Til hovedinnhold

Mobilen kan gjøre deg ufruktbar

Rany Shamloul, forskningleder og postdoktor ved institutt for farmasi og toksikologi ved Queens universitet i USA, slår fast at menn som bruker mobiltelefon har dårligere kvalitet på sædcellene enn de som ikke har mobiltelefon.

Studien ble utført på en østerriksk fertilitetsklinikk mellom 1993 og 2007, hvor sæden fra over 2000 menn ble samlet inn og analysert. Mennene ble spurt om de eide en mobiltelefon, og de som brukte den på daglig basis ble merket som mobilbrukere, skriver DailyTech.

- Funnene våre var litt overraskende, sier Rany Shamloul til universitetets egne nettsider.

Forskerne fant at mennene som brukte mobiltelefon hadde høyere nivåer av sirkulerende testoteron, men samtidig lavere nivå av luteiniserende hormon (LH), som er viktige reproduktive hormon som skilles ut av hypofysen i hjernen.

- Vi hadde ventet et annet resultat, men disse resultatene antyder at det er noen spennende mekanismer som slår inn, sier Shamloul.

Forskernes hypotese er at elektromagnetiske bølger som slippes ut av mobiltelefoner dermed har en tosidig virkning på mannlig fruktbarhet. De elektromagnetiske bølgene øker antallet celler som produserer testosteron, samtidig som de kan blokkere omdannelsen av testosteron til den mer aktive formen for testosteron som forbindes med produksjon og fruktbarhet, altså hormonet LH.

Det er nødvendig med mer inngående forskning for å fastslå den nøyaktige måtene mobiltelefonen påvirker mannens fruktbarhet, slår forskningslederen fast.

Les også: Disse mobilene stråler mest

annonse