Slik er verdens første Intel-mobil
Uferdig, men knuser likevel Samsungs toppmodell.
Amobil.no/Las Vegas: Det er ganske lenge siden vi først hørte om at Intel ville putte Atom-prosessoren sin inn i mobiltelefoner. Nå er det endelig produkter på vei basert på Intels strømsnille plattform Medfield, der motoren er nettopp en Atom-prosessor.
Les også: Android kan få kjempeytelse
Fra før har Intel hatt et såkalt referansedesign for mobiltelefoner. Det er kort fortalt en prototyp som viser hvordan en mobiltelefon basert på Medfield kan være bygget opp. Slike referanseprodukter dukker så godt som aldri opp på markedet. Det som derimot vil dukke opp er Lenovos K800, selv om det i første omgang blir Kinesiske butikker som får selge den.
Brillefin skjerm
Lenovo K800 ble vist frem på Intels stand under CES-messen og vi fikk noen minutter med verdensnyheten.
Skjermen er smarttelefonens ansikt utad, og som vanlig er det den vi først legger merke til på Lenovo K800. Atom-mobilen har en svært så lyssterk og fin skjerm med en oppløsning på 1280 x 720 piksler. I motsetning til mange av dagens heftigste mobiler kjører ikke K800 en AMOLED-variant, men holder seg til vanlig LCD.
Androids ekstreme forvandling
K800 skal i utgangspunktet få Android 4.0 med Lenovos tilpasninger oppå. Demomodellene som ble vist frem på messen kjørte alle Android 2.3.7.
Lenovos grensesnitt er mildt sagt uvant. Er du en av dem som får svettetokter når du hører navnene Sense og Touch Wiz bør du nok styre langt unna Lenovos telefoner. Den kinesiske PC- og mobilprodusenten tar nemlig tilpasningene mange steg lenger enn hva HTC og Samsung gjør.
Når det er sagt synes vi ikke Lenovos menyer er dårlige. De er relativt brukervennlige, med intuitive og tydelige ikoner. Hastigheten er det heller ingenting å utsette på. Menyene er raske og fine.
Det mest uvante med Lenovos menysystem er at knappen som tar deg inn i applikasjonsmenyen har havnet øverst, ikke ulikt nettbrett basert på Android 3.2.
Noen vil muligens hevde at menyene er for glorete, mens andre vil sette pris på den fargerike menydesignen.
Lynrask nettleser
I motsetning til alle de to- og firekjernede systembrikkene som sitter i dagens flaggskip har Medfield kun én Atom-kjerne. Likevel er dette lynraske greier.
Nettet i Intels bås er ikke er allverden, men det er lett å merke at dette er en telefon med krefter nok til å håndtere krevende nettsider.
Vi ble fersket før vi rakk å skrive ferdig "benchmark" i Googles søkefelt. Å måle ytelsen på prototyper er visst ikke så populært. Stemningen ble betraktelig mer avslappet da Browsermark hadde gjort seg ferdig. Med et resultat på 106 000 poeng var det visst helt greit at vi tok bilder likevel.
Kjører over Samsung Galaxy Note
Til sammenlikning får en av de raskeste mobilene vi har testet til nå, Galaxy Note fra Samsung, i overkant av 86 000 poeng i browsermark. Som om ikke en forskjell på 20 000 poeng var nok må vi også ta høyde for at programvaren vi målte med ikke er den som vil ende opp i det ferdige produktet.
Les også: Test av Samsung Galaxy Note
Med elendig nettdekning og en litt skeptisk kineser hengende over oss ble det ikke til at vi fikk kjørt flere ytelsestester på K800. Likevel virker det som om dette er en særdeles kvikk telefon.
De appene vi startet reagerte så godt som umiddelbart, og høyoppløste videofiler tok telefonen på strak arm.
Stilren på utsiden
Utsiden av Lenovos telefon har veldig lite til felles med menyene. Her er det ikke mange farger å spore. I stedet har telefonen en stilren design, med rette linjer og en matt sortfarge som dekker alt unntatt skjermen. Midt på bakdekselet har telefonen en blank Lenovo-logo, og det er stort sett det vi finner at utagerende designgrep her.
Telefonen føles solid og den ligger godt i hånden.
Usikkert om den kommer til Norge
Alt i alt er det et meget godt førsteinntrykk vi får av den første Intel-mobilen. Det eneste skåret i gleden er at den neppe kommer til Norge med det første. I første omgang skal den til Lenovos hjemmemarked; Kina. Senere på året skal den selges andre steder, men om Norge blir ett av dem vet vi foreløpig ikke.
Alle sakene våre fra årets CES-messe finner du her