Til hovedinnhold

Mener operatørenes 4G-informasjon fortsatt er villedende

Forbrukerombudet ikke nådige når de omtaler operatørenes markedsføring.

Skjermdump, NetCom.no

Mobilselskapene kappes om å tilby deg og meg mobilt internett over 4G, eller LTE, som teknologien egentlig heter. Løsningen markedsføres tungt fra operatørene som tilbyr den, og nå har Forbrukerombudet gjort en gjennomgang av de forskjellige aktørenes reklamepåstander.

Forbrukerombudet er ikke nådige når de omtaler markedsføringen i dagens pressemelding.

– Satt på spissen opplever vi at markedsføringen av hastighet går i 4G-fart mens viljen til å gi forbrukerne dekkende informasjon fortsatt går i sirupsfart.

Forbrukerombud Gry Nergård fortsetter med å forklare at mobiloperatørene vet hvilken informasjon forbrukerne har krav på, og sier at de må få opp farten med å gi dem denne informasjonen.

Sendte første brev til operatørene i desember

Forbrukerombud Gry Nergård mener operatørene må slå fast at hastigheten vil variere i markedsføringen av 4G. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Ombudet sendte ut en orientering til samtlige operatører 11. desember i fjor, der de redegjorde for nettopp kravene til markedsføring av 4G. I etterkant har de undersøkt den faktiske markedsføringen. Som et resultat av denne undersøkelsen sendte Forbrukerombudet ut brev til 18 mobiloperatører, med krav til endring av markedsføringen.

Brevene ble sendt i forrige uke, og flere av dem har svarfrist i dag, den 22. april, mens noen har fått en svarfrist tidlig i mai.

Med så mange selskaper på listen favner den stort og smått av 4G-leverandører i dag. Både NetCom og Telenor har fått beskjed om å endre markedsføringen av sine tjenester. Sistnevnte har imidlertid kun fått kravene gjennom datterselskapene Djuice og Talkmore.

Telenors markedsføring av tjenester under eget navn har derimot stått til godkjent hos ombudet, som den eneste av 19 4G-tilbydere i Norge.

Flere av mobilselskapene har allerede gjort noen grep med markedsføringen, men Forbrukerombudet er likevel ikke helt fornøyde. En gjenganger i brevene er at selskapenes forbehold om at hastigheten «kan variere» ikke vurderes som god nok. Forbrukerombudet ønsker i stedet at selskapene bytter ut kan med vil.

Netcom: – Vi er opptatt av å utfordre Telenor

I noen tilfeller opplyser selskapene heller ikke godt nok om maksimal hastighet som er inkludert i abonnementet. Det gjelder blant annet NetCom som får kjeft for å ikke være tilstrekkelig åpne om det for sine kontantkunder. For sine ordinære abonnement får imidlertid NetCom skryt for å informere godt om hastighetsbegrensningene på sine nettsider.

Ombudet peker dessuten på at NetCom benytter et dekningskart i sin markedsføring som antyder bedre dekning enn selskapet har i dag, og ber dem skille tydelig mellom planlagt og faktisk mobildekning i markedsføringen.

Direktør i NetCom, hanne Løvstad, forklarer at selskapet jobber med å rette seg etter Forbrukerombudets pålegg. Foto: Mycall

– Dette er en bransjesak, og det kan være utfordrende å informere om den eksakte 4G-hastigheten fordi mange ulike faktorer påvirker hastigheten, forklarer NetComs direktør, Hanne Løvstad, som svar på vår henvendelse.

Hun nevner videre at geografi, basestasjoner og antallet samtidige brukere er blant de mange faktorene som avgjør hvilken hastighet du kan få.

– Vi forsøker selvsagt ikke å villede forbrukerne. Vi er opptatt av å utfordre Telenor, og ønsker å fortelle alle norske mobilbrukere om vår storstilte utbygging av 4G, slår hun fast.

NetCom har endret en del av sitt markedsføringsmateriell allerede, og jobber med å endre resten så fort det praktisk lar seg gjøre, får vi opplyst.

Liten men viktig forskjell

Telenor selv er altså det eneste selskapet som ikke har fått påpakning fra forbrukerombudet. Vi spurte forbrukerombud Gry Nergård hva det kom av.

– Denne undersøkelsen er gjennomført i en begrenset periode, og reklamen fra Telenor i denne perioden var i orden.

– Hvorfor er endringen av hastighetsbeskrivelsen fra «kan variere» til «vil variere» så viktig?

– Vi har forsøkt å formulere en ordlyd som kan være dekkende for alle aktørene. Det «vil variere» er den som vi har anbefalt.

– Så et kanskje er ikke tilstrekkelig?

Nei, det er det ikke, avslutter Nergård.

Telenor: – Vi jobber bevisst med dette

Informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, forklarer at selskapet jobber aktivt med å gi mest mulig realistisk informasjon til kundene. Foto: Håvard Fossen, Inside Telecom

Hos Telenor er informasjonssjef Anders Krokan strålende fornøyd med dommen fra forbrukerombudet.

Telenor er det eneste av 19 selskaper som ikke refses av Forbrukerombudet i denne sammenhengen. Vi er glad for at vi får en slik anerkjennelse for det gode arbeidet våre folk i mobildivisjonen gjør, innleder Krokan.

Han fortsetter med å peke tilbake til 3G-lanseringen, og sier at de siden den gang har vært bevisste på å fortelle hva brukerne kan forvente av tjenestene. Han forklarer at Telenor også har jobbet spesifikt for å rette seg etter Forbrukerombudets føringer.

Tek har også kontaktet Telenors underselskap, Djuice. Foreløpig har vi ikke fått svar. Artikkelen oppdateres.

Selv om operatørene bedyrer at de jobber med markedsføringen sin, skjer det ganske ofte at Forbrukerombudet har ett og annet å si om den. I fjor fikk både Telenor og NetCom kjeft for 4G-markedsføringen.

annonse