Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia S

Endelig en skikkelig råtass fra Sony

Tåler du å vente litt på Android 4.0 kan du få en lynrask kameramobil.

Slik ser nye Sony Xperia S ut. Foreløpig har demomodellene Sony Ericsson-navnet på seg.
På baksiden av telefonen skjuler det seg et lynraskt kamera som skal ha god lysfølsomhet og knipser bilder med 12 megapikslers oppløsning.
Xperia S er en slank telefon, men den er ikke blant de aller tynneste.
Xperia S har som de fleste tidligere Xperia-modeller ansiktsgjenkjenning i kamera-appen. Denne funksjonen er i ferd med å bli standard for Android-telefoner når Android 4.0 blir tilgjengelig i flere modeller.
Bildegalleriet er slik vi kjenner det fra før.
Slik ser musikkspilleren på Xperia S ut.
Slik ser Video Unlimited ut. Sonys videotjeneste er imidlertid ikke tilgjengelig i Norge ennå.
Filminformasjon i Video Unlimited.
Som Arc og Arc S har Xperia S en funksjon som gir deg oversikt over alle småprogrammene dine.
Lysbåndet nederst går rundt hele telefonen. Lyset skal være sterkt nok til å varsle om hendelser gjennom vanlige bukselommer.
Slik ser innstillingsmenyen ut.
I første omgang slippes Xperia S med Android 2.3.7. Android 4.0 kommer, men ikke før i 2. kvartal av 2012.

Amobil.no/Las Vegas: Du har sannsynligvis sett bilder av den før. Nå har den endelig fått et navn. Under lanseringen omtalte Sony-sjef Howard Stringer produktene som sine barn, og Sonys førstefødte mobiltelefon under helt eget navn heter Xperia S. Modellene vi fikk prøve bar imidlertid fortsatt det gamle Sony Ericsson-navnet.

Ekstremt rask

Sony Xperia S er en lynrask mobil på flere måter. Den er utstyrt med en kraftig tokjerneprosessor på 1,5 GHz. Det betyr at menyene flyter ekstremt godt på denne telefonen.

Etter hvert som nye toppmodeller kommer til er vi vant til å bli imponert av raske og velfungerende menyer, men brukeropplevelsen i Xperia S er virkelig kvass. Vi blir ikke overrasket om den bryter seg inn helt på toppen av statistikken når vi får kjørt den gjennom ytelsestestene våre.

Slippes med gammel Android

Xperia S kjører ikke Googles siste versjon av Android. Her er det Android 2.3.7 Gingerbread som ligger under Sony Ericssons egne menytilpasninger. Det vil komme en oppdatering til Android 4.0, men den rekker ikke frem før telefonen havner i butikken.

Les også: Alt du behøver å vite om Android 4.0

Ser vi bort fra noen små designendringer er menyene Sony Ericsson har lagt inn omtrent de samme som vi kjenner fra Xperia Arc og Arc S. Det betyr at de er enkle og oversiktlige. De skiller seg en del fra Googles egne Android-menyer, men har du brukt en Android-telefon før bør du likevel finne deg enkelt til rette med Xperia S.

Les også: Test av Sony Ericsson Xperia Arc S

Lett å kjenne igjen

På utsiden er det helt tydelig at dette er en telefon som bærer på arven fra Sony Ericsson. Den ser annerledes ut enn Xperia Arc, men designen er likevel ikke til å ta feil av.

En stor skjerm på 4,3 tommer dekker forsiden av telefonen. Skjermen er et såkalt Reality Display. Bak navnet skjuler det seg høy oppløsning og Sonys bildeforbedring, Bravia Engine. Sony Ericssons telefoner fra 2011 hadde alle Bravia Engine, men ingen av dem hadde like høy oppløsning som Xperia S. Denne telefonen har nemlig en av de minste skjermene så langt som stiller med HD-oppløsning på 1280 x 720 piksler.

Kombinasjonen av litt mindre skjerm og samme høye oppløsning som i Samsungs Galaxy Nexus, betyr at bildet på Xperia S er ekstremt klart. Farger, kontrast og innsynsvinkel er dessuten upåklagelige. Det er kanskje ikke like mye sprut i fargene på Xperia S-skjermen som på de beste AMOLED-skjermene, men vi tviler på at noen vil bli skuffet av skjermen i denne telefonen.

