Telenor med lynraskt mobilnett i 200 kommuner før sommeren
En uke etter at Netcom dro 4G-farten opp mot 300 Mbit/s i Kristiansand, lover Telenor utbygging av det de kaller 4G+ i nær halvparten av landets kommuner.
Tek.no/Barcelona: Nyheten ble presentert for internasjonal presse på en pressekonferanse på Telenors utstilling under Mobile World Congress i Barcelona tirsdag. Men dette var bare én av flere nyheter selskapet kunne presentere.
– Vi har tidligere lovet å bygge 4G til 85 prosent av befolkningen i løpet av året. Dette målet endrer vi nå til å bygge 4G-dekning til 95 prosent, samtidig som vi reduserer prisene for kunder på reise i utlandet. I tillegg kunngjør vi i dag at vi vil ta i bruk 4G+ i 200 av landets kommuner, sa lederen for Telenor Norge, Berit Svendsen på pressekonferansen.
Dobler hastigheten
Det er en av mange funksjoner i neste versjon av LTE-standarden som gir den økte hastigheten til 300 Mbit/s til, i første omgang, byer og tettbygde strøk. I likhet med Netcom tar Telenor før sommeren i bruk to frekvensbånd samtidig mot mobiltelefonene våre, og øker dermed kapasiteten helt opp mot en teoretisk toppfart på 300 megabit per sekund. Det er en dobling fra i dag.
Dette er den totale hastigheten på en celle i mobilnettet, hvilket betyr at du i praksis vil oppleve lavere hastigheter, men ofte en dobling fra dagens fart, litt avhengig av hvilken type abonnement du har.
– Vi må komme tilbake til hva vi gjør for å synliggjøre teknologien i abonnementspakkene våre, sier Berit Svendsen.
I dag er nemlig de fleste av abonnementene Telenor tilbyr begrenset i hastighet, slik at det er svært få brukere i mobilnettet som vil oppleve topphastighetene.
Vil være best på dekning
Svendsen er glassklar på at Telenor har tenkt å beholde sin posisjon som best på dekning i Norge, selv om det er Netcom som har krav på seg i frekvenstillatelsen for 800 MHz-båndet til å bygge mobildekning på minst to megabit per sekund til 98 prosent av befolkningen. Hun ser dekning som Telenors store fordel i Norge, og sier de har til hensikt å vinne Nord-Norge nok en gang, fordi det hun omtaler som «konkurrenten», altså Netcom, har dårlig dekning nord for Trondheim.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at selskapet i utbyggingen av nettet til 95 prosent dekning der folk bor, vil bruke hele spekteret av basestasjoner, fra småceller via picoceller til makroceller, som dekker større landområder.
– For oss i Telenor er dette en stor dag. Massiv utbygging av mobildekningen med 4G og nær halvparten av kommunene med 4G+ før sommeren. Resten får 4G+ innen 2016, sier han, uten å spesifisere hvor mange basestasjoner i hvert tettsted som vil få den nye hastigheten.
Sju mobiler støtter teknologien
Nøyaktig hvem som vil få 4G+ først, kan han ikke gi noen detaljer om foreløpig, men steder med høy konsentrasjon av mobildatabrukere, som skolesteder og selvsagt de store byene, er prioritert. Også for utfartssteder vil 4G+ kunne løse en utfordring når det gjelder kapasitet.
Amundsen forteller at det i dag er sju mobiler som støtter teknologien for å benytte kapasitet fra flere frekvensbånd samtidig. Apples telefoner er ikke blant disse, der er maksfarten 150 Mbit/s. Derimot har fire smartmobiler fra Samsung, to fra Huawei, og én fra Motorola støtte for teknologien.
Svendsen sier at det å ta i bruk 4G+ nå er utmerket tidsmessig, fordi mobilene som blir lansert utover året vil ha støtte for teknologien.
Amundsen peker på at 4G+ ikke bare vil gjøre nytte for dem som har mobiler som støtter teknologien.
– Etter hvert som flere og flere kunder har mobiler som utnytter kapasiteten i 4G+, vil også de andre brukerne av nettet få bedre kapasitet. Eksempelvis vil økt bruk av 4G-nettet gi bedre kapasitet til dem som benytter 3G-nettet, sier han.
Hvilke frekvenser slås sammen?
I likhet med Netcoms bruk av LTE-Advanced-funksjonen for å slå sammen frekvenser, vil det være ulike frekvenser som tas i bruk. Der Telenor benytter 2600 MHz-båndet i dag, er det naturlig å slå sammen frekvensressurser i 1800 og 2600 MHz-båndene. Andre steder vil kanskje ressursene i 800- og 1800 MHz-båndene bli brukt sammen. Dette er også avhengig av om det er et landdistrikt eller bymiljø det er snakk om.
En forutsetning for at Telenor er i stand til å slå på LTE-Advanced, er at selskapet de siste årene har lagt ned et betydelig arbeid i å føre fram fiber og mikrobølgeradio med fiberhastighet til basestasjonene. Det er helt nødvendig med høyhastighetssamband til basestasjonene for at det skal være noe poeng i å tilby kundene de mobile hastighetene vi her snakker om.
Vi testet konkurrentens LTE-Advanced-nett:
Nesten 300 Mbps nedlastingshastighet i NetComs nye nett »