Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 800

Kan denne mobilen redde Nokia?

Nokia har brukt nesten ett år på å utvikle sin første
Windows-mobil.

Mange har hatt svært store forventninger til Nokias nye Windows-mobil, og enkelte mener denne telefonen kan bety et være eller ikke være for det finske selskapet, som har slitt i motbakke de siste årene.

Nå er Nokias redningsplanke endelig tilgjengelig i norske butikker, og vi har testet den.

Les også: Nokia kjøper norsk mobilselskap

Her er nyhetene i Windows Phone: Nå er Windows Phone 7.5 her

Nokia Lumia 800 er en Windows-mobil på godt og vondt. På den gode siden finner vi et svært brukervennlig brukergrensesnitt, en bra design og mange gode funksjoner. Batterikapasiteten er akseptabel, og talekvaliteten helt utmerket. Telefonen har også alle de kontorapplikasjoner du kan forvente av en proff-mobil med programvare fra Microsoft.

Enkelte begrensninger

Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen. Lumia 800 har en del begrensninger, som at du ikke kan bruke minnekort i telefonen, at den ikke kan kobles til en PC som ekstern disk, og det er tungvint å utveksle filer mellom denne og andre mobiltelefoner. Siden Windows Phone fremdeles er lite utbredt, så er det heller ikke like mange applikasjoner å velge mellom som du får til iPhone eller Android-mobiler.

Du kan foreløpig heller ikke dele telefonens innebygde modem trådløst med andre.

Gode tilleggstjenester

De tjenestene Nokia har lagt til er med på å gi telefonen merverdi. Ikke minst er den gode navigasjonsapplikasjonen fra Nokia et viktig bidrag. Med Lumia 800 får du gratis bilnavigasjon for det meste av verden.

Nokia Lumia 800 har en høy prislapp, og det gjør også at vi har store forventninger til produktet. Vi synes størrelsen er praktisk, og at den ser både solid og lekker ut. Nokia har vært modige og valgt å produsere hele telefonen i plast. Polykarbonat-plasten har gode egenskaper, og telefonen virker ikke på noen måte simpel. Om du likevel ønsker å gi telefonen et simpelt utseende skal du bare trekke på gummibeskyttelsen du finner i esken.

Les også: Spår kraftig Windows Phone-vekst

Skjermen er på 3,7 tommer med brukbar oppløsning. Nokias AMOLED-skjerm med ClearBlack-teknologi gir et imponerende inntrykk, særlig når det gjelder farge og kontrast. Skjermen er også grei å bruke i direkte sollys.

Telefonen er funksjonsrik, og byr på alt fra kontorapplikasjoner og sikkerhetsløsninger til spill og underholdning. Kameraet kan filme med HD-oppløsning (720p), og du kan knipse bilder med 8 megapiksler oppløsning. Kamerakvaliteten er god. En egen kameratast gjør det enkelt å bruke kameraet.

Musikkspilleren leverer under pari. Den har mange fine funksjoner, men mangler equalizer og leverer tam lyd.

Musikkspilleren skuffer

Musikkdelen i telefonen byr på mange spennende løsninger, men dessverre ikke på de store lydopplevelsene. Blant løsningene er en egen musikkradio der du selv velger sjanger, en historikk der du kan se alt som nylig er spilt, inkludert filmer og musikk fra streamingtjenester, og muligheten for å sjekke om det er konserter i nærheten. Konsertbilletter kan kjøpes direkte fra telefonen.

Men lyden i telefonen er litt tammere enn på andre mobiltelefoner. Lyden er ikke kritisk dårlig, bare litt skuffende. Vi skulle ønske vi kunne spille litt høyere, og med noe mer fylde i de lave frekvensområdene.

Business and pleasure

Vi tror dette er en mobiltelefon som vil bli tatt godt imot av bedriftsmarkedet. For de mest teknofile blir den antakelig for liten, for treg og for lite tilpasningsvennlig. Men er du mer opptatt av at telefonen skal være et kommunikasjonsverktøy som er enkelt og oversiktlig å bruke, så er dette et utmerket valg.

Telefonens personsentriske brukergrensesnitt gjør den til et utmerket verktøy for den som vil være aktiv på sosiale tjenester som Facebook.

Alternativene

Om du ønsker samme operativsystem men litt mer fart, så er HTC Titan et meget bra alternativ. Den har 4,7 tommer skjerm med samme antall piksler, og den har bedre lyd enn Lumia 800.

Ønsker du et rimeligere alternativ med Windows, så byr Samsung Omnia W på det meste av det du får i Nokia Lumia 800, dog med mindre minne og uten gratisnavigasjonen fra Nokia. Den har heller ikke like god skjerm.

I samme kategori havner HTC Radar, som også har litt større skjerm.

Glem heller ikke at du kan få en av de aller råeste mobiltelefonene på markedet, Samsung Galaxy S II, til en pris godt under det Nokia Lumia 800 koster. Samsung Galaxy S II kjører imidlertid operativsystemet Android Gingerbread.

Les hele testen av Nokia Lumia 800 på amobil.no

annonse
Nokia Lumia 800 512MB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse