Til hovedinnhold

Redd for mobilstråling?

Denne appen skal hjelpe deg med å redusere strålingen.

Mange er bekymret for at stråling fra mobiltelefonen skal føre til helseskader, og enkelte hevder at de føler ubehag når de snakker i mobiltelefonen. Vi avstår her fra å ta stilling til om mobilstråling er skadelig eller ikke. Uansett er frykten for stråleskader i seg selv nok til å medføre ubehag.

Men nå kan du installere en app som holder øye med hvor mye stråling du utsettes for, og som gir deg en advarsel om nivået blir høyt. Det er i hvert fall hva produsenten hevder.

Les også: Disse mobilene stråler mest

Du må ta grep

Å snakke i mobiltelefonen uten å bli påvirket av mobilstråling er ikke mulig. Men det er flere ting som påvirker hvor mye stråling telefonen avgir. I mange tilfeller kan du selv gjøre mye for å redusere strålingen. Det kan være så enkelt som at du holder telefonen på en annen måte, eller går til et annet rom i huset når du skal ringe. Men hvordan skal du vite når strålingen er lavest?

Det er her applikasjonen Tawkon (talk on = snakk videre) kommer inn i bildet. Denne applikasjonen viser strålingsnivået med tre ulike farger; grønt, gult og rødt. Og da har du sikkert gjettet det allerede – den røde fargen varsler at strålingsnivået er unormalt høyt.

Her er noe av det applikasjonen viser:

  • Indikerer strålenivå i sanntid
    Viser hvilke steder du risikerer høyest stråling i hjemmet, på kontoret eller i nabolaget.
    Sanntidsvarsling
    Personlig statistikk
    Sanntids strålingskart

På strålingskartet ser du data applikasjonen samler inn fra sine brukere. Normalt vil du bli utsatt for mest stråling i områder der det er dårlig mobildekning. Da øker mobiltelefonen utgangseffekten for å holde kontakten med nettet.

Lite statistisk grunnlag

Da vi prøvde løsningen fant vi ingen registreringer for Oslo, og til flere begynner å bruke applikasjonen har denne funksjonen ingen verdi. Verre er det at strålingsindikatoren på vår Galaxy Note står konstant på fullt utslag. Er strålingsnivået på kontoret virkelig så høyt? Er det derfor jeg blir så slapp med det samme jeg dumper ned ved arbeidsstasjonen min?

Vi testet appen utendørs også, men med samme resultat. Selv langt inne i Nordmarka er strålingen så høy at meteret i applikasjonen går bananas. Det kan skyldes at bakken oser av radioaktiv radongass, men vi mistenker at det er appen som er upresis.

Uten betydning

At mobilens strålingsnivå er høyt betyr etter alle solemerker ingen verdens ting for helsen din. Men det betyr at telefonen bruker mer strøm enn den gjør når effekten kan reduseres. Dermed er dette en app som kan komme til nytte også for deg som ikke er så bekymret for helseproblematikken knyttet til bruk av mobiltelefon.

Siden appen er gratis koster det heller ikke noe å prøve den. Men et par ulemper er verdt å nevne. Når du snakker i telefonen piper den i øret ditt for å fortelle at nå er strålingsnivået over grensen for hva du selv har definert som akseptabelt. Da er det meningen at du skal forflytte deg litt, eller skifte grep på mobilen for å redusere strålingen. Men lyden er bare irriterende, i alle fall når det ikke er mulig å få de målte verdien ned på et akseptabelt nivå, samme hva vi forsøker.

Grafer

Statistikken som viser hvor mye stråling kroppen din har tatt opp er heller ikke egnet til å berolige den som måtte være bekymret for mobilstråling. Et kikk på søylediagrammet kan få deg til å føle deg som et vandrende Tsjernobyl.

Etter å ha testet appen, er vi litt i tvil om hvorvidt den faktisk fungerer slik den skal – og om målingene er reelle. Når vi testet på en annen mobiltelefon (Samsung Galaxy Nexus), viste telefonen nemlig nesten alltid lav stråling – i motsetning til Galaxy Note som viste høy stråling.

Denne videoen fra utviklerne av applikasjonen viser hvordan det er ment å virke:

annonse