Tek.no

Nyhet

Disse mobilene stråler mest

Sjekk hvor mye din mobil stråler.

Vegard Haugen
15 Mai 2012 09:46

Vil mobilen koke hjernen din som en mikrobølgeovn? Er det strålingen eller batteriet som gjør at man blir "varm i øret" av å snakke i mobilen? Hvorfor havnet mobiltelefonen i samme bås som bly, eksos og kloroform på WHOs liste?

Det er fortsatt mange som er usikre på om mobilstråling kan være helsefarlig, og det er ikke så rart. De aller fleste forskningsrapportene på området konkluderer med at det er liten fare forbundet med bruk av mobilen. Samtidig legger mange forskere til at det fortsatt er behov for videre forskning for å være helt sikre.

Les mer: Derfor frykter nordmenn mobilstråling

Hvem skal man tro på?

Statens Strålevern har bestemt at Norge skal følge europeiske regler når det gjelder hvor mye en mobiltelefon som selges på det norske markedet har lov til å stråle. Måleenheten kalles SAR og beskriver hvor mange Watt per kilo som absorberes i kroppsvevet inntil øret. Grensen i Europa er på maksimalt 2 W/kg. Tidligere lå flere mobiltelefoner i nærheten av dette strålingsnivået, men i dag er det få modeller som nærmer seg maksgrensen.

Så hvorfor skal man bry seg om SAR-verdi? En fersk rapport fra britiske helsemyndigheter konkluderte med at selv om det var få tegn som antydet at mobilbruk kunne være farlig, anbefalte de å legge seg på en "føre var"-linje. Noe av det britene trakk frem var en mulig link mellom adferdsproblemer hos barn og mobilbruk. Også Statens Strålevern i Norge anbefaler å ta visse forholdsregler, som å bruke håndfri, sørge for god dekning og holde mobilen vekk fra kroppen når du snakker i mobilen.

Du står selvsagt fritt til å ignorere disse anbefalingene, og sannsynligvis kan du gjøre det uten å ta skade. Frem til strålingsforskerne kan avkrefte en sammenheng mellom mobilbruk og kreft, celleforandring eller helseplager, koster det deg imidlertid ikke mye bry å ta noen forholdsregler.

Høy SAR-verdi gir bedre dekning

Hvis det er langt til nærmeste basestasjon, er det faktisk en fordel om mobilen din har litt høyere SAR-verdi. Når mobilen har elendig dekning vil den stråle på full effekt for å klare å nå frem til nærmeste basestasjon. Den SAR-verdien som oppgis av produsenten er den strålingsverdien som maksimalt har blitt oppnådd i test når antennen dekkes til.

Ifølge Telenors dekningssjef Bjørn Amundsen har en mobil med høy SAR-verdi også høy sendeeffekt og god dekning, mens telefoner med lav SAR-verdi har dårligere dekning.

Les også: – Selger mobiler med dårlig signal

Dette innebærer dessuten at en mobil med lav SAR-verdi i teorien er i stand til å stråle mer enn en mobil med høy SAR-verdi. Hvis mobilen har problemer med å nå frem til basestasjonen vil den altså avgi mest mulig stråling for å få kontakt.

Er du bekymret for mobilstråling er det likevel tryggere å velge en mobil med lavest mulig SAR-verdi. Da vet du i alle fall at mobilen ikke kan avgi mer stråling enn det som er oppgitt. Ulempen er altså at du får dårligere dekning på steder der det er langt mellom basestasjonene. Det tyske strålevernet klassifiserer mobiltelefoner med SAR-verdi på under 0,8 W/kg som mobiler med "lav stråling". Noe rundt 0,8 W/kg vil kanskje være optimalt for deg som både vil være "føre var" når det gjelder mobilstråling, og samtidig være sikker på at du får god dekning på mobilen din.

Galaxy S III har lav SAR

Samsung har som oftest veldig lav strålingsverdi på sine mobiler. Gigantmobilen Galaxy Note har for eksempel en SAR-verdi på kun 0,25 W/kg. Den nye Galaxy S III har i likhet med forgjengeren S II en strålingsverdi på 0,34.

Apple iPhone 4S ligger på 0,98 W/kg, mens iPhone 4 har en strålingsverdi på 0,93 W/kg. Mellom dem kommer blant annet Nokia Lumia 800 med 0,94 W/kg, mens alle de tre HTC One-mobilene ligger mellom 0,91 og 0,69 W/kg.

Sony Xperia U er den mobilen som har høyest SAR-verdi, hele 1,62 W/kg. "Storebroren" Xperia P ligger derimot på kun 0,78 W/kg.

Les også: Ingen bevis for skadelig mobilstråling

Disse stråler mest:

Disse stråler minst:

HELE LISTEN:

(Klikk for å sortere alfabetisk eller etter strålingsverdi)

Les også: Derfor frykter nordmenn mobilstråling

Les også
Sjekk hvilken toppmodell du bør velge
Les også
Mobilen kan gi deg nakketrøbbel
Les også
– Nei, mobilstråling er ikke farlig
Les også
Snart kan legen overvåke om du tar pillene dine
Les også
Kartlegger sykdom med Twitter
Les også
Her er de ti råeste smartmobilene
Les også
Disse mobilene selger best
Les også
Drops Førstehjelp: Denne appen kan redde livet ditt
Les også
– Ingen bevis for skadelig mobilstråling
Les også
Nå kan du ta synstest med mobilen
Les også
Redd for mobilstråling?
Les også
– Mobilstråling fører ikke til hjernekreft
Les også
5 triks for redusert mobilstråling
Les også
– Mobilen koker ikke hjernen din
Les også
Sammenligner mobilbruk med kloroform og eksos
Les også
Mobilen kan gjøre deg ufruktbar
annonse

Les også