Til hovedinnhold

– Mobilstråling fører ikke til hjernekreft

Omfattende dansk studie toner ned kreftfaren ved bruk av mobilen
konkluderer med at mobilstråling ikke fører til hjernekreft.

Istockphoto / Brandon Laufenberg

Kan ikke-ioniserende, elektromagnetisk stråling fra en mobiltelefon kan føre til hjernekreft? Dette spørsmålet har blitt debattert i det uendelige de siste årene, og stadig dukker det opp studier og undersøkelser som kan leses til støtte for både det ene og det andre synspunktet.

Nå har det anerkjente legetidsskriftet British Medical Journal (BMJ) publisert en studie utført av danske forskere ved Københavns institutt for kreftepidemiolog,i om hvorvidt det er en link mellom mobilbruk og kreftfare. Deres konklusjon er at kreftfaren ikke øker ved bruk av mobilen, ifølge Db.no.

- Ikke større kreftfare

De danske forskerne har siden 1995 blant annet fulgt nesten 360 000 danske mobilabonnenter over 18 år i mer enn fem år, og fant ingen forskjell når det gjelder tilfeller av hjernekreft eller kreft i nervesystemet når de sammenlignet antall krefttilfeller med folk som ikke brukte mobil.

Heller ikke dansk kreftstatistikk siden 1925 viser unormalt høye tall, eller svingninger, etter den håndholdte mobiltelefonens inntog i 1987. Dette er de viktigste grunnene til at de konkluderer med at kreftfaren i forbindelse med mobilbruk ikke kan være så stor som andre studier har antydet.

Professorene Anders Ahlbom og Maria Feychting ved Karolinska Institutet i Stockholm, som selv har forsket på kreftfare i forbindelse med mobilstråling, kommenterer at den danske studien er beroligende. Samtidig understreker de at det kreves videre forskning for å kunne avkrefte en link mellom mobilbruk og kreft.

Ikke testet på barn

Denne undersøkelsen tar for seg brukere som er over 18 år gamle. En svensk studie fra 2008 konkluderte derimot at det var barn og unge som sto mest i fare for å få hjernekreft av mobilbruk. Årsaken skulle være at strålingen trenger dypere inn i hjernen hos de under 20 år.

Les også: Frykter kreftepidemi blant barn

Det er imidlertid bred enighet om at en mobiltelefon kan endre cellevevet via varme, men da er det snakk om en oppvarming på 0,1 grad, noe både hjernen og huden skal takle uten problemer.

Hvorvidt den elektromagnetiske strålingen er i stand til å forandre celler er det de lærde strides om. Den danske studien er et stort og viktig bidrag til støtte for å avkrefte teorien om at dette kan føre til kreft, men nevner ikke andre påståtte forbindelser, som påvirket sædkvalitet eller plager knyttet til såkalt el-overfølsomhet.

(Kilder: British Medical Journal, Db.no, Abc.net.au)

annonse