Til hovedinnhold

Ruller ut teknologi som gir deg 450 megabits i sekundet på mobilen

Se hvordan Huawei får enda mer fart i mobilnettet.

Håvard Fossen, Insidetelecom.no

I løpet av våren har først Netcom, og seinere Telenor, tatt i bruk teknologien de kaller 4G+ som gir en teoretisk toppfart på 300 Mbit/s til mobiltelefonene som takler teknikken.

Teknologien heter «carrier aggregation», og kan oversettes med noe sånt som sammenslåtte kanaler. Dette er den synligste forbedringen i «versjon to» av LTE-standarden, LTE-Advanced.

Kort fortalt oppnår Netcom og Telenor 300 Mbit/s ved at frekvensressurser i ulike frekvensbånd benyttes samtidig mot mobiltelefonen, eksempelvis 20 MHz fra hvert av 1800- og 2600 MHz-båndene. Men begge deler fra samme basestasjon.

Tre kanaler

Neste skritt for denne teknologien er å utvide til å benytte tre kanaler, og det er akkurat det Huawei gjør i mobilnettet til mobiloperatøren HKT i Hong Kong, ifølge en pressemelding. Tre kanaler på 20 MHz hver gir teoretisk 450 Mbit/s. Da er 440 Mbit/s i praktisk test slett ikke ueffent.

Men Huawei og HKT har tatt et interessant steg videre ved bruk av det de kaller «inter-site LTE-A carrier aggregation».

Tidligere ble denne metoden gjerne kalt nettverks-mimo. Den går ut på at flere basestasjoner samarbeider om å levere datastrømmer til mobilen. I tillegg til at metoden kan gi høyere datahastighet, særlig i yttergrensene av cellens dekningsområde, er ett av målene å gi en mer stabil opplevelse for mobilkunder i bevegelse mellom cellenes dekningsområder.

To basestasjoner samarbeider om å levere data til en mobiltelefon. (Klikk for større bilde).

Fra lysarkene som ble vist fram av HKT og Huawei på en pressekonferanse der prosjektet ble presentert, går det fram at hastigheten på 450 Mbit/s oppnås ved kombinasjon av frekvensressurser i 1800 MHz-båndet og 2600 MHz-båndet fra én basestasjon med frekvensressurser i 2600 MHz-båndet fra en annen basestasjon i nærheten.

Interessant nok viser lysarkene også at en av frekvensressursene i 2600 MHz-båndet som HKT benytter seg av, tilhører en annen av Hong Kongs mobiloperatører, GBL, som er eid halvt om halvt av HKT og en av konkurrentene. Det er fire mobilnett i Hong Kong og 20 virtuelle operatører.

I Hong Kong-prosjektet slår operatøren sammen 20 MHz i 1800 MHz-båndet med samme mengde fra to ulike deler av 2600 MHz-båndet. (Klikk for større bilde).

Bruker flere basestasjoner samtidig

– Mange kommersielle nettverk har dekningshull på grunn av forskjell i dekning i de ulike frekvensbåndene. Det gjør det vanskelig å kombinere LTE-kanaler på ulike frekvenser, noe som går ut over opplevelsen for kundene. For å løse dette problemet har Huawei funnet opp en løsning for «inter-site carrier aggregation», som kombinerer kanaler fra mer enn én basestasjon slik at dekningsområdet blir større, skriver Huawei i pressemeldingen.

Når ulike basestasjoner som står flere hundre meter fra hverandre skal samarbeide om signalene til mobiltelefonen din, er det åpenbart at det blir særdeles viktig at de er nøye koordinert. Huawei skriver at teknologien er mulig på grunn av bruk av HKTs godt utbygde fibernett og Huaweis løsning basert på bruk av IP-radioaksessnettverk (IP RAN).

Mobiltelefoner mangler – foreløpig

Peter Lam, teknisk direktør hos HKT, sier at selskapet alltid har vært en pionér innen mobilteknologi, blant annet med lansering av to sammenslåtte kanaler i desember 2014, altså det samme som Telenor og Netcom har gjort i vår. Han mener løsningen med samarbeidende basestasjoner vil gi best mulig utnyttelse av frekvensressursene, samtidig som brukerne får bedre opplevelser av sitt mobile bredbånd.

Teknologien som er tatt i bruk i Hong Kong nå, er ifølge Huaweis David Wang den første i sitt slag i verden. Det betyr også at det tar litt tid før kundene kan få full nytte av den. Det er ventet at mobiltelefoner som støtter teknologien vil være i butikkhyllene nærmere 2016.

Ifølge Huawei er det ventet at mer enn 100 mobilnett vil ha tatt i bruk LTE-Advanced mot slutten av 2015.

Fakta om Hong Kong:
Areal: 1103 kvadratkilometer
7,3 millioner innbyggere
Mobilpenetrasjon: 240 prosent
Fire mobilnett, mer enn 20 virtuelle operatører (MVNO)
4,6 millioner 4G/LTE-kunder.

Les mer om Telenor og Netcoms LTE-Advanced-satsning:

(Kilder: Pressemeldingen fra HKT, Presentasjonen fra Huawei og HKT under pressekonferansen der teknologien blir beskrevet)

annonse