Til hovedinnhold

Nå kan du ta synstest med mobilen

Alt du trenger er en mobil, en app og en liten plastdings.

En synstest hos en optiker kan fort koste flere hundre kroner. Nå har forskere med tilknytning til Massachusets Institute of Technology (MIT) oppfunnet en enklere og mye billigere måte å teste synet på, ifølge Nyteknik.se.

Ved hjelp av mobilkameraet, en app og et lite tilbehør av plast (et "okular") kan du snart gjøre jobben selv. Selve okularet koster etter sigende bare 10 kroner.

Selve synstesten går ut på at du skal sette sammen ulike linjer på mobilskjermen, og etterpå kalkulerer appen hvilken styrke som behoøves for å korrigere brytningsfeilen. Dette skal kunne avsløre både nærsynthet og langsynthet.

Vil gi synet tilbake til folket

Synstest-prosjektet, som kalles EyeNetra, er ment å gjøre synstestingen billigere. I flere utviklingsland sliter store deler av befolkningen med dårlig syn på grunn av mangel på optikere og utstyr, og ikke minst høy pris. EyeNetra anslår at rundt to milliarder mennesker med nedsatt synsevne kan lettere få dette korrigert ved hjelp av rimelige synstester og rimelige briller.

Selv enkle briller med styrke hevder prosjektet det er mulig å produsere for å så lite som 10 kroner per stykk. Kombinasjonen av billige mobilsynstester og billige briller kan altså utgjøre en betydelig forskjell i fattige land.

Den mobile synstestløsningen ble presentert i fjor sommer, og nå er EyeNetra i gang med å teste den ut i 14 land.

Les også: Sjekk synet ditt på nettet

Ikke last ned appen

Mobilsynstesten til EyeNetra kan også være nyttig i vår del av verden, i alle fall for å avgjøre hvorvidt man trenger briller/linser i ung alder. Foreløpig er imidlertid plast-okularet kun tilgjengelig i de landene som nå tester ut løsningen, så det kan bli vanskelig å få prøvd ut dette i Norge med det aller første.

Du kan riktignok laste ned appen til iOS, men den er helt ubrukelig uten tilbehøret. Android-versjonen har blitt midlertidig fjernet fra tredjepartsapplikasjonsbutikken Androidpit.com fordi den er under utvikling.

(Kilder: Nyteknik.se)

Les også: Her er det rareste tilbehøret fra CES

annonse