Lynraskt kamera

Vi har alle opplevd situasjoner der det perfekte motivet har kommet og gått lenge før vi har fått skrudd på kameraet i telefonen. Det er lite som er mer irriterende enn å jobbe som en helt for å finne frem kamera-appen i menyene, bare for å oppleve at det perfekte øyeblikket for lengst er over.

Med Xperia S forsøker Sony å bøte på dette problemet. Her går det nemlig på et øyeblikk å både starte kamera-appen og å knipse bildet. Ifølge Sonys pressemelding skal det bare ta 1,5 sekunder fra du holder inne kameratasten på en låst Xperia S til appen er startet og bildet er knipset.

Vi prøvde hurtigknipsing med kameraet på Xperia S, og det var tydelig fra første forsøk at Sony har ordene sine i behold. Dette er lynraskt!

Gode bilder

Er du først inne i kamera-appen går det også ekstremt fort å ta bilder. Vi kjenner allerede den hurtige kamera-appen i Samsungs Galaxy Nexus, men vårt førsteinntrykk er at bildene knipses raskere og er av bedre kvalitet med Xperia S. Helt sikre blir vi imidlertid ikke før i den endelige testen, når vi får frem bildene på større skjermer.

Spesifikasjonene på kameraet i Xperia S tyder iallfall på at dette er et av de bedre mobilkameraene i dag. Her sitter nemlig en utgave av Sonys Exmor R-brikke som vi kjenner fra Xperia Arc. Dette er en såkalt bakbelyst bildebrikke. I motsetning til vanlige brikker er all elektronikken flyttet til baksiden av sensorene. Enklere brikker har koblinger inn på forsiden av sensoren som gjør dem mindre lysfølsomme.

Oppløsningen på bildene Xperia S knipser er dessuten vesentlig høyere enn på Galaxy Nexus. Oppløsning alene sier ikke så mye om bildekvaliteten. Likevel er muligens Galaxy Nexus' fem megapiksler litt i laveste laget for de som ønsker å ta utsnitt og å redigere på bildene i etterkant. Så lenge kvaliteten er god nok er 12 megapiksler en langt mer allsidig størrelse.

Les også: Test av Samsung Galaxy Nexus

Sonys musikktjeneste er åpen i Norge

Under lanseringen av Xperia S kunne Sony-sjefen fortelle at musikktjenesten Music Unlimited nå skal være tilgjengelig i Norden.

Det betyr at Xperia S vil være den første Xperia-modellen med en musikktjeneste som virker med en gang du pakker den ut av esken. Her er det direkteavspilling fra Sonys musikkservere med fler enn 12 millioner låter som gjelder.

Nå er ikke streaming-tjenestene nye lenger. Mange har rukket å bli godt kjent med både Spotify og Wimp den siste tiden. Det er likevel praktisk at tjenesten alt er der når du skal ta i bruk et nytt produkt. Har du flere Sony-produkter er det dessuten greit at tjenesten virker på tvers av produktene.

Telefon, PlayStation, TV og PC

Favorittene og spillelistene dine er knyttet til kontoen din hos Sony, og tjenesten virker på mange av Sonys produkter, i tillegg til på PC. Legger du til en ny favoritt på telefonen dukker den umiddelbart opp i spilleren på smart-TV-en eller på spillmaskinen din.

En liknende tjeneste for videoavspilling fra internett følger også med Xperia S. Video Unlimited, som tjenesten heter, er imidlertid ikke lansert i Norge ennå.

Begge disse tjenestene er deler av Sony Entertainment Network. Dermed er Sonys strategi at du skal ha én konto for alt innholdet du bruker på tvers av Sony-dingsene dine. Dette minner unektelig en del om Apples Apple ID som brukes enten du skal handle musikk, apper eller filmer og serier.

Lysbånd nederst på telefonen

Xperia S har levd på ryktebørsen en god stund før kveldens lansering. Et av spørsmålene mange stilte var hvorfor det går en lysende stripe rundt hele telefonen nederst.

Den mystiske stripen er enkelt og greit telefonens varsellys. Der mange andre telefoner har en liten blinkende diode som varsler om nye hendelser, har Xperia S et lysbånd som ifølge Sonys representanter på stedet skal være sterkt nok til å lyse gjennom lommer.

Vi turte ikke å putte telefonen i lommen for å prøve.

Xperia S vil være tilgjengelig i løpet av årets tre første måneder. Oppgraderingen til Android 4.0 vil dukke opp en gang i andre kvartal av 2012. Pris er foreløpig ikke annonsert.

Alle sakene våre fra årets CES-messe finner du her

annonse