Til hovedinnhold

5 triks for redusert mobilstråling

Istochphoto / Franck Camhi

Tips for å unngå stråling

Bruk håndfri, trådløst eller ledningsbasert, og legg mobilen på bordet.

Ikke snakk i mobilen mens du har dårlig dekning.

Ikke bruk den bærbare PC-en på fanget når du er tilkoblet internett trådløst.

Øk avstanden fra Wi-fi-ruteren, og ikke plasser den på for eksempel barnerommet. Dersom du er 2,5 meter unna basestasjonen minker du strålingen du absorberer med 99 prosent.

TV-master stråler langt mer enn mobil-basestasjoner. Hold avstand fra disse. Dersom du står ti meter unna en TV-mast opplever du bare én prosent av strålingen i forhold til om du står tett inntil den.

En trådløs håndfri stråler 1/250 av det mobilen stråler. (Foto: Sony Ericsson)

Mange er opptatt av stråling fra mobiltelefoner og eventuelle farer forbundet med mobilstråling. Mobilstrålingen har ingen bevist skadeeffekt, men mange ønsker likevel å være føre var.

Les også: Er mobilstråling farlig?

Det er mobiltelefonen som utsetter oss for mest for potensielt farlig elektromagnetisk stråling i hverdagen, utenom sola, selv om også lysrør, Wi-fi-rutere og en rekke elektriske apparater også genererer samme type stråling med forskjellige frekvenser.

Om du vil unngå strålig fra mobilen i så stor grad som mulig er det noen enkle tips du kan følge.

1: Bruk håndfri

Dersom du vil være føre var, er det første du bør gjøre å skaffe deg en håndfri. En trådløs håndfri kan være en god løsning. Mobilen stråler nemlig 250 ganger mer enn en vanlig Bluetooth-håndfri. Da får du mesteparten av strålingen bort fra hodet. 

Les tester av Bluetooth-håndfrier »

Vanlige hodesett med ledning kan også være en god løsning, men da bør du ha ledningen så rett som mulig slik at den ikke ligger som en ball i lomma. Ledningsrot fører nemlig til mye elektromagnetisk stråling, spesielt om ledningen er rullet pent rundt som en spiral. Også i dette tilfellet får du likevel mesteparten av strålingen bort fra hodet. 

2: Hold mobilen unna hodet

Det kan også være lurt å legge mobilen på bordet når du snakker i håndfri, da lengre avstand fra mobilen reduserer strålingen du utsetter deg for kraftig. 

Et alternativ kan være å legge mobilen på bordet og bruke høyttalertelefonen.

Du utsettes også for stråling om du har mobilen i lomma, men dette er bare minimalt i forhold til å snakke i telefonen. Oppvarming i dette området kan faktisk føre til redusert sædkvalitet hos menn, noe det flere ganger har vært fokus på i mediene, men ettersom oppvarmingen er så liten er den neppe betydelig. Et varmt bad eller trange bukser gjør større skade. Nye sædceller vokser dessuten frem i løpet av tre nye måneder, så skaden er bare midlertidig.  

Bekymrer du deg for akkurat dette, bør du også unngå å ha den bærbare PC-en din på fanget ettersom denne også varmer opp dine edlere deler langt mer enn mobilen gjør.

Å snakke i mobilen innendørs gjør at den stråler mer. (Foto: Izabela Habur / Istockphoto)

3: Ikke snakk i dårlig dekning

Mobilen stråler alltid bare så mye som den trenger å stråle for å få tilstrekkelig god kommunikasjon med basestasjonen.

Det betyr at den stråler mindre jo bedre dekning du har. I praksis betyr dette at telefonen din stråler mye når du snakker for eksempel innendørs, siden dekningen her er dårligere enn ute i det fri.

4: Skru av 3G

Dersom du skal snakke innendørs kan det også være lurt å deaktivere 3G-funksjonen hvis du har en 3G-telefon og det ikke er topp 3G-dekning inne. 3G-signalene har nemlig vanskeligere for å gå gjennom vegger enn vanlige GSM-signaler, og dermed er dekningen innendørs dårligere og mobilen må stråle mer når du snakker i telefonen. 

Galaxy S II er en knakende god mobil som i tillegg stråler lite.

5: Kjøp rett mobil

Det er stor forskjell på hvor mye mobilene stråler i dag. Mobilstrålingen måles i SAR-verdi, som er en metode for å oppgi hvor mye av mobilens stråling som absorberes av 1 kg kroppsvev når mobilen ligger inntil hodet ditt og mobilen stråler for full maskin - altså under dårlig dekning. 

EU har satt en grense for SAR-verdi på maksimalt 2 W/kg. Alle telefoner som skal selges i Europa må dermed ha en SAR-verdi som er under dette. Det svenske fagforbundet TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) anbefaler imidlertid at SAR-verdien ikke overstiger 0,8 W/kg. 

Disse mobilene stråler minst på markedet i dag:

MobiltelefonStrålingsverdi (W / kg)
Samsung Galaxy S I90000,24
Doro PhoneEasy 409gsm0,26
Samsung Galaxy S II 0,338
Huawei U8800 0,34
HTC Desire S0,35
Nokia 6600i Slide0,35
HTC Sensation 0,358
Sony Ericsson Xperia PLAY0,36
Samsung Galaxy 5510,37
Nokia 6700 Classic0,41
Samsung Omnia Pro B76100,41
Samsung E2370 Xcover0,41
LG Optimus One P500 0,45
Nokia 3720 Classic 0,48
Samsung Nexus S 0,5
Nokia 6600 Slide 0,51
Doro PhoneEasy 338gsm 0,52

Sjekk hele listen »

I prisguiden vår kan du se alle mobilene som stråler mindre enn for eksempel 0,5 W/kg, eller velge en annen maksverdi. Du kan også sjekke strålingen på din egen mobiltelefon ved å søke etter modellnavnet.

annonse