

Finn ut hvilken versjon du har

For å finne ut hvilken Android-utgave du har, kan du bare klikke deg inn på denne lenken fra mobiltelefonen:

Sjekk om du har siste versjon av Android

Eventuelt kan du gå inn i innstillingsmenyen på telefonen din. Helt nederst finner du «Om» eller «Om telefonen». Trykk på denne, og du får oversikt over all programvare på telefonen din. Du trenger bare å bry deg om «Android-versjon».

På noen telefoner må du gå inn i en egen meny som heter «programvareinformasjon».

De fleste Android-mobiler sier selv ifra når det er tid for oppdatering.
Oppdateringen skjer uten PC-tilkobling i de fleste nyere telefoner.

Slik oppdaterer du

De fleste telefoner i dag har en egen oppdateringsfunksjon i innstillingsmenyen, og denne kan du trygt bruke. Let etter «Se etter oppdateringer» eller noe lignende.

Hvis du har denne funksjonen kan du oppdatere telefonen din uten tilkobling til PC-en.

Pass på at du er tilkoblet trådløst nettverk, om du vil unngå mye datatrafikk over mobilnettet, og sjekk at du har nok strøm på mobilen eller tilgang til lader.

Det er stort sett bare eldre telefoner som ikke har en oppdateringsfunksjon i menyen. Har du en eldre telefon vil du likevel ha stor glede av å oppdatere telefonen din til den nyeste Android-versjonen den kan kjøre.

For å gjøre dette, må du installere produsentens PC-programvare på PC-en din. Programvaren finner du på produsentens nettsider, og stort sett støttes Windows og Mac OS. Linux-brukere må dessverre vanligvis låne en Windows-maskin eller Mac for å få installert oppdateringer.

Her finner du programvaren:

La telefonen jobbe i fred

Først vil telefonen laste ned programvaren, og når programvaren er lagret i telefonen vil oppdateringen starte.

La telefonen din jobbe i fred under installasjonen. Ikke rør knapper og ikke ta ut batteriet. Dersom du avbryter telefonen underveis i oppdateringen, kan telefonen slutte å virke. I verste fall må den sendes inn på verksted.

Oppdateringen kan ta alt fra fem minutter til en time.

Får du ikke lastet ned nyeste versjon?

Ofte vil du oppleve at du har en gammel versjon av Android, men at det ikke finnes en oppdatering du kan laste ned. Det kan være flere årsaker til det:

1) Maskinvaren din støtter det ikke
Årsaken kan være at maskinvaren i telefonen ikke er kraftig nok til å håndtere alle funksjonene som etterhvert er kommet til i Android.

2) Produsenten er ikke klar med en oppdatering ennå
Det tar ofte tid fra en oppdatering er tilgjengelig, til produsenten din er klar med en oppdatering. Hvor raskt det går varierer noe, men vanligvis kommer oppdateringer til de mest populære modellene ganske raskt.

3) Produsenten har "faset ut" telefonen din
Ofte velger også produsenten å ikke bruke mer ressurser på å holde eldre modeller oppdatert, i håp om at du heller skal kjøpe en ny.

Google tar grep

Etter at Google lanserte Platform Development Kit, har oppdateringene kommet noe raskere enn før. Med denne løsningen får produsentene tilgang på nye Android-versjoner to til tre måneder før de lanseres. På den måten kan de begynne tidligere med tilpasningen.

Om du har en mobiltelefon som ikke lenger oppdateres av produsenten, eller ikke gidder å vente på nyeste Android, finnes det alternativer for den som er teknisk kyndig: Å roote telefonen din. Men å installere en alternativ programvare er en risikosport, der resultatet kan være at telefonen din slutter å virke.

Snart kommer det en enda bedre versjon av Android:
Dette er nyhetene i Android L »

annonse